Αποστολέας Θέμα: Jagdpanzer IV L/70, Revell 1/76  (Αναγνώστηκε 904 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος thanasis87

• Scale 1/72
  • *
Jagdpanzer IV L/70, Revell 1/76
« στις: Απριλίου 28, 2013, 12:57:30 πμ »
   Μετά από κάτι ...χρόνια κατάφερα -επιτέλους- να ποστάρω ένα ολοκληρωμένο μοντέλο στο forum! Το θέμα αφορά ένα διόραμα στην ''αντρική'' κλίμακα 1/76 με πρωταγωνιστή ένα Jagdpanzer IV L/70 κατά τη διάρκεια επισκευής. Το συγκεκριμένο άρμα, από όσο έχω διαβάσει, ήταν ένας κυνηγός αρμάτων εξοπλισμένο με το KwK 42 L/70 των 7,5 cm. Έδρασε στο τέλος του πολέμου και για μικρό χρονικό διάστημα (8/1944 - 3/1945) κυρίως στο Ανατολικό Μέτωπο, ενώ προγενέστερες εκδόσεις του είχαν χρησιμοποιηθεί και στη Νορμανδία. Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δεν το έχω ψάξει πολύ το θέμα αλλά θα ήθελα να αναφέρω κάτι που μου έκανε εντύπωση: Στις τελευταίες εκδόσεις παραγωγής (όπως και αυτή που αναπαριστά το μοντέλο που παρουσιάζω) οι δύο μπροστινοί εδαφιαίοι τροχοί δεν διέθεταν ελαστικό περίβλημα, καθότι το άρμα λόγω υπερβολικού βάρους (!) κατέστρεφε τις ελαστικές επικαλύψεις αυτών των τροχών! Ώς θέμα πιστεώ ότι είναι ακρετά ενδιαφέρον και κάποια στιγμή (σε καμιά 10ριά χρόνια ίσως  :mrgreen:) μπορεί να προσπαθήσω να το φτιάξω και στην 1/35.

Το κίτ:

Είναι αυτό: http://www.model-making.eu/products/Jagdpanzer-IV-L-70-2935355.html . Το αγόρασα πριν δύο - τρία χρόνια και είναι το αποτέλεσμα μίας ανεξήγητης και αχαρακτήριστης στιγμιαίας έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ εγκεφάλου-χεριών  ::icon_hang:: ::tanzen_009:: ::bioliicon:: . Τέλοσπάντων. Μόλις πήγα σπίτι και άνοιξα το ''κουτί της Πανδώρας'' άρχισα να βρίζω τον εαυτό μου, αλλά είπα δε βαριέσαι, ένα χρέπι ακόμα είναι. Έχω την εντύπωση ότι είναι Matchbox αλλά δε βάζω και το χέρι μου στη φωτιά. Από λεπτομέρεια είναι ολίγον μάπα το καρπούζι, αλλά για 1/76 ψιλοτρώγεται. Το πιο άσχημο σημείο του κίτ είναι κατά τη γνώμη μου η κάνη, η οποία μοιάζει με οδοντογλυφίδα που δίνουν στις χασαποταβέρνες μετά το πέρας του ''γεύματος''! Αφού σύγκρινα τις διαστάσεις της με τα σχέδια του άρματος από τη βιβλιογραφία διαπίστωσα ότι όντως πρόκειται περί αστείου, οπότε πήρε το δρόμο για τα σκουπίδια. Από πλευράς εφαρμογής των εξαρτημάτων, το μόνο που μπορώ να πώ είναι το εξής: Ας είναι καλά το φύλλο πλαστικού και ο milliput...

H κατασκευή:

Σε αυτό τον τομέα μην περιμένετε καμία υπερπαραγωγή. Κυρίως με αεροπλάνα ασχολούμαι και δεν το κατέχω το αντικείμενο των ερπυστριοφόρων. Η συναρμολόγηση ξεκίνησε το 2011 με μία μικρή διακοπή προκειμένου να υπηρετήσω τη μαμά πατρίδα στο Πεζικό. Μόλις απολύθηκα και ξαναβρήκα χρόνο, συνέχισα τη συναρμολόγηση που είχε μείνει στην κόλληση των δύο τμημάτων του πήγματος. Τα φτερά του κίτ πετάχτηκαν στα σκουπίδια και τα έφτιαξα από το μηδέν με φύλλο πλαστικού. Το ίδιο και κάποιες άλλες λεπτομέρειες. Με περισσεύματα από φωτοχαραγμένα σέτ βελτίωσης, δημιούργησα κάποια ''πιαστράκια'', τη θήκη των ανταλλακτικών τμημάτων της ερπύστριας και τα περισκόπια. Τα πλαϊνά ασπίδια του κίτ τρίφτηκαν με ντουκόχαρτο προκειμένου να μειωθεί το πάχος τους (ήταν εκτός κλίμακας) και κατασκεύσα από φύλλο πλαστικού τις βάσεις τους. Για να βρώ λύση στο θέμα της περίφημης κάνης του κίτ, σκέφτηκα διάφορες λύσεις και στο τέλος πήρα μία κάνη της Aber για Τ-34 (!!!) και την ''περιποιήθηκα'' στον τόρνο ενός φίλου παρέα με τα σχέδια της πραγματικής κάνης και δύο φραπέδες χωρίς ζάχαρη. Η βάση του πυροβόλου περάστηκε με δύο στρώσεις από υγρό στόκο Mr. Surfacer 1000 για να πετύχω το εφέ της χυτής επιφάνειας. Τέλος, οι ...ερπύστριες. Τις έπλυνα με σαπουνόνερο και τις κόλλησα με κυανοακρυλική κόλλα και κάτι βρισιές στις θέσεις τους.

Το βάψιμο: 

Το άρμα ανήκει στην 20ή Μεραρχία και έδρασε κάπου ( μη με ρωτήσετε πού! :mrgreen: :mrgreen:) στη Ρωσία το 1944. Βάφτηκε με ακρυλικά Dark Yellow (Tamiya XF-60) και Nato Brown (Tamiya XF-68), τα οποία φυσικά δε ψέκασα αυτούσια, αλλά διαλυμένα σε ʼζαξ μαζί με άλλες αποχρώσεις, τις οποίες όμως δε θυμάμαι για να τις αναφέρω  :roll:. Α! Ξέχασα: 'Εκανα και ένα ελαφρύ preshading με ένα τυχαίο ακρυλικό γκρί πρίν το κυρίως βάψιμο. Στη συνέχεια ψέκασα το σύνολο με γυαλιστερό βερνίκι της Microscale και έκανα κάποιες φθορές με λάδια και στεγνό πινέλο. Στο τέλος ψέκασα και δύο χέρια με μάτ βερνίκι της Microscale και το γλυκό έδεσε!  ::kerasma::

Η Βάση:

Είναι μία ετοιμαντζίδικη της Gunze, η οποία απέκτησε μία αναπαράσταση δρόμου από γύψο. Βάφτηκε με ακρυλικά Vallejo και πρόσθεσα κάποιες αφίσες στην 1/76 με ρώσικο περιεχνόμενο για να δώσω μία πιό ρεαλιστική εικόνα στο σκηνικό.

Οι φιγούρες:

Είναι της Preiser αλλά όταν τις αγόρασα είχαν ένα πρόβλημα: Ήταν στην 1/72!  ::glossa:: Για να μη σας ζαλίζω, εφάρμοσα τη γνωστή μέθοδο ''κόψε-ράψε'' και τις προσάρμοσα στην 1/76. Βάφτηκαν επίσης με ακρυλικά Vallejo, ενώ στα πρόσωπα και τα χέρια έκανα χρήση λαδιών W&N.

Απολαύστε φωτογραφίες υψηλού ...επιπέδου  :lol: :lol: :lol:! Ελπίζω να σας αρέσουν!  8)

Αποσυνδεδεμένος Steliosleyland

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
Απ: Jagdpanzer IV L/70, Revell 1/76
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 28, 2013, 01:07:03 πμ »
Πολύ όμορφη και προσεκτική δουλειά!!! Συγχαρητήρια ::salut:: ::salut::

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 28, 2013, 01:08:35 πμ »
Νά σαι καλά Στέλιο! Σε ευχαριστώ!  :)

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 28, 2013, 08:31:08 πμ »
Καταρχήν μπράβο για την επιλογή σου να ασχοληθείς με την σωστή (αντρική κλίμακα). Είσαι σε καλό δρόμο!!!!

Το κιτ είναι όντως Matchbox, συνεπώς είναι αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας από εσένα (αν θυμάμαι καλά, κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του '70) , οπότε δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά σε θέματα εφαρμογής και λεπτομέρειας. Η δουλειά όμως που έχεις κάνει και οι βελτιώσεις, δείχνουν ότι το "κατέχεις", ενώ και το βάψιμό σου είναι όμορφο (εγώ θα του έριχνα όμως και κάμποση λάσπη, περιφερειακά στο κάτω μέρος και στους τροχούς).

Στις τελευταίες εκδόσεις του Jagdpanzer IV, οι μπροστινοί τροχοί ήταν όντως ολομεταλλικοί, κυρίως λόγω του βάρους του πυροβόλου, αλλά και της ενισχυμένης μπροστινής θωράκισης (σε σχέση με τα απλά PzKw IV).

Μια παρατήρηση: Θα πρέπει να "σκουριάσεις" τους δύο σωλήνες στο πίσω μέρος και να λεπτύνεις το άνοιγμά τους στο πάνω μέρος (είναι οι εξατμίσεις). Επίσης νομίζω ότι ήταν περιτό το να πετσοκόψεις τις φιγούρες, αφού οι άνθρωποι δεν έχουν όλοι στο ίδιο ύψος.

Περιμένω να δω και επόμενες δουλειές σου (πάντα στην αντρική κλίμακα)  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::  ::salut::
Spoiler (hover to show)

ΔΚ

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 28, 2013, 01:32:27 μμ »
Σας ευχαριστώ κε Δημήτρη! Η ''αντρική'' κλίμακα με βολεύει για διάφορους λόγους, μερικοί εκ των οποίων είναι το κόστος (  :mrgreen: ) και ο χώρος (  :mrgreen: ) που καταλαμβάνουν τα μοντέλα στη βιτρίνα. Σχετικά με τις απολήξεις των εξατμίσεων, έχετε δίκιο και είναι στα άμεσα σχέδιά μου η αντικατάστασή τους. Έκανα μία προσπάθεια για να πετύχω το εφέ του οξειδωμένου χάλυβα σε αυτά τα σημεία, αλλά το αποτέλεσμα -από ότι βλέπετε- δεν πείθει!  :oops: Μόλις επέμβω σε αυτό το σημείο, θα ανεβάσω φωτογραφίες για να ακούσω γνώμες. Τις καλησπέρες μου.  ::salut::

Tags: