Αποστολέας Θέμα: Συμπεριφορά βερνικιών της Gunze  (Αναγνώστηκε 2886 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Ροΐδης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη να βρώ την ηρεμία μου...
Συμπεριφορά βερνικιών της Gunze
« στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 01:56:29 μμ »
Καλημέρα παιδιά.Ήθελα να ρωτήσω το εξής...Έχω 2 ακρυλικά βερνίκια της gunze (flat & gloss).Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω ποιά η συμπεριφορά του μάτ βερνικιού.Είναι αυτό που λέμε dead flat ή σατινίζει?Ρωτάω επειδή θέλω να βγάλω σατινέ από μίξη 50/50 των 2 και δεν γνωρίζω τη συμπεριφορά τους στο χρόνο.Υπάρχει περίπτωση με τον καιρό να μου γίνει gloss το μοντέλο?Εάν το μάτ βερνίκι που έχω σατινίζει,ίσως να μή χρειαστεί να κάνω τη μίξη.Επίσης εάν υπάρχει κάποια αραίωση που λειτουργούν αποτελεσματικότερα,θα ήθελα να αναφερθεί.Εάν κάποιος τα χρησιμοποιεί και ξέρει τί γίνεται,θα εκτιμούσα να με διαφωτίσει πριν κάνω κάποιο λάθος.Ευχαριστώ  ::salut::

edit: Για την ιστορία να πώ ότι έχω τους κωδικούς Η20 & Η30  :wink:
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
Απ: Συμπεριφορά βερνικιών της Gunze
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 02:18:12 μμ »
...και δεν γνωρίζω τη συμπεριφορά τους στο χρόνο.Υπάρχει περίπτωση με τον καιρό να μου γίνει gloss το μοντέλο?...
Γιώργο, πρώτη φορά ακούω να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου η γυαλάδα ενός βερνικιού. Δέν λέω οτι δεν συμβαίνει, απλά έχεις κάποιο παράδειγμα; Στα Humbrol ας πούμε συμβαίνει κάτι τέτοιο; Να πάρω τα μέτρα μου αν είναι....
Παναγιώτης

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 02:39:22 μμ »
Στα Humbrol ας πούμε συμβαίνει κάτι τέτοιο; Να πάρω τα μέτρα μου αν είναι....
Τα Humbrol 12 χρόνια μετά είναι σαν να τα πέρασα σήμερα. Για τα Gunze έχω περάσει ματ πριν 10 χρόνια και είναι μια χαρά.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 02:40:25 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Γιώργο.
Παναγιώτης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 03:24:51 μμ »
Γιώργο, πρώτη φορά ακούω να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου η γυαλάδα ενός βερνικιού. Δέν λέω οτι δεν συμβαίνει, απλά έχεις κάποιο παράδειγμα; Στα Humbrol ας πούμε συμβαίνει κάτι τέτοιο; Να πάρω τα μέτρα μου αν είναι....
Ναί,ξέρω παράδειγμα που φίλος έκανε μίξη μάτ και γκλός της gunze για να βγάλει σατινέ και μετά από καιρό γυάλιζε αρκετά ενώ αρχικά ήτανε ΟΚ (σατινέ).Βέβαια δέ ξέρω τί αναλογίες χρησιμοποίησε και με τί διαλυτικό ή σε τί ποσοστό αραίωσε αλλά ώς παράδειγμα υπάρχει  :wink:
Για τα Humbrol την έλαβες την πληροφορία  :mrgreen:
Όποιος γνωρίζει ας μου πεί (πρώτο πόστ)  ::salut::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 03:44:13 μμ »
Σε ανάμιξη που έκανα 80 ματ 20 gloss μερικά από λίγες ημέρες μου έγινε λίγο ποιο gloss από ότι όταν το είχα ψεκάσει. Όχι πολύ αλλά υπήρχε διαφορά

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 03:57:13 μμ »
γενικά το Gunze το ματ βερνίκι δεν μπορείς να το πείς οτι ματάρει τρελά.. αν θες να ματάρει υπερβολικά ρίχνεις λιγο flat base (με προσοχή οχι πολυ για να μην ξασπρίσει) και γίνεται οντως ματ.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 04:02:12 μμ »
Η προσωπική μου εμπειρία με το ματ της Gunze ήταν κακή...το έριξα στο dauntless μου και δεν ματαρε όπως ήθελα.Τα έχω βγάλει τελείως απο την γκάμα μου  :mrgreen:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 04:05:30 μμ »
Παιδιά επειδή τώρα αυτό έχω και επιλογές δεν υπάρχουν,μήπως να το ψεκάσω σκέτο το μάτ ώστε να μου βγεί σατινέ? :wink:
Σταύρο αυτό εννοείς?Ότι σου βγήκε σατινέ?Έχω μπερδευτεί... :?
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 04:06:31 μμ »
Σατινέ του κέρατα βγήκε  :evil:

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 04:09:13 μμ »

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 04:15:27 μμ »
Σατινέ του κέρατα βγήκε  :evil:
Ωραία!!!Το λύσαμε το πρόβλημά μου  :mrgreen: :lol: ::glossa::
Πές μου σε παρακαλώ και πόσο αραίωσες να πάει η καρδιά μου στη θέση της  :D
IPMS 1188

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 23, 2013, 08:22:48 μμ »
Καλησπέρα και πάλι παίδες...Για το gloss της ώς άνω εταιρείας δεν άκουσα γνώμες...Κάνει δουλειά ή μπροστά στο future μοιάζει ξόπλυμα?:mrgreen: Όχι τίποτα άλλο αλλά μου τελείωσε και το future και πέφτω στην ανάγκη του  :lol:
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 25, 2013, 02:15:26 μμ »
Καλησπέρα και πάλι παίδες...Για το gloss της ώς άνω εταιρείας δεν άκουσα γνώμες...Κάνει δουλειά ή μπροστά στο future μοιάζει ξόπλυμα?:mrgreen: Όχι τίποτα άλλο αλλά μου τελείωσε και το future και πέφτω στην ανάγκη του  :lol:

Γιώργη καλή σου μέρα.

Για το Γκάνζε γκλός δεν μπορώ να πω πως έχω δεί στα μοντέλα μου το καλύτερο αποτέλεσμα βέβαια για να είμαι αντικειμενικός, κάθε φορά ξεχνάω να σημειώσω τα ποσοστά από αραίωμα-πίεση για να έχω ένα σταθερό καί ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Τώρα για σατινέ υφή από Γκάνζε, την έχω πετύχει με το μάτ της εταιρείας αλλά αναμιγνύοντας το βερνίκι με το retarder καί όχι με το κανονικό διαλυτικό της. Μάλιστα, αναρωτιόμουν γιατί κάθε φορά μου έβγαινε σατινέ καί όχι ματ!!! Για να βγάλω εντελώς ματ βερνίκι-υφή το αναμιγνύω με οινόπνευμα καί όχι με το διαλυτικό της εταιρείας. Η όπως έγραψε καί ένας συνάδελφος, μπορείς να ρίξεις μερικές σταγόνες (1-2) flat base για να σου βγεί ένα καλό μάτ αποτέλεσμα.

Πάντως, πιστεύω πως για να σου βγεί μία καλή γκλός υφή, θα πρέπει να έχει γίνει καί καλό βάψιμο του μοντελου σου. Για παράδειγμα όταν υπάρχει το φαινόμενο του orange peel στο βάψιμο, όταν ρίξεις το γκλος βερνίκι από πάνω θα συνεχίζει να φαίνεται. Τουλάχιστον αυτο έχω παρατηρησει εγω απο τις δικές μου κατασκευες. Δεν ξέρω αν κάποιος συνάδελφος έχει άλλη άποψη πάνω σε αυτο.

Sernak
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 25, 2013, 10:56:24 μμ »
Φίλε μου σ'ευχαριστώ για την απάντησή σου.Νομίζω πως θα το χρησιμοποιήσω πρώτα και μετά θα βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα.Μιλάω για το gloss της gunze  :wink:
Τελικά πέτυχα τη σατινέ υφή με το μάτ της gunze!Είχατε απόλυτο δίκιο  :wink:
Όλο το ''ζουμί'' της ιστορίας είναι η τελευταία παράγραφος.Εάν δεν έχεις τελείως λεία επιφάνεια,όλα τα στραβά θα σου συμβούν.Προσωπικά την πάτησα και με silvering και ακόμα χτυπώ το κεφάλι μου  :oops:
Σ'ευχαριστώ και πάλι  ::salut:: ::salut:: ::salut::
IPMS 1188

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 26, 2013, 01:28:20 πμ »

Βάφω αναγκαστικά με Gunze λόγω μυρωδιάς. Προσωπικά προτιμούσα enamel, αλλά δε σηκώνει ο χώρος νέφτια κτλ.
Τώρα στα βερνίκια...
Το ματ το παράτησα για τους ίδιους λόγους που έγραψαν και οι υπόλοιποι. Σατινάρει, δεν γίνεται ματ με τίποτα. Δες εδώ:
Click to see the original size. Click to see the original size.
Προσωπικά το άλλαξα με αυτό της Pactra του οποίο μου δίνει φοβερό αποτέλεσμα.
Μπορείς βέβαια να κάνεις το κόλπο που γράφτηκε παραπάνω με το flat base, το οποίο αν το βάλεις σε gloss κάνει θαύματα αρκεί να προσέξεις την ποσότητα.

Για το Gloss... ::mastigoma:: ::mastigoma:: ::mastigoma::
Προς Θεού μην το χρησιμοποιήσεις αν θέλεις να είναι αυτό το τελικό σου φινίρισμα. Θα πρέπει να μετακινείς το μοντέλο σου μόνο με τη χρήση της δύναμης των Τζεντάι... Κάνε να το αγγίξεις... Αποτύπωμα για σεμινάριο CSI, όσες μέρες και να το αφήσεις.
Είναι καλό μόνο για τις διαδικασίες των χαλκομανιών, δηλαδή πριν την τοποθέτησή τους και μετά για σφράγισμα.
Στα υπέρ του είναι πως δεν αντέχει σε wash με enamel.
Όσο το μοντέλο είναι περασμένο με αυτό, προσπάθησε να το μετακινείς χωρίς να το πιάνεις. Βάλτο σε μια βάση και κούνα τη βάση.
Εγώ για παράδειγμα στο mirage δεν είχα βάλει την εξαγωγή και έτσι έβαζα "δακτυλο" στα οπίσθια του μοντέλου και το σήκωνα.
Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, τότε γάντι φίλε.
Θα αφήσει σημάδι, αλλά θα εξαφανιστεί αργότερα όταν περάσεις το ματ.

Αν το θέλεις λοιπόν για αυτή τη δουλειά είσαι εντάξει. Όχι για τελικό φινίρισμα όπως για παράδειγμα σε αεροσκάφος ακροβατικού σμήνους.

Παράθεση
Επίσης SOS για όσους χρησιμοποιούν Gunze: Μην χρησιμοποιήσετε το Mark Setter - αυτό με το μπλε καπάκι.

Αλλοιώνει το χρώμα όπου μείνει σταγονίδιό του και όταν βάλεις τη χαλκομανία πάνω του, αυτή μένει ακίνητη στο σημείο που έπιασε, δίχως να μπορείς να τη μετακινήσεις.
Πρέπει να λούσεις την περιοχή με νερό μπας και προλάβεις τα χειρότερα.
Αν από την άλλη την αφήσεις στην περιοχή που έπιασε για λίγο χρόνο και μετά αποφασίσεις - και καταφέρεις - να τη μετακινήσεις, τότε θα σου αφήσει ένα ωραίο αποτύπωμά της από αλλοιωμένο χρώμα...

Για τελικό Gloss φινίρισμα ο Dimmu Borgir μου έδωσε το Mr Hobby Top Coat.
Όπως είπε και ο ίδιος: Το κάνει καραμέλα.  :mrgreen:
Το έχω δοκιμάσει πάνω από Gunze και δεν υπάρχει πρόβλημα τύπου ρωγμών ή άλλης αντίδρασης.
Οι όποιες δαχτυλιές του κάνεις αφού στεγνώσει φεύγουν με πανάκι.

Αυτά από εμένα φίλε  ::salut::