Ψηφοφορία

Τι βελτιωτικά χρησιμοποιούμε στα vintage GBs;

Τίποτα, αυστηρά με ότι έχει μέσα το κουτί.
24 (35.8%)
Οτιδήποτε μπορούμε να φιάξουμε εμείς, με οποιοδήποτε υλικό.
31 (46.3%)
Τα πάντα, όσο αντέχει η τσέπη μας και το μοντέλο.
12 (17.9%)

Σύνολο ψηφοφόρων: 66

Η ψηφοφορία έληξε: Νοεμβρίου 18, 2012, 09:41:01 μμ

Αποστολέας Θέμα: Τι βελτιωτικά χρησιμοποιούμε στα vintage GBs;  (Αναγνώστηκε 6351 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Moderator
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Τι βελτιωτικά χρησιμοποιούμε στα vintage GBs;
« στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 07:56:50 μμ »
Μετά λοιπόν την έξοχη ιδέα του ramfighter, έγινε το GB Matchbox και είχε ομολογουμένως τεράστια επιτυχία. Στη συνέχεια στο GB ESCI τέθηκαν κάποια ερωτήματα σχετικά με τα βελτιωτικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα τέτοιου είδους GB. Πολλές απόψεις ακούστηκαν αλλά τελικό αποτέλεσμα δε βγήκε. Επειδή λοιπόν τα vintage GBs θα συνεχίσουν (ακούγονται κάτι φήμες για Airfix, μπορεί και Heller ή και τα δύο μαζύ...) ας ξεκαθαρίσουμε τι πιστεύουμε πως πρέπει να γίνετε με το θέμα αυτό.

Η ψηφοφορία θα μείνει ανοικτή μέχρι και την Κυριακή 18/11/2012. Ψηφίστε λοιπόν και αν θέλετε αιτιολογείστε και την επιλογή σας. Η απόφαση πάντως που θα βγει από την κάλπη θα είναι κανόνας για το επόμενο vintage GB.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: Τι βελτιωτικά χρησιμοποιούμε στα vintage GBs;
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 07:59:46 μμ »
νετο - σκέτο
για να νοιωθεις το βίνταζ....
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 08:19:36 μμ »
Όπως κάναν οι παλιοί, ότι μπορούμε μόνοι μας με ότι υλικό μας κατέβει.
Δεν θυμάμαι αν υπήρχαν πριν από 20-30 χρόνια, αλλά αν όχι θα έλεγα να εξαιρέσουμε και τα τυχόν έτοιμα μήκη πλαστικού.  Τα φύλα πλαστικού θα παίζουν κανονικά βέβαια.
Μου αρέσει που το αναλύω κιόλας... Λες και θα κάνω σκρατσιές... Άντε καμιά ζωνίτσα και πολύ μου είναι!
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 08:42:59 μμ »
Ψήφισα αυστηρά ότι έχει μέσα το κουτί για τον λόγο που είπε ο Stavros και γιατί  αυτός είναι ένας καλός λόγος να τελειώνουμε γρηγορότερα τα μοντέλα μας (το λέω κυρίως για να το ακούσω .... εγώ). :mrgreen: :mrgreen:

Πέραν αυτού,  ένα παλαιό κίτ που έχει φτιαχθεί με 200 aftermarket υλικά  δεν θα δίνει πλέον καμμία αίσθηση vintage και κανείς δεν θα μπορούσε να το αναγνωρίσει ως τέτοιο.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 09:47:39 μμ »
Θεωρώ, πως πρέπει να εξαιρεθούν τα aftermarket, αλλά όχι οι home made βελτιώσεις. Είναι νομίζω θεμιτό να μπορεί κάποιος να βελτιώσει το... χρέπι που έχει στα χέρια του κατά το δοκούν, με προσωπική εργασία και να το φτάσει σε όποιο επίπεδο λεπτομέρειας θέλει :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 09:48:53 μμ »
Συμφωνώ και ψηφίζω το τίποτα.
Ό,τι υπάρχει στο κουτί και τίποτα περισσότερο, με μόνη ίσως εξαίρεση τις χαλκομανίες, αν αυτές του κιτ έχουν αχρηστευθεί!

Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Moderator
  • Scale 1/24
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 09:50:09 μμ »
...με μόνη ίσως εξαίρεση τις χαλκομανίες, αν αυτές του κιτ έχουν αχρηστευθεί!
Ναι, η αλλαγή των χαλκομανιών υπάρχουν περιπτώσεις που είναι απαραίτητη γιατί απλά μπορεί να λείπουν ή να έχουν γίνει παζλ...

Αποσυνδεδεμένος phantomakias

• DUM SPIRO MODELARUM MODELARUM ERGO SUM
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: αθηνα
  • PHANTOM PHOREVER / ...ΟΛΑ HAFif
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 11:25:38 μμ »
Οχι βελτιωτικα αλλα ναι σε σκρατσοκαταστασεις (και επαναχαραξεις ενιοτε)
Αλλωστε και πριν 20+ χρονια βλεποντας στα περιοδικα τοτε καποιους πλεον γκουρου σημερα,προσπαθουσαμε να μιμηθουμε κοβοντας σφαζοντας με οτι ειχαμε τοτε.
Εγω τουλαχιστον μονο επαναχαραξη δεν τολμουσα τοτε.(τωρα δεν τολμαω τιποτα πια  :oops:)

tazman

• Επισκέπτης
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 12:14:33 πμ »
Όπως είχα γράψει στην τότε κουβέντα, η άποψή μου είναι πως δεν πρέπει να υπάρχουν βελτιωτικά, γιατί δεν νοείται vintage κατασκευή στην οποία χρησιμοποιούμε έτοιμα βελτιωτικά. Πιστεύω πως η αναβάθμιση του κιτ πρέπει να γίνεται με ιδιοκατασκευές, παρ'όλο που θα ήθελα να υπάρχουν φωτοχαραγμένες ζώνες για τα καθίσματα των αεροσκαφών. Συμφωνώ με την αντικατάσταση των χαλκομανιών, (είτε σημάτων είτε προειδοποιητικών) αν αυτές είναι χαλασμένες.

Αποσυνδεδεμένος dkakos

• Δημήτρης Κακογιαννάκος, Σύλλογος Μοντελιστών Καβάλας
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Σέρρες
  • Quod in Vita Agimus, In Aeternum Resonat!
    • SWAT sig
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 01:03:36 πμ »
1. Κιτ
2. Κοπίδι
3. Κόλλα
4. Στόκος
5. Χρώματα
6 Πινέλα
7. Αερογράφος
8. Χαλκομανίες
9. Βερνίκι
10. Καφές και κουλουράκια :D

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 07:43:32 πμ »
Ψήφισα τα πάντα, οι λόγοι παρακάτω.
1. Θεωρώ απο την στιγμή που θες να φτιάξεις ένα μοντέλο γιατι να μην το φτιάξεις όπως πραγματικα επιθυμείς και θα ήθελες ως τελικό αποτέλεσμα.
2. Θεωρώ ότι το GB πρέπει να σε περιορίζει στην θεματολογία και όχι πως θα το φτιάξεις (υλικά , τρόπος κατασκευής, βελτιωτικα ).
3. Πολλά πάλαια κιτ είναι σπάνια ως θεματολογία για να μην πω ότι κάποια απλά δεν έχουν επανεκδοσεις τους. Γιατι να μην μπορείς να τα φτιάξεις όπως επιθυμείς (βλεπε επιχειρημα1) και το κιτ χριζει ανάγκης αυτων ώστε να σταθεί σε ένα πολυ απαιτητικό περιβάλλον διαγωνισμών και να διαπρέπει όχι μόνο ως σπάνιο αλλα και ως μια βελτιωμένη και απαιτητική κατασκευή που θεωρώ ότι το αξίζει.
4. Γενικά θεωρω ότι ο καθεις ότι μπορεί κάνει και φυσικά όσο η τσέπη του φτάνει πράττει αναλόγως.
5. Θεωρώ ότι αν τεθεί περιορισμός στο τροπο κατασκευής, ίσως κάποιοι που να επιθυμούν και έχουν τα προσόντα να βελτιώσουν τα μοντέλα τους δεν θα συμμετάσχουν και θεωρώ ότι θα είναι αδικο και για το GB αλλα και για τους ίδιους τους μοντελιστες.

