Μπράβο Theo

Ενδιαφέρον το πρωτοσέλιδο για το πρώτο περιστατικό, το οποίο κατά τη γνώμη μου σηκώνει και την περισσότερη συζήτηση, αφού για το δεύτερο, υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία ότι επρόκειτο για MiG-23. Να διευκρινήσω ότι και εγώ για 2 MiG-23 έχω ακούσει, αλλά απλά έχω ακούσει. Τίποτε παραπάνω. Ούτε φωτό, ούτε τίποτε.
Τώρα το γεγονός ότι το δημοσίευμα της Μακεδονίας λέει για αεροσκάφος τύπου Μιράζ (η Λιβύη είχε F.1 παρεπιτπόντως), δεν ξέρω αν είναι για να το πάρουμε και σοβαρά, αφού όλα τα μαχητικά ήταν είτε Μιράζ είτε Φάντομ. Μόνη ίσως ένσταση, ότι για τον τύπο, υπήρχε και τρίτη κατηγορία για όλα τα ανατολικής προέλευσης μαχητικά, τα οποία ήταν "Μιγκ", οπότε ίσως είναι παράξενο να μην το βάλουν σε αυτή την κατηγορία. Πάντως και το άρθρο με το οποίο ξεκίνησε το topic από τον Λάμπρο, μιλάει για MiG-21 και όχι 23. ʼρα αν βάλουμε μέσα και την αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρία της εφημερίδας (αν ήταν Mirage δεν θα ενδιέφερε και τόσο τους Αμερικάνους για να ανακατευτούν), έχουμε 3 εκδοχές. Το ερώτημα λοιπόν είναι: υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει ότι και το πρώτο ήταν MiG-23, ή απλά όλοι κάπου το έχουμε ακούσει? Βέβαια αν δεν υπάρχουν φωτό και τα συντρίμμια γύρισαν στη Λιβύη, τότε δύσκολο να βρεθεί κάποιο στοιχείο, οπότε βασιζόμαστε στις φήμες που κυκλοφορούν. Όμως όσο εύκολα το υποτιθέμενο MiG έγινε στην εφημερίδα Mirage, άλλο τόσο εύκολα, μέσω του χαλασμένου τηλεφώνου, το (επιβεβαιωμένα) MiG-23 της δεύτερης περίπτωσης μπορεί εύκολα να γενικεύτηκε επίσης μέσω της διαδρομής: δεύτερο παρόμοιο περιστατικό --> δεύτερο MiG --> άρα δεύτερο MiG-23.
ʼρα αν κάποιος μπορεί να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει κάποια εκδοχή, θα είχε αρκετό ενδιαφέρον πιστεύω.