Αποστολέας Θέμα: Μετακομιζει κανεις ??!? ( aka Mobelwagen ) :D  (Αναγνώστηκε 1597 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Μετακομιζει κανεις ??!? ( aka Mobelwagen ) :D
« στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 09:56:25 μμ »
Ενω τελειωνω τα διαβασματα και μαζευω τα υλικα για να πειραματιστω στη χειμερινη παραλλαγη και στα wash, chips κλπ του αλλου (τελικα κακοφτιαγμενου  :oops: ) μοντελου το οποιο ειχα ποσταρει μου προεκυψε δωρακι το σετ του Mobelwagen της Tamiya. To set ειναι αυτο...

Στις οδηγιες εχει πολυ λιγες χαλκομανιες μιας και μαρκαρει το οχημα ως "αγνωστου μεραρχιας"...Απο οσα στοιχεια βρηκα ψαχνοντας, το οχημα ηταν παρον στο Δυτικο Μετωπο απο τον Φεβρουαριο/Μαρτιο του '44 σε αρκετες μεραρχιες Panzer αλλα δεν μπορεσα να βρω καθαρα σε ποιες μεραρχιες ηταν...Αν καποιος εχει καποια ιστορικη πληροφορηση/πηγη σχετικα, θα μου εκανε μεγαλη χαρη μιας και θα ηθελα να το μαρκαρω καπως καλυτερα απο 2 απλους σταυρους.

Οσο αφορα την παραλλαγη εχετε καποια συμβουλη να μου δωσετε ??
Απο τις φωτο που εχω βρει μου αρεσε αυτη :

αλλα (γνωριζοντας οτι θα μπλεξω :D ) μου εχουν κολλησει και αυτες οι 2...

http://www.flickr.com/photos/30334505@N06/5708256075/

θα ξεκινησω σημερα με τις πρωτες συναρμολογησεις...
Οτιδηποτε σε συμβουλες κλπ κλπ, ευχαριστως !!!  8)

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
Απ: Μετακομιζει κανεις ??!? ( aka Mobelwagen ) :D
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 12:40:27 πμ »
Καλή αρχή,πολύ ωραίο αρματάκι :wink:
 ::keep_mod::

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 05:38:44 πμ »
Ιούλιος 1944:8,9,11 and 116 Panzer,12.SS. divisions Νορμανδία
Σεπτέμβριος 1944:Pz.Brig. 109 4
Pz.Brig. 110 4
Pz.Brig. 111 4
Pz.Brig. 112 4
Pz.Brig. 113 4
Pz.Abt. 503 4
Pz.Abt. 506 4
9. SS Pz.Div. 8
10. SS Pz.Div. 8
21. Pz.Div. 4
2. Pz.Div. 4
1. SS Pz.Div. 4
2. SS Pz.Div. 4

Hμερομηνίες παραλαβής απο διάφορους σχηματισμούς και αριθμοί μονάδων:

9.PD issued 8 in June 1944
11.PD issued 8 in June 1944
116.PD issued 8 in June 1944
6.PD issued 8 in July 1944
19.PD issued 8 in July 1944
PzBrig 101 issued 4 in August 1944
PzBrig 102 issued 4 in August 1944
PzBrig 103 issued 4 in August 1944
PzBrig 104 issued 4 in August 1944
PzBrig 105 issued 4 in September 1944
PzBrig 106 issued 4 in September 1944
PzBrig 107 issued 4 in September 1944
PzBrig 108 issued 4 in September 1944
PzBrig 109 issued 4 in September 1944
PzBrig 110 issued 4 in September 1944
Brig. F-G issued 4 in September 1944
sPA 503 issued 4 in October 1944

::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 10:45:08 πμ »
Θεος !!!
Ωραια, δεν θα χρειαστει να ψαξω χαλκομανιες, θα χρησιμοποιησω αυτες που μου εχουν ξεμεινει απο την 1η SS :)
Ευχαριστωωωω !!!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 01:27:55 μμ »
Ωραια, δεν θα χρειαστει να ψαξω χαλκομανιες, θα χρησιμοποιησω αυτες που μου εχουν ξεμεινει απο την 1η SS :)

