Αποστολέας Θέμα: Αραίωση χρωμάτων τύπου Vallejo,Andrea,Citadel και αποτέλεσμα...  (Αναγνώστηκε 5512 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kiddo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
  • http://kiddosfigures.blogspot.gr
Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω 4-5 πραγματακία σχετικά με την αραίωση αλλά και την εφαρμογή των χρωμάτων vallejo,andrea,citadel. Παρακαλούθησα το βιντεάκι για τα χρώματα, που είναι πολύ χρήσιμο, αλλά ακόμα έχω απορίες...

1) Ως υδατοδιαλυτά τα vallejo,andrea -και τα νέα ακρυλικά μπουκαλάκια italeri- μπορούν να αραιωθούν με νερό, πρέπει να προτιμάτε το απιονισμένο για τα σίδερα? Επηρεάζει κάτι?
2) Εκτος απο το νεράκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβατικό διαλυτικό για ακρυλικά από χρωματοπωλείο? Τι άποψη υπάρχει για αυτό, ως αποτέλεσμα?
3) Τα μεταλικά χρώματα citadel, που θεωρούνται πολύ καλά, με τι μπορούν να διαλυθούν χωρίς να χάσουν το πλεονέκτημα τους(πολύ συμπαγή υφή για μεταλλικά)?
4) Πολλές φορές βλέπουμε σημαντική διαφορά σε φιγούρες(από 1/35 μέχρι μπούστα) στην υφή των χρωμάτων, κυριώς όσον αναφορά το ανθρώπινο δέρμα. Κάποια φαίνονται πιο στεγνά(ματ) και κάποια έχουν μια ζωντάνια, αμυδρή "γυαλάδα". Σε τι οφείλεται αυτή η διαφορά? Επηρέαζει το διαλυτικό? Η εφαρμογή? Η προεργασία του χρώματος? Mήπως πρέπει αν χρησιμοποιηθεί κάτι όπως το Crackle Medium της Vallejo? Δεν πάει το μυαλό σε βερνίκι με τίποτα...

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
Απ: Αραίωση χρωμάτων τύπου vallejo,andrea,citadel και αποτέλεσμα
« Απάντηση #1 στις: Νοεμβρίου 03, 2012, 07:26:05 μμ »

1) Ως υδατοδιαλυτά τα vallejo,andrea -και τα νέα ακρυλικά μπουκαλάκια italeri- μπορούν να αραιωθούν με νερό, πρέπει να προτιμάτε το απιονισμένο για τα σίδερα? Επηρεάζει κάτι?

Τα vallejo,andrea  αραιώνονται τέλεια με απιονισμένο νερό για βάψιμο με πινέλο. Για χρήση με αερογράφο χρησιμοποιώ το διαλυτικό της vallejo.
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 01:24:42 μμ »
Καλημέρα, ήθελα να ρωτήσω 4-5 πραγματακία σχετικά με την αραίωση αλλά και την εφαρμογή των χρωμάτων vallejo,andrea,citadel. Παρακαλούθησα το βιντεάκι για τα χρώματα, που είναι πολύ χρήσιμο, αλλά ακόμα έχω απορίες...

2) Εκτος απο το νεράκι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβατικό διαλυτικό για ακρυλικά από χρωματοπωλείο? Τι άποψη υπάρχει για αυτό, ως αποτέλεσμα?
3) Τα μεταλικά χρώματα citadel, που θεωρούνται πολύ καλά, με τι μπορούν να διαλυθούν χωρίς να χάσουν το πλεονέκτημα τους(πολύ συμπαγή υφή για μεταλλικά)?
4) Πολλές φορές βλέπουμε σημαντική διαφορά σε φιγούρες(από 1/35 μέχρι μπούστα) στην υφή των χρωμάτων, κυριώς όσον αναφορά το ανθρώπινο δέρμα. Κάποια φαίνονται πιο στεγνά(ματ) και κάποια έχουν μια ζωντάνια, αμυδρή "γυαλάδα". Σε τι οφείλεται αυτή η διαφορά? Επηρέαζει το διαλυτικό? Η εφαρμογή? Η προεργασία του χρώματος? Mήπως πρέπει αν χρησιμοποιηθεί κάτι όπως το Crackle Medium της Vallejo? Δεν πάει το μυαλό σε βερνίκι με τίποτα...

1 Nαι, το νερο της βρυσης περιεχει αλατα και προσθετα, οποτε το απιονισμενο θεωρητικα ειναι καλυτερο. Πρακτικα δεν εχω δει καμια τρομερη διαφορα. Μιλαμε παντα για αραιωση στην παλετα.
Παντως γενικα το νερο της βρυσης μπορει να σου κοψει το χρωμα αν ριξεις στο μπουκαλακι απευθειας ή μολυνεις αρκετα το χρωμα μεσω του υγρου πινελου. Να φανταστεις εχει τυχει να μου κοψει σινικη μελανη.
2 Γιατι σωνει και καλα πρεπει να χρησιμοποιησεις κατι ''αλλο'' απο χρωματοπωλειο?Εχεις κανενα βιτσιο με τα χημικα?  ::glossa::. Ειδικα τα Vallejo θα τα καταστρεψεις.
3 Με νερακι του θεου. Αν θες οπωσδηποτε καποιο προσθετο χρησιμοποιησε mat medium.
4 Aπ οτι εχω διαπιστωσει, αυτη η γυαλαδα οφειλεται και στην φυση ορισμενων χρωματων μα κυριως στην επαναλαμβανομενη εφαρμογη τους. Τα μελανια ειναι εκ φυσεως λιγο γυαλιστερα. Δεν μπορω να σου δωσω απαντηση πως να το αποφυγεις τελειως, ισως καποιος πιο εμπειρος να εχει καποια προταση. Εγω ψεκαζω ματ βερνικι απο πανω, πολυ ελαφρα. Το crackle Medium μου το συστησαν ως μεσο αποκαταστασης της ρευστοτητας σε πηγμενο χρωμα. Μια συνταγη που δεν εχω δοκιμασει ακομα ειναι μειγμα μερου με mat medium+flow improver (1/20). Ειχα διαβασει ενα ενδιαφερον αρθρο για το πως μπορεις να μετατρεψεις χρωματα ζωγραφικης (υψηλης ποιοτητας παντα οχι τιποτα μαθητικα) σε ρευστα καταλληλα για μοντελισμο με προσθεση flow improver και βιομηχανικου ταλκ (το οποιο δρα λεει ως mat medium)

Αποσυνδεδεμένος Kiddo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 04:22:56 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Idomeneas! Να δεις σύμπτωση αυτή την εποχή κάνω έναν έλληνα οπλίτη της miniart στην 1/16, που έχει την ίδια ασπίδα με το avatar σου ::glossa::

2 Γιατι σωνει και καλα πρεπει να χρησιμοποιησεις κατι ''αλλο'' απο χρωματοπωλειο?Εχεις κανενα βιτσιο με τα χημικα?  ::glossa::. Ειδικα τα Vallejo θα τα καταστρεψεις.

Για να μην κόψει το χρώμα, να μην χάνει το "δεσιμό" του. Λογικά με απιονισμένο νερό θα υπάρχουν καλά αποτελέσματα, θα το δοκιμάσω....

Παράθεση
3 Με νερακι του θεου. Αν θες οπωσδηποτε καποιο προσθετο χρησιμοποιησε mat medium.

Και αυτό επίσης το λέω για να μην κόψει. Δεν ήξερα καν ότι τα citadel είναι υδατοδιαλυτά, απλά επειδή μιλάω για τα μεταλλικά τα φοβάμαι πιο πολύ απ'τις απλές αποχρώσεις.

Παράθεση
4 Aπ οτι εχω διαπιστωσει, αυτη η γυαλαδα οφειλεται και στην φυση ορισμενων χρωματων μα κυριως στην επαναλαμβανομενη εφαρμογη τους. Τα μελανια ειναι εκ φυσεως λιγο γυαλιστερα. Δεν μπορω να σου δωσω απαντηση πως να το αποφυγεις τελειως, ισως καποιος πιο εμπειρος να εχει καποια προταση. Εγω ψεκαζω ματ βερνικι απο πανω, πολυ ελαφρα. Το crackle Medium μου το συστησαν ως μεσο αποκαταστασης της ρευστοτητας σε πηγμενο χρωμα. Μια συνταγη που δεν εχω δοκιμασει ακομα ειναι μειγμα μερου με mat medium+flow improver (1/20). Ειχα διαβασει ενα ενδιαφερον αρθρο για το πως μπορεις να μετατρεψεις χρωματα ζωγραφικης (υψηλης ποιοτητας παντα οχι τιποτα μαθητικα) σε ρευστα καταλληλα για μοντελισμο με προσθεση flow improver και βιομηχανικου ταλκ (το οποιο δρα λεει ως mat medium)

Κατάλαβα, αν υπάρχει εμπειρία κάποιου με crackle medium ας μας πει κάτι παραπάνω....

ΕXTRA ΑΠΟΡΙΑ: Πήγα να χρησιμοποιήσω υγρό στόχο mr. dissolved pytty και έχει στεγνώσει λίγο, με τι μπορεί να αραιωθεί αυτό?Νερό, κάποιο διαλυτικό?

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Νοεμβρίου 05, 2012, 10:31:33 μμ »
Ευχαριστώ πολύ Idomeneas! Να δεις σύμπτωση αυτή την εποχή κάνω έναν έλληνα οπλίτη της miniart στην 1/16, που έχει την ίδια ασπίδα με το avatar σου ::glossa::

Για να μην κόψει το χρώμα, να μην χάνει το "δεσιμό" του. Λογικά με απιονισμένο νερό θα υπάρχουν καλά αποτελέσματα, θα το δοκιμάσω....

Και αυτό επίσης το λέω για να μην κόψει. Δεν ήξερα καν ότι τα citadel είναι υδατοδιαλυτά, απλά επειδή μιλάω για τα μεταλλικά τα φοβάμαι πιο πολύ απ'τις απλές αποχρώσεις.

Κατάλαβα, αν υπάρχει εμπειρία κάποιου με crackle medium ας μας πει κάτι παραπάνω....

ΕXTRA ΑΠΟΡΙΑ: Πήγα να χρησιμοποιήσω υγρό στόχο mr. dissolved pytty και έχει στεγνώσει λίγο, με τι μπορεί να αραιωθεί αυτό?Νερό, κάποιο διαλυτικό?
Δεν κοβει το χρωμα τοσο ευκολα μεσα στον λιγο χρονο που θα κανεις χρηση στην παλετα σου. Κι εγω απιονισμενο νερο χρησιμοποιω γενικα αλλα οσες φορες δεν ειχα και εβαλα νερο απ την βρυση δεν πεθανε και κανεις. Αν διαβασεις το θεμα που ανοιξα μετα απο την επαφη με την Vallejo μεσω mail, θα σου λυθουν ισως καποιες αποριες. Το crackle medium δεν το εχω χρησιμοποιησει αλλα απ οτι καταλαβα σε η δουλεια του ειναι να ραγιζει το χρωμα δινοντας υφη. Η Vallejo συστηνει την χρηση του (2-3 σταγονες) μεσα σε ενα ξεραμενο (σχεδον) μπουκαλακι. Οποτε μιλαμε για πολυ μικρο ποσοστο. Δεν ειναι για καθημερινη χρηση (περαν της αρχικης λειτουργιας του βεβαιως). Παντως για την αναμιξη ειδικα των πρωτων στρωματων, εχω ετοιμασει ενα μιγμα με flow improver+mat medium+νερο περιπου 1/20.
Στα μεταλλικα παντως ακομη και με απλο νερο δεν εχω δει καποιο θεμα. Απλα αν θελω να βαψω χρυσο πχ, βαζω σκουρο καφε + bronze σαν υποστρωμα για να πιασει καλυτερα το χρωμα μετα και να μην χτισει.

ΥΓ Το αβαταρ μου ειναι δικο μου εικαστικο ποιος π.. μου φαγε την ασπιδα?  :twisted: ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος Kiddo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 02:58:16 πμ »
Μια χαρά οπότε που καταλήγουμε αν θέλουμε να έχουμε μια ελαφρώς εφυδατωμένη εικόνα για δέρμα φιγούρας? Για να δείξω παραστατικά το τι εννοώ, εδώ μια στεγνή φιγούρα(http://en.diorama.ru/gallery/figures/3952/) και εδώ μια ζωντανή-εφυδατωμένη(http://en.diorama.ru/gallery/figures/3953/). Για να μην παρεξηγηθώ σαφώς παίζουν ρόλο οι σκιές και τα φωτίσματα, αλλά βλέπουμε πως πέρα απο αυτό πρέπει να υπάρχει και κάτι στο υλικό...

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 03:41:33 πμ »
Μια χαρά οπότε που καταλήγουμε αν θέλουμε να έχουμε μια ελαφρώς εφυδατωμένη εικόνα για δέρμα φιγούρας? Για να δείξω παραστατικά το τι εννοώ, εδώ μια στεγνή φιγούρα(http://en.diorama.ru/gallery/figures/3952/) και εδώ μια ζωντανή-εφυδατωμένη(http://en.diorama.ru/gallery/figures/3953/). Για να μην παρεξηγηθώ σαφώς παίζουν ρόλο οι σκιές και τα φωτίσματα, αλλά βλέπουμε πως πέρα απο αυτό πρέπει να υπάρχει και κάτι στο υλικό...
Δεν ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαινω τι ακριβως εννοεις με το ''ζωντανη''. Η διαφορα που βλεπω ειναι οτι η μια φιγουρα ειναι βαμενη χρησιμοποιωντας ενα μαλλον μονοχρωματικο σχημα και πιο εντονη ''παστα'', ενω η δευτερη παιζει με συμπληρωματικα και εχει γινει περισσοτερη προσπαθεια για blending με αραια στρωματα. Αν εννοεις αυτο, τοτε δεν παιζει ρολο το νερο. Θα χρησιμοποιησεις αλλεπαλληλα στρωματα με πολυ αραιωμενο χρωμα (αρχικα εγω νομιζα οτι δεν εκανε τιποτα, ομως σιγα σιγα μετα βλεπεις την διαφορα). Κατι που δεν εχω δοκιμασει σε φιγουρα εκτεταμενα, αλλα ειναι κοινος τοπος στην ζωγραφικη με λαδια ή ακρυλικα, ειναι το λεγομενο glazing. Μπορεις να χρησιμοποιησεις mat medium ή glazing medium, δηλαδη επι της ουσιας αχρωμο binder για να ριξεις την καλυπτικοτητα του χρωματος δημιουργωντας ετσι ημιδιαφανη φιλτρα. Ομως αλλο να το εφαρμοσεις τοπικα και αλλο να το εφαρμοσεις σε ολη την φιγουρα, φοβαμαι μηπως χτισει. Υπαρχουν εδω πολυ πιο εμπειροι πανω στο βαψιμο φιγουρας για να βοηθησουν. Εγω περιοριζομαι σε αυτα που εχω δοκιμασει ή ειναι κοινα με την ζωγραφικη.

Αποσυνδεδεμένος Kiddo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 06, 2012, 10:33:30 μμ »
Και άλλη απορία , πως φτιάχνουμε σκιές και highlights για χρυσό και ασημένιο citadel? Με τι χρώματα κάνουμε πρόσμιξη?

Ευχαριστώ!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 07, 2012, 03:26:44 πμ »
Και άλλη απορία , πως φτιάχνουμε σκιές και highlights για χρυσό και ασημένιο citadel? Με τι χρώματα κάνουμε πρόσμιξη?

Ευχαριστώ!
Διάφοροι μεταλλικοι τόνοι
ΕλαφραWash Πάνω από μέταλλα
Μελανια και αραιωμενα χρωματα με το μεταλλικό medium Vallejo

Tags: vallejo andrea citadel