Μετά από καθιερωμένη έρευνα στο διαδίκτυο για αγορά spray booth κατέληξα στην λύση της ιδιοκατασκευής λόγο κόστους.
Απέφυγα την λύση τον φτηνών pc fan και αποφάσισα την αγορά ενός ακριβότερου σαλίγκαρου (γνωστό ως squirrel cage fan) λόγο μεγαλύτερης απορροφητικότητας και ασφάλειας.
Το μοτέρ του σαλίγκαρου βρίσκετε έξω από το κέλυφος και την ροή του αέρα (μείγμα με διαλύτες) οπότε οι πιθανότητες να προκληθεί έκρηξη από κάποιο σπινθηρισμό του, μηδενίζονται. Δεν έχει αναφερθεί από ότι γνωρίζω κάποιο περιστατικό αλλά ... «φίλαγε τα ρούχα σου».
Προτίμησα έναν με μεγαλύτερη διατομή και μικρότερες στροφές για μειωμένο θόρυβο λειτουργίας (κάνει ίσο ή και μικρότερο θόρυβο από έναν απορροφητήρα κουζίνας στην μικρή σκάλα).
Από το ταμπελάκι του υποθέτω είναι στα 105watt 1300 στροφές:

Έγινε παραγγελία σε στράντζα ώστε να μετατραπεί η έξοδος του σαλίγκαρου από παραλληλόγραμμη σε στρογγυλή. Μπήκε δηλ. κομμάτι για να δεχθεί 10φι σωλήνα σπιράλ.
Βρήκα ένα διαφανές πλαστικό κουτί 33cm x 33cm με 17cm βάθος, άνοιξα μια τρύπα στην μέση και το στήριξα στο μοτέρ σε τέσσερις βίδες αφού είχα βάλει σιλικόνη για καλύτερη εφαρμογή:

Όταν βάφω, ένα κομμάτι φελιζόλ (ντυμένο με ταινία για να μην τρίβεται) μπαίνει σφήνα ανάμεσα στη κάσα και το συρόμενο τζάμι της μπαλκονόπορτας.
Το φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων είναι από βαφείο αυτοκινήτων και δεν μου πήραν χρήματα.

Συνολικό κόστος: EUR98Σαλίγκαρος: EUR60
Μετατροπή εξόδου σαλίγκαρου σε 10φι : EUR12 (άλλος μου ζήταγε EUR25 !!)
Σπιράλ μεταλλική σωλήνα 3m (10φι) : EUR7
Κολάρο σύνδεσης: EUR1
Φελιζόλ (2m x 1m): EUR6
Φωτιστικά (2τεμ.): EUR12 (6 έκαστο χωρίς λάμπα)Το αποτέλεσμα είναι ότι κάνει δουλειά (δοκιμές με σμάλτα & ακρυλικά 15psi). Το δωμάτιο δεν μυρίζει πια χρώματα και προστατεύω την υγεία μου.