Αποστολέας Θέμα: Διαστάσεις γραμμών.Μελέτη μακέτας.  (Αναγνώστηκε 4243 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος kostas843

• Scale 1/144
  • *
Διαστάσεις γραμμών.Μελέτη μακέτας.
« στις: Μαρτίου 09, 2013, 07:10:39 μμ »
Καλησπέρα σε όλους.!

Μετά από αρκετό καιρό στατικού μοντελίσμου και διοραμάτων, αισθάνομαι πως σιγά-σιγά έρχεται ο καιρός που θα ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά είναι η λατρεία μου.Τα τρένα.
Ως νέος στο χώρο αυτό, είναι πολλές οι απορίες μου και για αρχή είναι οι γραμμές.(Αφού έχω καλύψει κάμποσες απορίες  μέσω του forum).
Οι γραμμές Roco 2,5mm H0 τι διαφορές στο πλάτος έχουν με τις GeoLine?
Χωράει ένα Η0 τρένο και στις δύο γραμμές ή έχουνε μικρότερη απόσταση οι ράγες μεταξύ τους?
Βλέπω στο Wintrack οτι έχουν κάποια διαφορά στο πλάτος.Το θέμα είναι πως λόγο περιορισμένου χώρου
στη κλίμακα Η0 οι 2,5mm με βολεύουν στη διάσταση του πλάτους όπου το ανώτερο που μπορώ να έχω είναι 80cm.
Στην ουσία θέλω να κατασκευάσω ένα ''Π'' με διαστάσεις μήκους 90x360x160.
Το βασικό κομμάτι της μακέτας θα είναι η μεγαλύτερη διάσταση (360cm) με τις μικρότερες να είναι ως βοηθητικές μόνο και μόνο για να χωράει η "στροφή" (να κλείνει η λούπα) και να έχει και κάποιου είδους επεκτάσεις (χώρος στάθμευσης για τα τρένα και γενικά κτήρια που θα αλληλεπιδρούν με αυτά. Κάτι θα σκεφτώ.Φαντασία θέλει).
Λέω να ασχοληθώ με μοντέλα DC από Roco κατά κύριο λόγο.

Μια εικόνα στο περίπου της μακέτας που σκέπτομαι.Βέβαια μπορεί να πάρει πολλές παραλλαγές.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Κώστας.

Αποσυνδεδεμένος ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Βολος
  • modelclub.gr
Απ: Διαστάσεις γραμμών.Μελέτη μακέτας.
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 09, 2013, 07:56:54 μμ »
Καλησπερα κ καλη αρχη με το ν τομεα αυτο του μοντελισμου. Καταρχην τα τρενα κυκλοφορουν ανετα κ στις 2 ραγες  . η διαφορα ειναι οτι η μια απ τις 2 γραμμες εχει πιο λεπτη ραγα για λογους μοντελιστικης αληθοφανειας. Με τις καμπυλες ισως υπαρχει καποια διαφορα σην ακτινα τους. οχι πολυ μεγαλη αλλα χρησιμοποιησε ενα τυπο γραμμης για να αποφυγεις τα ραβε ξυλωνε .Τωρα για το dc το συνηστω ανεπιφυλακτα  τη roco  ( η αγαπημενη μου εταιρια μαζι με ACME K LS ). Επισης στο dc θα βρεις τεραστια ποικιλια σε τροχαιο υλικο κ κατασκευαστες. Ειδα το σχεδιο λιγακι κ ειδα οτι πρεπει να χεις περιορισμενο χωρο αρκετα . βασικα δεν ειδα χωρο για καποιο σταθμο εκτος κ αν φτιαξεις κανα μικρο. εχεις σκεφτει το θεμα που θα ασχοληθεις κ πια εποχη?  Οτι ερωτησεις εχεις ρωτα τεσ κ μην ανυσηχεις .  Εδω ειμαστε                                                                                     

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 09, 2013, 08:48:21 μμ »
Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια!!

Το μήκος της μακέτας είναι περίπου 3.6m οπότε σε αυτό το χώρο με κάποιες μετατροπές στη τοποθέτηση των γραμμών πιστεύω πως θα έχω τον απαιτούμενο χώρο για σταθμό όπως και άλλον κτηρίων.
Λογικά θα βάλω και κάποιες flex γραμμές οπότε θα μπορέσω να έχω κάποια ελευθέρωση αρκετών σημείων.
Αφού πλέον μπορώ να βάλω αυτές τις γραμμές μπορώ να πω οτι στο μυαλό μου έρχονται και άλλες ιδέες.
Ακόμα δεν έχω κατασταλάξει, αλλά ωραίο θα ήταν να υπήρχαν δυο τρένα.Ένα για επιβάτες και ένα άλλο για φορτία.(βλέπουμε).
Δεν μου πολύ αρέσουν τα σύγχρονα οπότε θα προτιμούσα κάπως πιο παλιές μηχανές.Κάτι σαν αυτά περίπου (Roco 41341) και (Roco 51221).

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 09, 2013, 11:23:23 μμ »
Καλησπερα κ παλι. κοιταξα κ τον καταλογο της roco για να δω καλυτερα τις γραμμες. οι geoline εχουν το ready ballast δηλαδη ετοιμο το σκυρο αλλα πιο καλα μοντελιστικα ειναι να παρεις γραμμες χωρις σκυρο κ να το στρωσεις μονος σου χωρις την πλαστικουρα. οι 2,5 mm δεν εχουν σκυρο . επισης υπαρχουν οι 2,1 mm που ειναι με τη πιο λεπτη ραγα. θελει ομως νομιζω κ τροχους με μικροτερο νυχι. τα πιο πολλα μοντελα της roco που εχω βαγονια τουλαχιστον βλεπω μικρο νυχι. παντως δωσε προσοχη με τις καμπυλες κ τα ψαλιδια. απο τυπο σε τυπο υπαρχουν καποιες διαφορες στις ακτινες. Π.χ ακτινα r 3 geoline ειναι435,5mm  κ στις 2,5 mm η ακτινα  r 3 ειναι 415 mm. Ενας καταλογος της roco θα σε κατατοπιζε καλυτερα νομιζω

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 10, 2013, 12:37:22 πμ »
Καλησπέρα σε όλους.!

Μετά από αρκετό καιρό στατικού μοντελίσμου και διοραμάτων, αισθάνομαι πως σιγά-σιγά έρχεται ο καιρός που θα ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά είναι η λατρεία μου.Τα τρένα.
Ως νέος στο χώρο αυτό, είναι πολλές οι απορίες μου και για αρχή είναι οι γραμμές.(Αφού έχω καλύψει κάμποσες απορίες  μέσω του forum).
Οι γραμμές Roco 2,5mm H0 τι διαφορές στο πλάτος έχουν με τις GeoLine?
Χωράει ένα Η0 τρένο και στις δύο γραμμές ή έχουνε μικρότερη απόσταση οι ράγες μεταξύ τους?
Βλέπω στο Wintrack οτι έχουν κάποια διαφορά στο πλάτος.Το θέμα είναι πως λόγο περιορισμένου χώρου
στη κλίμακα Η0 οι 2,5mm με βολεύουν στη διάσταση του πλάτους όπου το ανώτερο που μπορώ να έχω είναι 80cm.
Στην ουσία θέλω να κατασκευάσω ένα ''Π'' με διαστάσεις μήκους 90x360x160.
Το βασικό κομμάτι της μακέτας θα είναι η μεγαλύτερη διάσταση (360cm) με τις μικρότερες να είναι ως βοηθητικές μόνο και μόνο για να χωράει η "στροφή" (να κλείνει η λούπα) και να έχει και κάποιου είδους επεκτάσεις (χώρος στάθμευσης για τα τρένα και γενικά κτήρια που θα αλληλεπιδρούν με αυτά. Κάτι θα σκεφτώ.Φαντασία θέλει).
Λέω να ασχοληθώ με μοντέλα DC από Roco κατά κύριο λόγο.

Μια εικόνα στο περίπου της μακέτας που σκέπτομαι.Βέβαια μπορεί να πάρει πολλές παραλλαγές.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Κώστας.

Γεια σου Κώστα και καλώς όρισες στα τραίνα.

Οι διαφορές στο 2,5 και 2,1 χιλ. είναι το προφίλ της γραμμής.Το 2,1 είναι πιο κοντά στο προτότυπο , το οποίο θα έπρεπε να είναι ιδανικά στο 1,75 και κάτω.
Δεν είναι βεβαίως έτσι ,διότι εάν ήταν το 90 % του τροχαίου υλικού δεν θα μπορούσε να τρέξει (θα έβρισκαν τα νύχια των τροχών) και το 100% θα εκτροχιάζοντο εάν η ακτίνα ήταν κάτω από 2 μέτρα...
Το πλάτος ανάμεσα στις ράγες είναι κοινό για όλες τις μάρκες , ώστε να μπορούν να "τρέχουν" όλα.
Η geoline, έχει το πλαστικό σκύρο, γι' αυτό φαίνεται πλατύτερη στο σχεδιαστικό πρόγραμμα.
Με 80 εκ. πλάτος, είσαι εντελώς οριακά για μεγάλο μέρος του τροχαίου υλικού (λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι μετράς στην γραμμή στο κέντρο,ότι πρέπει να υπολογίσεις και το περιτύπωμα (ίχνος) του βαγονιού και τέλος ότι η εσωτερική γραμμή θα είναι ακόμα μικρότερης ακτίνας.
Το σχέδιο και το γεγονός ότι έχεις "απλώσει" τις γραμμές μου αρέσει.
Το DCC (ψηφιακό-συνεχές) είναι μία σοφή επιλογή και η Roco μία καλή εταιρεία.Υπάρχουν βεβαίως και άλλες εταιρείες με πολύ αξιόλογο υλικό.

Καλή συνέχεια. ::salut::

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 11, 2013, 03:34:29 μμ »
Καλησπέρα,

Ευχαριστώ πολύ και τους δυο σας Αλέξανδρε και Jimmy..!

Οι γραμμές Roco 2,5mm με κωδικό 42221 που έχει το πρόγραμμα για μια στροφή μου βγάζει διάμετρο 60cm στις εξωτερικές ράγες.Οπότε θέλω να πιστεύω πως 80cm είναι ικανοποιητικά.
Τώρα με τη πάροδο του χρόνου και αναλόγως τι υλικό από κτήρια και γενικά τι περιφερειακά θα έχω, είμαι σίγουρος πως θα μου δώσει μια καθαρότερη προοπτική στο πως θα τοποθετήσω τις γραμμές για το τρένο ή αν θα χωρέσει και 2 τρένα :) !!!
Σίγουρα όταν έχεις ο,τι χρειάζεσαι είναι πιο εύκολο να φανταστείς πως θα είναι η τελική μορφή της μακέτας και να το εξελίξεις διαφορετικά.!

Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τη βοήθειά σας!!

Να είστε καλά!

Κώστας.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 12, 2013, 03:47:52 πμ »
Οτι επιθυμεις εδω ειμαστε ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 12, 2013, 03:55:24 πμ »
Κωστα καλημερα και καλως ηρθες στη παρεα!
Εκανα ενα σχεδιο να περναει η ωρα... :lol: αν σ αρεσει μπορω να στο στειλω.
Καλη συνεχεια ::salut::

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 14, 2013, 12:42:58 μμ »
Πάνο σε ευχαριστώ πολύ.!!

Έχεις κάνει μια πολύ καλή προσέγγιση στο πως φαντάζομαι τη μακέτα, πραγματικά!
Είναι πάρα πολύ ωραίο.!!Μ'αρέσει οτι έβαλες αρκετά στοιχεία και δεν μοιάζει καθόλου ''μπουκωμένο''.
Ναι αν μπορούσες να μου το στείλεις θα με βοηθούσε αρκετά..!

και πάλι ευχαριστώ πολύ

Κώστας.

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 14, 2013, 03:09:21 μμ »
Κωστα αν σε παιρνει να μεγαλωσεις λιγο το πλατος στη μεγαλη διασταση γιατι με 35 ποντους δεν γινεται..
τουλαχιστον καντο 50 για να μεγαλωσουν και οι στροφες και να μην εχεις εκτροχιασμους. ::salut::
Εχεις π.μ.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 01, 2013, 03:14:52 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τη βοήθειά σας,

Αφού έχει περάσει κάμποσος καιρός από τη στιγμή που άνοιξα το θέμα και αφού έψαξα για διάφορα θέματα πάνω στο στοιχείο αυτό έχω ακόμα κάποιες ερωτήσεις.

Πώς και πού μπορώ να δω-ενημερωθώ για το ποια τραίνα μπορούν να τρέξουν στη ακτίνα R 358 mm που έχει η Roco και στις 2.5mm αλλά και στις GeoLine.
Όπως καταλάβατε τα 90cm που απαιτούνται για την R3 με βγάζουν εκτός ορίων με αποτέλεσμα η R2 των 358mm να είναι η ιδανική ακτίνα.

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Σωτηρόπουλος Κώστας

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 01, 2013, 06:17:39 μμ »
Συνηθως καθε τροχαιο υλικο αναφερει και την ελαχιστη ακτινα που μπορει να διαχειριστει. Δεν υπαρχει καποιος κανονας, αλλα σιγουρα ακτινα 358 εκ. θα εχεις περιορισμους. Αν δε, μιλησουμε για Αμερικανικο τροχαιο υλικο τοτε ξεχνας το 95% αυτου. Ακομη και 450 εκ. ακτινας θεωρητε μικρη. Στα ευρωπαικα μοντελα θα ελεγα το 450 ειναι  ασφαλες.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 01, 2013, 06:26:58 μμ »
Καλησπερα κωστα.  Στη r2 θα χεις προβλημα με τα μακρια βαγονια πιθανων κ σιγουρα με αρκετες ατμομηχανες (μακρυες κυριως ) . Στους καταλογους αναφερει ποιες μηχανες εχουν ελαχιστες απαιτησεις οσον αφορα την ακτινα της στροφης. Σε πολλες εχω δει να γραφει για ακτινα 415 mm κ ανω. τσεκαρε προσεκτικα πριν παρεις καποια μηχανη κ βρεθεις να τη κοιτας κ να μη μπορεις να τη τρεξεις.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 01, 2013, 06:42:31 μμ »
Μάλιστα...

ʼρα όλο το θέμα είναι στο μέγεθος που έχουν οι μηχανές και τα βαγόνια.Λόγο του οτι έχω καταλήξει μόνο στην εταιρία (Roco) και όχι στο μοντέλο ακόμα το ψάχνω και θέλω να έχω ένα μπούσουλα.
Ο κατάλογος που βρίσκω και κοιτάω είναι αυτός : http://www.roco.com/images/roco_2012_2.pdf
αλλά δεν βλέπω κάτι για να με κατατοπίσει.
Λόγω χώρου, η αγορά θα γίνει με βάση τι μπορεί να τρέξει πάνω σε R2.
Αν υπάρχει κάποιος άλλος κατάλογος που λέει περισσότερες λεπτομέρειες δεν τον "πετάτε" και απο εδώ μπας και ξεστραβωθώ??

Πραγματικά σας ευχαριστώ για το χρόνο σας..!

Αποσυνδεδεμένος Railway

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 01, 2013, 07:05:59 μμ »
Δεν ειναι απαραιτητα μονο το μεγεθος αλλα και αλλα πραγματα οπως  το close cupling.Σε ανηφορικα κοματια με πολυ κλειστη στροφη μπορει να πεφτουν τα βαγονια προς το εσωτερικο της.  Νομιζω αν πας σε R3 430εκ δεν θα εχεις θεμα να τρεξεις ολο το τροχαιο της Roco.

Tags: