Καλησπέρα σε όλους!!
Μετά απο αρκετό διάβασμα στο τόπικ της ιδιοκατασκευής silent air compressor, αλλά και ανίστοιχης προσπάθειας επέκτασης στο internet, έκανα το πείραμα και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
Το κομπρεσερ που έχω είναι αυτό, χωρητικότητας 6 lt και πίεσης 8 bar.

Ποιο ήταν το πρόβλημα
Η φιάλη που αποθηκεύεται ο αέρας ήταν μικρή, με αποτέλεσμα κάθε λίγο το κομπρεσέρ να έπαιρνε μπροστά και να έκανε πολύ φασαρία για τον μικρό χώρο στον οποίο δούλευα (πλυσταριό στην ταράτσα)
Ποια είναι η λύση:
1. Να βγάλω το πιεστικό εκτός δωματίου, ώστε και εγώ να μην ξεκουφαίνομαι, αλλά και να μην ενοχλώ και τους γείτονες, μιας που σε εξωτερικό χώρο ο θόρυβος δεν είναι ενοχλητικός. Εννοείται όμως πως δεν έχω και σκοπό να βάφω σε ώρες κοινής ησυχίας.
2. Να μεγαλώσω την χωρητικότητα της εργοστασικής δεξαμενής, προσθέτωντας μια επιπλέον απο πυροσβεστήρα CO2, ο οποίος προηγουμένως άδειασε, ξεβίδωσε ο μηχανισμός της σκανδάλης, πλύθηκε εσωτερικά με νερό και τέλος με τις απαραίτητες μούφες στα σπειρώματα, ήρθε στα μέτρα μας.
3. Σκάβωντας τον τοίχο πέρασα ένα σωλήνα υδραυλικό της μισής ίντσας, ώστε να φέρω τον παραγόμενο αέρα απο το κομπρεσερ που βρίσκεται εκτός του δωματίου, μέσα στο δωμάτιο.
Λογική
Ο πρεσοστάτης (μαυρο κουτι με το κόκκινο κουμπί απο πάνω) διαβάζει συνεχώς την πίεση του κυκλώματος με ένα σκοπό. Να ανοίγει την παροχή ρεύματος στο μοτέρ, όταν η πίεση πέσει κάτω απο ένα σημείο (6,5 bar σε εμένα) και να κλείνει την παροχή ρεύματος στο μοτέρ, όταν η πίεση στο κύκλωμα ξεπεράσει τα 8 bar. Για λόγους ασφαλείας, τοποθετείται μια βαλβίδα εκτόνωσης, η οποία σε περίπτωση αστοχίας του πρεσοστάτη, να εκτονώσει την πίεση απο το κύκλωμα και να μη γίνει το μπουμ. Εκεί μπαίνουμε εμείς. Ξεβιδώνουμε την βαλβίδα εκτόνωσης, βάζουμε ένα Τ, ώστε στο ένα σημείο να συνδέσουμε τη βαλβίδα, στο άλλο να συνδεθούμε στον πρεσοστάτη και τέλος να συνδέσουμε την επέκταση του σωλήνα αέρα με την έξτρα μπουκάλα αποθήκευσης που θα βάλουμε. Φανταστείτε την αρχή τον συγκοινωνούντων δοχείων. Ο αέρας ταξιδεύει ανάμμεσα στις φιάλες, ο πρεσοστάτης διασφαλίζει η πίεση αυτή να μην ξεπεράσει τα 8 bar και σε περίπτωση αστοχίας του, ειναι και η βαλβίδα εκτόνωσης εκεί να σώσει την κατάσταση.
Η πυροσβεστική φιάλη έχει ένα σημείο εισόδου - εξόδου και ένα βρυσάκι το οποίο όταν θέλω να κάνω αποστράγγιξη, γέρνω τον πυροσβεστήρα στο πλαϊ, ανοίγω το βρυσάκι και έτσι βγαίνει τυχόν νερό απο μέσα.
Απο την εργοαστασιακή έξοδο του κομπρεσέρ, έχω συνδέσει ένα σωλήνα που μέσω του τοίχου, μου μεταφέρει την παροχή εντός του δωματίου.
Φωτογραφίες

Εσωτερικά του δωματίου (θα πιαστείτε λίγο στον σβέρκο τώρα, προσπάθησα να το γυρίσω αλλά δεν τα κατάφερα, αν πατήσετε το link, στο imageshack, θα μπορέσετε να το γυρίσετε κανονικά)
Έκανα λάθος και ήθελα να γράψω νεροπαγίδα, όχι ελαιοπαγίδα

Όλο το project τελειωμένο

Όλα τα κομμάτια ενωνονται μεταξύ τους με ταχυσυνδέσμους, ώστε να μπορώ να τα μεταφέρω ξεχωριστά. Δεν είναι μόνιμα τοποθετημένα εκτός του χώρου, τα βγάζω μόνο όταν είναι να βάψω.
Επίσης, έχω συνδέσει έναν διακόπτη ποδός ο οποίος δίνει ρεύμα στην εξωτερική πρίζα, μόνο όταν θέλω εγώ. Έτσι κατα κάποιον τρόπο, είναι σαν να έχω το on - off του κομπρεσέρ στα....πόδια μου, αφήνοντας τα χέρια μου ελέυθερα για να κρατάω μοντέλο - αερογράφο.
Μετρήσεις.
Από μηδενική πίεση στα 8 bar --> 4 λεπτά
Απο 6,5 bar, όπου δίνει εντολή έναρξης ο πρεσοστάτης μέχρι τη πλήρωση στα 8 bar --> 90 δευτερόλεπτα.
Πλήρες άδειασμα και των δύο φιαλών με συνεχές πάτημα της σκανδάλης του αερογράφου στα 2 bar --> 10 λεπτά
Δοκιμή έχω κάνει, αλλά περιμένει να πάρει το βάπτισμα, τώρα που θα ξεκινήσω το βάψιμο της BR52 που ετοιμάζω.
Μη διστάσετε να ρωτήσετε τυχόν απορίες, δεν ξέρω εαν τα έχω μεταφέρει αρκετά κατανοητά.
Ετοιμάζω και τη μετατροπή σε silent απο μοτέρ ψυγείου, αλλά έχω λίγο μέλλον ακόμα.....