Αποστολέας Θέμα: Περιληψη τεχνικων  (Αναγνώστηκε 4692 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Περιληψη τεχνικων
« στις: Ιανουαρίου 06, 2013, 10:19:08 μμ »
Γεια σας και παλι απο τον σπασικλα νεο της παρεας  :lol:
Μετα απο 2 μερες ψαξιματος και διαβασματος του forum (σειρα εχει το youtube..) ευελπιστω πως εβγαλα μια ακρη με την σωστη σειρα τεχνικων για την σωστη ολοκληρωση του εκαστοτε μοντελου (υπενθυμιζω πως χρησιμοποιω μονο πινελα και πως εχω μηδενικη εμπειρια στα σταδια μετα απο την απλη ολοκληρωση βαψιματος)
Εχουμε και λεμε :
1) βαψιμο
2) περασμα με γυαλιστερο (gloss) βερνικι ή με παρκετινη (longshine)
3) σηματα
4) ασφαλιση σηματων με βερνικι
5) wash, συνηθως με μαυρο χρωμα πολυ διαλυμενο (ή καφε αναλογα με το εφε που θελουμε) με λαδια ζωγραφικης ή ακρυλικά ή ετοιμα wash
6) ελαφρυ στεγνο πινελο στα ηδη υπαρχοντα χρωματα
7) φιλτρα, δλδ πιο πυκνα wash στα ηδη υπαρχοντα χρωματα
8 ) φθορες και αλλα εφε οπως γρατσουνιες με χρωμα τοπικα, σκονες (pigments) για παλαιωση, δημιουργια λασπης κλπ

εχω ξεχασει/παραβλεψει αλλα σταδια ?? η σειρα ειναι αυτη ή λειπει κατι αναμεσα ?
σιγα σιγα διαβαζω και μαθαινω για την καθε μια τεχνικη, εντος των ημερων ελπιζω να εχω και εικονες απο την εφαρμογη τους

αποριες:
** απ οτι εχω καταλαβει υπαρχουν διαφορετικοι τροποι σκεψεις οσο αφορα την χρηση βερνικιου ή παρκετινης και οσο αφορα με τι κανουμε τα wash.
Οσο αφορα την παρκετινη, χρησιμοποιειται και για την ασφαλιση των σηματων ή εκει θελει αποκλειστικα το βερνικι ?
Οσο αφορα τα wash, για αυτες τις πρωτες προσπαθειες ειναι καλυτερο να βρω τα ετοιμα υγρα ή να πειραματιστω κατευθειαν με αλλα ?

Ευχαριστω ολους για την βοηθεια, ειλικρινα με το που μπηκα στο forum μου ηρθε ξανα η διαθεση να κανω και να μαθω πραγματα ;)  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος kwstasb

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας
Απ: Περιληψη τεχνικων
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 11:34:22 πμ »
Καλημέρα φίλε μου! Η σειρά είναι απόλυτα σωστή αλλά πρέπει να προσέξεις όταν βαφεις με σμαλτο το gloss βερνικι πριν τις χαλκομανιες να είναι ακρυλικο και το wash να είναι με λάδια ζωγραφικής που διαλύονται με white spirit και το τελικό ματ βερνικι πάλι σκρυλικο. Ετσι δε θα υπάρχει ο κίνδυνος να σου σηκώσει το wash βερνικι όπως θα το σκουπιζεις. Αν βάφεις με ακρυλικο τα υπόλοιπα στάδια τα κάνεις με enamel gloss βερνικι, wash με ακρυλικο και τελικό φινιρισμα με σμαλτο. Δηλαδή γενικά πρέπει ο διαλύτης σε κάθε στάδιο να είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο και τον επόμενο.
Οσο για το wash εγώ δε χρησιμοποιώ πολύ αραιωμενο λάδι ζωγραφικής γιατί θέλω μετά το σκούπισμα να αφήνει αρκετό υπόλειμμα ώστε να αναπαρισταται η φθορά. Βέβαια σε διακριτικό wash που περιορίζεται στις γραμμωσεις θέλει πιο αραιωμενο μίγμα ώστε να κυλάει ομοιομορφα σε όλο το μήκος της γραμμωσης. Το διάλυμα το φτιάχνω εγώ για να προσαρμόσω κατα περίπτωση τις αναλογίες. Με έτοιμο διάλυμα δεν έχω εμπειρία αλλά φαντάζομαι ότι δε διαφέρει και πολύ από ένα φτιαχτό μίγμα. Παρκετινη δεν έχω χρησιμοποιήσει παρά μόνο βερνικια. Ξέρω από άλλους συναδέλφους ομως ότι είναι ιδανική όταν θέλεις να επαναφερεις καλυπτρες και γενικά διαφανή μέρη μετά το τρίψιμο για την αφαίρεση σημαδιων καλουπιου ή για την εξαφάνιση γρατζουνιων.
Ολα αυτά όμως πέρα από τη θεωρία  θα τα προσαρμοσεις και στα δικά σου στάνταρ στην πράξη.
Ελπίζω να βοήθησα και καλές κατασκευές! ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 11:59:31 πμ »
ευχαριστω πολυ για την απαντηση !!! τελικα για αρχη πηρα ενα wash ετοιμο για τωρα και θα πειραματιστω με τις αλλες τεχνικες σε ενα παλιοτερο μοντελακι

μου προεκυψε ομως αλλο σοβαρο θεμα...
οταν μπλεκουν γυναικες στη μεση οταν ασχολεισαι με κατι, παντα προκυπτει καταστροφη...πυρ γυνη και κολλα...κι ετσι εχω κολλησει αναποδα 2 κομματια
πως μπορω να τα ξεκολλησω χωρις να διαλυσω το πλαστικο ? εχω την κολλα της tamiya με το πορτοκαλι καπακι (limonene cement) :S

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 12:28:57 μμ »
Καλημέρα συνάδελφε.
εγω θα σου προτείνω να κάνεις κάτι.
πηγαινε μια γυρα στις μοντελιστικές τεχνικές και ανοιξε δειγματοληπτικά κάποια τοπικ που σου κάνουν εντυπωση.
Πίστεψε με..... οταν διαβάσεις γύρω στα 30 τοπικ θα δεις οτι θα σου λυθούν ενα σωρό ερωτήσεις και θα σου δημιουργηθούν άλλες τόσες.
αλλα σιγουρα θα βγείς κερδισμένος με την ποσότητα και την ποιότητα την γνώσης που τόσο απλώχερα θα την εχουν δώσει συναδελφοι σου.
καλή συνεχεια και καλή αρχή σε ότι και αν κατασκευάζεις. :wink: ::salut::

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος stathis_am

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Xalandri 4
  • ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 12:43:03 μμ »
Και εγω πριν κατι μηνες ειχα συνεχεια τς ιδιες αποριες.... αλλα τελικα... μεχρι να φτασω στο βαψιμο περναει καιρος..

Υπαρχουν τοσες λεπτρομεριες να φτιαξεις που αν ασχοληθεις θα ξεχασεις τα  τι πρεπει να κανεις βαψιμο γουος παρκετινες...

Απλα παρε ενα μοντελο κοπιδι ντουκοχαρτα κολα χρωματακια πινλακι και ξεκινα και εμεις εδω ειμαστε να σε βοηθήσουμε!!

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 01:03:49 μμ »
ευχαριστω παιδια σε ολους !!! μοντελα εκανα παλια και μεχρι πριν μερικα χρονια, μεχρι τα "απλα" και καθαρα βαψιματα τα καταφερνω...απλα πλεον θελω να τα φτιαχνω καλυτερα και πιο ρεαλιστικα
στο φορουμ υπαρχει απιστευτο υλικα και απιστευτες κατασκευες, ειλικρινα υπαρχουν τονοι πληροφοριων και γνωσης πανω στο θεμα !!!

thx all !!!

Αποσυνδεδεμένος stathis_am

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Xalandri 4
  • ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 01:16:35 μμ »
Na'sai καλα περιμενουμε να δουμε και δουλειες σου!!

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 07:05:03 μμ »
Γενικά η σειρά που αναφέρεις είναι σωστή! Μερικές παρατηρήσεις όμως:

::arrowred:: στο(4): Το βερνίκι αυτό, πρέπει να είναι gloss (ή παρκετίνη), ώστε να σου εξασφαλίσει λεία επιφάνεια, προκειμένου να "τρέχει" όμορφα το wash
 ::arrowred:: στο (7): Τα φίλτρα είναι washes, περισσότερo αραιωμένα από το κοινό wash, και πάντοτε σε άλλες αποχρώσεις από αυτό. Να σημειώσω ότι η σειρά στη σχέση wash/φίλτρων, έχει να κάνει με το μοντέλο και το είδος της φωτοσκίασης που θέλεις να αναπαραστήσεις (π.χ. σε ένα καράβι, καλό είναι να περνούνται πριν το wash). Σημείωσε ότι το wash, πρέπει να βάψει (φαίνεται), ενώ το φίλτρο όχι (απλώς να δημιουργήσει χρωματική ομοιογένεια ή ποικιλία, ανάλογα με την απόχρωση που χρησιμοποιήθηκε)

Προσωπικά, δεν βολεύτηκα ποτέ, με τα έτοιμα washes. Χρησιμοποιώ, πάντοτε λάδι, αραιωμένο με white spirit, ή άοσμο νέφτι (turpentine sans odor - από το Πλαίσιο). Εναλλακτικά, καλό αποτέλεσμα έχεις και με enamel χρώμα, αραιωμένο όμως, με το διαλυτικό της εκάστοτε εταρίας.

Ο κανόνας για τη διαδοχική εναλλαγή, ακρυλικού με enamel, είναι απαράβατος

Ελπίζω τα παραπάνω να σε βοηθήσουν. Καλή επιτυχία σε ότι φτιάχνεις  ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 07:11:19 μμ »
Θα ήθελα να το γενικεύσω λίγο και να πω κάτι:

Καλό είναι να μάθει κάποιος τι πετυχαίνει χρησιμοποιώντας κάθε τεχνική και γιατί το κάνει.

Για παράδειγμα ένα στεγνό πινέλο σε ένα άρμα βοηθάει να αναδειχθεί το ανάγλυφο και η λεπτομέρεια. Το pinwash για να αποκτήσει βάθος η λεπτομέρεια και σκιές.

Όσο πιο κατανοητό γίνει στον καθένα τι πετυχαίνει με κάθε τεχνική τόσο πιο εύκολο θα είναι να ξεχωρίσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και πώς θα καταφέρει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.

Όσο προσπαθούμε να φτιάξουμε μπούσουλες και χρυσούς οδηγούς τόσο θα χάνουμε το νόημα των τεχνικών.

just my o.o2$, που λεν και στο χωριό μου.

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 07:37:47 μμ »
παιδια μιας και μαζευω σαν σφουγγαρι ολες τις συμβουλες και ιδεες που υπαρχουν στο φορουμ και οσα μου απαντανε ολα τα παιδια στις αποριες μου, να ρωτησω και κατι αλλο...
μιας και εχω αρκετα μοντελα που ειχα κανει παλιοτερα, με απλο βαψιμο με πινελο και μετα χαλκομανιες χωρις ομως να εχω περασει βερνικια/wash/φιλτρα κλπ κλπ (μιας και ολα αυτα απλα τα αγνοουσα τοσα χρονια και ειχα μεινει σε γνωσεις που ειχα απο οταν πηγαινα...δημοτικο :D ), μπορω να περασω πχ βερνικι σε αυτα τα παλια μοντελα για να κλεισω τα ηδη υπαρχοντα χρωματα και σηματα και απο πανω να δοκιμασω φθορες/παλαιωσεις κλπ ή θα χαλασω και το ηδη υπαρχον βαψιμο ?

ΥΓ : μπορω να βαλω 1 παλια φωτο που εχω μαζεμενα αυτα τα παλια μοντελα να δειτε για τι μιλαω και σε τι κατασταση ειναι ή ειναι ασχετο ?

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 07:51:29 μμ »
Για προχώρα να δούμε, αν και η σκόνη δεν είναι σύμμαχος...

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 08:25:55 μμ »
Αυτα ειναι τα παλια "πρωτογονα" μοντελακια μου :D Μερικα ειναι οντως λιγο σκονισμενα, τα περισσοτερα ομως αυτη τη στιγμη βρισκονται σε κουτια οποτε ειναι καθαρα. Βεβαια δεν τα εχω μαζι μου τωρα (βρισκονται Ιταλια) αλλα επειδη θα επιστρεψω σε κανα μηνα ελεγα να ασχοληθω παλι μαζι τους

** το καημενο το Piaggio P.108 ενω (ετσι μου ειχαν πει, δεν ξερω αν αληθευει...) ηταν δυσευρετο μοντελο, δεν το προσεξα και εχει χασει διαφορα κομματια του οπως ελικες, οπλα...Νομιζω ηταν kit της Italeri, λετε αμα ψαξω να βρω "ανταλλακτικα" ?!?

*** μην με λυπηθειτε στα σχολια, ξερω πως ειναι αιωνες πισω σαν ποιοτητα δημιουργιας :P

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 09:02:39 μμ »
Γιατί δεν φαίνονται οι εικόνες σου..οταν κάνεις κλικ πανω τους???? :(

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 09:17:21 μμ »
φτου, μονο εγω τις βλεπω ?!? κατι δεν εκανα σωστα...κατσε να το προσπαθησω παλι...
***για πειτε αν φαινονται τωρα...

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 15, 2013, 10:37:15 μμ »
1 τελευταια απορια σχετικα με τα βηματα και τις τεχνικες

ποσος χρονος χρειαζεται (χοντρικα παντα) αναμεσα σε καθε σταδιο ??
ειδικα φανταζομαι σημαντικο ειναι ο χρονος αναμεσα σε βερνικι και επομενα wash-φιλτρα-φθορες μιας και εκει δεν θα κλεισουν καλα τα χρωματα και οι χαλκομανιες ??
επισης, ειδα πως μετα το καθε wash πρεπει με χαρτι ή μπατονετες να βγαζουμε οτι παραπανισιο εχει μεινει, αυτο μετα απο ποση ωρα πρεπει να γινει ??

(οπως εχετε καταλαβει με αγχωνει λιγο ολο αυτο το κομματι μετα το βαψιμο  :oops: )

και τελος, ποση ωρα αφηνετε τα πινελα μεσα στο καθαριστικο των ακρυλικων ? δλδ το αφηνετε καποια ωρα ή απλα το περνατε ενα χερακι και μετα ξεπλυμα και νερακι με καθαριστικο πιατων ? (εγω απο παλια εκανα μονο αυτο το τελευταιο...   :roll: )

Αποσυνδεδεμένος kwstasb

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Λέσχη Στατικού Μοντελισμού Λάρισας
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 16, 2013, 09:15:35 πμ »
Τα ακρυλικά χρώματα και βερνικια στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα από το σμάλτο. Εγώ προσωπικά αφήνω 24 ώρες τα ακρυλικά χρώματα να στεγνώσουν πριν το gloss βερνίκι αν και απ' όσο ξέρω ο χρόνος μέσαστον οποίο στεγνώνουν είναι μικρότερος. Τα enamel χρώματα προσωπικά τα αφήνω 2-3 ημέρες. Στο στάδιο του gloss βερνικιού αφήνω περίπου 2-3 ώρες να στεγνώσει το πρώτο χέρι και μετά περνάω και το δεύτερο. ʼλλες 2-3 ώρες και περνάω και τρίτο χέρι (αυτό εξαρτάται με την αράιωση και φυσικά με το οπτικό αποτέλεσμα) μέχρι να δω ότι όλες οι επιφάνειες πριν τα decals είναι κυριολεκτικά καθρέφτης (για να αποφύγω silvering των χαλκομανιών). 24 ώρες μετά περνάω τις χαλκομανίες, άλλη μια μέρα να στεγνώσουν καλά τα βελτιωτικά χαλκομανιών  και μετά άλλο 1 ή 2 χέρια gloss βερνίκι. Την επόμενη ημέρα κάνω το wash το οποίο το αφήνω περίπου 15 λεπτά στην επιφάνεια και σκουπίζω με χαρτί κουζίνας (ή μπατονέτα για μικρότερες επιφάνειες) ποτισμένο με white spirit αφήνοντας όση ποσότητα χρειάζεται κατά περίπτωση (πχ σε ένα επετειακό α/φος που είναι κατά κανόνα καθαρό σκουπίζω όλη την επιφάνεια καλά αφήνοντας wash μόνο μέσα στη γράμμωση, ενώ σε ένα ελληνικό Phantom, βλέπε υπογραφή, που είναι μέσα στη μπίχλα θα σκουπίσω λιγότερο μίγμα για να αφήσω "βρώμα" και στις επιφάνειες γύρω από τη γράμμωση).
Όσο για τα πινέλα, τα καθαρίζω μόλις τελειώσω με νερό (για ακρυλικά χρώματα) ή διαλυτικό νίτρου (για σμάλτο) και δεν τα αφήνω μέσα στο δοχείο γιατί μου έχει τύχει να ξεχάσω ένα ολόκληρο βράδυ πινέλο μέσα στο δοχείο που είχα το διαλυτικό και να στραβώσουν οι τρίχες του πινέλου.
Παντως ένα είναι σίγουρο: Στη θεωρία πολλά πράγματα φαίνονται δύσκολα και μας αγχώνουν αλλά μόλις αρχίσουμε σιγά σιγά να τα εφαρμόζουμε καταρρίπτεται ο "μύθος" της δυσκολίας και μετά από 2-3 μοντέλα μας φάινεται παιχνιδάκι! Γι' αυτό να μην αγχώνεσαι, φτιάξε ένα καφεδάκι και χωρίς άγχος πιάσε το μοντέλο σου και τα εργαλεία σου και θα δεις ότι όλα θα πάνε μια χαρά. Και μην ξεχνάς: όπως λέει και ένας συνάδελφος στο φορουμ να μη φοβάσαι το μοντέλο γιατί εσύ κρατάς το κοπίδι!  :wink:  ::salut:: ::salut::               

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
« Απάντηση #16 στις: Αυγούστου 14, 2013, 08:47:37 μμ »
Καλησπέρα.
Επειδή είμαι στη φάση του wash στο μοντέλο που φτιάχνω και επειδή δεν το κατέχω πολύ το weathering, έψαχνα στο youtube για να κάνω τα streaks {τρεξίματα από actuators κτλ}.
Έχω δει το αντίστοιχο βίντεο του modelclub με το Harrier, το οποίο όμως δεν δείχνει πώς ακριβώς κάνεις τα τρεξίματα. Αναφέρει το τρόπο, αλλά δεν το δείχνουν.
Βρήκα ένα πολύ καλό βίντεο, κατά τη γνώμη μου, που προσωπικά μου έλυσε το πρόβλημα που είχα.
http://www.youtube.com/watch?v=LfsFGZbiDLM
Αυτό που αναφέρει ως odourless trupentine πρέπει να είναι αντίστοιχο του sansodor που χρησιμοποιώ εγώ, αν δεν κάνω λάθος.

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #17 στις: Αυγούστου 23, 2013, 10:42:25 πμ »
Σε οτι αφορα τα wash που προοριζονται στο να κατσει το αραιωμενο χρωμα σε εσοχες,κτλ..Αν βαφουμε με ακρυλικα και το gloss μας βερνικι ειναι σμαλτου..Πως κανουμε wash μετα με ακρυλικο??
ΟΚ με τα λαδια ζωγραφικης ,κλασσικα raw burnt umber sienna κτλ κτλ με τουρπεντινη η ws ,αλλα αν δοκιμασουμε με ακρυλικο ?? παμε σε χρωματα  παλι ζωγραφικης αλλα υδατοδιαλυτα ? γιατι κατι δεν μου καθεται καλα στο να ξανα-χρησιμοποιησω πχ καποιο  gunzo tamiya υπεραραιωμενο με x20a ,mr hobby thinner η ισοπροπ. ,1ον γιατι χλωμο να βρω καποια αποχρωση κ δευτερον επισης χλωμο να μπορεσω να το δουλεψω εστω κ χοντρα χοντρα με πινελο.
Αν δεν κολλαει εδω το θεμα, οι admins σουταρετε το αλλου

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 23, 2013, 10:57:28 πμ »
Tα ακρυλικά, ειδικά αυτά που είναι υδατοδιαλυτά, ΔΕΝ κάνουν για wash (δεν γνωρίζω για αυτά των Gunze και Tamiya). Η επιφανειακή τάση του νερού, εμποδίζει το χρώμα να τρέξει στις εσοχές. Στο Πλαισιο, είχε ένα ζουμί, Liquine νομίζω το έλεγαν, που υποτίθεται ότι βοηθούσε στην αποφυγή αυτού του φαινομένου. Προσωπικά, όμως δεν το έχω δοκιμάσει. Επίσης με τα λάδια νερού, δεν είχα σωστό αποτέλεσμα, όπως με τα "κανονικά" λάδια (άπλωσαν πολύ και μετά δεν σκουπίζονταν).

Συνεπώς (πάντα προσωπική άποψη), πρώτα ακρυλικό γκλός βερνίκι (ή παρκετίνη) και μετά wash με λάδι αραιωμένο με White Spirit ή τουρπεντίνη  ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος spits22(Panayotis Dim.)

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ιλιον- Αθηνα
  • mud 50%- salt water 50%
« Απάντηση #19 στις: Αυγούστου 23, 2013, 11:11:54 πμ »
να σαι καλα Δημητρη. τα ακρυλικα gunze tamiya βασιζονται σε οινομπνευματοδοκατι οποτε ουτε καν μπορω να φανταστω πως θα συμπεριφεροντουσαν για wash. για φιλτρα και ομογενοποιηση πχ παραλλαγης ειναι μια χαρα. αλλα για κατι πιο πηχτο που να καθεται σε σχισμη και να βαφει κιολας.. δυσκολο
Οποτε προσωπικα κραταω τη τελευταια συμβουλη που εγραψες. δοκιμες ακρυλικο gloss w&n πανω απο gunze/tamiya και ειδωμεν.. ::pop::

Tags: