Αποστολέας Θέμα: Humbrol Clear  (Αναγνώστηκε 16000 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Σιόλος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρινιο
  • Δημήτρης Σιόλος-IPMS 1314
Απ: Humbrol Clear
« Απάντηση #50 στις: Ιουνίου 04, 2013, 04:44:21 μμ »
Κάτι περίεργες αυτοκινήτου :twisted: Θα δοκιμάσω κάποιο διαφανές απείραχτο να δω αν φταιαει αυτό!

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #51 στις: Ιουνίου 05, 2013, 09:49:24 πμ »
Με παρκετίνη πάνω σε Gunze πάντως δεν είχα μέχρι τώρα πρόβλημα...

Synadelfe θα σε στεναχωρήσω!! Εγώ είχα ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Είχα το Go 229 έτοιμο για "βερνίκωμα" καί όταν έβαλα επάνω την παρκετίνη - ειδικά στις ενώσεις των πτερύγων "κρακάρησε".

Απο τότε ποτέ ξανα παρκετίνη. Θα παιδευτώ λιγάκι για να πετύχω την σωστή αναλογία για να ψεκάσω το γκλός βερνίκι της Γκάνζε αλλά τουλάχιστον δεν θα έχω αυτό το "εφέ".

Τώρα όσο αφορά το Clear, καταρχάς είχα την εντύπωση πως το ψεκάζεις χωρίς αραίωση κι αυτό γιατί η φορμουλα του είναι παρόμοια με το Future.

Telika μου φαίνεται πως το μόνο που μου μένει είναι να δοκιμάσω της Winsor & Newton το γκλός ακρυλικό βερνίκι μπάς καί δω από αυτό καλύτερα αποτελέσματα.
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #52 στις: Ιουνίου 05, 2013, 10:01:11 πμ »
Ξέχασα να το αναφέρω, στα αερόφρενα ππυ ήταν βαμμένα με Gunze και έπεσε Clear κρακάρισε κι εμένα! :evil:

Αποσυνδεδεμένος zimmerman

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Melbourne-Australia
« Απάντηση #53 στις: Ιουνίου 05, 2013, 10:01:11 πμ »
για παρα πολλα μοντελα εχω χρησιμοποιησει το future με εκπληκτικα αποτελεσματα που μου φαινεται πολυ περιεργο που ΄΄κρακαρει΄΄ το χρωμα...Αληθεια τι δυαλιτικο βαζετε για την αραιωση του?εγω συνιστω το mr.hobby thinner αυτο που χρησιμοποιουμε για τα gunze...(ισως γιατι τα στρωματα χρωματος βερνικιου-future- εχουν τον ιδιο δυαλιτη και 'δενουν' φιλικα..)
σε αναλογια πολυ αραιωμενη ΄νερου΄ και το περναω σε λεπτα στρωματα....βεβαια αν τα χρωματα ειναι ματ θα χρειαστει αρκετα χερια γιατι τα ματ ειναι πορωδη και το ΄τραβαει'...αλλα αν ειναι βαμμενα με gunze το μοντελο 'καραμελωνει'...
Γιώργος Παπανικολάου

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #54 στις: Ιουνίου 05, 2013, 10:03:11 πμ »
Synadelfe θα σε στεναχωρήσω!! Εγώ είχα ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Είχα το Go 229 έτοιμο για "βερνίκωμα" καί όταν έβαλα επάνω την παρκετίνη - ειδικά στις ενώσεις των πτερύγων "κρακάρησε".
Αν η παρκετίνη "έσπασε" λόγω συρρίκνωσης του υποκειμένου χρώματος, τι σε κάνει να πιστεύεις πως δεν θα πάθει το ίδιο και το οποιοδήποτε άλλο βερνίκι; Το φαινόμενο του "σπασίματος" δεν οφείλεται στην ποιότητα του βερνικού ή στον τρόπο εφαρμογής του αλλά σε αλλαγή των διαστάσεων της επιφανείας εγαρμογής μετά την εφαρμογή, αυτό θα κάνει ζημιά σχεδόν σε όλα τα βερνίκια εκτός ίσως από κάτι μυστήρια αυτοκινητιστικά DuPont που γίνονται γρανίτης. Φυσικά τότε δεν ξέρω πως θα τά παει το υποκείμενο χρώμα το οποίο προσπαθεί να συρρικνωθεί...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #55 στις: Ιουνίου 05, 2013, 10:45:03 πμ »
Εγώ πάντως παρκετίνη βάζω σε όλα τα μοντέλα μου (πάντα με πινέλο) και εφόσον το υποκείμενο χρώμα έχει στεγνώσει καλά δεν είχα ποτέ πρόβλημα.
Και όταν λέμε να έχει στεγνώσει καλά εννοούμε 2 βδομάδες τουλάχιστον είτε είναι σμάλτα Humbrol είτε "ακρυλικά" Gunze τα οποία χρησιμοποιώ κατά κόρον.
Ναι, στα ματ χρώματα θέλει αρκετά χέρια για να αρχίζει να γυαλίζει.
Με αυτά που διαβάζω για το Humbrol Clear δεν ξέρω αν τελικά φταίει το ίδιο το προϊόν ή ο χειρισμός του...
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #56 στις: Ιουνίου 05, 2013, 11:09:06 πμ »
Εγώ έχω περάσει σε 2 μοντέλα Clear Humbrol εδώ και 20 μέρες και ακόμη δεν έχει γίνει κάποια αντίδραση.
Το ένα είναι ΑΒ-41 βαμμένα με ακρυλικά ΙΤΑΛΕΡΙ αραιωμένα με ΑΖΑΧ ,και το άλλο Μ13/40 ΙΤΑΛΕΡΙ βαμμένο με Gunze και αραιωμένα με οινόπνευμα 93 βαθμών,το βασικό είναι ότι το Clear το πέρασα με πινέλο ,ίσως όταν ψεκάζετε με αερογράφο ,να πέφτει πρώτα το διαλυτικό του και να κάνει αντίδραση με το χρώμα

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #57 στις: Ιουνίου 05, 2013, 02:02:43 μμ »
Αν η παρκετίνη "έσπασε" λόγω συρρίκνωσης του υποκειμένου χρώματος, τι σε κάνει να πιστεύεις πως δεν θα πάθει το ίδιο και το οποιοδήποτε άλλο βερνίκι;

H πείρα από τις υπόλοιπες κατασκευές μου. Καί να εξηγήσω τι εννοώ. Μέχρι πρίν από κάποια χρόνια χρησιμοποιούσα μόνο τις Γκάνζε τα βερνίκια χωρίς να παρουσιαστεί ποτέ αυτο το σύμπτωμα. Οταν αποφάσισα να βάλω παρκετίνη Longshine αντί για το γκλος βερνίκι της Γκάνζε - τότε είδα αυτό το σύμπτωμα. ίσως να έπαιξε ρόλο στην εμφάνιση αυτού του συμπτώματος (σπάσιμο ή 'κρακάρισμα') το γεγονός πως το χρώμα μπορεί να μην είχε στεγνώσει εντελώς ή να μην είχε στοκαριστεί καλά το συγκεκριμένο σημείο.

Τώρα όσο αφορα αυτό που λές για την αλλαγή των διαστάσεων της επιφάνειας εφαρμογής μετά την εφαρμογή ως αιτία, πραγματικά πρώτη φορά το ακούω. Μηπως εννοείς πως αλλάζει η επιφάνεια μετά το στέγνωμα του χρώματος, gia παράδειγμα, αν είναι μάτ το χρώμα είναι πιό πορώδης ή εννοείς κάτι άλλο;

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #58 στις: Ιουνίου 05, 2013, 02:07:18 μμ »
Και όταν λέμε να έχει στεγνώσει καλά εννοούμε 2 βδομάδες τουλάχιστον είτε είναι σμάλτα Humbrol είτε "ακρυλικά" Gunze τα οποία χρησιμοποιώ κατά κόρον.

Ap' ότι φαίνεται αυτός πρέπει να είναι καί ο λόγος που είδα αυτό το σύμπτωμα του 'κρακαρίσματος' δηλαδή, το ότι δεν είχα αφήσει το χρώμα να στεγνώσει για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα.

Δεν πειράζει όμως, τα παθήματα μας γίνονται μαθήματα για τις επόμενες κατασκευες μας.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #59 στις: Ιουνίου 05, 2013, 04:06:37 μμ »
Τώρα όσο αφορα αυτό που λές για την αλλαγή των διαστάσεων της επιφάνειας εφαρμογής μετά την εφαρμογή ως αιτία, πραγματικά πρώτη φορά το ακούω. Μηπως εννοείς πως αλλάζει η επιφάνεια μετά το στέγνωμα του χρώματος, gia παράδειγμα, αν είναι μάτ το χρώμα είναι πιό πορώδης ή εννοείς κάτι άλλο;
Μα όταν το υποκείμενο χρώμα συρρικώνεται αυτό ακριβώς συμβαίνει, η επιφάνεια εφαρμογής του βερνικιού, δηλαδή το Gunze ή ότι άλλο, μειώνει τις διαστάσεις της, ελάχιστα αλλά αρκετά για να "σπάσει" το βερνίκι.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #60 στις: Ιουνίου 05, 2013, 05:42:17 μμ »
Μα όταν το υποκείμενο χρώμα συρρικώνεται αυτό ακριβώς συμβαίνει, η επιφάνεια εφαρμογής του βερνικιού, δηλαδή το Gunze ή ότι άλλο, μειώνει τις διαστάσεις της, ελάχιστα αλλά αρκετά για να "σπάσει" το βερνίκι.
Aναποδα ειναι Γιωργο. Το βερνικι συρρικνωνεται πιο γρηγορα (γιατι εχει πιο μικρο χρονο στεγνωματος απο το Gunze) και ''τραβαει'' το υποστρωμα.

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
« Απάντηση #61 στις: Ιουνίου 05, 2013, 06:08:12 μμ »
Ξαναλεω οτι το προβλημα δεν ειναι στο Clear αλλα στα Gunze! Οταν πεσει πανω τους βερνικι που στεγνωνει γρηγορα κρακελαρουν. Την εχω πατησει με 3 διαφορετικες μαρκες βερνικιων. :evil:
Πες μας τις μάρκες να μην την πατήσουμε, αν και το τελευταίο που φτιάχνω θα βαφτεί με lifecolor...

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #62 στις: Ιουνίου 05, 2013, 08:06:53 μμ »
Δεν εχει νοημα να γραψω τις μαρκες. Μπορει να γινει με οποιοδηποτε βερνικι στεγνωνει γρηγορα.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #63 στις: Ιουνίου 06, 2013, 06:41:53 μμ »
Μια φωτογραφία από αλεξήνεμο περασμένο με το Clear, μετά από τροποποίηση, τρίψιμο με 2000 ντουκόχαρτο και γυάλισμα με αλοιφές.

Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #64 στις: Ιουνίου 06, 2013, 10:00:40 μμ »
Τελικα απο τις αλοιφες δεν επιανε πανω το clear?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #65 στις: Ιουνίου 06, 2013, 11:14:12 μμ »
Μάλλον όχι, είχε θέμα σε ένα σημείο που δεν είχε γυαλίσει καλά η καλύπτρα από το ντουκόχαρτο και είχαν μείνει χαρακιές, μόλις το γυάλισα έπιασε!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #66 στις: Ιουνίου 09, 2013, 10:42:31 πμ »
Δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτό το υλικό, πέρασα 3 χέρια χτες με μια ώρα και παραπάνω κενό μεταξύ τους, και τα άφησα να στεγνώσουν τη νύχτα και το αποτέλεσμα σήμερα είναι αυτό. Πεταμένα λεφτά τελικά, έπαιρνα 3 βερνίκια Gunze...

Click to see the original size. Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #67 στις: Ιουνίου 09, 2013, 10:54:54 πμ »
Ποση ωρα μετα που εβαψες τα χρωματα περασες το Clear?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #68 στις: Ιουνίου 09, 2013, 10:56:41 πμ »
Πάνω από μέρα, και στέγνωναν έξω σε ήλιο και ζέστη

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #69 στις: Ιουνίου 09, 2013, 11:09:48 πμ »
Δεν μπορω να καταλαβω...Εχουμε δοκιμασει το συγκεκριμενο βερνικι 4 ατομα με 15 διαφορετικους τροπους (ψεκασμα,πινελο,πανω απο εναμελ,πανω απο ακρυλικα) και περα απο το γνωστο προβλημα τε τα Gunze δεν υπηρξε αλλο απροωπτο. Συνηθως τετοιες σταβες ειναι αποτελεσμα ασυμβατοτητας υλικων και σειρας εφαρμωγης. Για δωσε ενα πληρες ιστορικο της εφαρμωγης. Τι χρωμα ειναι απο κατω,πως περασες το clear,τι πιεσεις,ποσα χερια...καταλαβαινεις.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #70 στις: Ιουνίου 09, 2013, 11:18:30 πμ »
Λοιπόν, είναι υπόστρωμα Humbrol enamel και σε άλλη περίπτωση super enamel, αφέθηκαν πάνω από μέσα όπως είπαμε σε ήλιο και ζέστη, και το clear περάστηκε με μαλακό πινέλο σε 3 ελαφρά χέρια με διάστημα παραπάνω και από το μισάωρο που λέει η Humbrol.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #71 στις: Ιουνίου 09, 2013, 11:31:02 πμ »
To μονο που μπορω να σκεφτω ειναι να μην εχει στεγνωσει (οταν λεμε στεγνωσει ενοουμε να εχει εξατμιστει ΕΝΤΕΛΩΣ το διαλυτικο που περιεχει το χρωμα. Ενας απλος τροπος να το καταλαβουμε ειναι να το μυρισουμε. Αν μυριζει δεν εχει στεγνωσει!) το εναμελ και το   διαλυτικο του να εκανε αντιδραση με το clear.  :?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #72 στις: Ιουνίου 09, 2013, 12:05:06 μμ »
Ετοίμασα κάποιες δοκιμές Δημήτρη, να δω τι θα γίνει, μήπως έπεσα πχ σε ελαττωματικό δείγμα!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #73 στις: Ιουνίου 09, 2013, 12:15:25 μμ »
Θέλουν ΠΟΛΥ χρόνο να στεγνώσουν πραγματικά και ολοκληρωτικά τα χρώματα.
Μαύρο ματ Humbrol (και μάλιστα υπερβολικά αραιωμένο) που ψέκασα την Πέμπτη σήμερα στέγνωσε εντελώς.  Μπορεί να φαίνεται στεγνό αλλά να μην είναι.  Για τα σμάλτα, εκτός του τεστ της μύτης μπορείς να ακουμπήσεις το δάκτυλο σε ένα σημείο της βαμμένης επιφάνειας, να το κρατήσεις εκεί 5sec και να το σηκώσεις απαλά.  Αν αισθάνεσαι να κολλάει, δεν έχει στεγνώσει ακόμα.  Με τα Gunze δεν το κάνεις αυτό εκτός αν θες να σφραγίσεις το μοντέλο με αποτύπωμα σου.  Τα Gunze τα αφήνεις τουλάχιστον 1 βδομάδα σε ανοιχτό χώρο να στεγνώσουν εντελώς πριν από οποιοδήποτε βερνίκι.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #74 στις: Ιουνίου 09, 2013, 12:29:31 μμ »
Θέλουν ΠΟΛΥ χρόνο να στεγνώσουν πραγματικά και ολοκληρωτικά τα χρώματα.
Ναι, ειδικά τα πράσινα της Humbrol, για λόγο τον οποίο αγνοώ, αργούν υπερβολικά να στεγνώσουν. Τα σατινέ ακόμα πιο πολύ και τα gloss, μιλάμε για εβδομάδα τουλάχιστον... Πάντως με παρκετίνη πάνω από Humbrol, Gunze και Tamiya ποτέ δεν είχα πρόβλημα, ακόμα και όταν την πέρασα 1 ώρα μετά το χρώμα. Αυτό το νέο υλικό της Humbrol μάλλον είναι πιο ευαίσθητο.

Tags: humbrol Clear gloss