Αποστολέας Θέμα: Αναρρόφηση VS Βαρύτητα για ελεύθερο χέρι...  (Αναγνώστηκε 1697 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
Αναρρόφηση VS Βαρύτητα για ελεύθερο χέρι...
« στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 03:58:29 μμ »
Παίδες θέλω την βοήθειά σας.
Έχω διαβάσει όσο ποιο πολλά θέματα μπορούσα και από εδώ και από άλλα φόρουμ, αλλά θέλω διευκρινήσεις για να μην κάνω καμιά άχρηστη αγορά.
Είχα ανοίξει παλιότερα το θέμα "Iwata HP-CS vs Badger 105-1", αλλά δεν έκανα αγορά.
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,22484.msg462768.html#msg462768
Τώρα το θέμα του patafix με ψιλοκούρασε πάνω στο μιράζ και μου μπήκε ξανά στο μυαλό η αγορά νέου αερογράφου.

Το θέμα είναι το εξής:
Θέλω να κάνω όσο το δυνατόν κοφτή παραλλαγή με ελεύθερο χέρι.
Δουλεύω με τον Badger 3155 ο οποίος είναι αναρρόφησης:
http://www.badgerairbrush.com/Hybrid_3155.asp

Διαβάζοντας και εφαρμόζοντας τον κανόνα "χαμηλή πίεση, πιο αραιωμένο χρώμα, κοντά ο αερογράφος στο μοντέλο" πετυχαίνω ψιλές γραμμές, αλλά η άχνα δύσκολα αποφεύγεται.
Νομίζω πως έχει να κάνει με την σχετικά αυξημένη πίεση για να γίνει η αναρρόφηση του χρώματος από το κυπελλάκι.

Τα χρώματα που δουλεύω είναι Gunze και από αραίωση πιστεύω πως τα έχω πάει καλά. Τι εννοώ, αν και στην αρχή μου έκανε μικρά φτυσίματα, με μια γρήγορη ριπή εκτός του μοντέλου, καθάρισε το στόμιο και πέτυχα λεπτές γραμμές. Επίσης αν επέμενα σε κάποιο σημείο, εμφανιζόταν σχεδόν άμεσα το φαινόμενο της αράχνης. Όταν έκανα όμως τα περάσματα κανονικά, το χρώμα έστρωνε κανονικά.

Δεδομένου πως σε όλα τα σεμινάρια, βίντεο από κατασκευές κτλ οι μοντελιστές χρησιμοποιούν αερογράφους βαρύτητας, μήπως είναι καλύτερα να αγοράσω έναν τέτοιο ή είμαι κουλός και μπορώ να πετύχω το ίδιο αποτέλεσμα με αυτόν που έχω :?:

Έχοντας αερογραφο βαρύτητας δεν βοηθάει στο να έχουμε χαμηλότερη πίεση για να κάνουμε κοφτές παραλλαγές :?:
Δώστε τα φώτα σας, γιατί με τρώει ο... να κάνω αγορά και από την άλλη δε θέλω να ξοδέψω άδικα χρήματα αν είναι δικό μου το λάθος και απλά χρειάζομαι παραπάνω πρακτική... ::badgood::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Απ: Αναρρόφηση vs βαρύτητα για ελεύθερο χέρι
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 04:23:33 μμ »
Ναι, σε γενικές γραμμές η βαρύτητα βοηθάει τη ροή του χρώματος οπότε και χρειάζεσαι μικρότερη πίεση για να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα, άρα (και οι πιο ειδικοί θα πρέπει να το επιβεβαιώσουν αυτό) έχεις και καλύτερο έλεγχο.
Δεν είχα τόσο καλό αερογράφο αναρρόφησης (Graphotech vs Badger που έχεις) αλλά με τον Iwata βαρύτητας αισθάνομαι ότι έχω ΠΟΛΥ παραπάνω έλεγχο και μπορώ και κάνω διάφορα σχέδια που δεν μπορούσα με τον Graphotech.
Το φαινόμενο της αράχνης συνήθως δείχνει πολύ αραιωμένο χρώμα ή/και υψηλή πίεση.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 05:38:40 μμ »
Ίσως σε βοηθήσει και η δική μου εμπειρία:
Μετά από πάμπολους αερογράφους κατέληξα (έτσι νόμιζα) στον Iwata Eclipse BCS που είναι αναρόφησης. Σε κάποια ομαδική πήρα τον Badger Sotar 20/20 (Βαρύτητας) και καλά για τις λεπτοδουλειες , μια που το υπέρμικρο μπέκ που διαθέτει ήταν κατάλληλο για γραμμές κλάσης τρίχας από αμελέτητα λεπιδόπτερου.

Εν τέλη αν και ο  Iwata Eclipse BCS είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο , μπλα, μπλά, μπλά, η ευκολία του Badger Sotar στις λεπτές δέσμες είναι ΦΟΒΕΡΗ ενώ τα πάει καλά και στις υπόλοιπες δουλειές. Για να μην τα πολυλογώ , ο Badger Sotar κάνει πλέον το 90% της δουλειάς και ο Iwata απλώς υπάρχει για τα βερνίκια.

ʼρα για μένα +1 στον βαρύτητας. Μόνο θα συνιστούσα αν τελικά πάς προς τα εκεί , να κοιτάξεις κάποιον που να κλείνει το κυπελάκι ή έστω να είναι μεγαλύτερο γιατί εγώ τουλάχιστον έχω καταπιεί τον σεισμό και μου χύνεται χρώμα σχετικά εύκολα. Χώρια που δεν χωράει πολύ χρώμα.
Φαινόμενα overspray, αράχνης κτλ, λύνονται σε μεγάλο βαθμό και από τον κατάλληλο συνδιασμό αραίωσης /πίεσης.
Και τέλος αυτό που λένε άλλα μέλη σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις: "ο αερογράφος είναι πολύ υποκειμενικό πράγμα και πρέπει να σου κάθεται και στο χέρι"
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος B737Mech

• Λέων - IPMS 1393
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Back in Greece!
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 05:42:33 μμ »
Γιώργο & Βαγγέλη σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Τότε που αγόρασα τον 3155 είχα στο μυαλό μου μόνο τη διαφορά μονής διπλής ενέργειας.
Τώρα που έχω δει όλους τους μοντελιστές που τεκμηριωμένα με απίστευτα μοντέλα, χρησιμοποιούν αερογράφο βαρύτητας, έχω προβληματιστεί.
Φαινόμενα overspray, αράχνης κτλ, λύνονται σε μεγάλο βαθμό και από τον κατάλληλο συνδιασμό αραίωσης /πίεσης.
Σε αυτό έχω βελτιωθεί πολύ και μπορώ ύστερα από δοκιμές να φτιάξω το κατάλληλο μείγμα.
Απλά χτες έκανα δοκιμή στο δοκιμαστικό μου με υπόστρωμα Η308 και με το Η42 ως χρώμα παραλλαγής.
Αφού πέτυχα λεπτή δέσμη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κατά διαστήματα έβλεπα πως δεν ρουφούσε το χρώμα.
Από κομπρεσέρ έχω το το silair-15.. το μακρόστενο βαλιτσάκι... μαζί με πιεσόμετρο, υδατοπαγίδες κτλ, οπότε στο θέμα πίεσης υπάρχει σχετική ακρίβεια.

Tags: