Αποστολέας Θέμα: Kατασκευη SPRAY BOOTH  (Αναγνώστηκε 33241 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Kατασκευη SPRAY BOOTH
« Απάντηση #50 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 01:03:20 μμ »
Γιαννο....υπεροχη ιδεα....
για πες  απο που μπορουμενα προμηθευτουμε τα υλικά και με τι κοστος...ειδικα ο ανεμιστήρας.... φαινεται πολυ καλος.....το πλαστικος σωληνας που αναφέρεις ποιος ειναι.....σορρυ αλλα δεν γνωριζω.

Δεν είναι φθηνή λύση Δημήτρη. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας κοστίζε 60 ευρώ όταν τον αγοράσα. Στα αγγλικά ονομάζεται in-line duct fan. Χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις εξαερισμου σπιτιών, εγκαθίστατια δε σε κανάλια απαγωγής αέρα. Το πλεονέκτημα του είναι οτι μπορείς να τον τοποθετήσεις είτε στην αρχή, είτε στο τέλος, είτε σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο σημείο ενός καναλιού αερισμού. Αυτό το πλεονέκτημα εκμεταλλεύτηκα στην κατασκευή μου. Τον έβαλα ψηλά σε ένα ράφι, από κει έστειλα σωλήνα προς τα έξω και κάθε φορά που θέλω να δουλέψω, του βάζω σωλήνα και προς το spray booth.

Xησιμοποιώ εύκαπτο πλαστικό σωλήνα αερισμού σαν φυσούνα που κοστίζει 5 ευρώ το μέτρο. Μαζεμένος, πιάνει ελάχιστο χώρο και τον κρεμάω ψηλά. Εκτεταμένος τεραπλασιάζεται το μήκος του και πέρνει και στροφές. Εδώ τον έχω βάλει να μαζεύει.....πριονίδια :mrgreen: Υπόψη οτι δεν χρησιμοποιώ οποιοδήποτε εργαλέιο ή κολλάρο για σύνδεσεις/αποσυνδέσεις. Όλα κουμπωτά και σε ένα λεπτό έχω τελειώσει

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #51 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 01:20:58 μμ »
Spoiler (hover to show)

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #52 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 01:28:55 μμ »
Spoiler (hover to show)
Tσού. Ουδέν τρίκυκλον μεταπωλείται
Ουτε το mazda, ούτε το Daihatsu, ούτε τα 72άρια scammel  της  RAF.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #53 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 02:07:06 μμ »
Γιαννο....υπεροχη ιδεα....
για πες  απο που μπορουμενα προμηθευτουμε τα υλικά και με τι κοστος...ειδικα ο ανεμιστήρας.... φαινεται πολυ καλος.....το πλαστικος σωληνας που αναφέρεις ποιος ειναι.....σορρυ αλλα δεν γνωριζω.
Δεν είναι φθηνή λύση Δημήτρη. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας κοστίζε 60 ευρώ όταν τον αγοράσα. Στα αγγλικά ονομάζεται in-line duct fan. Χρησιμοποιείται σε εγκαταστάσεις εξαερισμου σπιτιών, εγκαθίστατια δε σε κανάλια απαγωγής αέρα. Το πλεονέκτημα του είναι οτι μπορείς να τον τοποθετήσεις είτε στην αρχή, είτε στο τέλος, είτε σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο σημείο ενός καναλιού αερισμού. Αυτό το πλεονέκτημα εκμεταλλεύτηκα στην κατασκευή μου. Τον έβαλα ψηλά σε ένα ράφι, από κει έστειλα σωλήνα προς τα έξω και κάθε φορά που θέλω να δουλέψω, του βάζω σωλήνα και προς το spray booth.
[imgt]http://img263.imageshack.us/img263/4497/pb190003.jpg[/imgt]
Xησιμοποιώ εύκαπτο πλαστικό σωλήνα αερισμού σαν φυσούνα που κοστίζει 5 ευρώ το μέτρο. Μαζεμένος, πιάνει ελάχιστο χώρο και τον κρεμάω ψηλά. Εκτεταμένος τεραπλασιάζεται το μήκος του και πέρνει και στροφές. Εδώ τον έχω βάλει να μαζεύει.....πριονίδια :mrgreen: Υπόψη οτι δεν χρησιμοποιώ οποιοδήποτε εργαλέιο ή κολλάρο για σύνδεσεις/αποσυνδέσεις. Όλα κουμπωτά και σε ένα λεπτό έχω τελειώσει
τελεια Γιαννο....εχει κάνει πολυ καλη δουλεια........ σε τιποτα praktiker και leroy merlin υπαρχουν???? ώστε να παω μια γυρα να τα πάρω????

