Αποστολέας Θέμα: Στό θολωμένο μου μυαλό ...  (Αναγνώστηκε 2402 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Τρίπολη
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
Στό θολωμένο μου μυαλό ...
« στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 04:56:56 μμ »
Μετά από χρόνια μπλά μπλα μπλά , πάλι με ένα μοντέλο στα χέρια και οι απορίες πολλές , αν υπαρχει χρόνος διαβάστε τίς απορίες μου και σώστε ....
1-- Σε ενα 2χρωμο καμουφλάζ τι κάνουμε ?? βάφουμε πρωτα το ένα χρώμα χωρίς να οριοθετούμε την διαχωριστική γραμμή , μετα μασκάρουμε και βάφουμε το αλλο χρώμα ??
2-- Τόν κώνο , πρώτα τον βάφουμε και μετά τον κολλάμε ?? η πρωτα κολλαμε και μετά μασκάρουμε και βαφουμε ???
3-- Σε ένα βίντεο στο youtube ακουσα πως τα gunze ακρυλικά δέν στεγνώνουν σχεδόν ποτέ .... οπότε μετά απο πόσο καιρό μπορώ να μασκάρω χωρίς φοβο σηκώματος του χρώματος ?? Μιάς και όλα τα χρώματα που έχω είναι ακρυκικά gunze
4-- Εχοντας βαψει το κοκπιτ με σμάλτα το wash το κάνω με ακρυλικά ??? με τι το αραιώνω ?? έχει καλο αποτέλεσμα ?? τι τρέχει με ένα κόλπο που άκουσα για διάλυμα ava σε απιονισμένο νερό ??
5-- Μετά το αστάρωμα ( humbrol σπρει ) τρίβουμε με ντουκόχαρτο μαγάλου βαθμου ???
6-- Μικρά κομμάτια π.χ κάθισμα κονσόλες οπλισμός .... πως τα κρατάμε στο βάψιμο ??
Αυτά προς το παρόν ... Help !!!!!! ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος panos.v

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ν.Ιωνία, Αθήνα
  • IPMS 1281
Απ: Στό θολωμένο μου μυαλό ...
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 05:28:08 μμ »
Καλησπέρα και καλό (ξανά)ξεκίνημα...! Αν κατάλαβα καλά βάφεις με αερογράφο... οπότε:
1. Καλύτερα βάφεις το πιό ανοικτό χρώμα πρώτα. Μετά μασκάρεις, π.χ. με patafix και βάφεις το 2ο χρώμα. Ή αργότερα που θα συνηθίσεις τον αερογράφο το κάνεις με ελεύθερο χέρι...(χωρίς μασκάρισμα...)
2. Καλύτερα να τον έχεις κολλήσει και μετά να τον βάψεις... Μπορεί όταν τον κολλήσεις να αφήνει κάποιο κενό ή σκαλοπάτι στην ένωση οπότε χρειάζεται μετά να βάλεις στόκο και να τρίψεις...
3. Δεν στεγνώνουν και μπορεί να αφήσεις δαχτυλιά επάνω του... Αλλά για να μασκάρεις επάνω τους είναι μια χαρά... Την άλλη μέρα π.χ. είναι μια χαρά να βάλεις επάνω τους μια  καλή χαρτοταινία(από μοντελιστικό κατάστημα π.χ.). δε θα έχεις κανένα φόβο... Καλό βέβαια είναι πριν βάψεις επάνω στο πλαστικό να έχεις περάσει ένα αστάρι...(πινέλο και Gunze απλά δεν γίνεται...)
4.Ναι, ανάλογα τι ακρυλικό είναι. Μπορείς μετά το χρώμα σμάλτου να περάσεις ένα ακρυλικό βερνίκι και μετά να κάνεις wash με λάδια ζωγραφικής... Τα λάδια αφήνουν μια υπέροχη βρωμιά... ʼλλωστε για να κάνεις wash η επιφάνεια πρέπει να είναι gloss(γυαλιστερή)
5.Νομίζω είναι προαιρετικό...
6.Αγοράζεις έτσι κι αλλιώς blu-tac ή patafix (κάτι σαν πλαστελίνη που δεν αφήνει όμως "λάδι") και σε μια οδοντογλυφίδα βάζεις ένα κομματάκι από αυτό και επάνω κολλάς το κομμάτι που θες να το βάψεις... την οδοντ. ή την κρατάς με ένα μανταλάκι ή σε ένα κομμάτι αφρολέξ...
 ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος siva

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη - Σπάρτη
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 05:35:33 μμ »
Σου απαντώ με βάση αυτά που κάνω εγώ χωρίς να είναι ο κανόνας:

1. βάφω όλο το κιτ με το πιο ανοιχτό χρώμα και στην συνέχεια με ελεύθερο χέρι ή μασκάροντας το πιο σκούρο ανάλογα την παραλλαγή. Σε παραλλαγές με περισσότερα χρώματα ακολουθείς το ίδιο, από το πιο ανοιχτό στο πιο σκούρο.

2. Κολλάω, μασκάρω, βάφω.

3. Που το άκουσες αυτό? Μια χαρά στεγνώνουν από την μικρή εμπειρία που έχω με τα συγκεκριμένα χρώματα. Καλό είναι να να περιμένεις τουλάχιστον 24 ώρες μέχρι να μασκάρεις.

4. Αν περάσεις ένα χέρι ακριλικό gloss βερνίκι τότε κάνεις wash με σμάλτα. Αλλιώς κάνεις με ακριλικά και τα αραιώνεις με το διαλυτικό της εταιρείας. Αυτό με το ava δεν το έχω ακούσει.

5. Ναι γιατί το σπρει κάνει την επιφάνεια πολύ ματ. Ξεκινάς να τρίβεις με 2000 βαθμών και άνω

6. Αναλογως το κομμάτι. Συνήθως βάζω σε μια άκρη οδοντογλυφίδας λίγο blue tac και το κολλάω εκεί. Πχ την πίσω πλευρά του καθίσματος ή του πίνακα οργάνων.

Γενικά για κάθε τι που σε απασχολεί μπορείς να αναζητήσεις αρκετά άρθρα μέσα στο mc θα σε βοηθήσουν σίγουρα.. Και εννοείται ρωτάς.   

edit: με πρόλαβε ο Panos..

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 05:46:17 μμ »
Ευχαριστ'ω για τήν άμεση απάντηση .....κάποιες διευκρινισεις ....βαμένο κόκπιτ με σμάλτα .. περνάμε ακρυλικο γκλος βερνίκι , κάνουμε wash , και μετα περνάω πάλι ματ βερνικι ...γιατι κοκπιτ με γκλός δεν παει ...έτσι ???? Ας πούμε για το mirage f1 θα περνούσατε πρωτα το ασημι χρώμα και μετα το μπλε ??? .... αν κάνω σμαλτο κόκπιτ και κάνω wash με λάδια ζωγραφικής που έχουν έναν διαλύτη που είναι σαν λάδι , χωρίς να έχω περάσει βερνίκι , θα έχω θέμα ???
Ευχαριστώ .

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 05:48:29 μμ »
Μετά από χρόνια μπλά μπλα μπλά , πάλι με ένα μοντέλο στα χέρια και οι απορίες πολλές , αν υπαρχει χρόνος διαβάστε τίς απορίες μου και σώστε ....
1-- Σε ενα 2χρωμο καμουφλάζ τι κάνουμε ?? βάφουμε πρωτα το ένα χρώμα χωρίς να οριοθετούμε την διαχωριστική γραμμή , μετα μασκάρουμε και βάφουμε το αλλο χρώμα ??
2-- Τόν κώνο , πρώτα τον βάφουμε και μετά τον κολλάμε ?? η πρωτα κολλαμε και μετά μασκάρουμε και βαφουμε ???
3-- Σε ένα βίντεο στο youtube ακουσα πως τα gunze ακρυλικά δέν στεγνώνουν σχεδόν ποτέ .... οπότε μετά απο πόσο καιρό μπορώ να μασκάρω χωρίς φοβο σηκώματος του χρώματος ?? Μιάς και όλα τα χρώματα που έχω είναι ακρυκικά gunze
4-- Εχοντας βαψει το κοκπιτ με σμάλτα το wash το κάνω με ακρυλικά ??? με τι το αραιώνω ?? έχει καλο αποτέλεσμα ?? τι τρέχει με ένα κόλπο που άκουσα για διάλυμα ava σε απιονισμένο νερό ??
5-- Μετά το αστάρωμα ( humbrol σπρει ) τρίβουμε με ντουκόχαρτο μαγάλου βαθμου ???
6-- Μικρά κομμάτια π.χ κάθισμα κονσόλες οπλισμός .... πως τα κρατάμε στο βάψιμο ??
Αυτά προς το παρόν ... Help !!!!!! ::salut:: ::salut::

Λοιπόν φίλε μου (Υποθέτω ότι βάφεις με αερογράφο -δεν το διευκρινίζεις-)
1- Κι αυτό σωστό είναι. Επίσης μπορείς να βάψεις το πρώτο χρώμα αφού σχεδιάσεις την παραλλαγή απαλά με μολύβι επάνω στο μοντέλο, με ελεύθερο χέρι και κατόπιν να βάψεις και το δεύτερο χρώμα με ελεύθερο χέρι έχοντας ως οδηγούς τις γραμμές του μολυβιού.
2- Συνήθως πρώτα κολλάμε, βεβαιωνόμαστε για την σωστή εφαρμογή και αν χρειαστεί επεμβαίνουμε με ντουκόχαρτο ή στόκο+ντουκόχαρτο και μετά βάφουμε. Εκτός εάν, η εφαρμογή είναι τόσο τέλεια και επίσης δεν φοβόμαστε ότι θα τα κάνουμε μαντάρα αν ξεχειλίσει κόλλα, τότε αν θέλουμε πρώτα βάφουμε και τον κολλάμε μετά.
3- Μύθος! Ίσως χρησιμοποιήθηκε κάποιο περίεργο διαλυτικό πειραματικά, ή δεν έγινε σωστό ανακάτεμα του χρώματος πριν την αραίωση. Για κάθε ενδεχόμενο (αν και συνήθως μετά από 2 ώρες είσαι ασφαλής), άφησε να περάσουν 6 ώρες μέχρι να μασκάρεις με ταινία χαμηλής κολλητiκότητας τύπου Tamiya (για περισσότερη σιγουριά, αν θέλεις πέρνα και την ταινία μια ή δύο φορές από την παλάμη σου για να αφαιρέσεις περισσότερη κολλητική ικανότητα). Οπότε μην φοβάσαι για το στοκ σου.
4- Γιατί ρωτάς, αφού στο (3) γράφεις ότι το στοκ σου σε χρώματα είναι όλα ακρυλικά;   ::glossa:: 
Εν πάσει περιπτώσει, μπορείς να κάνεις wash με ακρυλικά ή να περάσεις ένα χέρι gloss βερνίκι ακρυλικό, να κάνεις wash με λάδια και κατόπιν ένα χέρι βερνίκι matt.
Με υγρό πιάτων στο διάλυμμα ακρυλικού + απιονισμένου νερού, αποφεύγεις το φαινόμενο επιφανειακής τάσης, δηλ. να μαζεύονται σταγόνες χρώματος διακεκομμένα επάνω στην επιφάνεια του μοντέλου, άρα σου προσφέρει συνεχή "ροή" του διαλύμματος μέσα στην γράμμωση.
5-Συνήθως ναι, για να αποκτήσουμε μια στιλπνή και ομοιογενή επιφάνεια, έτοιμη να δεχτεί το χρώμα.
6- Μπορούμε να κάνουμε μια τρυπούλα σε σημείο που δεν θα φαίνεται μετά το κόλλημα και να σφηνώσουμε μια οδοντογλυφίδα, προκειμένου να κρατάμε το κομμάτι για βάψιμο.

Επίσης, μελέτησε τα παρακάτω, καθώς και τα υπόλοιπα βίντεο στο κανάλι youtube του modelclub, τα περισσότερα θα σε διαφωτίσουν:

http://www.youtube.com/watch?v=emHoS1Ou55g&list=UUFn719o2-ScXt5nGFVQH1Tw&index=6
http://www.youtube.com/watch?v=KXleLWuQx7o&list=UUFn719o2-ScXt5nGFVQH1Tw&index=5
Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος dionisis79

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • IPMS 1317 Λέσχη Μοντελιστών Καρδίτσας!!!!!
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 05:52:09 μμ »
Ευχαριστ'ω για τήν άμεση απάντηση .....κάποιες διευκρινισεις ....βαμένο κόκπιτ με σμάλτα .. περνάμε ακρυλικο γκλος βερνίκι , κάνουμε wash , και μετα περνάω πάλι ματ βερνικι ...γιατι κοκπιτ με γκλός δεν παει ...έτσι ???? Ας πούμε για το mirage f1 θα περνούσατε πρωτα το ασημι χρώμα και μετα το μπλε ??? .... αν κάνω σμαλτο κόκπιτ και κάνω wash με λάδια ζωγραφικής που έχουν έναν διαλύτη που είναι σαν λάδι , χωρίς να έχω περάσει βερνίκι , θα έχω θέμα ???
Ευχαριστώ .
αν κανεις wash χωρις βερνικι πανω σε σμαλτο θα σου σηκωσει το χρωμα. Οποτε πρωτα βερνικι και μετα wash

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 05:54:34 μμ »
ταινιες και λαδι ζωγραφικης που εχω ...κανουν ??

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 06:00:50 μμ »
ταινιες και λαδι ζωγραφικης που εχω ...κανουν ??

τι λαδι ειναι αυτο; για να αραιωνεις τα λαδια ζωγραφικης . Παντως  εγω για wash χρησιμοποιω white spirit που εχει και ωραια μυρωδια :wink:

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 06:10:56 μμ »
Και ένα τελευταιο γι'απόψε ...εχω ακρυλικά βερνίκια της microscale ..με τι τα αραιώνουμε ???? και μιλάμε πάντα για αερογράφο ...Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον . Αν έχετε και κανά αλλο τιπ περι βαψίματος που λόγο άγνοιας δεν ρώτησα να μου το πείτε ..........

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 06:17:22 μμ »
Και ένα τελευταιο γι'απόψε ...εχω ακρυλικά βερνίκια της microscale ..με τι τα αραιώνουμε ???? και μιλάμε πάντα για αερογράφο ...Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον . Αν έχετε και κανά αλλο τιπ περι βαψίματος που λόγο άγνοιας δεν ρώτησα να μου το πείτε ..........
νερακι απιονισμενο
επισης κατι που δόκιμασα γιατι βαφω και γω με ακρυλικα ως διαλυτικο  ειναι το εξης : 70% νερο 15% ισοπροπυλικη αλκοολη ( απο το φαρμακειο ) και 15% αζαξ

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 06:35:40 μμ »
Εγώ χρησιμοποιώ 50% νερό απιονισμένο και 50% ισοπροπυλική αλκοόλη.  Όταν έβαζα Azax τα Gunze έκαναν αιώνες να στεγνώσουν τελείως.
Το Azax  πάντως είναι ιδανικό για καθάρισμα ή και ξέβαμμα...!
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 06:38:36 μμ »
Εγώ χρησιμοποιώ 50% νερό απιονισμένο και 50% ισοπροπυλική αλκοόλη.  Όταν έβαζα Azax τα Gunze έκαναν αιώνες να στεγνώσουν τελείως.
Το Azax  πάντως είναι ιδανικό για καθάρισμα ή και ξέβαμμα...!
θα το δοκιμασω να δω τι παιζει

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 07:29:59 μμ »
Παντως  εγω για wash χρησιμοποιω white spirit που εχει και ωραια μυρωδια :wink:

Σωστός. Έχουμε τα ίδια γούστα.  ʼι λαβ δε σμελ οβ γουάιτ σπίριτ ιν δε μόρνιν.  :mrgreen:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 07:34:37 μμ »
Σωστός. Έχουμε τα ίδια γούστα.  ʼι λαβ δε σμελ οβ γουάιτ σπίριτ ιν δε μόρνιν.  :mrgreen:
τωρα τελευταια τραβαω και τζουρες απο metalizer και lacquer thinner...

Αποσυνδεδεμένος Labso

• Scale 1/72
  • *
  • Μπιτσιαράς Δημήτρης
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 10:00:27 μμ »
εχω ήδη αγοράσει το διαλιυτικο της gunze ...θα έχω θέμα με το στέγνωμα ????

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 21, 2012, 10:05:52 μμ »
Κανένα απολύτως :wink:

Αποσυνδεδεμένος ARMED AND READY

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΣ
  • ΕΔΩ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ.....(ορεστης π.)
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 22, 2012, 06:33:51 μμ »
εχω ήδη αγοράσει το διαλιυτικο της gunze ...θα έχω θέμα με το στέγνωμα ????

καλησπερα φιλε μου. εγω ΠΑΝΤΑ οταν εβαφα με τον αερογραφο ( κ βαφω με αερογραφο απο το 1988.....) ειτε σμαλτα ειτε ακρυλικα ΑΡΑΙΩΝΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΥΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ.....για να ειμαι σιγουρος..... κ καθαριζα με φθηνοτερα υλικα τα εργαλεια μου....(πινελα αερογραφος...π.χ διαλυτικο νιτρου ή αζαξ ) αλλα εν τελει προτεινω αραιωση για βαψιμο μονο με το μαμα.!

"ΜΟΝΤΕΛΑ"-ΚΥΝΗΓΙ-ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ-Α/ΦΗ

Tags: