Γιώργο καλή σου μέρα,
Σε απάντηση του πόστ σου, θα ήθελα να μοιραστώ καί γω την εμπειρία μου με τα χρώματα των δύο εταιρειών.
Πρώτα απ' όλα όμως μία συμβουλή. Αν βλέπεις πως τα χρώμτα δεν στρώνουν καλά, βάζε το μπουκαλάκι με το χρώμα που έχεις φτιάξει σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό καί μετά συνδεσέ το με τον αερογράφο σου. Θα στρώνει πιό ομαλά τότε το χρώμα.
Προσωπικά βάφω από το δωμάτιο του σπιτιού μου που το έχω μετατρέψει σε εργαστήριο. Απλά ανοιγω το παράθυρο βγάζω λίγο έξω το μοντέλο καί βάφω. όχι πως είναι καί ότι καλύτερο (υγρασία αναλογα την μερα, σκονη που αιωρείται, κλπ) τουλάχιστον μέχρι να πάρω ή να φτιάξω κάποιο spraying booth.
Τωρα, με τα Humbrol οφείλω να παραδεχτώ πως δεν τα πολυσυμπαθώ - ειδικά τα βερνίκια της καί τωρα τελευταία καί την σειρά της metalcote (ακόμα παιδεύομαι με το P-47 καί το μεταλλικό του φινιρίσμα / ο κόκκος όσο καί να το διαλύω το χρώμα βγαίνει αρκετά χοντρός), αν καί παλαιότερα ήμουν ικανοποιημένος. Ισως έχει να κάνει με την χώρα παραγωγής....
Το σιγουρο είναι πως κάποιους χρωματικούς κωδικούς δεν τους βρίσκεις σε άλλες εταιρείες, όποτε η Humbrol καί σε αυτες τις περιπτώσεις μόνο, είναι αναγκαίο κακό. Ομως σαν κανόνα έχω πάντοτε να αναμιγνύω τα χρώματα με το διαλυτικό που δίνει η κάθε εταιρεία.
Δεν έχω προσπαθήσει ποτε να αναμίξω Humbrol διαλυτικό με χρώμα Revell.
Απ' την άλλη η Revell, έχει ένα διαλυτικό πολύ δυνατό τόσο για τα ακρυλικά της όσο καί για τα σμάλτα της.
Τις Revell τα σμάλτα τα έχω χρησιμοποιήσει πολύ λίγο, είτε με πινέλο είτε με αερογράφο. Για παράδειγμα, το 90 tis Revell στρώνει πολύ όμορφα με το αερογράφο αλλά δεν δίνει καί την καλύτερη / ρεαλιστική μεταλλική υφή αν θες να βάψεις ολόκληρο το μοντέλο σου. Για πάνελς πιστεύω ταιριάζει καλύτερα.
όποτε, ο επίλογος της υπόθεσης για μένα είναι: χρησιμοποιούμε πάντοτε το διαλυτικό της εταιρείας (παρόλο που της Revell το φοβάμαι για την τοξικότητα του), τα Humbrol - κάποια από αυτά είναι καλά αλλά όποιος μπορεί καλύτερα θα ήταν να χρησιμοποιει μόνο τους κωδικούς που δεν βρίσκει σε άλλες εταιρειες και ΝΑΙ οταν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα πρέπει να πετιουνται γιατι χαλάνε (ναι ρε μαστορα τι μας λες!!! στην ασχημη οικονομική περιοδο που ζούμε θα τα πετάμε!!).
Τα Revell αν καί καλά - κάποια απο αυτά, είναι κάπως δυσεύρετα καί όπως προ-είπα το διαλυτικό τους είναι πολύ δυνατο καί θέλει προσοχη στην μεταχειριση του (ανοικτά παράθυρα / γυαλιά καί μάσκα στο πρόσωπο). Τα ακρυλικά τώρα της εταιρείας είναι καλά - πόσο καλά δεν μπορώ να το πω γιατί έχω χρησιμοποιήσει μόνο το λευκό της καί ένα FS γκρί της, διαλύοντας τα με νερό. Απ' την άλλη προσπάθησα να κάνω το ίδιο και με το ματ ακρυλικό βερνικι της αλλά τζίφος. Αυτο για κάποιο λόγο χρειάζεται το διαλυτικό που σας έλεγα.