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #54 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 02:18:25 μμ »
 :arrow: Dive
praktiker οχι, leroy δεν ξέρω, σε ειδκευμένα καταστήματα κλιματισμού ναι. Το Σάββατο πριν ανέβεις την Ιπποκράτους, κανε μια βότα στην πλατεία Καρύτση. Εαν θυμάμαι καλά, δίπλα στου Ζώνα (που παρεπιπτόντως έχει πολλά εξαρτήματα για ταχυτροχούς) μου φάνηκε ότι είδα ένα απορροφητήρα σαν τον δικό μου. Τιμές δεν ξέρω.

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
« Απάντηση #55 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 02:26:00 μμ »
Έψαξα στο youtube και στο google για live χρήση spray booth και δε βρήκα κάτι.Μήπως έχεις κάποιος κάποιο βιντεάκι ή ξέρει κάποιο λίνκ σχετικό,ώστε να μου λυθούν οι απορίες? :roll: :( 8)
IPMS 1188

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #56 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 04:02:06 μμ »
Έψαξα στο youtube και στο google για live χρήση spray booth και δε βρήκα κάτι.Μήπως έχεις κάποιος κάποιο βιντεάκι ή ξέρει κάποιο λίνκ σχετικό,ώστε να μου λυθούν οι απορίες? :roll: :( 8)

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
« Απάντηση #57 στις: Φεβρουαρίου 04, 2010, 04:12:18 μμ »
Τί σκ@τ@ έψαχνα εγώ? ::eusa_wall:: ::brancard:: Ευχαριστώ πολύ για τα βίντεο  ::icon_thumright:: ::handshake::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος HEL(las)

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Σωμα στην Σαλονικη, μυαλο και καρδια στην Κομοτηνη
  • "ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΤΑΦΡΟΝΗΣΑΝΤΕΣ"
« Απάντηση #58 στις: Φεβρουαρίου 10, 2010, 09:03:18 μμ »
Εχω μια ηλεκτρικη σκουπα που δεν χρειαζεται πια..παιζει να φανει χρησιμη για κατασκευη spray booth  :roll:  :?:

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #59 στις: Φεβρουαρίου 10, 2010, 09:41:39 μμ »

Θα σε τρελάνει στον θόρυβο, θα καταναλώνει άσκοπα ηλεκτρικό ρεύμα και ενδεχομένως να ρουφά περισσότερο αέρα από ότι χρειάζεσαι χαλώντας έτσι την ροή του ψεκαζόμενου χρώματος. Ξανασκέψου το.

Αποσυνδεδεμένος palavras

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #60 στις: Φεβρουαρίου 10, 2010, 10:16:13 μμ »
Εχω μια ηλεκτρικη σκουπα που δεν χρειαζεται πια..παιζει να φανει χρησιμη για κατασκευη spray booth  :roll:  :?:

12άρια ανεμιστήρακια υπολογιστή με 12βολτο μετασχηματιστή, κόστος 3 ευρώ τα ανεμιστήράκια (3.5 με led για disco airbrushing καταστάσεις)  και κανά 8 άρι ο μετασχηματιστής. 

Αποσυνδεδεμένος Nicolas_mk2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΦΡΑΠΕΔΟΥΠΟΛΗ (Θεσ/νίκη)
« Απάντηση #61 στις: Φεβρουαρίου 10, 2010, 10:33:19 μμ »
12άρια ανεμιστήρακια υπολογιστή με 12βολτο μετασχηματιστή, κόστος 3 ευρώ τα ανεμιστήράκια (3.5 με led για disco airbrushing καταστάσεις)  και κανά 8 άρι ο μετασχηματιστής. 
Σωστό αυτό και εύκολο αλλα οι αναθυμιάσεις που θα καταλήγουν?Σε περιπτωση που δεν υπάρχει παραθυρο κάπου κοντά για να συνδεθει σπιραλ και να βγάζει τους ατμους έξω,τι άλλο μπορεί να γίνει? ::dontknow::

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #62 στις: Φεβρουαρίου 10, 2010, 10:34:46 μμ »
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τοποθετηθεί φίλτρο ενεργού άνθρακα για απορροφητήρα, στην έξοδο του εξαερισμού του spray-booth.

Αποσυνδεδεμένος Nicolas_mk2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΦΡΑΠΕΔΟΥΠΟΛΗ (Θεσ/νίκη)
« Απάντηση #63 στις: Φεβρουαρίου 10, 2010, 11:10:04 μμ »
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τοποθετηθεί φίλτρο ενεργού άνθρακα για απορροφητήρα, στην έξοδο του εξαερισμού του spray-booth.
Σωστό κι αυτό.....!!!Αμα δεν κόβει το ρημάδι....... ::violent1::

Αποσυνδεδεμένος Busa

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Μοσχάτο
  • the fun lies in the curves... all kind...
« Απάντηση #64 στις: Απριλίου 06, 2010, 09:48:48 μμ »
Μετά από καθιερωμένη έρευνα στο διαδίκτυο για αγορά spray booth κατέληξα στην λύση της ιδιοκατασκευής λόγο κόστους.
Απέφυγα την λύση τον φτηνών pc fan και αποφάσισα την αγορά ενός ακριβότερου σαλίγκαρου (γνωστό ως squirrel cage fan) λόγο μεγαλύτερης απορροφητικότητας και ασφάλειας.
Το μοτέρ του σαλίγκαρου βρίσκετε έξω από το κέλυφος και την ροή του αέρα (μείγμα με διαλύτες) οπότε οι πιθανότητες να προκληθεί έκρηξη από κάποιο σπινθηρισμό του, μηδενίζονται. Δεν έχει αναφερθεί από ότι γνωρίζω κάποιο περιστατικό αλλά ... «φίλαγε τα ρούχα σου».  
Προτίμησα έναν με μεγαλύτερη διατομή και μικρότερες στροφές για μειωμένο θόρυβο λειτουργίας (κάνει ίσο ή και μικρότερο θόρυβο από έναν απορροφητήρα κουζίνας στην μικρή σκάλα).
Από το ταμπελάκι του υποθέτω είναι στα 105watt 1300 στροφές:

Έγινε παραγγελία σε στράντζα ώστε να μετατραπεί η έξοδος του σαλίγκαρου από παραλληλόγραμμη σε στρογγυλή. Μπήκε δηλ. κομμάτι για να δεχθεί 10φι σωλήνα σπιράλ.
Βρήκα ένα διαφανές πλαστικό κουτί 33cm x 33cm με 17cm βάθος, άνοιξα μια τρύπα στην μέση και  το στήριξα στο μοτέρ σε τέσσερις βίδες αφού είχα βάλει σιλικόνη για καλύτερη εφαρμογή:

Όταν βάφω, ένα κομμάτι φελιζόλ (ντυμένο με ταινία για να μην τρίβεται) μπαίνει σφήνα ανάμεσα στη κάσα και το συρόμενο τζάμι της μπαλκονόπορτας.
Το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων είναι από βαφείο αυτοκινήτων και δεν μου πήραν χρήματα.

Συνολικό κόστος: EUR98

Σαλίγκαρος:  EUR60
Μετατροπή εξόδου σαλίγκαρου σε 10φι : EUR12 (άλλος μου ζήταγε EUR25 !!)
Σπιράλ μεταλλική σωλήνα 3m (10φι) : EUR7
Κολάρο σύνδεσης: EUR1
Φελιζόλ (2m x 1m): EUR6
Φωτιστικά (2τεμ.): EUR12 (6 έκαστο χωρίς λάμπα)

Το αποτέλεσμα είναι ότι κάνει δουλειά (δοκιμές με σμάλτα & ακρυλικά 15psi). Το δωμάτιο δεν μυρίζει πια χρώματα και προστατεύω την υγεία μου.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος mixalis46

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: πειραιας
  • ΕΤΩΝ 49
« Απάντηση #65 στις: Απριλίου 07, 2010, 05:31:08 μμ »
καλησπερα και χρονια πολλα  :D βρε παιδακια μου γιατι τρεχετε για ανεμιστηρακια απο δω και απο κει ? να η λυση ανεμιστηρες με τα ουλα τους..... :lol:
http://www.aliberti.gr/prod-01-eksaer-bio-01.htm   εγω των πειρα.....τον ανεμηστηρα ενωω  :D και ξεκειναω εγκατασταση. πολη δυνατος και με λιγα db

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #66 στις: Απριλίου 07, 2010, 06:44:52 μμ »
 :arrow: Mixalhs46
Ισως επειδή όλοι οι ανεμιστήρες την ίδια δουλειά. ʼλλο τύπο ανεμιστήρα χρησιμοποίησε ο busa, αλλο έγώ και άλλο εσύ. Ο δικός σου είναι κατάλληλος για να απάγει τον αέρα από τον ένα χώρο στον άλλο. Το γράφει άλλωστε και στην ιστοσελίδα που παραθέτεις ότι είναι  ανεμιστήρας για εξαερισμό χώρου. Εαν λοιπόν δεν έχεις σωλήνα απαγωγής μετά τον θάλαμο, είσαι μιά χαρά. Εαν έχεις,δεν λέω οτι δεν θα δουλέψει, απλά θα ξοδεύεις πολύ ρεύμα και ενδεχομένως με το που θα κλείνεις τον ανεμιστήρα να σου επιστρέφει ένα ποσό αέρα. Ο δικός μου ανεμιστήρας που είναι σχεδιασμένος για χρήση σε εσωτερικό χώρο καταναλώνει μόνο 20 watt και θόρυβο 24 ντεσιμπέλ και στο 0,07m3 χωρητικότας θαλαμάκι μου πετυχαίνει 30 ανανεώσεις όγκου αέρα το λεπτό (χωρίς φίλτρο). Ο busa για 0.0185m3  αγόρασε 4 φορές ισχυρότερο ανεμιστήρα που μπορεί λόγω σχεδίασης να στείλει μακρύτερα τον αέρα.

• Scale 1/48
  • *
  • ΕΤΩΝ 49
« Απάντηση #67 στις: Απριλίου 07, 2010, 07:13:44 μμ »
ξερω δεν θα το πηστεψεις φιλε ramfighter αλλα αυτος ο ανεμιστηρας ρουφαει και βγαζει αερα απο κατω προς τα επανω περιπου στα 5 μετρα απο κατω προς τα επανω.
στο λεω αυτο γιατι τυχαινει να ειμαι ηλεκτρολογος και τα βαζω στης τουαλετες για της οσμες καταλαβενης λοιπον τη δυναμη εχουν να καθαριζουν το χωρο σε 5 λεπτα.
εγω δεν αφησβητω το δικο σου  ειναι καλη η ιδεα σου απλα εριξα και εγω το λιθαρακι μου. και θα το δοκιμασω να δω τι κανει απλα.

φισικα με σωληνα φ.100 για την εξοδο
μαλλων εκανα ενα λαθος ενοουσα αυτους    http://www.aliberti.gr/prod-01-eksaer-lout-01.htm

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #68 στις: Απριλίου 07, 2010, 11:29:52 μμ »
μαλλων εκανα ενα λαθος ενοουσα αυτους    http://www.aliberti.gr/prod-01-eksaer-lout-01.htm
Eίχα εξετάσει και αυτή την πιθανότητα , είναι μεν σαφώς φθηνότερη λύση , αλλά .....κάνουν θόρυβο και δεν είμαι σίγουρος για πόσες ώρες αντέχουν σε συνεχόμενη λειτουργία. Ξανατονίζω το θέμα του θορύβου. Εαν πας να φτιάξεις κάτι με μικρές διαστάσεις και έχεις και τον ανεμιστήρα πάνω του, θα δημιουργείται αντήχηση και ο παραγόμενος θόρυβος θα αυξάνεται. Κατι αλλο που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι οτι μεσα στο θαλαμο θα πρέπει να βάφεις. Δεν χρειάζεσαι πολύ μεγάλη απορρόφηση αέρα, γιατί ενδέχεται να σου χαλά την ροή του ψεκαζόμενου χρώματος.

• Scale 1/48
  • *
  • ΕΤΩΝ 49
« Απάντηση #69 στις: Απριλίου 08, 2010, 08:00:41 μμ »
βαζω ενα ροοστατη και το ρυθμιζω για τον θορηβο και την ταχυτητα. μολις το εφτιαξα οχι τελειωμενο το δοκιμασα ετσι και λειτουργει καλα εως
ικανοποιητικα.
το λεω και παλη δεκτη η σκεψη σου αλλα δοκιμαζουμε να δουμε τη παιζει..δεν ξερεισ μπορει να κανω...την δικη σου πατεντα..........αχαχχχχχχχαααααα.

Αποσυνδεδεμένος ΣΠΥΡΙΔΩΝ

• IPMS 709
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ ΒΥΡΩΝΑΣ
  • Αλεξανδρής Σπύρος
« Απάντηση #70 στις: Ιουλίου 12, 2011, 10:51:29 μμ »
Αγαπητοί συνάδελφοι ένα προσχέδιο που κατασκευασα με κόστος 5EUR γιατί τα υπόλοιπα τα βρήκα ή υπήρχαν.

Στο δικό μου spray booth πρώτα δοκίμασα ανεμηστηράκι για το μπάνιο αλλά τελικά ήταν ψώφιο και με πολύ θορυβο -σημειωτέον ότι είχα αγοράσει το ποιό ακριβό και αθόρυβο της αγοράς κόστος 28EUR --. Αφού μελέτησα το θέμα κατέληξα ότι η καλήτερη λύση είναι βεντυλατέρ από μοτο. Ετσι λοιπόν αμολύθηκα στα συνεργεία μοτο και ως εκ θαύματος ένας μάστορας μου χάρησε ένα από kawasaki που ήταν για πέταμα -- υπάρχουν αν ψάξετε -- .  Η δουλειά που κάνει είναι άψογη no spray no smell και δεν κολώνει πουθενα.  Εβαλα και έναν ρυθμιστή στροφών που είχα και τέλος.

εβουαλά  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #71 στις: Ιουλίου 12, 2011, 10:55:58 μμ »
Στο σημείο που είναι ο ανεμιστήρας και με τη δύναμη που έχει, δεν σου "τραβάει" το ψέκασμα του αερογράφου;
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος ΣΠΥΡΙΔΩΝ

• IPMS 709
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ ΒΥΡΩΝΑΣ
  • Αλεξανδρής Σπύρος
« Απάντηση #72 στις: Ιουλίου 14, 2011, 06:35:09 μμ »
Επειδή είναι όντως αρκετά δυνατό, όπως θα είδες έχω βάλει ρυθμιστή στροφών. Αλλά δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με το spray του αερογράφου,

Αποσυνδεδεμένος dmoshid

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Stavanger- Κουφάλια
  • Don't fear death, fear time
« Απάντηση #73 στις: Οκτωβρίου 09, 2011, 12:15:21 πμ »
Λοιπόν εγώ με την σειρά μου κατέφυγα στην λύση του απορροφητήρα!!! Βρήκα έναν παλιό που να μην έχει μοτέρ με φτερωτή όπως ο ανεμιστήρας αλλά σαν τους σαλίγκαρους εξαερισμού, έγινε η κατασκευή από πάνω ώστε να κλείσει γύρω γύρω και μπήκε και ένα φωτιστικό μέσα!!! 10 EUR το φωτιστικό,15EUR η λαμαρινενια προσθήκη και ο απορροφητήρας βρέθηκε στα παλιά!!!!Στους παλιούς απορροφητήρες συνήθως χαλούσαν οι οι διακόπτες και όχι τα μοτέρ στα καινούρια μοντέλα που είναι όλο πλαστικουρες δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά!!! :lol: :lol:

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω τώρα. είναι με την καφετιέρα που δεν έχω χώρο στον μπάγκο της κουζινούλας μιας και την θέση της πήρε ο θάλαμος βαφής!!! :lol: :lol: Θα λυθεί όμως και αυτό με την σειρά του!!! :wink:::salut::
Ο άνθρωπος δεν κατάγεται από τους πιθήκους αλλά απο τα ΒΑΜΠΙΡ!
Μόνο οι νεκροί βλέπουν το τέλος του πολέμου!

Αποσυνδεδεμένος gpav

• ἐν τοῖς δεινοῖς εὔελπις...
  • Scale 1/35
  • *
  • Γιώργος Παυλόπουλος
    • Λιμενικό Σώμα
« Απάντηση #74 στις: Οκτωβρίου 09, 2011, 12:32:54 πμ »
220 volt ανεμιστήρας; Εγώ δεν θα ήμουν σίγουρος ότι δεν θα είχα πρόβλημα με το εύφλεκτο νέφος διαλυτικού ή οινοπνεύματος όταν ψεκάζω...
Nothing is so good for the morale of the troops as occasionally to see a dead general - Field Marshal William Slim
It makes no difference which side the general is on - Unknown British Soldier

Tags: spraybooth