Αποστολέας Θέμα: Ημερολόγιο εκδηλώσεων αεροπορικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα, 2013  (Αναγνώστηκε 12476 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Mου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε. Οτι λοιπόν πετάει χαμηλά, το βλέπετε εσείς καλύτερα και είναι και ελληνικό, είναι καλύτερο. Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία εαν π.χ. εαν είναι ίδια αεροσκάφη, ίδιοι ελιγμοί, εαν είχαν τεθεί περιορισμοί ύψους και χώρου ελιγμών ή οτι είχες εξαιρετική θέα εαν παρακολουθούσες τα σόλο ακροβατικά από τον υπαίθριο χώρο έκθεσης του Μουσείου της Π.Α. Ολα είναι θέμα ματιού και ψυχολογίας.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
Ολα είναι θέμα ματιού και ψυχολογίας.
Σε μεγάλο βαθμό, ναι, έτσι είναι! Το show γίνεται για τον θεατή ο οποίος είναι και το απόλυτο σημείο αναφοράς!

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
Σε μεγάλο βαθμό, ναι, έτσι είναι! Το show γίνεται για τον θεατή ο οποίος είναι και το απόλυτο σημείο αναφοράς!
Γιαυτό και εγώ θέλω κάποια στιγμή στην ζωή μου να πάω στο ΑΧΑLP  :!: :!: :!: Nα βλέπουμε τα αεροσκάφη από το ίδιο ύψος  :!: :!:

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
Απο την αλλη ομως δεν προσφερει το ιδιο θεαμα,αυτο που τουλαχιστον εγω θα ηθελα ως θεατης. Παραδειγμα εντυπωσιακου display απο αποψη θεαματος και διαρκειας θα ελεγα οτι ηταν (τι εχω να ακουσω τωραααααα) αυτο του Solo Turk στην Πολωνια. Δειτε το δικο μας και στο καπακι των Τουρκων και θα καταλαβετε.

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
Spoiler (hover to show)

Ok λοιπόν, για Αρχαγγέλων (δηλαδή σε ένα περίπου μήνα από τώρα, πλησιάζει) έχουμε κάτι να περιμένουμε;

Αποσυνδεδεμένος geomar83

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
Οσο αφορα το θεμα καπνος στο Ζευς εχει γινει η παραγγελια αλλα.... κολλησε στα γραναζια!!! Παντως ο ολλανδος ειναι καλος αλλα οχι τοσο μαχιμος οσο το δικο μας. Πιο πολυ σοου κ λιγοτερο ουσια!!!

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Η ουσια σε ενα air show ποια ειναι? Μα το show!

Αποσυνδεδεμένος geomar83

• Scale 1/48
  • *
Η ουσια ειναι να δειξεις τι κανεις στη μαχη για το συγκεκριμενο αεροσκαφος, οχι να κανεις κολπα. Για τα κολπα ειναι αλλοι. Γι αυτο κ ο Ζευς ειναι περιζητητος.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
Tωρα γιατι εγω ειχα την εντυπωση οτι η πλειοψηφια των θεατων χε*&^αν για το τι κανει στην μαχη αλλα πανε για το θεαμα... :roll:
Περιζητητος μου κανει λογικο να ειναι αλλα για αλλο λογο. Την σπανιοτητα των ελληνικων αεροσκαφων στις εκδηλωσεις του εξωτερικου. :wink:

Αποσυνδεδεμένος alexanderb

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος-Αθήνα
Ε και για την πανέμορφη παραλλαγή τους... :wink:

Αποσυνδεδεμένος geomar83

• Scale 1/48
  • *
Συγνωμη για το υφος μου αλλα διαφωνω καθετα. Οσοι πανε για επιδειξη γενικης αεροποριας με λιγα στρατιωτικα ναιωθα δουν ακροβατικα. Διαφορετικα αγαπητε Crow πανε γνωστες.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Εγώ θα συμφωνήσω και με τις δύο απόψεις...
Ναι, θα ήθελα να δω τακτικές και ελιγμούς μάχης, αλλά... είναι show οπότε γίνεται επίδειξη των ικανοτήτων του αεροπλάνου και του πιλότου του πολύ περισσότερο.  Το show λοιπόν είναι μια επίδειξη επιδεξιότητας αν θέλετε.  Εφόσον μπορεί να τα τα κάνει εκεί, μπορεί και σε συνθήκες αερομαχίας.  Το αν θα τα κάνει σε αερομαχία ή όχι είναι άλλο θέμα νομίζω.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
Συγνωμη για το υφος μου αλλα διαφωνω καθετα. Οσοι πανε για επιδειξη γενικης αεροποριας με λιγα στρατιωτικα ναιωθα δουν ακροβατικα. Διαφορετικα αγαπητε Crow πανε γνωστες.
Δηλάδή π.χ. στο Farnborough που πανε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές τι βλέπουν από τις επιδείξεις των στρατιωτικών αεροσκαφών που είναι και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ???
Δέχομαι οτι όλοι αυτοί δεν θα πάνε στο Vogel που είναι άσκηση/επίδειξη, αλλά έχε υπόψη σου οτι ελιτισμός της μορφής "κατάλληλον μόνο δια ειδήμονες" , οδηγεί στον μαρασμό οποιαδήποτε θεάματος/ενδιαφέροντος/αθλήματος. Και νομίζω οτι κανείς δεν θα ήθελε πάλι να δεί να φεύγει ο κόσμος,όπως στο αποκαρδιωτικό λόγω βαρεμάδας δεύτερο μέρος του "μικρού αρχάγγελου".

Αποσυνδεδεμένος Heater

• Don't phuck with the niners
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: inside a purple haze
Δυο πραγματακια.
1) Αλλο show το ελληνικο αλλο το ολλανδικο. Το δικο μας πηρε την ιδια εκπαιδευση και ελιγμους απο το Viper West Display Team της αμερικανικης αεροποριας, οι ολλανδοι αλλαζουν το προγραμμα τους σχεδον καθε δυο χρονια, μιας και αλλαζει και η μοιρα που θα παρει το solo display ρολο οπως και η πτερυγα.
2) Αν καποιος νομιζει οτι βλεπει κατι διαφορετικο μεταξυ πολιτικων και στρατιωτικων αφων...μαλλον κανει λαθος. Τα immelman, split S cuban 8, chantelle, Derry turn, barrel rolls κλπ ειναι βασικα aerobatics που τα διδασκουν και οι πολιτικες και οι στρατιωτικες αεροπορικες ακαδημιες. Η μια διαφορα τους ειναι οτι την max performance turn οι πολιτες την ονομαζουν max performance turn οι ελληνες την λενε dedication pass και οι ολλανδοι lion turn. Και η δευτερη ειναι οτι ο ολλανδος η ο ελληνας περανει με 0.95μαχ και κανει συναγερμους να βαρανε...οι πολιτες βιδωνουν το su-31 / extra 300 το σταματανε mid air και με full rudder και opposite aileron τελειωνουν με ενα hammerhead. Και τα δυο εξισου ομορφα και καθολου βαρετα. Αυτα για τους γνωστες........
1/32 F-16D 52+
1/32 TA-7C

Αποσυνδεδεμένος fisherman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
    • http://hafcphotos.cs.net/
Αν και εν μέρει με πρόλαβε σε κάποια σημεία ο Heater, ας μην πάει χαμένο τόσο γράψιμο που έκανα:
Τώρα για να πούμε την αλήθεια, το ερώτημα δεν είναι ελληνικό ή τουρκικό demo, αλλά αμερικανικό ή ευρωπαϊκό (ολλανδικό κυρίως), αφού από αυτά τα προγράμματα προέκυψαν τα συγκεκριμένα. Με δεδομένο ότι οι επιδείξεις γίνονται στην Ευρώπη, η "ελληνική" προσέγγιση φέρνει κάτι το διαφορετικό, αφού λίγοι είναι αυτοί που έχουν δει το αμερικανικό demo. Αντίθετα, κάποιος μπορεί να θεωρήσει ως "μια ακόμη επίδειξη F-16" το τουρκικό show, αν παίρνει σβάρνα κάθε χρόνο τα airshow και έχει βαρεθεί να βλέπει τον Ολλανδό. Τώρα το αν το διαφορετικό είναι και καλύτερο, δεν μπορείς να το πεις γιατί είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Όμως πάντα το διαφορετικό το βλέπεις με άλλο μάτι σε σχέση με αυτό που έχεις συνηθίσει, και αυτό είναι ίσως ένα πλεονέκτημα για το ελληνικό demo. Από την άλλη όμως, αν έχεις συνηθίσει σε πολύχρωμο διάκοσμο και smokewinders, δύσκολο να εντυπωσιαστείς από μια "άκαπνη" επίδειξη...
Τέλος μια διευκρίνηση, που έχει σημασία. Οι αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε το αεροπλάνο να μην στρέφεται σε πορεία προς το κοινό, για λόγους ασφαλείας. Βλέποντας το ολλανδικό πρόγραμμα, αν δείτε πόσοι εντυπωσιακοί ελιγμοί θα έλειπαν αν ίσχυε αυτός ο περιορισμός, θα διαπιστώσετε πόσο λιγότερο εντυπωσιακό θα ήταν...
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος slufpilot

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ
ακουω τις γνωμες ολων των παιδιων αλλα νομιζω οτι το κανουμε δυσκολο ρε παιδια.διαφωνει κανεις οτι πεταγε πιο ψηλα απο τον δικο μας?διαφωνει κανεις οτι ηταν μικροτερο χρονικα απο το δικο μας?διαφωνει κανεις οτι οι ελιγμοι ηταν λιγοτερο εντυπωσιακοι κ κοφτοι απο το δικο μας?
μπορει να ειμαι εγω ο παραξενος αλλα μου φανηκε πολυ light σε σχεση με το ΖΕΥΣ
ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΡΓΑ Κ ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Αποσυνδεδεμένος geomar83

• Scale 1/48
  • *
Ειναι πιο σοφτ απο το Ζευς. Και πιο μικρο σε χρονο κατα σχεδον 5 λεπτα και πιο ψηλα πλην του low approach και του high speed. Οσο για το high A pass ηταν τραγικο. διαγωνια σε σχεση με το διαδρομο. Κατι ασχετο με αυτο. Για να βγαλεις και καλες φωτο επρεπε να πας στο μουσειο της ΠΑ μιας και εκει εκανε αρκετες ανακυκλωσεις και διελευσεις αλλα αυτο μαλλον εχει να κανει με τη διοργανωση. ΠΧ ειδα το Ζευς στην Καβαλα και ηταν μαπα. Μακρυα και ψηλα λογω γεωγραφιας. Οπως και να εχει το Ολλανδικο ειναι εντυπωσιακο σε μερικα σημεια. Οχι σε ολα. Οπως και το δικο μας βεβαια. Απλα στο δικο μας (επιτρεψτε μου να ξερω μερικα πραγματα μιας και μιλαω με τον Μ.Κ. αρκετα συχνα) ειναι ολα πλην του High A ελιγμοι μαχης και ευσταθουν ολα οσα γινονται. Εκει θα επιμεινω οσο αφορα το πολιτικο/στρατιωτικο demo.

Αποσυνδεδεμένος slufpilot

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ
ετσι ακριβως οπως τα λεει ο φιλος geomar.
κ επισης να προσθεσω οτι οποιος ειδε τον ολλανδο στο τατοι κ τον μανωλη στο demo της ταναγρας καταλαβαινει τι εννοω ::salut::
ΝΑ ΦΟΒΑΣΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΑΡΓΑ Κ ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
Συνέχεια στην αεροπορική χρονιά με τους εορτασμούς...:

70 χρονια 336ΜB,
50 χρονια 361ΜAE,
Γιορτη ΠΑ 2013,
(356MTM ???),
60 χρονια 340M

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

Αποσυνδεδεμένος Viggen_F17

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
Συνέχεια στην αεροπορική χρονιά με τους εορτασμούς...:

70 χρονια 336ΜB,
50 χρονια 361ΜAE,
Γιορτη ΠΑ 2013,
(356MTM ???),
60 χρονια 340M

Δυστυχώς, η εκδήλωση στην 336 θα είναι κλειστή για το κοινό, σε αντίθεση με αυτήν στην 348 ...  :(

Γνωρίζει κανείς κάτι, για τις υπόλοιπες. Ανοιχτές, κλειστές, κανένα e-mail ...;

Αποσυνδεδεμένος geomar83

• Scale 1/48
  • *
Για την 361 νομιζω πως ειναι ανοιχτη. Η 340 αργει για την ωρα! Δεκεμβριος. Για την γιορτη της ΟΑ ακουγονται διαφορα αλλα μονο για το Ζευς. Αντε κ το Τ-6 με το ζορι.

Αποσυνδεδεμένος Heater

• Scale 1/35
  • *
Για να δουμε :
Ζευς
Take off....cuban 8...reposition...high speed pass...split s ....aileron rool x3 ...reposition....9g turn...split s...4 point roll...split s...knife edge pass..reposition..
.
.
Ολλανδος
T/O - Split S- 90° - 2x Aileron roll - #½ Cuban 8- Slow flight - Min radius turn 360°- Climb out - Split S - High speed pass - Vertical climb- Immelmann - 90° Turn - Spiral down - Aileron roll- 45° Barrel roll - Derry turn - Reset - Touch & Go...
.
.
και οι παραπανω ελιγμοι που ειναι τα πρωτα μισα των επιδειξεων τους ειναι basic aerobatic manouvres, η αλλοιως confidence manouvres.
Αν νομιζεται οτι ειναι ελιγμοι μαχης...οκ δεν θα σας αλλαξω γνωμη.

Οσον αφορα τον ολλανδο, αναγκαστικα εκανε την επιδειξη εκει που την εκανε, το τατοι εχει περιορισμους και για λογους ασφαλειας το μεγαλυτερο μερος της επιδειξης δεν εγινε πανω απο τον διαδρομο αλλα πιο μεσα απο αυτον. Για τους ιδιους λογους οι στροφες  εγιναν στο βορειο κομματι του αεροδρομιου, και το high alpha pass διαγωνια. Και μαλλον δεν πρεπει να τον ειχατε δει στην ταναγρα το 2005, γιατι τοτε θα ξερατε οτι το προγραμμα του στο τατοι ηταν κατα 4~5 τουλαχιστον  ελιγμους μικροτερο μιας και δεν εκανε απογειωση / προσγειωση touch & go και spiral descent (οπου αφηνει και flares).  Οσον αφορα τα υψη.....το ελαχιστο ειναι 100 ποδια στο high speed pass...ποσο δηλαδη πιο χαμηλα να παει κατω απο τα 30 μετρα??? Ισως απο την μερια που ηταν το κοινο να φανηκε ψηλα...απο την μερια της λεσχης Αξ/κων ομως.....ολοι σκυψαμε.
1/32 F-16D 52+
1/32 TA-7C

Αποσυνδεδεμένος Doc

• Scale 1/72
  • *
    • Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων ΠΑ "ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ"
Εγώ έχω μείνει ακόμα στον ήχο, στο βουητό που πλυμμήριζε τα αυτιά μου, στη δόνηση που τράνταζε το (αεροδυναμικό κατα τ'άλλα) κορμί μου...

Νομίζω ότι χάνετε την ουσία... Ας μείνετε στο ότι είδαμε (ευτυχώς) ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετά χαμηλά πάνω από τα κεφάλια μας...

ΥΓ1: όσο κι αν λατρεύω το "ΖΕΥΣ" ως ομάδα/αεροσκάφος, εξακολουθούμε να είμαστε οι μόνοι με... αυτοκόλλητα στην άτρακτο... Θα μου πείτε η βαφή του αεροσκάφους κλπ, ότι είμαστε μάχιμοι κα... ότι έχουμε CFT (οι μόνοι στην Ευρώποι)... Μια ιδέα που ήρθε τώρα... ας βάφαμε ένα Blk30 και να το είχαμε για πάντα... λέω εγώ τώρα...

Αποσυνδεδεμένος Heater

• Scale 1/35
  • *
Γιατρε εχεις απολυτο δικιο. Ελπιζω οι διοργανωτες να σκεφτουν να αλλαξουν αεροδρομιο του χρονου (ταναγρα???) ωστε και το πληρες show να δουμε απο τον ολλανδο (που δηλωσε επισημα την κυριακη το απογευμα..τον φερανε τατοι με ελικοπτερο απο ταναγρα- οτι αν τον καλεσουν το 2014 θα συμμετασχει) αλλ ακαι την οαμαδα Ζευς και τους Orlik ...και οτι αλλο μπορουν να συγκεντρωσουν. Ελπιζω ο Display Director 'Mach' να το προτεινει για του χρονου. Μεχρι τοτε

IMG_3776 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_3794 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_4138 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_3782_3 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_3781_2 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_4134 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_3688 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_3752 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_3627 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_3531 by Kostas Giarimis, on Flickr

IMG_3715 by Kostas Giarimis, on Flickr

Apache

IMG_3289 by Kostas Giarimis, on Flickr
1/32 F-16D 52+
1/32 TA-7C

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
    • Image
Respect στον Heater για την ανάλυση. Έμαθα πολλά πράγματα, την επόμενη φορά - ελπίζω σύντομα - θα εκτιμήσω παραπάνω ό,τι δω (και ελπίζω να δω μπλε κυκλάκια! )

Μία διευκρίνιση:

...αλλα το show (σ.σ. ο Ολλανδός) το κανει λιγακι πιο μακρια απο το κοινο για λογους ασφαλειας. Παρολαυτα θα γεμισει τα παντα με flares.

Τέλος μια διευκρίνηση, που έχει σημασία. Οι αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε το αεροπλάνο να μην στρέφεται σε πορεία προς το κοινό, για λόγους ασφαλείας. Βλέποντας το ολλανδικό πρόγραμμα, αν δείτε πόσοι εντυπωσιακοί ελιγμοί θα έλειπαν αν ίσχυε αυτός ο περιορισμός, θα διαπιστώσετε πόσο λιγότερο εντυπωσιακό θα ήταν...

Τελικά ο Ολλανδός έκανε ή δεν έκανε "ασφαλές" πρόγραμμα;

Tags: