Αποστολέας Θέμα: 1/35 BMP-1GR, Zvezda  (Αναγνώστηκε 8231 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
1/35 BMP-1GR, Zvezda
« στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 02:04:53 μμ »
Πριν από περίπου 8 έτη, έλαβε χώρα η επαναφορά μου στον όμορφο αυτό κόσμο του μοντελισμού με την κατασκευή δύο ΤΟΜΠ, που επιχειρούν στις τάξεις του ΕΣ.

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,148.msg431.html#msg431

Φυσικά κοιτώντας πίσω πλέον, η τότε κατασκευή κρίνεται ψιλοάθλια με τα σημερινά δεδομένα, οπότε σκέφτηκα να ξαναφτιάξω τα συγκεκριμένα μοντέλα. Αρχή με το BMP-1 που ώς πιο εύκολο μοντέλο (εννοώ λιγότερα κομμάτια), θα πέρναγε πρώτο το restoration. Οι αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν αρκετές καθώς από τότε οι πολλές φωτογραφίες και τα reference, επιτρέπουν την πιο πιστή κατασκευή ενός BMP-1.

Κατόπιν και συζήτησης με άλλους συναδέλφους (που μπορούν αν συμπληρώσουν ή να διορθώσουν εάν μου ξεφύγει κάτι), τα Ελληνικά BMP-1, ήρθαν στην Ελλάδα με διαφορετικά μπρος και πίσω φώτα, ασπ΄λιδιο νυκτερινής οδήγησης στο πίσω μέρος, καθρέπτες για τον οδηγό και φλας. Βάση σύγκρισης τα παραπάνω είναι πανομοιότυπα με του Marder 1A3. Όλα αυτά δεν υπάρχουν στο μοντέλο της Zvezda αλλά ούτε και στο πρόσφατο της Trumpeter, οπότε θα πρέπει να τα προμηθευτείτε από άλλο κιτ προσωπικά χρησιμοποίησα το κιτ της Revell για το Wiesel 2 LeFlaSys AFF στην 1/35. Να σημειωθεί εδώ ότι στην δύναμη του ΕΣ, εντάχθηκαν δύο τύποι BMP-1. Ο απλός και ο OST. Ξεχωρίζουν μεταξύ τους από την έλλειψη καπνογόνων στον πύργο, τα λιγότερα μπουλόνια στο εμπρός μέρος του πήγματος. Και τα δύο κατά την άφιξή τους, δεν είχαν το 50αρι στον πύργο για ΑΑ κάλυψη, όπως και τις διακριτικές βάσεις στο πλάι για τις ασκήσεις. Κάποια στιγμή τοποθετήθηκαν, μάλλον σε όλα, μαζί με ένα επιπλέον κάλυμμα στην εξάτμιση που έφερνε την έξοδο των καυσαερίων στο πλάι και όχι προς τα πάνω, ενώ η τοποθέτηση του ΑΑ πολυβόλου, υποχρέωσε και σε αναδιαμόρφωση του τρόπου που άνοιγε η θυρίδα του πυροβολητή (στο πλάι αντί για μπροστά)

Πριν:

Μετά το reset με το αγαπημένο Fornet, σχεδόν τα περισσότερα ξεκόλλησαν και ξανακολλήθηκαν, ενώ έχουν λάβει χώρα διάφορες εργασίες.

Στον πύργο, αλλάχθηκαν κάποια κομμάτια πλαστικού που έδινε το κιτ για κρίκους, και μπήκαν πιο αληθοφανείς. Αλλάχτηκε λίγο το πυροβόλο (σχεδόν δεν είχε σχέση με το πραγματικό πριν), ενώ από βελόνα φτιάχτηκε και το συζυγές πολυβόλο.

Σε όλους τους τροχούς τρίφτηκαν τα pinmarks που είχαν εσωτερικά

Στο πήγμα εμπρός ξαναστοκαρίστηκε και ξανατρίφτηκε η περιοχή (δεν πρέπει να είχα τρίψει το 2005), και πίσω μπήκαν κάποιοι ανακλαστήρες, το ασπίδιο, διαφορετική βάση κεραίας, κρίκοι (και εμπρός το ίδιο)

Ξεκίνησε η κατασκευή των καθρεπτών και απομένει μόνο το λαστιχένιο περίβλημά τους

Στην περιοχή των εμπρός φώτων, κολλήθηκαν τα φλας και οι προβολείς, φτιάχτηκαν και οι βάσεις για τους καθρέπτες, και ετοιμάστηκαν τα πίσω φωτιστικά

Το πρόβλημα τώρα είναι ότι πρέπει να φτιαχτούν οι φωλιές για τα πίσω φώτα, και οι προστατευτικές μπάρες για τα εμπρός (οι φώτο που ακολουθούν προέρχονται από το τεύχος της IPMS και άγνωστο περιοδικό και χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους reference)

Καμιά ιδέα για το πως να φτιαχτούν. Για τα μπροστά έγιναν κάποιες απόπειρες αποτυχημένες όμως.

Αν ολοκληρωθούν και αυτά, το βάψιμο είναι πολύ κοντά...

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
Απ: 1/35 BMP-1GR, Zvezda
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 02:07:41 μμ »
φύλλο από φωτοχαραγμένα και λεπτό σύρμα;

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 02:23:22 μμ »
Για τα εμπρός δοκιμάζω διάφορα. Σίγουρα το πίσω κάλυμμα τους θα γίνει από ΦΠ, και οι "σιδεριές" είναι που με προβληματίζουν, γιατί δεν "κάθονται" όπως θέλω.

Στα πίσω, είναι ακόμα πιο περίεργα τα πράγματα, γιατί "κουρπάρει" το κάλυμμα στην πίσω πλευρά του, και έτσι δεν είναι εύκολο να φτιαχτεί.

Για αυτό το λόγο ρωτάω μήπως υπάρχει καμιά καλή ιδέα...

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 03:41:22 μμ »
Δοκίμασε με πολύ ψιλό καλάι για ηλεκτρονικά,μπορείς να το ''πλάσεις'' κιόλας :wink:

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 04:05:18 μμ »
Δοκίμασε με πολύ ψιλό καλάι για ηλεκτρονικά,μπορείς να το ''πλάσεις'' κιόλας :wink:

Αυτό θα έλεγα και εγώ.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 04:58:21 μμ »
Ορεξη να'χεις να στοκαρεις και να τριβεις!!
Ωραιος Κωστη! :wink:
Για τα φωτα,αρχικα θελεις ενα πατρον για τα μπροστινα για να μπορεσεις να λυγισεις και τα δυο ομοιομορφα και φυσικα ενα καλο συρματακι που να υπακουει!
Τα πισω δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι απο την φωτο-και ειναι και αγνωστο σε εμε θεμα-αλλα αν μπορω να καταλαβω πως ειναι ισχυει πανω κατω το ιδιο και αντι για ΦΠ θα πηγαινα ειτε σε αλουμινιο ειτε σε μολυβοφυλλο.
Για ριξε καμια καλυτερη φωτο ωρε,γιατι απο συρματακι νομιζω οτι κατι θα σου εχω(υπακουο και μαλακο αλλα πιο σκληρο απο το καλαι που μπορει να εχεις στρεβλωση και μονο που το κοιτας :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:)
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 08:37:46 μμ »
Για τα φώτα να βρεθεί ένας συνάδελφος να σου δώσει αυτά από το Marder της Tamiya να τα αντιγράψεις..
 :wink:

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 05:41:18 μμ »
Συνέχεια με τη Ρωσιδούλα εξ Ανατολικής Γερμανίας...
Έγιναν διάφορες δοκιμές με ότι υλικά είχα πρόχειρα από καλάι (πάχους 1μμ), διάφορα συρματάκια και μήκη πλαστικού.

Πρώτα φτιάχτηκε η πλάτη από τη βάση των φωτιστικών, από Evergreen...

Κατέληξα (έτσι νόμιζα) στο Evergreen, καθώς ήταν λίγο πιο ανθεκτικό στο λύγισμα, αλλά στο τέλος φάνηκε ότι ήταν κάπως "χοντρά"...

Δε μου άρεσε οπότε τα πέταξα και έφτιαξα νέα από ΖΤΠ, σε λίγο πιο ευκολοχώνευτο πάχος. Επειδή το ΖΤΠ σκληραίνει ότι τεντώνεται, με το πιστολάκι το μαλάκωνα λίγο κάθε φορά ώστε να πάρει τη στρογγυλάδα που ήθελα, από ένα σχετικά χοντρό πινέλο, που χρησιμοποιήθηκε για οδηγός. Από το spare box βρέθηκαν και κάποιες χειρολαβές με τις κατάλληλες γωνίες, που με το σχετικό κόψε ράψε, μας έφεραν στο παρακάτω αποτέλεσμα...

Μέχρι να στεγνώσουν καλά τα κολλήματα, τελείωσα και τους καθρέπτες..

Μπήκαν λοιπόν τα καλύματα στα φώτα, και μένουν μόνο από ένα οριζόντιος δοκός που συνδέει την πλάτη τους με το μπροστά τμήμα.

Μετά από αυτό πάμε για τα πίσω, και διάφορες δοκιμές με υλικά για να τα πετύχω...

Για τα φώτα να βρεθεί ένας συνάδελφος να σου δώσει αυτά από το Marder της Tamiya να τα αντιγράψεις..
 :wink:

Δεν ξέρω εάν έχω τόση υπομονή φίλτατε παπάκια... ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

Ορεξη να'χεις να στοκαρεις και να τριβεις!!
Ωραιος Κωστη! :wink:
Για τα φωτα,αρχικα θελεις ενα πατρον για τα μπροστινα για να μπορεσεις να λυγισεις και τα δυο ομοιομορφα και φυσικα ενα καλο συρματακι που να υπακουει!
Τα πισω δεν μπορω να καταλαβω πως ειναι απο την φωτο-και ειναι και αγνωστο σε εμε θεμα-αλλα αν μπορω να καταλαβω πως ειναι ισχυει πανω κατω το ιδιο και αντι για ΦΠ θα πηγαινα ειτε σε αλουμινιο ειτε σε μολυβοφυλλο.
Για ριξε καμια καλυτερη φωτο ωρε,γιατι απο συρματακι νομιζω οτι κατι θα σου εχω(υπακουο και μαλακο αλλα πιο σκληρο απο το καλαι που μπορει να εχεις στρεβλωση και μονο που το κοιτας :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:)

Κάπου πρέπει να έχω λίγο μολυβδόφυλλο, οπότε θα δοκιμάσω με αυτό και βλέπουμε... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 05:50:05 μμ »
ΑΑΑ μάλιστα...
ʼλλος dedalos μας βρήκε...
Χαρά στο κουράγιο σου :!:
Μια χαρά βγήκανε πάντως.
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 05:52:37 μμ »
Μια χαρά μέχρι εδώ (για την υπομονή σου δεν θα σχολιάσω  ::brancard::)
Συνέχισε ακάθεκτος!!!!!

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 08:05:15 μμ »
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια... ::salut:: ::salut::

Νομίζω ότι κάτι κάναμε και με τα πίσω φώτα...

Το μήκος της μεγάλης διάστασης είναι 1,1cm!!! Και επειδή δείχνει να είναι σωστό πάνω στο μοντέλο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάνε σκρατς και τα ίδια τα φώτα καθώς από το κιτ που τα χρησιμοποίησα είναι αρκετά μικρότερα... :? :? :?

