Modelclub.gr Φόρουμ

Star Wars Darth Vaders Tie Fighter AMT - Tie Fighter BCI (Αναγνώστηκε 3065 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Star Wars Darth Vaders Tie Fighter AMT - Tie Fighter BCI
Μάρτιος 16, 2013, 04:50:00 μμ
Χαιρετίσματα στην παρέα

Νέο θέμα η κατασκευή δύο κιτ από την τριλογία Star Wars .Το Tie Fighter το βασικό μαχητικό της αυτοκρατορίας και το σκάφος του Darth Vader μια αναβαθμισμένη εκδοχή του Tie.  Η κατασκευή και των δύο έγινε παράλληλα και κράτησε ένα χρόνο . Ο περισσότερος χρόνος  σπαταλήθηκε στο κιτ του Darth Vader λόγω βελτιώσεων και προσθήκης λεπτομερειών, το δε μοντέλο του TIE έγινε OOTB. Θα προσπαθήσω να περιγράψω αναλυτικά την κατασκευή από την αρχή μέχρι και το τέλος σε διαδοχικά ποσταρίσματα .

Το πρώτο μοντέλο είναι από ρητίνη της BCI μιας άγνωστης εταιρείας αγορασμένο πριν μερικά χρόνια από Comet Miniatures με αρκετά καλή λεπτομέρεια αλλά πολύ κακή ποιότητα ρητίνης , σκληρή σαν πορσελάνη και εύθραυστη. 
   
       

Το δεύτερο είναι από το αρκετά γνωστό αλλά παλιό κιτ της ΑΜΤ . Το συγκεκριμένο έχει φτωχή λεπτομέρεια, απαράδεκτη εφαρμογή και εμφανή τα σημάδια ηλικίας του καλουπιού (30 + χρόνια !!) .Για την εποχή του ήταν πρωτοποριακό γιατί διάθετε κάποια υποτυπώδη χαραγμένη γράμμωση  αλλά σήμερα είναι ξεπερασμένο . Παρόλα αυτά όμως οι δημιουργοί της ILM χρησιμοποίησαν σε μερικές σκηνές των ταινιών το συγκεκριμένο κιτ χαρίζοντας του έτσι τον τίτλο σαν studio model . Η "πραγματική" κλίμακα (δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα είναι φανταστικά διαστημόπλοια!!) και των δύο είναι περίπου 1/32 .
     

Η κατασκευή ξεκίνησε με το κιτ της ΑΜΤ , θα γίνει χάραξη γράμμωσης στην επιφάνεια όπου δεν υπάρχει (κυρίως στον θάλαμο του πιλοτηρίου) με βάση φωτογραφίες του αυθεντικού καθώς και προσθήκη ρητινούχου βελτιωτικού κιτ αγορασμένο από Starship Modeler κάποια χρόνια πριν (τώρα εκτός παραγωγής).
   
   
     


Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κιτ είναι η εφαρμογή των ανοιγμάτων , εκατέρωθεν του θαλάμου διακυβέρνησης  ( δύο μπροστά και τεσσάρων πίσω)  τραπεζοειδούς μορφής με τις φωλιές που δίνει το κιτ . Με την ένωσή τους ακολουθώντας τις οδηγίες δημιουργούνται κενά σε τέτοια θέση (στην εσωτερική πλευρά της ένωσης των δύο) που είναι εξαιρετικά δύσκολο να στοκαριστούν-τριφτούν . Έχοντας διαβάσει σε διάφορα φόρουμ για τον εφιάλτη που τράβηξαν συνάδελφοι για να απαλείψουν την ένωση στο συγκεκριμένο σημείο προσπάθησα να ακολουθήσω ένα λίγο διαφορετικό δρόμο. Στην αρχή προσπάθησα να κατασκευάσω με φύλο πλαστικού νέες φωλιές χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία .
 

Η επόμενη δοκιμή ήταν να μεγαλώσω τα ανοίγματα και να λεπτύνω τα τοιχώματα των κομματιών που θα φώλιαζαν στα συγκεκριμένα σημεία  Στην τρίτη φωτογραφία στην δεξιά φωλιά μετά το τρίψιμο  φαίνεται το φως  που διαπερνά ελάχιστα το πλαστικό τοίχωμα της φωλιάς .
 

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό . Το στοκάρισμα-τρίψιμο που θα γίνει στις εξωτερικές επιφάνειες είναι πιο εύκολο και η ένωση γίνεται πιο ανθεκτική .Οι φωλιές έχουν μικρότερο βάθος που δεν είναι όμως εύκολα αντιληπτό και η συναρμολόγηση προχωράει πιο γρήγορα .
     


Στη συνέχεια  η κατασκευή συνεχίζεται με το εσωτερικό  και την προσθήκη λεπτομέρειας εξωτερικά .
 

   

dive

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 5285
 • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
όντως και τα 2 εχουν μεγάλη ηλικία ώς κιτ.
πάντως το ΤΙΕ FIGHTER θα σε παίδεψε αρκετά που είναι ριτίνη.
αναμένω την συνέχεια.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

dtg

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1915
 • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
Το ADVANCED TIE το είχα κάνει πριν πολλά χρόνια και είχε αρκετά προβλήματα, αλλά αποτελεί καλή βάση για εργασία! Έτσι το έχω ξεβάψει-ξεκολλήσει για να ξαναφτιαχτεί κάποια στιγμή στο μέλλον! Ας πάρω πρώτα μερικές ιδέες από 'σένα! :oops: :oops: Εύχομαι λοιπόν καλή εργασία και θα το παρακολουθώ! Έχει μέσα και μια απαράδεκτη φιγούρα Βέιντερ; και αυτή θέλει βελτίωση!!! Πάντως θμάμαι ότι τότε είχα κάνει μια σχετική βελτίωση στο εσωτεικό του ΤΙΕ ADVANCED αλλά λόγω των μικρών ανοιγμάτων δε φαίνονται και πολλά από μέσα.

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Ύστερα από μια μικρή διακοπή συνεχίζω με την συνέχεια της κατασκευής του Tie Advance . Φίλε Δημήτρη το Tie Fighter κατασκευαστικά είναι πολύ απλό (ουσιαστικά αποτελείται από το κυρίως σώμα του σκάφους και τα δύο ηλιακά πάνελ) και το μόνο που χρειάζεται είναι προσεκτικό καθάρισμα της ρητίνης με τη λεπίδα του κόφτη από τις μικρές ατέλειες του καλουπιού και γέμισμα με υγρό στόκο ή κυανοακρυλική  στις πολύ μικρές τρύπες που εμφανίζονται κατά το πρώτο  πέρασμα με αστάρι .Σε αντίθεση στο  Advance πρέπει να αφαιρεθούν λεπτομέρειες από τις επιφάνειες του κιτ  που θα τις χαρακτηρίζαμε σαν λάθος σε μέγεθος και όχι έντονες σε αποτύπωση , να δημιουργηθούν νέες από  Evergreen και κομμάτια από άλλα κιτ να χαραχτεί νέα γράμμωση στην επιφάνεια του και όλα αυτά  με βάση τις φωτογραφίες του αυθεντικού . Σε καθαρό χρόνο εργασίας αν στο Tie Advance χρειάστηκαν τέσσερις μήνες συνολικής δουλειάς μαζί με το βάψιμο στο Tie Fighter ήταν είκοσι μέρες !!
 Το  εσωτερικό του Advance είναι σχετικά απλό σε κατασκευή με μια απαράδεκτη όντως φιγούρα του Vader που αντικαταστάθηκε αμέσως με μια άλλη από  ρητίνη μαζί με καινούργιο κάθισμα . Επιπλέον το βελτιωτικό  δίνει δύο λαβές που αναπαριστούν τα χειριστήρια που τις προσάρμοσα με σύρμα  λυγισμένο στο υπάρχον αναβαθμίζοντας κάπως  το λιτό κόκπιτ .
Στο τέλος γίνεται βαφή με ακρυλικό της Gunze κάποια ξανοίγματα του βασικού χρώματος με πιο ανοικτό τόνο , πέρασμα κάποιων λεπτομερειών με Vallejo κόκκινο,κίτρινο,πράσινο,καφέ,γκρι,λευκό και ελαφρύ wash με λάδια.
     

Η φιγούρα βάφτηκε με μαύρο ματ ακρυλικό και όταν στέγνωσε το κεφάλι μόνο περάστηκε με βερνίκι γυαλιστερό . 
       
   
   


Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες με το κλείσιμο της ατράκτου λίγα πράγματα είναι ορατά όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο dtg οπότε και η δουλειά που έχει γίνει νομίζω ότι είναι αρκετή .

