Αποστολέας Θέμα: Αλιευτικό Τρεχαντήρι σε Κλίμακα 1:10  (Αναγνώστηκε 16411 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
Αλιευτικό Τρεχαντήρι σε Κλίμακα 1:10
« στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 04:43:59 μμ »
Επειδή έχω ψιλοβαρεθεί λίγο το Amerigo Vespucci (βρίσκεται στην διαδικασία του βαψίματος) θα ξεκινήσω σε λίγες μέρες δύο ταυτόχρονες κατασκευές, χωρίς βέβαια να ξεχνώ και το Vespucci.

Η μία αφορά (όπως και ο τίτλος αυτού του νήματος) το αλιευτικό τρεχαντήρι και η άλλη κατασκευή θα είναι το H.M.S. Victory της Caldercraft.

Λίγα λόγια για το Αλιευτικό Τρεχαντήρι.

Τα σχέδια είναι από τον www.naftotopos.gr και η κλίμακα είναι 1:10, δηλαδή μιλάμε για μια διάσταση του μοντέλου 1,2 μέτρα.

Τα σχέδια από τον www.naftotopos.gr τροποποιήθηκαν όσον αφορά την κλίμακα και οι Νομείς, Καρίνα, Πηδάλιο κόπηκαν σε κοντραπλακέ πάχους 12 χιλιοστών με μηχάνημα CNC.

Θα γίνει ένα πέτσωμα με σανίδες 2Χ8 ή 2Χ10 χιλιοστά.

Είναι η πρώτη τέτοιου είδους κατασκευή που επιχειρώ να φτιάξω, πιστεύω να τα καταφέρω ώστε να γίνει ένα ωραίο μοντέλο (τουλάχιστον να βλέπετε). Σίγουρα είμαι διστακτικός για το αποτέλεσμα αλλά πιστεύω ότι εάν δεν τολμήσεις κάτι τότε δεν θα τα καταφέρεις ποτέ.

Παρόλα τα λάθη που θα γίνουν (είναι και αυτά μέσα στο πρόγραμμα) θα προχωρήσω σιγά - σιγά την κατασκευή του πιστεύοντας ότι δεν θα πάει για πριονίδι.

Μερικές φωτογραφίες παρακάτω.

Η Καρίνα τοποθετημένη στα σχέδια (μπορεί κάπου να γράφει 1:30 αλλά είναι στην πραγματικότητα 1:10) μαζί με ένα λάθος που προέκυψε από την κοπή στο CNC, λάθος συνεννόησης με την επεξήγηση του λάθους αυτού στην Αγγλική.

Βασίλης 

Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
Απ: Αλιευτικό Τρεχαντήρι σε Κλίμακα 1:10
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 05:10:44 μμ »
Αναμένω την έναρξη του "Victory" της Caldercraft με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 05:50:25 μμ »
Εύχομαι καλό δρόμο... :!:
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος Hoichi

• Το πρώτο πράγμα που δημιούργησε ο Θεός ήταν το Ταξίδι, μετά την Αμφιβολία και τέλος τη Νοσταλγία
  • Scale 1/144
  • *
  • Νίκος
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 07:25:53 μμ »
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ πανω απ'ολα

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 09:37:20 μμ »
Στέργιε,

Σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό που έχω διαπιστώσει μέχρι τώρα είναι η ποιότητα των υλικών την οποία κρίνω κορυφαία, ειδικά στα κομμάτια των 5 χιλιοστών κοντραπλακέ, λίγο μου το χαλάνε οι σανίδες Tannganika.

Θανάση,

Ευχαριστώ και θα χρειαστώ την βοήθειά σου στην κατασκευή γιατί όπως καταλαβαίνεις είμαι σχετικά ανίδεος.

Νίκο,

Ευχαριστώ και σένα, πιστεύω να τα καταφέρω και να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 09:41:42 μμ »
Βασίλη καλή αρχή και από μένα. ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 09:55:40 μμ »
Βασίλη καλή αρχή και από μένα. ::salut:: ::salut::

Συμεών Ευχαριστώ,

Ο χώρος που έχουμε έχει ήδη φρακάρει.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος blackglaze

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χριστουπολη - Πορτο...πηγαινε ελα.
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 19, 2012, 11:29:19 μμ »
Μπραβο Βασιλη για την επιλογη σου...ειμαι σιγουρος οτι και εδω θα διαπρεψεις!
Θα ειμαστε εδω και θα παρακολουθουμε την πορεια της δημιουργια σου. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ΚΟΥΤΑΓΙΑΡ ΓΙΑΝΝΗΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα
    • http://i824.photobucket.com/albums/zz162/koytagia/submarines/DSC049480-1.jpg
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 12:59:41 πμ »
Καλη αρχη και απο εμενα!!! Ειμαι σιγουρος οτι θα τα καταφερεις μια χαρα!!!

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 01:48:05 πμ »
  Βασίλη καλησπέρα , όμορφες επιλογές και τα δύο .
  Καλή συνέχεια  ::salut:: ::salut::
  Αντώνης

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 07:56:53 πμ »
Βασίλη ανίδεος δεν είσαι, αλλά κι αν χρειαστείς κάτι, υπάρχουν αρκετοί φίλοι στο forum για να βοηθήσουν...
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 20, 2012, 11:27:58 πμ »
Παιδιά ευχαριστώ και σας, αλλά θέλω να διαπιστώσω ότι όντως θα τα καταφέρω, δύσκολο μου φαίνεται σε σύγκριση με τα κιτ που τουλάχιστον το κύτος (νομείς, καρίνα κ.λ.π.) στα δίνει κάποιος έτοιμα και απλά θέλουν την σωστή εφαρμογή στην θέση τους και κόλλημα.

Θα πει κάποιος και στο Τρεχαντήρι έτοιμα είναι μιας και η κοπή δεν έχει γίνει από εμένα αλλά από μηχάνημα CNC, η φιλοσοφία όμως της κατασκευής στα αρχικά στάδια βλέπω ότι είναι εντελώς διαφορετική, τώρα μπορεί στην πορεία να δείξει ότι είναι μια εύκολη κατασκευή, θα δούμε.

Τα καταφέρω δεν τα καταφέρω θα το συνεχίσω μέχρι να το φτιάξω, ήδη μου το έχει ζητήσει η πεθερά μου.  :lol:

Θανάση φίλε μου, είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν αρκετοί ::salut::

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος & Δήμαινα
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 26, 2012, 07:10:06 μμ »
ήδη μου το έχει ζητήσει η πεθερά μου.  :lol:

Τότε..... σίγουρα θα είναι η καλύτερή σου κατασκευή :D
Καλή αρχή !!!
Αλέξανδρος   ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 01, 2012, 12:23:18 μμ »
Αλέξανδρε ευχαριστώ.
Θεωρώ αυτή την κατασκευή λίγο μπούσουλα για τα δικά μου δεδομένα.
Έχως όμως υπομονή και επιμονή και είμαι περίεργος για το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • yapanta
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 03:47:43 μμ »
Καλησπέρα
Αν και δεν "νομιμοποιούμαι" εγώ να μιλάω για αυτό (λόγω χρόνιας αναβολής συνέχισης της δικής μου κατασκευής), παρατηρώ μία μικρή παύση στην παρουσίαση του τρεχαντηριού σου Βασίλη. 
Εύχομαι να μην χρονίσει σαν τη δική μου.
Βασίλη αν και το μοντέλο σου εδώ βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο, έχεις ξεκινήσει καλά και η μοντελιστική σου εμπειρία, υπομονή και επιμονή θα δώσουν σίγουρα στο τέλος ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Καλή συνέχεια...
Με τιμή & εκτίμηση όπως πάντα και...
για παντα

Αποσυνδεδεμένος Drapetis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: πειραιας-μεσσηνία
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 07:45:17 μμ »
Καλή συνέχεια στο έργο και ελπίζω να μην το εχεις εγκαταλείψει.Θα ήθελα να ρωτήσω σχτικά με το CNC. Αφού βρουμε τα σχέδια και την κλιμακα που επιθυμούμε,πού βρίσκουμε τα υλικά και το μηχάνημα? Σε εργαστηρι ξύλου?

Ευχαριστώ. :D

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 10:56:38 μμ »
Καλησπέρα Γιάννη,

Το τρεχαντήρι σίγουρα δεν θα χρονίσει για να ξεκινήσει. Ο λόγος είναι ότι ασχολήθηκα με το Victory, θέλω ακόμα να φτιάξω κάτι στο Victory και μετά θα ασχοληθώ με το τρεχαντήρι. Τα πετσώματα σε Victory και σε τρεχαντήρι θα γίνουν ταυτόχρονα. Μέχρι να στεγνώσει η κόλλα στο ένα θα προχωράω στο άλλο.

Καλησπέρα Γιώργο,

Το CNC θέλει ειδική μορφή αρχείων για να διαβάσει το μηχάνημα το πως πρέπει να κόψει και αυτό το αρχείο νομίζω φτιάχνεται σε προγράμματα τύπου AutoCad.
Στην περίπτωση του τρεχαντηριού μεγένθυνα τα σχέδια που βρήκα στο naftotopos.gr στην κλίμακα που ήθελα, εν συνεχεία έστειλα τις φωτογραφίες στον άνθρωπο που έχει το CNC και μου έφτιαξε το ειδικό αυτό αρχείο. Τώρα πως το έφτιαξε δεν το γνωρίζω.
Εάν θέλεις να μάθεις ακριβώς μπορώ να σου δώσω το email του κυρίου που είχα έρθει σε συνεννόηση, υπήρχε και μια ιστοσελίδα www.greekwings.gr αλλά βλέπω ότι δεν δουλεύει.
Εάν σε ενδιαφέρει και συνεχίζει ο κύριος να κάνει αυτή την δουλειά στείλε μου προσωπικό μήνυμα για να σου δώσω το email.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Drapetis

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: πειραιας-μεσσηνία
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 31, 2013, 11:08:41 μμ »
Ευχαριστώ Βασίλη για την απάντηση.Αμεσα δεν χρειάζομαι cnc.Περισσότερα εγκυκλοπαιδικά ρώτησα. ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 12:30:55 μμ »
Καλημέρα σε όλους,
Ξεκίνησα σήμερα την κατασκευή του Αλιευτικού Τρεχαντηριού.
Έκοψα από τα σχέδια την απεικόνιση των ποδοσταμάτων  ώστε να τα τοποθετήσω πάνω στην καρίνα προκειμένου να σχεδιάσω και να διαμορφώσω τον ασό (rabbet line).
Εφόσον σχεδιάστηκε ο ασός, από γραμμή σε γραμμή η απόσταση είναι δύο χιλιοστά όσο και οι σανίδες πετσώματος που θα χρησιμοποιήσω (2Χ10 χιλιοστά).
Με μοντελιστικό κοπίδι, σκαρπέλο, μεταλλικό χάρακα και dremel έσκαψα τον ασό ενδιάμεσα στις γραμμές και σε βάθος 2 χιλιοστά.
Αυτά τα λίγα μέχρι στιγμής και η κατασκευή συνεχίζεται.....

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #19 στις: Φεβρουαρίου 18, 2013, 12:39:19 μμ »
Βασίλη "καλή αρχή" στη "συνέχεια" της παραδοσιακής σου κατασκευής.
Αναμένουμε... ανυπόμονοι!
:D
για παντα

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Φεβρουαρίου 21, 2013, 09:44:57 μμ »
Γιάννη να είσαι καλά.  ::salut::

Κόπηκαν όλοι οι νομείς από το περιττό ξύλο, πλην των 1 και 0 γιατί το πρυμνιό ποδόσταμα μου έχει σπάσει με μια αδέξια κίνηση στο κάτω μέρος και αποφάσισα να αφήσω όπως είναι αυτούς τους νομείς προκειμένου να τοποθετήσω δοκάρια ώστε να στηρίξω καλά το πρυμνιό ποδόσταμα μήπως και στην πορεία ξεκολλήσει.

Μια πρόχειρη τοποθέτηση μερικών νομέων για να δω πως είναι, επίσης η καρίνα έχει τοποθετηθεί ανάμεσα σε δύο δοκάρια για να είναι σε ευθεία γραμμή.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος yapanta

• Scale 1/144
  • *
  • yapanta
« Απάντηση #21 στις: Φεβρουαρίου 21, 2013, 10:37:02 μμ »
Βασιλη καλησπέρα
Παρατηρώ πολύ καλό το κόψιμο του περιττού ξύου όπως λές. Τώρα η κατασκευή σου, πέραν από ποιο ελαφριά, θα είναι και ποιο διαχειρίσιμη όμως;
Θα πρέπει να σκεφθείς, τωρα με ενσωματωμένα τα καμάρια που δεν αφαιρέσαμε, οτι θα έχεις μία δυσκολία να εφαρμόσεις το σωτρόπι και τους λούρους. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο μοντέλο έχει και αρκετούς νομείς, θα σου είναι δύσκολα προσβάσιμο εσωτερικά για να δουλέψεις. Μήπως θα πρέπει να σκεφθείς να αφαιρέσεις τα καμάρια (ένα παρά ένα νομεα) για να δώσεις μία δυνατότητα πρόσβασης;  :roll:
Εκτός εάν έχεις σκεφθεί κάτι άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την προσοχή για ένα καλό κεντράρισμα (ζύγισμα) των νομέων δεξιά - αριστερά, θα πρέπει να προσέξουμε και το υψος που θα τοποθετηθούν ώστε να στρώσουν τα σανίδια της κουβέρτας ομαλά.
για παντα

Αποσυνδεδεμένος vla

• Βλάσσης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κερατσίνι
« Απάντηση #22 στις: Φεβρουαρίου 21, 2013, 10:59:52 μμ »
Χαίρομαι πάντα να βλέπω κατασκευές σας και ιδιαίτερα αυτή πιστεύω πως θα την απολαύσω περισσότερο απ' όλες . Καλή αρχή!!!
Οι άνθρωποι είναι για να αγαπιούνται και τα αντικείμενα για να χρησιμοποιούνται. Όχι το αντίθετο!!!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #23 στις: Φεβρουαρίου 24, 2013, 02:02:40 μμ »
Γιάννη ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, έκοψα όλα τα καμάρια τελικά από τους νομείς και θα τα σχεδιάσω πάλι από την  αρχή προκειμένου αυτό να με βοηθήσει ώστε να τοποθετήσω πιο καλά σωτρόπι και λούρους.

Βλάσση να είσαι καλά, θέλω να πιστεύω πως η κατασκευή θα πάει καλά, το ελπίζω!!!!

Παρουσιάζω πιο κάτω το πώς βρίσκω την μέση του νομέα με τον δικό μου τρόπο προκειμένου να τον τοποθετήσω στην καρίνα χωρίς να είναι απαραίτητο κάποιο νήμα.
Σχεδιάζω το πάνω μέρος του νομέα σε ένα χαρτί, μετράω πιο είναι το μέσον της γραμμής, στην συνέχεια τον τοποθετώ πάνω στο χαρτί και ακριβώς στις γραμμές που είχα σχεδιάσει πριν, με ορθογώνιο τρίγωνο σχεδιάζω γραμμή (από το μέσο της πάνω γραμμής), τοποθετώ πάλι τον νομέα και με την γραμμή που έχω σχεδιάσει την μεταφέρω πάνω σ' αυτόν.
Εφόσον η καρίνα μου είναι 12 χιλιοστά πλάτος έχω κόψει σανιδάκι 6 χιλιοστά (το μισό πάχος της καρίνας), το τοποθετώ πάνω στην καρίνα στην άκρη αυτής (οπότε εκεί που τελειώνει το σανιδάκι είναι το μέσον), τοποθετώ τον νομέα πάνω στην καρίνα και ευθυγραμμίζω την γραμμή με το σανιδάκι.

Μετά ευθυγραμμίζω το ύψος τον νομέων να είναι το ίδιο και από τις δύο πλευρές προσέχοντας πάντα ο νομέας να είναι στο μέσον της καρίνας.

Μια φωτογραφία με τους πρώτους 5 νομείς τοποθετημένους και κολλημένους στην θέση τους. Χρησιμοποίησα λευκή κόλλα και για σταθεροποίηση μέχρις ότου κολλήσει καλά η λευκή έσταξα μερικές σταγόνες λεπτόρρευστης κύανο ώστε να είμαι σίγουρος ότι ο νομέας δεν θα φύγει από την θέση του.

Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Φεβρουαρίου 24, 2013, 10:37:56 μμ »
Τοποθετήθηκαν και άλλοι νομείς, σύνολο νομέων που έχουν τοποθετηθεί 13 και απομένουν άλλοι 6. Επίσης για πιο καλή στήριξη έχω βάλει δοκάρια τα οποία σας δείχνω με το κόκκινο βέλος. Μέχρι στιγμής πιστεύω ότι τα πηγαίνω καλά και είμαι ενθουσιασμένος από αυτήν την περίεργη κατασκευή για μένα.
Ένα έχω μόνο να πω και το εννοώ, είναι κορυφή να δημιουργείς κάτι τέτοιο, σε συναρπάζει η όλη κατασκευή  και αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος θα πάρει το όνομα από τις δύο εγγονές μου, έχουμε άλλο ένα στα σκαριά σε κανά μήνα, αλλά μέχρι να βαπτιστεί θα έχει τελειώσει η κατασκευή  :D

Βασίλης