Αποσυνδεδεμένος sgt-major

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 11:32:41 μμ »
Καλως το βρωμοχερο,αργεις αλλα κανεις το μπαμ
Καλη συνεχεια Κωστα
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΠΑΤΡΙΣ-ΣΜΥ ΤΑΞΗ89

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 11:57:20 μμ »
Που να σου πω δηλαδή ότι και τα πίσω είναι έτοιμα και ήδη κολλημένα στο μοντέλο, και παίζω λίγο με τη σκάλα...
Ευχαριστώ αλλά βρωμόχερο δεν είμαι με τίποτα... Κ...φαρδος μπορεί. ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 12:01:37 πμ »
Που να σου πω δηλαδή ότι και τα πίσω είναι έτοιμα και ήδη κολλημένα στο μοντέλο, και παίζω λίγο με τη σκάλα...

Δεν αμφεβαλλα καθολου

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 11:36:25 πμ »
Σχεδόν απόλυτα ευχαριστημένος με το πως κύλισε, και αφού φτιάχτηκαν από την αρχή και τα πίσω φώτα, κολλήθηκαν και αυτά στη θέση τους, ενώ με μικρές επαναλαμβανόμενες κολλήσεις έκατσαν "σωστά" και τα εμπρός και μάλιστα αρκετά γερά.

Να πώ εδώ ότι κανονικά ο θόλος των πίσω φώτων, φαίνεται από τις φώτο να έχει έναν σκελετό πάνω στον οποίο στηρίζετε και το κάλυμμα, και τα φώτα, και ο οποίος τα στερεώνει στο πήγμα, αλλά και από όπου περνά το καλώδιο τροφοδοσίας ρεύματος. Δεν είχα απολύτως καμία όρεξη να το φτιάξω έτσι, αν και σίγουρα θα ήταν ίσως πιο αληθοφανές αν πετύχαινε. Και έτσι όπως το βλέπω μια χαρά είναι. Το μόνο που λείπει , είναι η 4 βίδες στο πίσω μέρος της βάσεις με τα αυλάκια τους, που προφανώς συγκρατούν το θόλο στο σκελετό.

Αν έχω κουράγιο μπορεί και να το δοκιμάσω πιο μετά.
 Προχωράμε με τις αντιολισθητικές, τη σκάλα, και δύο εντατήριους που κατάφερα να χάσω στο reset...

Αποσυνδεδεμένος philio

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ- ( Πατήσια)
  • ...και τώρα Πεπειρα(γ)μένος
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 11:43:37 πμ »
Κώστα μπράβο! και καλά κάνεις και είσαι απόλυτα ευχαριστημένος.
Κατά κάποιο τρόπο μοντελάρεις ακριβώς αντίθετα από μένα! Δίνεις σημασία στη λεπτομέρεια!

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 11:49:33 πμ »
Σιγά μη δίνω σημασία στη λεπτομέρεια.  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::
Ας μην ήμουν άρρωστος στο σπίτι, από την Τρίτη, με μπόλικες ώρες για σκότωμα μεταξύ των email για τη δουλειά, και θα σου έλεγα εγώ τι θα βλέπατε... ::kryoo:: ::kryoo:: ::kryoo::
Εξάλλου μετά την κατασκευή του πλοίου, έχω γίνει πολύ υπομονετικός με τα μοντέλα μου... Τουλάχιστον δεν κινδυνεύουν με εκπαραθύρωση όταν κάτι δεν κάθεται με την πρώτη.  ::mastigoma:: ::mastigoma:: ::mastigoma::

Αποσυνδεδεμένος papadakis.n

• Νίκος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 02:22:04 μμ »
Σούπερ είναι τα φώτα :wink:

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 11:35:42 μμ »
Λίγο πριν ετοιμαστεί για το βαφείο...

Περάστηκε μια μικρή λωρίδα από ταινία μασκαρίσματος, για να αναπαρασταθεί το σκαλοπατάκι που κάνει το πυροβόλο στο τέλος του σωλήνα, και κλείστηκε το κενό που υπήρχε στην αριστερή πίσω πόρτα, εκεί που κουμπώνει ο τελευταίος στρατιώτης το AK, για να βάλει προς τα πίσω.

Βάση φωτογραφιών τοποθετήθηκαν αντιολησθητικές από 2000 βαθμών ντουκόχαρτο, κάποιες στο περίπου καθώς όπως έχουμε ήδη πει η Zvezda τα έχει όλα στο περίπου...

Κολλήθηκαν όλοι οι τροχοί και οι εντατήριοι (οι δύο φτιάχτηκαν από το μηδέν όπως έχουμε ήδη πει) εκτός από τους κινητήριους που θα μπούν με τις ερπύστριες...

Οπότε το μόνο που έμενε να γίνει ήταν να φτιαχτεί το παρακάτω πάζλ σε ερπύστριες...

...που ολοκληρώθηκε μετά από κανά δίωρο...

Κολλήθηκαν και οι καθρέπτες και το μόνο που μένει πριν το βάψιμο είναι η σκάλα επιβίβασης...

Τι χρώμα λέτε? Η Trumpeter στο δικό της δίνει σε Gunze το H316. Πως το βλέπετε για Russian Green? ʼλλη εναλλακτική σε ακρυλικό?

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 12:41:16 πμ »
Γιατι δεν το κανεις ΜERDEC που ειναι και κατι διαφορετικο αποοσα εχει φορεσει κατα καιρους;

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 01:02:10 πμ »
MERDEC θα γίνει το επόμενο, που θα είναι και λίγο πιο μάχιμο... Εξάλλου αρχικά αυτό το χρώμα είχε, πριν το reset, και δε θέλω να του χαλάσω τη σειρά... ::glossa:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 08:27:10 πμ »
Τελικά εσύ επέστρεψες δυναμικά στο μοντελισμό.
Καλά βαψίματα.
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος DJ ANAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Nürnberg/FRANKEN/ΣΕΡΡΕΣ
  • Χοντος Αναστασιος
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 11:27:41 πμ »
Ο Κωστακης απεδειξε οτι δεν ειναι αναγκη να πεταμε κατασκευες που δεν μας ειχαν μοντελιστηκα ικανοπιοιση παλια.Ειναι και ενα καλο παραδειγμα να αναδειξουμε της εμπειριες που με τα χρονια εχουμε μαζεψη σε δυσκολα,παλια κιτ ωστε να τα επαναφερουμε και να τα καμαρονουμε στις βιτρινες μας.Μπαβο Κωστα και καλα βαψηματα.Και εγω εχω τεσσερα κιτ του μοντελου των γνωστον παλιον εταιριων και μαζευο υλικο για να τα κατασκευασω αργοτερα.Εαν τωρα εχουν γλυκαθη με την κατασκευη του Κωστα συναδελφη,η Trumpeter κυκλοφορει εναν τυπο του οχηματος,που με λιγες αλλαγες γινετε ελληνικο.
http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=8549
Τασος ::salut::

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • GREEK POWER FOR EVER
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 12, 2013, 02:07:56 μμ »
Το κιτ της Trumpeter είναι πάρα πολύ καλό.
Το έχω ήδη στην κατοχή μου και ψήνομαι να το ξεκινήσω...

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 13, 2013, 04:52:03 μμ »
Ψήσου και ξεκίνα το μην περιμένεις!!!!

Εν τω μεταξύ εγώ έπιασα αερογράφο. Έχοντας ως στόχο να φτιάξω το παρακάτω, λίιιιιιγο πιο λερωμένο από ότι είναι στη φώτο όμως...

Βάψιμο λοιπόν με το Dark Green της Tamiya, ξανοιγματάκι με το ίδιο χρώμα και λίγο λευκό, βάψιμο τις αντιολισθητικές με το ίδιο συν λίγο μαύρο, Οι τροχοί εξωτερικά με μαύρο, και οι ερπύστριες με Flat Earth επίσης της Tamiya και φτάσαμε ως εδώ.

Συνεχίζω με περισκόπια και λοιπές πολύχρωμες λεπτομέρειες, οπότε εάν έχετε περαιτέρω προτάσεις για την παλαίωση (ξαναλέω δεν θέλω να το κάνω τελείως μπίχλα). Το βασικό βάψιμο δεν έχει κλείσει ακόμα με κάποιο βερνίκι...

Tags: bmp-1