KWSTAS

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 3225
 • Rusting is my business and business is gooood!!!!
Πολύ ωραία τα φωτίσματα και το βάψιμο στο πιλοτήριο αλλά στο τέλος δεν φαίνεται
τίποτα και είναι ολίγον αποθαρυντικό. Δεν πειράζει, καλή συνέχεια.Go small or go home. Bring your magnifying glasses too.

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Κώστα ευχαριστώ  :wink:
Μικρή ανανέωση
Έγινε το κλείσιμο της ατράκτου του σκάφους . Τα δύο κομμάτια του κιτ ενώθηκαν με την χρήση υγρής κόλλας . Προηγουμένως αφαιρέθηκαν οι οδηγοί αυτών γιατί δεν επέτρεπαν την σωστή ευθυγράμμισή τους .Λόγω παλαιότητας των καλουπιών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μοντέλου τα δύο αυτά κομμάτια είναι ελαφρώς παραμορφωμένα με αποτέλεσμα να μην πατάνε σωστά το ένα με το άλλο (όλο το μοντέλο μετά την ένωση των δύο κομματιών της ατράκτου αποκτά μια κλίση σε σχέση με τον διαμήκη άξονα όταν το κοιτάμε από την πίσω πλευρά , η μια πλευρά ανεβαίνει και η άλλη κατεβαίνει , με αποτέλεσμα και τα δύο ηλιακά πάνελ που θα τοποθετηθούν αργότερα να μην ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους ) Για να γίνει σωστή συναρμογή κολλήθηκε πρώτα το μπροστινό μέρος , αφού στέγνωσε ακολούθησε η δεξιά πλευρά μετά η αριστερή και στο τέλος το πίσω μέρος. Η διαδικασία αυτή έγινε βήμα βήμα προσθέτοντας υγρή κόλλα σε ένα μικρό σχετικά μήκος της ένωσης έλιωνε το πλαστικό και εφαρμόζοντας πίεση τα κομμάτια έρχονταν σε απόλυτη επαφή . Μόλις στέγνωνε το σημείο αυτό προχωρούσα στο επόμενο κ.ο.κ. Ο τρόπος αυτός θυμίζει λίγο το ράψιμο που γίνεται για να ενώσεις δύο κομμάτια ύφασμα !! Το αποτέλεσμα ήταν θετικό , οι μικρές ατέλειες στοκαρίστηκαν με την χρήση κυανοακρυλικής και ελάχιστου υγρού στόκου της Gunze .  Στην  συνέχεια αφού τρίφτηκε η ένωση με γυαλόχαρτα από 180-1200 βαθμούς ξεκίνησε η προσθήκη εξωτερικής λεπτομέρειας με χρήση φύλλων Evergreen  σε διάφορα μήκη και πλάτη με τη χρήση πάλι υγρής κόλλας . Η προσθήκη όλων αυτών των λεπτομερειών κράτησε αρκετές μέρες και ώρες δουλειάς έγινε με την βοήθεια λαβίδας και του optivisor (ανεκτίμητο!!) λόγω του πολύ μικρού μεγέθους  αυτών .Το αποτέλεσμα το αφήνω στην κριτική σας .

     
     
 

Και λίγη προσθήκη γράμμωσης στο πίσω μέρος
     

Συνεχίζεται ....

dtg

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1915
 • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
IMPRESSIVE!

c.nemo

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 4824
 • σταμάτης άνθης
Μαρίνο κάνεις εκπληκτική δουλειά στο κατασκευαστικό ,ανυπομονώ για το βάψιμο!Καλή συνέχεια!

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Συνέχεια της κατασκευής με την προσθήκη λεπτομέρειας στο κάτω μέρος του μοντέλου
 

Ακολούθησαν τα ηλιακά πάνελ και η προσθήκη λεπτομέρειας
     
     

Μερικές δοκιμές . Τα δύο πάνελ δεν ευθυγραμμίζονται σωστά μεταξύ τους με αποτέλεσμα να χρειαστεί επίπονη δουλειά τρίβοντας και προσθέτοντας φύλλα πλαστικού στις ενώσεις με την άτρακτο και αρκετές δοκιμές ώστε να πατήσουν και τα δύο παράλληλα στο έδαφος-πάγκο εργασίας .   
 
     

Μια μικρή προσθήκη στο πίσω μέρος το κομμάτι που δίνει το κιτ δεν είναι σωστό .Με βάση τις φωτογραφίες στο αυθεντικό studio model το κομμάτι προέρχεται από  το αντίστοιχο κομμάτι της ανάρτησης πλαστικού κιτ μοντέλου του Sherman  σε κλίμακα 1/35 ή 1/24 δεν είμαι σίγουρος . Το αντίστοιχο κομμάτι από το κιτ της Tamiya του Sherman σε 1/48 ταιριάζει με την κλίμακα του μοντέλου που δουλεύουμε  (Δεξιά η φωτογραφία του studio model) .
     

Με τη χρήση του κιτ της Sylmasta (καλούπι σιλικόνης δύο συστατικών Α+Β και ρητίνη με καταλύτη )αγορασμένο από γνωστό μοντελιστικό κατάστημα στην Ελλάδα έγινε η αντιγραφή του κομματιού . Αφού αναμίχθηκαν τα δύο συστατικά της  Sylmasta για να γίνει το καλούπι στη συνέχεια χύθηκε η ρητίνη με βάση τις οδηγίες της εταιρείας . Μετά από μια ώρα και αφού η ρητίνη στερεοποιήθηκε με τη βοήθεια λίμας διαμορφώθηκε το τελικό κομμάτι. Για πρώτη φορά που το έκανα το αποτέλεσμα πιστεύω ότι είναι ικανοποιητικό
     
     
       
     
       
   

Σήμερα οι φωτογραφίες είναι πιο πολλές από το κείμενο λόγω έλλειψης χρόνου Για όποιες απορίες - κριτική υπάρχουν είναι καλοδεχούμενες . Ακολουθεί το αστάρωμα και οι τελικές διορθώσεις πριν το βάψιμο . Μάνος  ::salut::

   

dtg

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1915
 • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
Όμορφες μαστοριές!  Μπράβο -αναμένουμε εις το ακουστικό εεε.... στην οθόνη τη συνέχεια.

Trex

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Τυραννόσαυρος
 • Μηνύματα: 883
Πολύ ωραίο γίνεται!

Αν θες, πες μας πού έχεις βρει το συγκεκριμένο κιτ σιλικόνης-ρητίνης.


manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Συγγνώμη λάθος !! Το κιτ ρητίνης είναι της ιταλικής Prochima www.prochima.com/eng το καλούπι φτιάχτηκε  με το RTV- 530 και η ρητίνη με το Sintafoam . Αγορά από Καλφάκη , Sylmasta είναι το όνομα του αντίστοιχου κιτ στην Αγγλία. Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά λόγια .

giwrgosd

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
 • Μηνύματα: 5966
 • Κατά φαντασίαν πιλότος...
????
Συγνώμη αλλά από το τελευταίο post με μπέρδεψες και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.  Δεν καταλαβαίνω τι έχεις αγοράσει από που.  Και θα μας ενδιέφερε να αναφέρεις και το κόστος.
Επειδή με ενδιαφέρει το θέμα θα μπορούσες να γίνεις πιο συγκεκριμένος;  Ευχαριστώ...

Μπάι δε γουέι, φανταστική δουλειά.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Το κιτ ρητίνης είναι ένας σχετικά παλιός τρόπος να έχουμε ακριβή αντίτυπα κομματιών τμημάτων ή ακόμα και ολόκληρων μοντέλων Με το συγκεκριμένο κιτ της Prochima για την κατασκευή ελαστικού καλουπιού χρησιμοποιούμε το RTV-530 που αποτελείται από δυο συστατικά , υλικό Α και Β  στα αντίστοιχα βαζάκια τους τα οποία τα ανμιγνύουμε σε ίσες ποσότητες μεταξύ τους . Το πλεονέκτημα αυτης της συσκευασίας είναι ότι τα δύο υλικά έχουν μορφή πλαστελίνης , ζυμώνονται εύκολα με τα χέρια , δεν λερώνουν και από την στιγμή που αναμιχθούν μεταξύ τους έχουμε χρονικό περιθώριο τριών λεπτών να το εφαρμόσουμε γύρω από το πρωτότυπο κομμάτι που θέλουμε να αντιγράψουμε για να δημιουργήσουμε το καλούπι που θα μας παράγει το αντίγραφο. Το λαστιχένιο καλούπι μετά απο τρία λεπτα σταθεροποιείται διατηρόντας όμως την  ελαστικότητα του που μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε εύκολα το αντίγραφο της υγρής ρητίνης που θα χυτεύσουμε αμέσως μετά .
’λλος τρόπος κατασκευής ελαστικών καλουπιών είναι με σιλικόνη σε υγρή μορφή η οποία σταθεροποιείται με τη βοήθεια καταλύτη σε αναλογία 5% στο σύνολο του υλικού.Σε αντίθεση με την RTV-530 που είναι σε μορφή πλαστελίνης η σιλικόνη σε υγρή μορφή μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μεγάλα σε μέγεθος καλούπια και με καλύτερη αποτύπωση της λεπτομέρειας .
Αφού φτιάξαμε το καλούπι παρασκευάζουμε στην συνέχεια την υγρή ρητίνη χρησιμοποιόντας το Sintafoam 1.1 της Prochima το οποίο αποτελείται και αυτό από δύο μέρη σε υγρή μορφή , την βάση Α και τον καταλύτη Β στα αντίστοιχα δοχεία τους . Αναμιγνύουμε τα δύο μέρη σε ίσες ποσότητες σε ένα δοχείο  και αφού τα ανακατέψουμε καλά έχουμε περιθώριο έξι λεπτών για να το χυτεύσουμε μέσα στο καλούπι . Ύστερα από σαράντα λεπτά περίπου η ρητίνη στερεοποιείται και μπορούμε να την αφαιρέσουμε προσεκτικά από το καλούπι το δε καλούπι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές .

Το κόστος για το RTV-530 σε συσκευασία 2X250 gr. (υλικό Α+Β) είναι περίπου 40,00 euro ενώ για την ρητίνη Sintafoam πάλι σε συσκευασία 2Χ250 gr. (βάση Α + καταλύτης Β) είναι 18,00  euro , ζητώ συγγνώμη εάν κάνω λάθος γιατί τα αγόρασα πριν ένα χρόνο . Νομίζω  να κάλυψα κάποιες απορίες σας . Υπάρχουν και σχετικά βίντεο για τα συγκεκριμένα υλικά καθώς και μεγάλη ποικιλία σε τύπους και μεγέθη . Στο site του καταστήματος που ανέφερα υπάρχουν αρκετά από αυτά .
   

Trex

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/48
 • Τυραννόσαυρος
 • Μηνύματα: 883
Ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική παρουσίαση. ::thumbleft::

giwrgosd

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
 • Μηνύματα: 5966
 • Κατά φαντασίαν πιλότος...
’ψογη επεξήγηση.
Ευχαριστούμε.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

KWSTAS

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 3225
 • Rusting is my business and business is gooood!!!!
Πολύ μου αρέσει η αίσθηση που έχεις γι' αποτύπωση λεπτομέρειας. Ωραίο το αποτέλεσμα
και κυρίως περιμετρικά των φωτοβολταϊκών  :mrgreen:.......ηλιακών πάνελ.

Γιατί δεν χρησιμοποίησες αυτούσιο το πλαστικό κομμάτι και το έβγαλες σε αντίγραφο;
Απ' ότι βλέπω ασχολήσαι σοβαρά με τα SciFi ,επομένως δεν θα πήγαιναν χαμένα τα τμήματα
του κιτ σε κάποιο άλλο project. Προσωπικά αντιγράφω μόνο σπάνια κομμάτια ( παρεπιπτόντως
τα 48άρια της Hobbyboss από τα οποία έχω μαζέψει αρκετά είναι αρκετά φθηνά και με πληθώρα
κομματιών ), ή κομμάτια που έχουν κατασκευαστεί εκ του μηδενός ή με συνδυασμό τμημάτων
και που πρέπει να επαναληφθούν σαν λεπτομέρειες. Ζυγίζω πάντα το κόστος σε υλικά και χρόνο.  ::salut::
Καλή συνέχεια.Go small or go home. Bring your magnifying glasses too.

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Επιστροφή στην κατασκευή με το πρώτο χέρι με αστάρι . Φίλε Κώστα αντίγραφο έβγαλα για να δοκιμάσω τα υλικά της Prochima και την διαδικασία , παρόλα αυτά όμως το στοκ των κιτ που έχω και τους λείπουν κομμάτια έχει αρχίσει και αυξάνεται επικίνδυνα !!
Αστάρι χρησιμοποίησα το Mr Surfacer 1200 με αερογράφο σε αναλογία με Mr leveling thinner 50:50 . Παράλληλα έκανα και μια μικρή βελτίωση με λεπτά ορειχάλκινα σωληνάκια κομμένα στο κατάλληλο μήκος και με τη χρήση πολύ λεπτής σε πάχος (1mm) λίμας ...
     
 

τα οποία στην συνέχεια κολλήθηκαν στις θέσεις τους και αναπαριστούν τα κανόνια λέιζερ
     

Κάποια προβλήματα αναμενόμενα θα διορθωθούν , μικρές τρύπες στο μέγεθος μύτης καρφίτσας στην ανάρτηση από το Sherman και στις πίσω φωλιές ...
 

Ξεκίνησα και το TIE με μοναδική βελτίωση τα κανόνια λέιζερ
 

Το κιτ της BCI έχει αρκετά καλή λεπτομέρεια ελάχιστα κομμάτια ( άτρακτος - ηλιακά πάνελ Χ 2 - θυρίδα - καλύπτρα - κάλυμμα Χ 2 - εξάρτημα ράχης ) οχτώ συνολικά .


Το μόνο πρόβλημα είναι η ρητίνη πράσινου χρώματος που είναι σκληρή εύθραυστη και σε ορισμένα σημεία έχει πολύ μικρές τρύπες στο μέγεθος μύτης καρφίτσας και η μεταλλική καλύπτρα που είναι άσχημα χυτευμένη στην πίσω πλευρά με αποτέλεσμα να φαίνεται άσχημα όταν κοιτάς από το πλάι , θα χρησιμοποιήσω την εναλλακτική που δίνει από ρητίνη σε μπέζ χρώμα και είναι από καλό σε ποιότητα και εύκολο στο τρίψιμο υλικό . Με το αστάρι αυτές γίνονται ορατές με αποτέλεσμα να χρειάζεται πιο "βαρύ" χέρι στα περάσματα με αστάρι που γίνονται διαδοχικά σε συνδυασμό με τρίψιμο με γυαλόχαρτο . Στην συνέχεια έκλεισα τα κενά κάτω από τα λέιζερ με εποξικό στόκο της Tamiya (υπέροχο υλικό!!) και άνοιξα την τρύπα για την βάση που θα τοποθετηθεί το μοντέλο στο τέλος
     
   
 

και το TIE ADVANCED
     
   

Σε μερικές φωτογραφίες στο φόντο φαίνονται τα ηλιακά πάνελ που έχουν βαφτεί με μαύρο ακρυλικό Tamiya X1 . Στο επόμενο ποστ θα σας περιγράψω την επίπονη διαδικασία του μασκαρίσματος αυτών . 

 


   
   

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Έχουμε και λέμε : Tie Advanced 6+4=10 X 2 = 20 πάνελ Χ είκοσι λεπτά το καθένα = επτά περίπου συνολικά ώρες για το μασκάρισμα με δύο ώρες την ημέρα μας κάνουνε τέσσερις  μέρες  ::mastigoma::

     

Το δε TIe 6 +6 = 12 Χ 2 = 24 πάνελ Χ σαράντα λεπτά το καθένα = δεκαέξι !!!  συνολικά ώρες με δύο  την ημέρα μας κάνουνε οχτώ  μέρες  για να τελειώσει και αυτό  ::mastigoma:: ::mastigoma::
     

Θα έλεγα ότι ήταν το πιο κουραστικό και βαρετό σημείο της κατασκευής , χρησιμοποίησα ταινία σε διάφορα μεγέθη της Tamiya  και ταινία 1mm της Gunze . Με την βοήθεια λαβίδας και οδοντογλυφίδας τοποθέτησα πρώτα τη στενή για να ακολουθούνται πιο εύκολα οι υπερυψωμένες λεπτομέρειες και έπειτα την πιο φαρδιά ταινία κ.ο.κ .
 
Στη συνέχεια ξεκίνησα το βάψιμο με preshading στο  Advanced
     
 

Είχα σκοπό να δώσω "βάθος " στις επιφάνειες αλλά ....
   
κάτι δεν μου αρέσει !!!  ::eusa_wall:: ::eusa_wall::

Δεύτερο χέρι ....
    :?

Τρίτο χέρι .....
     
το preshading έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί και το μοντέλο έχει πάρει μια πιο ομοιογενή όψη χωρίς κάτι να τραβάει το μάτι αλλά  η απόχρωση του χρώματος έχει αλλάξει ,  με τα ξανοίγματα που έχω κάνει  πάει προς το πράσινο !!! Κάπου τα μπέρδεψα με τις μίξεις των χρωμάτων !!!

Το Tie με την τελευταία απόχρωση χωρίς να έχει γίνει preshading
 

Ακολουθεί τέταρτο χέρι και ελπίζω να πετύχω την σωστή απόχρωση !! ::dontknow::

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Πλησιάζουμε στο τέλος της κατασκευής . Για να μην σας μπερδέψω με την με τα χρώματα που χρησιμοποίησα στο προηγούμενο ποστάρισμα δεν αναφέρθηκα καθόλου σε κωδικούς χρωμάτων . Υπάρχουν πολλές απόψεις και γνώμες για την απόχρωση των δύο μοντέλων . Στις σκηνές που εμφανίζονται στις ταινίες φαίνεται να έχουν γκρι απόχρωση κάπου ανάμεσα στο Η315 και στο Η338 της Gunze (κωδικοί γνωστοί σε όσους κατασκευάζουν σύγχρονα τζετ αεροσκάφη ) , στις δε φωτογραφίες από διάφορες εκθέσεις φαίνονται να έχουν μια ανοικτή  μπλέ απόχρωση .Η  μπογιά που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε ήταν από την γνωστή στον χώρο μας παλιά MOLAK . Η γκρί απόχρωση προκύπτει από τον έντονο φωτισμό κατά την κινηματογράφισή τους που αλλοίωνε την απόχρωσή τους .Ένα χρώμα που πλησιάζει το αυθεντικό είναι σε σπρέυ λάκας το TS-32 haze grey της Tamiya , επειδή όμως δεν το είχα διαθέσιμο και ήθελα να παίξω με τους τόνους των χρωμάτων ύστερα από αρκετούς πειραματισμούς κατέληξα στο XF 18 Medium Blue της Tamiya  με την προσθήκη 20%-30% XF 2 White . 
   

Ακολούθησαν ξανοίγματα με τον αερογράφο, βαφή διαφόρων λεπτομερειών με πινέλο και χρήση χρωμάτων της  Vallejo και πέρασμα ένα χέρι με Future για να καταλήξω εδώ ...
   
 

και το Advanced ...
   
     


Φθορές δεν υπάρχουν απλά ψεκάστηκε με ματ ακρυλικό βερνίκι της Gunze και αφού στέγνωσε περάστηκαν δύο χέρια με Brown Filter for Panzer Grey της Mig . Αφού στέγνωσε και το φίλτρο όλο το μοντέλο τρίφτηκε με χαρτοπετσέτα και enamel διαλυτικό έτσι ώστε το φίλτρο να ξεπλυθεί "ανομοιόμορφα" από τις επίπεδες επιφάνειες και να αποκτήσουν πολύ μικρές διαφορές στην τονικότητα μεταξύ τους . Παράλληλα τονίστηκε "διακριτικά" και η χαραγμένη γράμμωση .


Στη συνέχεια αφαιρέθηκε η ταινία μασκαρίσματος από τους ηλιακούς συλλέκτες
     
     
     
     

Από τις φωτογραφίες φαίνεται η ποσότητα της δουλειάς που χρειάστηκε σε αυτά τα σημεία το αποτέλεσμα όμως ήταν η καλύτερη ανταμοιβή. Προσέξτε την διαφορά ανάμεσα στις ματ και τις γυαλιστερές επιφάνειες καθώς και την κατά τύχη "φθορά" αυτών από την ταινία μασκαρίσματος στα σημεία που πατούσε στα ηλιακά πάνελ του Tie.
Πρώτες δοκιμές εφαρμογής
       
     

Πιστεύω με την σημερινή ανανέωση να κάλυψα την καθυστέρηση που είχα από την προηγούμενη φορά .Δυστυχώς έχω πολύ περιορισμένο χρόνο . Κάθε παρατήρηση καλοδεχούμενη . Ακολουθεί η τελική συναρμολόγηση .
 
 
 

dtg

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 1915
 • FEAR LEADS TO ΑNGER -ANGER LEADS TO HATE -HATE LEA
Πολύ καλή κατασκευή. Και όντως το χρώμα των TIE είναι κάποιο γαλάζιο όπως φαίνεται κι εδώ: http://www.modelermagic.com/?p=10358. Αλλά γαλάζια φαίνονται κ στα edisodes V, VI. Στις τελευταίες σου φώτο όμως φαίνονται να έχουν μια απόχρωση περισσότερο προς το γκρι! Αυτό οφείλεται στο φλας/φωτισμό;

KWSTAS

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 3225
 • Rusting is my business and business is gooood!!!!
Το χρώμα στα μοντέλα σου μου φαίνονται ΟΚ,  καθώς έχεις πιάσει τη χρυσή
τομή απόχρωσης ανάμεσα σε εμφάνιση στην ταινία και στις εκθέσεις του Lucas.Go small or go home. Bring your magnifying glasses too.

manos68

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/72
 • Μηνύματα: 186
 • modelclub.gr
Φτάσαμε στο τέλος της κατασκευής των δύο μοντέλων . Το αποτέλεσμα είναι απολύτως ικανοποιητικό εάν τα συγκρίνουμε με τα αυθεντικά studio model και λάβουμε υπόψιν και τη διαφορά κλίμακας. Το κιτ της  ΑΜΤ εάν και παλιό είναι μια καλή βάση για βελτίωση, απαιτεί πολύ δουλειά και κόπο αλλά στο τέλος η ευχαρίστηση που έχεις κοιτάζοντάς το σε κάνει να ξεχνάς τις δυσκολίες της κατασκευής  αυτή όμως είναι και η ομορφιά του μοντελισμού . Κώστα , Δημήτρη και όλοι οι συνάδελφοι που παρακολουθείτε ή και συμμετέχετε με τα σχόλια σας  το ενδιαφέρον που δείχνετε για την κατασκευή μου δίνει  μια επιπλέον ευχαρίστηση  αλλά και νόημα για τις συγκεκριμένες κατασκευές που το θέμα τους δεν είναι τόσο δημοφιλές συγκριτικά με άλλες κατηγορίες Το ότι υπάρχουν και "άλλοι" σαν και εμένα που παρατηρούμε, σχολιάζουμε,  κρίνουμε και θέλουμε να φτιάξουμε τα συγκεκριμένα μοντέλα που τα έχουμε δεί συνήθως μόνο στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση πολύ νεότεροι, μου δίνει το κουράγιο να συνεχίσω και να βελτιωθώ ακόμη περισσότερο και σε καλύτερες κατασκευές στο μέλλον .   
Κλείνω την μικρή παρένθεση και συνεχίζω με τα μοντέλα , το χρώμα όντως Δημήτρη αλλάζει πολύ αναλόγως τον φωτισμό όπως και στα αυθεντικά !!! γι αυτό και οι διαφορετικές απόψεις για την βαφή τους. Και στα δύο βιδώθηκαν και κολλήθηκαν με εποξική κόλλα τα ηλιακά πάνελ, κατασκευάστηκε με φύλο πλαστικού λεπτομέρεια στο εσωτερικό πίσω από την καλύπτρα στο advanced αντιγράφοντας το κιτ της BCI . Στο τέλος κολλήθηκε το πλαίσιο της καλύπτρας χωρίς το διαφανές κομμάτι όπως και τα studio model δεν είχαν διαφανή μέρη για να αποφεύγουν τις αντανακλάσεις από τον ισχυρό φωτισμό στο στούντιο κινηματογράφισης τους . Και στα δύο πλαίσια αφαιρέθηκαν τα υπερυψωμένα πριτσίνια και στην θέση τους έγιναν με πολύ λεπτό τρυπανάκι καινούργια . Και τα δύο βάφτηκαν με ακρυλικό Nato Black της Tamiya     
   

Τέλος   
     
     
     

και το Tie
     
       

Μερικές ακόμη
     
     
     

Προσέξτε τις διαφορές ανάλογα με τον φωτισμό
     

Ελπίζω να μην σας κούρασα με τις πολλές φωτογραφίες . Σχόλια, κριτική και γνώμες για το αποτέλεσμα καλοδεχούμενες !!!

c.nemo

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 4824
 • σταμάτης άνθης
Μάνο αν λέγαμε οτι είναι άψογο θα ήταν πολύ λίγο .Η δουλειά σου είναι υπέροχη σε όλους τους τομείς .Πολλά μπράβο λοιπόν από εμένα ,τι έχεις για τη συνέχεια;

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

KWSTAS

περισσότερα Αποσυνδεδεμένος
 • *
 • Scale 1/35
 • Μηνύματα: 3225
 • Rusting is my business and business is gooood!!!!
Πολύ ωραίο αποτέλεσμα και καθαρή δουλειά και στα 2 φίλε μου.
Μ' αρέσει που δεν έβαλες διαφανή όπως στα "πραγματικά". Θα σου
κρύβαν και τη δουλειά στο εσωτερικό.
Για ξεκίνα και τίποτε άλλο τώρα  :wink:.Go small or go home. Bring your magnifying glasses too.