Σας ευχαριστω πολυ για την φιλοξενία της άποψης μου.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 08:29:54 πμ »
Εγώ ψήφισα υπέρ των home made βελτιώσεων. Ο λόγος απλός: περιλαμβάνει, ούτως ή αλλως, την πρώτη κατηγορία (ΟΟΒ) και προβλέπει και για τους πιο ....μερακλήδες, να κάνουν ότι θέλουν και μπορούν. Τα έτοιμα βελτιωτικά (κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα), αλλοιώνουν εντελώς, τον χαρακτήρα Vintage που οφείλουν (?) να έχουν αυτά τα GBs. Αντίθετα, λίγο ΦΠ, κανένα συρματάκι, το τρύπημα της κάνης στα άρματα, μια (home made) vacuform καλύπτρα κλπ., απλώς βελτιώνουν την εμφάνιση του μοντέλου, χωρις φυσικά να κάνουν απαγορευτική την κατασκευή ΟΟΒ για όποιον το επιθυμεί  ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 07:48:02 μμ »
Ναι, η αλλαγή των χαλκομανιών υπάρχουν περιπτώσεις που είναι απαραίτητη γιατί απλά μπορεί να λείπουν ή να έχουν γίνει παζλ...
Γιώργο είναι αποδεκτό να θέλεις να αλλάξεις χαλκομανίες προκειμένου να αναπαρασταθεί ένα διαφορετικό μοντέλο από το συγκεκριμένο που παρέχουν οι χαλκομανίες του κιτ :?:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Moderator
  • Scale 1/24
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 07:54:22 μμ »
Γιώργο είναι αποδεκτό να θέλεις να αλλάξεις χαλκομανίες προκειμένου να αναπαρασταθεί ένα διαφορετικό μοντέλο από το συγκεκριμένο που παρέχουν οι χαλκομανίες του κιτ :?:
Ναι, τις χαλκομανίες δεν τις θεωρώ βελτιωτικά και πιστεύω πως μπορείς να τις αλλάξεις, δεν αλλάζει κάτι από το "άρωμα" του vintage, ούτως ή άλλως χαλκομανίες θα έβαζες. Προσωπική άποψη πάντα.

Αποσυνδεδεμένος Corsair_A7

• Κατά πάσα possibility...
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κέρκυρα - Αθήνα
  • Μεταξύ διπέταλου και αερογράφου...
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 09:09:03 μμ »
Αν και ψήφισα την πρώτη επιλογή λόγω ελλείψεως χρημάτων , μ'αρέσουν και οι αυτοσχεδιασμοί.
Επίσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν βελτιωτικά (πχ Airwaves) ανάλογα όμως με την χρονολογική περίοδο που δίνεται.

Όσο για τις χαλκομανίες πιστεύω ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί βελτιωτικό αφού για παράδειγμα ένα κιτ που είναι 20 ετίας τα σήματα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν χαλάσει
Robotech, Area 88, Star Musketeer Bismarck, Star Trek!

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 09:24:10 μμ »
Δεν χρησιμοποιούμε τίποτα εκτός από ρέλια στα πλοία και δικές μας βελτιώσεις...  :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος VasilisT

• a.k.a. HER
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο - Κρήτη
  • Βασίλης Τ.
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 12:47:00 πμ »
Ψήφησα «τα πάντα». Πάντα μ’ αρέσει  να βλέπω παλιά κιτ να παίρνουν νέα μορφή, ειδικά θέματα που δεν κυκλοφορούν σε σύγχρονα καλούπια.
Με την ευκαιρία προτείνω να μπουν στον προγραμματισμό: KP, Frog (& NOVO, επανεκδόσεις Revell & Hasegawa ) ή και ένα γενικό θέμα: κιτ από πρώην σοσιαλιστικές χώρες (VEB, Cooperativa, ΟΕΖ κλπ).

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 12:11:49 μμ »
Πάντως εξόρισμού, το vintage, δεν είναι vintage, αν έχει σύγχρονες προσθήκες. Αυτό ισχύει σε όλες τις "αντίκες", απο αυτοκίνητα, μέχρι μοντέλα...
Αν θέλει κάποιος να βελτιώσει ένα παλιό κιτ, μπορεί κάλιστα να το κάνει εκτός GB...

Αποσυνδεδεμένος jogiav

• ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Innocence is no excuse
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 03:09:03 μμ »
Πάντως εξόρισμού, το vintage, δεν είναι vintage, αν έχει σύγχρονες προσθήκες. Αυτό ισχύει σε όλες τις "αντίκες", απο αυτοκίνητα, μέχρι μοντέλα...
Αν θέλει κάποιος να βελτιώσει ένα παλιό κιτ, μπορεί κάλιστα να το κάνει εκτός GB...

x1.000!!!     ::thumbleft::
Γιάννης Γιαβάσης

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #19 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 05:35:41 μμ »
Δεν συμφωνώ μαζί σας Στρατάρχα μου!!! Άλλες δεξιότητες είχαμε τότε, άλλες σήμερα. Αν είναι έτσι, να τα κολλήσουμε υποχρεωτικά με UHU, να απαγορέψουμε τον στόκο και να τα βάψουμε με μπογιές τοίχου - φυσικά μόνο με πινέλο. Τέλος να κολλήσουμε τις χαλκομανίες μαζί με το χαρτί-φορέα, αφού φυσικά τις στραβοκόψουμε (με το συμπάθειο, αλλά εγώ έτσι "μοντελάριζα" τότε).

Το θέμα (νομίζω) δεν είναι να ξανακάνουμε μοντέλα ΙΔΙΑ ΜΕ αυτά που κάναμε τότε, αλλά να κάνουμε ΤΑ ΙΔΙΑ μοντέλα, όπως θα τα κάναμε σήμερα, αλλά χωρίς τα aftermarket καλούδια που πιθανώς κυκλοφορούν. Όμως, όποιου τα χεράκια πιάνουν, ας κάνει (αν θέλει) και το κατιτίς του παραπάνω - δεν είναι κακό. Το ίδιο κάναμε και τότε (εγώ θυμάμαι ακόμα την περηφάνεια μου για τις πλαινές κονσόλες που είχα βάλει σε ένα Sepecat Jaguar της FROG, τις οποίες είχα φτιάξει από χαρτόνι!!!!).

Πιστεύω ακόμα, ότι σκοπός των Vintage GBs, δεν είναι να παλιμπαιδίσουμε (και να προσθέσουμε ΚΑΙ ένα χρέπι στη βιτρίνα μας), αλλά να ξαναθυμηθούμε τον καιρό που μοντελάραμε με χαρά, που δεν τελειώναμε ένα μοντέλο κάθε τρίτο δίσεκτο έτος. Τότε που δεν μας ενδιέφερε αν η δίεδρος στις πτέρυγες ήταν εντελώς σωστή, αν οι τρύπες στη ζάντα είχαν τη σωστή διάμετρο, αν το πήγμα ή η άτρακτος είναι 0,0001 χιλ μεγαλύτερο του πραγματικού και άλλα τέτοια γραφικά, στα οποία το μεγαλύτερο μέρος από εμάς καταλήξαμε (και πρώτος εγώ  :oops:).

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #20 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 06:37:10 μμ »
Το θέμα (νομίζω) δεν είναι να ξανακάνουμε μοντέλα ΙΔΙΑ ΜΕ αυτά που κάναμε τότε, αλλά να κάνουμε ΤΑ ΙΔΙΑ μοντέλα, όπως θα τα κάναμε σήμερα, αλλά χωρίς τα aftermarket καλούδια που πιθανώς κυκλοφορούν.

Εγώ γιατί νομίζω ότι λέτε το ίδιο ακριβώς πράγμα διαφωνώντας;!  :mrgreen:
Και οι δύο μιλάτε (σωστά κατά τη γνώμη μου) για μη χρήση "σύγχρονων προσθηκών", αλλά για επιτρεπτή χρήση, όσων πιάνουν τα χέρια τους, home made βελτιώσεων από υλικά που κυκλοφορούσαν και τότε. :o
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που διαφωνείτε. :roll:
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Νοεμβρίου 10, 2012, 06:54:04 μμ »
Με την ευκαιρία προτείνω να μπουν στον προγραμματισμό: KP, Frog (& NOVO, επανεκδόσεις Revell & Hasegawa ) ή και ένα γενικό θέμα: κιτ από πρώην σοσιαλιστικές χώρες (VEB, Cooperativa, ΟΕΖ κλπ).
Είναι το επονομαζόμενο   "GoodΒye Lenin" ανατολικόευρωπαϊκό vintage GB που το συζητούσαμε σήμερα στο καφέ με τον  gkontog   :wink:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Moderator
  • Scale 1/24
« Απάντηση #22 στις: Νοεμβρίου 11, 2012, 10:22:23 μμ »
Είναι το επονομαζόμενο   "GoodΒye Lenin" ανατολικόευρωπαϊκό vintage GB που το συζητούσαμε σήμερα στο καφέ με τον  gkontog   :wink:
Λοιπόν ο τίτλος Goodbye Lenin μου αρέσει πολύ, στον κλέβω! ::glossa::

Ελα να βλέπω ψήφους! Μη μου παραπονιέστε μετά για τους όποιους κανονισμούς, πείτε τη γνώμη σας.

Αποσυνδεδεμένος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΓΚΟΥΝΗΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΛΑΡΙΣΑ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #23 στις: Νοεμβρίου 16, 2012, 01:57:41 πμ »
Eν οψη της κρισης Ηοme made να θυμηθουμε και λιγο τις παλιες καλες εποχες.

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #24 στις: Νοεμβρίου 16, 2012, 08:19:37 πμ »
Απλά και μόνο επειδή ένα μελλοντικό Project σε G.B. της Airifx ( λέμε τώρα ::glossa::) έχει ένα μικρό σετάκι photoetch της Airwaves ψήφισα το ν.3...

::salut::
type less model more

Tags: