Αποστολέας Θέμα: Ακρυλικά χρώματα Giotto  (Αναγνώστηκε 1072 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Ακρυλικά χρώματα Giotto
« στις: Μαρτίου 21, 2013, 02:05:18 μμ »
Καλησπέρα στην παρέα.

Σε μια από τις επισκέψεις μου στις συναντήσεις για καφέ, κάποιος συνάδελφος (νομίζω ο Νίκος) μου είχε αναφέρει τα ακρυλικά χρώματα Giotto σαν υποκατάστατα των ακρυλικών της Revell τα οποία είναι δυσεύρετα.
Στην χριστουγεννιάτικη εξόρμηση μου σε γνωστό κατάστημα παιχνιδιών/βιβλίων/εποχικών ειδών & γραφικής ύλης αγόρασα δύο μπουκαλάκια για να τα δοκιμάσω.  Ένα μαύρο και ένα λευκό.

Σήμερα, μετά από αρκετό καιρό, δοκίμασα το μαύρο και σκέφτηκα να σας γράψω τις εντυπώσεις μου.
Τα χρώματα αυτά κυκλοφορούν σε συσκευασία των 50ml και σε καλή τιμή (αν θυμάμαι καλά λιγότερο από 5EUR το μπουκαλάκι).  Σε συνδυασμό ότι είναι πολύ πηχτά από άποψη τιμής συμφέρουν γιατί με την αραίωση που χρειάζονται θα κρατήσουν για πολύ καιρό.
Στο μπουκαλάκι αναγράφετε ότι είναι Water Based acrylics και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χαρτόνι, ξύλο, γυαλί, δέρμα, πηλό, κεραμικά, πλαστικό, πέτρα Das ( :?: ), μέταλλα κλπ.  Ενώ αναφέρει και τις λέξεις "Εφέ βερνικιού" που μάλλον σημαίνει ότι είναι γυαλιστερά.
Αραίωσα λοιπόν 2 μόλις σταγόνες με αρκετό από τον μαγικό μου ζωμό ώστε να μπορώ να ψεκάσω το μείγμα.
Το χρώμα αραίωσε πολύ ωραίο και ομοιόμορφα.  Η συμπεριφορά του στον αερογράφο (Iwata Revolution CR 0.5) ήταν άψογη και με σωστή πίεση δεν έκανε ούτε overspray ενώ έβγαζε λεπτότατες γραμμές πανεύκολα.
Η καλυπτότητα του αρκετά καλή έως άριστη.  Η πρόσφυση... χμμμ... εδώ παίζεται.  Σε γυμνό πλαστικό (Italeri) φάνηκε να μαζεύεται σε σταγόνες αλλά μόλις άρχισε να στεγνώνει είχε απλώσει κανονικά.  Σε βαμμένο (ή ασταρωμένο) ματ έπεφτε τέλεια.
Μερικές φωτογραφίες.  Ο μικρός έλικας είναι γυμνό πλαστικό.  Ο μεγάλος και το ελικόπτερο είναι βαμμένα με ματ Olive Drab της Humbrol.
Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, περίπου 1 ώρα μετά το βάψιμο, φαίνεται να έχει στεγνώσει πλήρως και έχει μια σατινέ υφή.
Δεν τολμάω να το ξύσω (γιατί να το κάνω άλλωστε) αλλά υποθέτω ότι θα φύγει σε αυτή την περίπτωση.
Τα συγκεκριμένα χρώματα δεν είχαν πολλές διαθέσιμες αποχρώσεις αλλά μόνο τις βασικές.  Αλλά αυτές είναι και οι πιο πολυέξοδες στα χρώματα που χρησιμοποιούμε.
Μένει να δοκιμάσω και το λευκό...

Αν κάποιος/α έχει επίσης δοκιμάσει αυτά τα χρώματα ας γράψει τις εμπειρίες του/της.
Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Απ: Ακρυλικά χρώματα Giotto
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 21, 2013, 03:22:52 μμ »
Δεν τολμάω να το ξύσω (γιατί να το κάνω άλλωστε) αλλά υποθέτω ότι θα φύγει σε αυτή την περίπτωση.
Τώρα που στέγνωσε εντελώς... το τόλμησα... Εκεί που ήταν από κάτω βαμμένο με το ματ δεν κουνήθηκε μόριο...
Στο γυμνό πλαστικό ναι μεν αλλά βάζοντας αρκετή δύναμη.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.