Πάντως στις περισσότερες φώτο φέρουν μόνο εθνόσημα χωρίς κάποιο άλλο διακριτικό,γι αυτό προσοχή...  :roll:

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 03:06:53 μμ »
η αληθεια ειναι οτι το παρατηρησα κι εγω...νομιζω ειχα πετυχει 1/2 φωτο που ειχαν και διακριτικα μεραρχιας, θα ξανακοιταξω και θα την βαλω κι εδω

με την ευκαιρια, με τσιγκλαει πολυ να βαλω την καλυψη με δεντρα, θαμνους κλπ  :twisted: αυτα πως μπαινουν ? απλα με λιγη κολλα και τα βαζουμε στα σημεια ?? ή, οπως λογικα φανταζομαι, υπαρχει κατι πιο πολυπλοκο (και πιο ρεαλιστικο..) ??   :roll:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 07:51:49 μμ »
με την ευκαιρια, με τσιγκλαει πολυ να βαλω την καλυψη με δεντρα, θαμνους κλπ  :twisted: αυτα πως μπαινουν ? απλα με λιγη κολλα και τα βαζουμε στα σημεια ?? ή, οπως λογικα φανταζομαι, υπαρχει κατι πιο πολυπλοκο (και πιο ρεαλιστικο..) ??   :roll:

Εννοείς πάνω στο όχημα;  ::dontknow::
ʼν ναι,τότε τα υλικά της παραλλαγής π.χ. κλαδιά,φύλλα κτλ οι Γερμανοί τα στήριζαν με σύρματα και σε κάποια άρματα είχαν κατασκευαστεί ειδικές υποδοχές για τα σύρματα αυτά.Πάντως απέφυγε να χρησιμοποιήσεις τα γνωστά φυτά στο σακουλάκι που μοιάζουν με λειχήνες-βρύα  ::glossa:: γιατί δεν είναι καθόλου ρεαλιστικά  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Hummel Moss

• Μποζίνης Αθανάσιος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Das Reich
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 08:01:45 μμ »
για την πρώτη υλοποίηση που εμφανίζεται στο αρχικό ποστ, πάρε μια ιδέα φτιαγμένο απο αλλον μοντελιστή:

Click to see the original size.

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 09:04:53 μμ »
μετα απο αρκετο ψαξιμο βρηκα πληροφοριες για τις μοναδες, οπως και πως γενικα ειχαν ολα την 3χρωμη παραλλαγη και σχεδον παντα καλυψη με φυτα/κλαδια κλπ γιατι, οπως ηταν λογικο, τα κυνηγουσαν πολυ

ναι, πανω στο αρμα εννοουσα, οπως πχ στην 2η και 3η φωτο..θα το προσπαθησω, λεω να τα κανω καπως να μοιαζουν χωμενα καπου και οχι απλα ακουμπημενα, θα δουμε πως θα βγει :D

* τελικα δεν εχω καταφερει να βρω φωτο με διακριτικα μοναδων...στην 3η φωτο που εχω (αυτη στο λινκ) δεξια το σημα δεν μοιαζει να ειναι της Grossdeutschland ?!? διαβασα οτι εκεινη την περιοδο υπηρξε στο δυτ. μετωπο τμημα της μεραρχιας Panzer Grossdeutschland αλλα δεν ξερω ποσο σιγουρο ειναι

** ωραιο το μοντελο/αναπρασταση της 1ης φωτο !!! εχει ως και το παπακι μπροστα :D (απ οτι διαβασα σημα της Pz.Brig. 101 - ή της 110 :P )

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 10:51:16 μμ »
 ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 01:47:03 πμ »
* τελικα δεν εχω καταφερει να βρω φωτο με διακριτικα μοναδων...στην 3η φωτο που εχω (αυτη στο λινκ) δεξια το σημα δεν μοιαζει να ειναι της Grossdeutschland ?!? διαβασα οτι εκεινη την περιοδο υπηρξε στο δυτ. μετωπο τμημα της μεραρχιας Panzer Grossdeutschland αλλα δεν ξερω ποσο σιγουρο ειναι

Κάτι σαν σήμα που διακρίνεται πάνω από το αριστερό φτερό θα μπορούσε να είναι και η νεκροκεφαλή της Τotenkopf και όχι το λευκό stahlhelm της Grossdeutschland...

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 04:42:31 πμ »
Θα μπορουσε οντως αλλα η Totenkopf aka 3 SS Panzer δεν πηγε Δυτικα οποτε δεν μας κανει ( μιας και μαλλον τα Mobelwagen δεν πηγαν στο Ανατολικο Μετωπο - σε αντιθεση με καποια απο τα επομενα μοντελα Wirberwind & Ostwind ). Η φωτο διαβασα οτι ειχε σαν ημερομηνια τελη Ιουνιου αν θυμαμαι καλα οποτε μας κραταει στο καλοκαιρι του 44, αν ισχυει σαν ημερομηνια (το λεω γιατι πιθανοτατα υπηρχαν Mobelwagen εν ενεργεια ως το τελος του πολεμου οποτε μπορει να ειχαν μεταφερθει και πιο "ανατολικα" - αρα και στην Totenkopf..)
Αν πουμε οτι μοιαζει με το κρανος της Grossdeutschland θα μπορουσε να ειναι της Fuhrer Grenadier Brigade ή της Fuhrer Begleit Brigade , που στην ουσια ηταν το τμημα της Grossdeutschland στο Δυτικο Μετωπο...
Θα ψαξω μηπως βρω τυχον σηματα των Pz.Brigade μηπως μοιαζει σε καποιο απο αυτα...Αλλιως μαλλον θα το αφησω κι εγω μονο με τα βασικα σηματα

Αποσυνδεδεμένος Pz-Panos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα
  • Homo Modelistus
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 10:56:02 πμ »
Κατ'αρχάς θα συμφωνήσω να μην βάλεις κανένα έμβλημα μονάδος.

Όμως έχεις ξεκινήσει ήδη μια επίπονη κι απολαυστική έρευνα, και έχει ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη μονάδα. Μία πρώτη "ανάγνωση" της φωτογραφίας πράγματι δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε τι είναι αυτό το λευκό σημείο πάνω από το δεξί φτερό του οχήματος. Μια δεύτερη ματιά μας δείχνει ότι το πλήρωμα μάλλον δεν ανήκει σε μονάδα των W-SS. Αυτό φαίνεται περισσότερο στο πιο ευκρινές και χαρακτηριστικό σημείο της στολής που συνήθως διακρίνει μέλη των W-SS από του Στρατού, δηλαδή το άνω μέρος του δεξιού μανικιού, όπου αντί για τον αετό των SS, νομίζω ότι είναι ραμμένο ένα λοχιόσημο.

Κατ'επέκταση, με βάση τα στοιχεία έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να επιχειρήσουμε να εντοπίσουμε τον σχηματισμό που μπορεί να ανήκει αυτό το Möbelwagen:

Στη φωτογραφία του Bundesarchiv που σε ενδιαφέρει, ο φωτογράφος είναι ο Πολεμικός Ανταποκριτής Kurth, όταν υπηρετούσε στον 698 Λόχο Προπαγάνδας:

http://de.scribd.com/doc/52055680/Kriegsberichter-1938-1945

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Photographs_by_Kurth,_PK
(1η φωτογραφία από αριστερά, στη 12η σειρά)

Οπότε, μπορούμε να δούμε ότι ο Λόχος 698 υπαγόταν στην 15η Στρατιά:

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Propaganda/Propaganda-R.htm

http://www.lexikon-der-wehrmacht.de/Gliederungen/Armeen/15Armee.htm

Για το καλοκαίρι 1944 κοιτάμε σε όλα τα Σώματα που ανήκαν τότε στην Στρατιά και συγκρίνουμε τις μονάδες που περιλαμβάνονταν, με τη λίστα παραδόσεων που παρέθεσε παραπάνω ο Κώστας.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε 100% το αποτέλεσμα, καθώς η μόνη πιθανή μονάδα που μου φαίνεται ότι πληροί τις προϋποθέσεις, είναι τμήματα της 21. Τ/Θ Μεραρχίας (απομένει να κοιτάξει κανείς βαθύτερα για το ποιά τμήματα ήταν αυτά). Μετά το καλοκαίρι βέβαια, υπάρχουν και οι 116η Τ/Θ Μεραρχία και τμήματα της 10ης W-SS Μεραρχίας.

Εναλλακτικά, μπορεί να ακολουθηθεί ένα άλλο μονοπάτι με αφετηρία τις φωτογραφίες που είχε βγάλει ο Kurth. Δηλαδή, η αμέσως επόμενη φωτογραφία από αυτή που εξετάζουμε, με αύξοντα αριθμό "1955-11", απεικονίζει τον Διοικητή του LVIII Τ/Θ Σώματος, Στρατηγό Walter Krüger, και μπορούμε να υποθέσουμε ότι και το Möbelwagen θα μπορούσε να ανήκει σε κάποιον σχηματισμό αυτού του Σώματος, άσχετα φυσικά με το ότι δεν ήταν της άμεσης ευθύνης κάλυψης του ανταποκριτή.

Μέχρι στιγμής, η 21η Τ/Θ Μεραρχία εμφανίζεται ως πιθανή περίπτωση, αλλά η έρευνα δεν σταματά εδώ, καθώς υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια. Πάντως, ακριβής αναγνώριση δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια, δεδομένου των λίγων κι αποσπασματικών στοιχείων που έχουμε, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Πολλά εμβλήματα μονάδων θα βρίσκεις εδώ:

http://www.wwiidaybyday.com/
Επιλογή  :arrow: (Truppenkenzeichen, Takt.Zeichen, Nummernschilder)

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 11:56:33 πμ »
χεχε μοιαζει σαν να ειμαστε αρχαιολογοι και ψαχνουμε στοιχεια για το ναυαγιο :D
το μονο νεο στοιχειο που βρηκα σχετικα με την συγκεκριμενη φωτο ειναι πως ο τοπος ειναι στη Βορεια Γαλλια...θα προσπαθησω να βρω στοιχεια απο χαρτες κλπ να δουμε ποιες μεραρχιες βρισκονταν στις 21/6 στη Βορεια Γαλλια και βλεπουμε...
παντως οπως το βλεπω θα μεινει με απλα εθνοσημα :S

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 02:15:19 μμ »
:D
εβγαλα ακρη !!!! (και ναι, κουραστηκα αλλα το βρηκα !!! )

Λοιπον, το mobelwagen της φωτογραφιας ανηκει στην Pz.Brig. 111, το σημα "vB" ηταν διακριτικο της 111 - οπως λενε οι πηγες ειναι τα αρχικα ενος απο παλαιοτερους διοικητες (κατα πασα πιθανοτητα προερχεται απο τον von Bohlmann). Βεβαια το σημα vB φαινεται να υπηρχε και πριν ονομαστει Pz.Brig 111 (δλδ ως Panzergrenadier-Regiment 111)

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 10:11:54 μμ »
Πολύ ωραία!Η  Pz.Brig. 111 σύμφωνα με το πινακάκι μου διέθετε τέσσερα Mobelwagen το Σεπτέμβρη του 1944.Προφανώς ο Kurth φωτοφράφισε ένα από αυτά.   :wink: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 13, 2013, 01:55:45 μμ »
κατοχυρωθηκε λοιπον η 3η φωτο και το οχημα της 111 :D Φανταζομαι πως η γραμματοσειρα για να βαλω χαλκομανια το vB δεν ειναι καποια συγκεκριμενη οποτε θα ψαξω να βρω νορμαλ γραμματα
Και επιτελους μετα απο τοσο διαβασμα (τελικα στο ιντερνετ μπορεις να βρεις τα παντα !!!) τελειωσα το κατω τμημα μαζι με τις ροδες και τα βασικα του επανω τμηματος....Σειρα εχει το βραδυ βαψιμο τις ροδιτσες και συναρμολογηση των πλαινων μπαρων

Tags: