Αποστολέας Θέμα: Humber MkIV Greek - colors  (Αναγνώστηκε 2412 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος NeuralDream

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: London
Humber MkIV Greek - colors
« στις: Αυγούστου 01, 2010, 11:41:19 πμ »
Αγαπητοί φίλοι,

Έχω ξεκινήσει το colorisation ενός ελληνικού Humber MkIV, αλλά έχω κολλήσει λόγω έλλειψης πηγών. Ρίξτε του μια ματιά και πείτε μου τη γνώμη σας για τα χρώματα. Επίσης, τι χρώμα στολή είχαν τα ελληνικά πληρώματα τεθωρακισμένων στη Βόρεια Αφρική;

Είναι για το http://greek-war-equipment.blogspot.com

Η Ελλάδα στον Β'Π.Π. χωρίς τις συνήθεις υπερβολές και αμφίβολης προέλευσης quotes.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Απ: Humber MkIV Greek - colors
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 01, 2010, 03:07:31 μμ »
Νομίζω πως Χάμπερ ΜκΙΥ, απέκτησε ο Ελληνικός Στρατός το 1944, και όχι νωριτερα.
Δές και αυτή την σελίδα.http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,14965.0.html

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 01, 2010, 03:45:47 μμ »
Αγαπητέ φίλε NeuralDream,
Καταρχάς συγχαρητήρια για τη δουλειά σου και την επιλογή του θέματος.
Μόλις πέρυσι προμηθεύτηκα το εν λόγω κίτ μετά από επιθυμία πολλών ετών από την sovereign και όχι τελικά από accurate armour όπως σχεδίαζα.
Πρόκειται για ένα θαυμάσιο κίτ,και σύντομα θα πάρει τη θέση του στον πάγκο μου.
Εδώ θα σε στεναχωρήσω όμως,γιατί αν και το Humber χρησιμοποιήθηκε στη Βόρεια Αφρική από τα τέλη του 1941 από 11th Hussars και άλλες μονάδες,το IVάρι
χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε Ευρώπη σε ρόλο αναγνώρισης.Φαντάσου ότι το Humber Mk III Αρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 1942
Εξοπλίστηκε λοιπόν το IVάρι από τις ΗΠΑ με πυροβόλο M5 ή M6  των 37 χιλ. αντί το BESA των 15 χιλ. και κατασκευάστηκαν περίπου 2.000 μονάδες  μέχρι το τέλος του πολέμου.
Στην Ελλάδα ήρθε από Ιταλία,με τις δυνάμεις της κοινοπολιτείας για την ολοκληρωτική απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς και την αποκατάσταση της τάξης.
Αλλά κυρίως ασχολήθηκε με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του ΕΛΛΑΣ.
Σε υπηρεσία τώρα στον ΕΣ εντάχθηκε πιθανότατα μετά την παραχώρηση του από τους Βρετανούς για την σύσταση του νέου όπλου Ιππικού-τεθωρακισμένων κατά τα πρότυπα τους,από μονάδες που υπήρχαν στην ελλάδα από τον Οκτώβριο του 1944,οι οποίες από τα μέσα του 45 άρχισαν να διαλύονται και να αποχωρούν από τη χώρα.
Επίσης χρησιμοποιήθηκε από το 1946 στα ΣΑ και τάγματα ασφαλείας γραμμών συγκοινωνιών όπου και υπάρχουν σχετικές φωτό.
Όσον αφορά στη παραλλαγή τώρα,όταν ήρθε με τους Βρετανούς ήταν βαμμένο με LIGHT MUD /BLUE BLACK  ή GREEN (αν και λιγότερο πιθανό).Τα χρώματα αυτά διατηρήθηκαν και μετά την παράδωσή του και αποχώρηση των Βρετανών στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον του ΕΛΛΑΣ.Μετέπειτα βαφτήκαν με BRONZE GREEN,ή κάποιο olive drub.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 01, 2010, 03:51:48 μμ »
Και όπως πολύ σωστά ανέφερε ο φίλος Ελιξ-ιριος,από το site που σου έστειλε ξαναβάζω τη φωτό με τη παραλλαγή που πόσταρα και εκεί,που πιστεύω πως φορούσε.
Τώρα οι τονικότητες και γενικότερα οι αποχρώσεις παίζουν λόγω της πολυχρησίας και των συνθηκών.(Ήλιος,σκόνη φθορά κλπ.)

Τριχρωμία δε πιστεύω να υφίσταται-βάση διαταγών μιλάω πάντα από τα βιβλία που έχω τουλάχιστο-δεν έχει κανένα σχέδιο αναγνωριστικού οχήματος πάντως με τρείς τόνους.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 01, 2010, 04:03:20 μμ »
Πολύ πιθανόν όπως στη παρακάτω φωτό,μιάς και σε ένα λεύκωμα του Dimitri Kessel σχετικά με τα Δεκεμβριανά,υπάρχουν δύο φωτό με το ίδιο pattern και παρόμοιες τονικότητες.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 01, 2010, 04:13:45 μμ »

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 01, 2010, 04:21:01 μμ »
Το τρίτο χρώμα στο πήγμα που χρησιμοποίησες,είναι πιθανόν η σκιά του πήγματος που σχηματίζει γωνία >

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 01, 2010, 04:23:55 μμ »
Γειά Πίνκ Πάντσερ ::salut::!Ξανασυναντιόμαστε!
Νεύραλ Ντρήμ όσον αφορά τις στολές, πιστεύω πως οι χειμερινές ήταν Χακί (Χαμπρολ 26) δηλαδή ενα σκούρο γαιώδες  με μία υποψία κίτρινου, ενώ οι θερινές ήταν Χακί Ντρίλ (Χάμπρολ 72). Οι κωδικοί Χάμπρολ δίνονται μόνον σαν κάποιο σημείο αναφοράς και χωρίς καμμία σκοπιμότητα διαφημίσεως. Πάντως οι τόνοι "έπαιζαν" πολύ, καθώς υπάρχουν μεταβολές από παρτίδα σε παρτίδα υφασμάτων, χώρια  το ξεθώριασμα και το σκόνισμα λόγω παλαιότητος στο δύσκολο Μεσανατολικό περιβάλλον. Πρακτικά ένα οποιοδήποτε ανοιχτό μπέζ εώς κρεμ χρώμα κάνει μιά χαρά. Έχω δεί την προσπάθεια που κάνεις, βρίσκω την δουλειά σου άριστη, και χαίρομαι εάν βοηθάω έστω και λίγο... ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 01, 2010, 05:32:10 μμ »
Ελιξ-ιριος  ::salut:: και σε σένα.
Όσον αφορά στη φωτογραφία που χρησιμοποίησες NeuralDream ως βάση για τον χρωματισμό,μάλλον είναι από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε Γράμμο-Βίτσι.

Αποσυνδεδεμένος NeuralDream

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: London
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 01, 2010, 05:42:00 μμ »
Ελιξ-ιριος  ::salut:: και σε σένα.
Όσον αφορά στη φωτογραφία που χρησιμοποίησες NeuralDream ως βάση για τον χρωματισμό,μάλλον είναι από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε Γράμμο-Βίτσι.
Εδώ το αναφέρει σαν να ανήκει σε Free Greek Forces

http://www.warwheels.net/images/ACJfinal24.pdf

Πέφτει έξω;
Η Ελλάδα στον Β'Π.Π. χωρίς τις συνήθεις υπερβολές και αμφίβολης προέλευσης quotes.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Αυγούστου 01, 2010, 08:46:31 μμ »
Τί να πώ...Από τις πηγές μου ξέρω πως στην Μ.Ανατολή είχαμε Universal Carriers, Ford Lynxs, Canadian Otters, Marmon Herringtons MkII,III,IIIa, MkIV (οριακά), και ίσως M3 White. Οι φωτογραφίες που μας δείχνεις, και περιλαμβάνουν Humber MkIV θεωρώ πως είναι (χωρίς όμως να έχω ακριβή στοιχεία πέρα από τις λεζάντες που κατά καιρούς τις συνοδεύουν) αμέσως μετά τον επαναπατρισμό το1944, και τα Δεκεμβριανά...Περιμένω και εγώ απαντήσεις από εμπειρότερους ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Αυγούστου 01, 2010, 11:36:51 μμ »
Δε σε κάλυψαν οι φωτό που σου πόσταρα από τα δεκεμβριανά μάλλον.
Κοίταξε,στη Β.Αφρική στάνταρ άσσος να μην έδρασε το 4άρι.
Έπειτα εκεί η χρήση του σήματος ήταν περιορισμένη με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν από τα βρετανικά.Εκτός από κάτι Marmon Harrimgton που είχαν μέχρι και nose art.
Tο squadron signal με το κεφάλι της Αθηνάς γενικεύτηκε στην Ιταλία σε αρκετές παραλλαγές ανάλογα με τον τρόπο που βαφόταν.Σε τετράγωνο,ρόμβο ή δίσκο.
Ο δίσκος από την Ι ταξιαρχία,ο ρόμβος από τη ΙΙ και τετράγωνο στη ΙΙΙ.Αν και η ΙΙΙ απαρτιζόταν από υλικό των άλλων δύο που είχαν διαλυθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει πανσπερμία.Υπάρχει και ενδεχόμενο ο δίσκος να χρησιμοποιήθηκε από συντάγματα πυροβολικού.Βέβαια τα αναγνωριστικά είχαν το 22 σε τετράγωνο δίχρωμο φόντο.
Αλλά για να τελειώνουμε με το θέμα,το όχημα στο pdf που έχεις είναι από ίλη εφόδου 1945-46,έχει το όνομα ΟΛΥΜΠΟΣ  με λευκά γράμματα κάτω από τη θυρίδα οδηγού,αριστερά της θυρίδας τον κένταυρο με το 76(που δε γνωρίζω τι αντιπροσωπεύει)το καμουφλάζ είναι δίχρωμο,άλλες αποχρώσεις οφείλονται ή σε κακή ποίτητα φωτογραφικού υλικού/επεξεργασίας ή σκίαση και υπάρχουν τουλάχιστο 4 φωτό στα αρχεία του Ε.Λ.Ι.Α
Σε κάλυψα τώρα;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Αυγούστου 01, 2010, 11:59:22 μμ »
Ε,και η ΙΙΙη ΕΟΤ όταν γύρισε Free Greek Forces λεγόταν.
1945-46 ήταν η μεταβατική περίοδος.
Τελική σύσταση όπλων και σημάτων έχουμε νομίζω από το 48 και μετά.
Μήπως μπορεί να μας διαφωτίσει ο Τριαντάφυλλος που έγραψε και το άρθρο;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Αυγούστου 02, 2010, 12:24:17 πμ »
Πάντως ο κένταυρος, είναι καθαρά σήμα που καθιερώθηκε μετά τον επαναπατρισμό αν δεν κάνω λάθος...

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • http://acig.org
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

Tags: