Νομιζω οτι ειναι ενα θεμα που αφορα ολους οσους κανουν χρηση χρωματων Vallejo. Οπως πιθανα εχουμε παρατηρησει, τα ακρυλικα Vallejo εχουν την ταση να διαχωριζονται ευκολα σε χρωστικη και υγρο φορεα, με αποτελεσμα να κατακαθεται το χρωμα. Σιγουρα συμβαινει στις σειρες Model και Game, δεν γνωριζω αν γινεται το ιδιο και στα χρωματα αερογραφου. Η κοινη τακτικη ειναι να τους ριχνεις ενα γερο κουνημα πριν την χρηση. Τι γινεται ομως αν εχουν μεινει καιρο αχρησιμοποιητα?
Αυτο ακριβως συνεβει σε εμενα. Λογω δουλειας και αλλων ασχολιων ειχα να καταπιαστω με φιγουρα σχεδον ενα χρονο. Αφου πλεον χρονος υπαρχει, πηγα με χαρα να βγαλω τα συνεργα μου και με τρομο διαπιστωσα οτι σχεδον ολα τα χρωματα ειχαν κατακατσει. Εχω περιπου 10 Model και ολη την σειρα Game, οποτε αντιλαμβανεστε τον πανικο μου οταν κουνωντας τα δεν εβλεπα αποτελεσμα σε πολλα. Αφου μου εφυγαν τα χερια να κουναω αποφασισα να γραψω ενα email στην εταιρεια, ρωτωντας πως θα μπορουσα να ξαναδωσω στα χρωματα την αρχικη τους ρευστοτητα.
Το email το εστειλα αργα την νυχτα με οχι και πολλες ελπιδες ανταποκρισης. Καταλαβαινετε την χαρα μου οταν το πρωι ειχα μια ευγενεστατη απαντηση απο την Vallejo. Οι πληροφοριες λοιπον που μας αφορουν εχουν ως εξης:
Πολλες φορες λογω ζεστης μπορει να εξατμιστει μια ποσοτητα απο το υγρο των χρωματων. Για να επαναφερουμε την σωστη πυκνοτητα/ ρευστοτητα κανουμε ενα απο τα παρακατω (με σειρα αποτελεσματικοτητας)
1 Προσθετουμε αποσταγμενο νερο (αυξανει την ρευστοτητα ομως επιρρεαζει την συνοχη θεωρητικα)
2 Προσθετουμε THINNER 70.524 (αυξανει την ρευστοτητα ομως επιρρεαζει την συνοχη θεωρητικα)
3 Προσθετουμε MEDIUM 70.540 (αυξανει την ρευστοτητα χωρις ομως να επιρρεαζει την συνοχη)
4 Προσθετουμε CRACKLE MEDIUM 70.598 (για σοβαρες περιπτωσεις απωλειας ρευστοτητας)
Δεν υπαρχει καποιος τροπος αποθηκευσης ωστε να αποφευχθει ο διαχωρισμος των χρωματων. Θεωρητικα ο καλυτερος ειναι στο πλαι. Πριν προσθεσετε οτιδηποτε δοκιμαστε να ρολαρετε τα μπουκαλακια αναμεσα στα χερια σας. Θεωρειται αποτελεσματικοτερος τροπος αναμειξης απο το κουνημα το οποιο απλα ανακατευει το διαχωρισμενο υγρο. Καποια χρωματα εκ φυσεως καθονται πιο πολυ απο αλλα.
Επειδη σε πολλες περιπτωσεις το ρολαρισμα δεν με βοηθησε (αλλωστε ειχαν κατσει για πολυ διαστημα) αποφασισα να αυτοσχεδιασω και συμφωνα με την απαντηση της εταιρειας (περιεγραφα τι εκανα), δεν εβλαψα με καποιο τροπο το προιον. Με ενα μαχαιρακι το οποιο ηταν σχετικα στομωμενο αφαιρεσα προσεκτικα το σταγονομετρο απο το μπουκαλακι. Πηρα ενα συνδετηρα και τον ισιωσα κανωντας την μια ακρη σγουρη. Προσαρμοσα το εργαλειακι στον ταχυτροχο και με μετρια προς χαμηλη ταχυτητα, αρχισα να αναδευω το χρωμα μεχρι να ομογενοποιηθει. Αν εβλεπα πως ειναι πολυ πηκτο εριχνα μερικες σταγονες thinner και συνεχιζα την αναδευση.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οταν ξεκουμπωσετε το σταγονομετρο να εχετε ενα δοχειο με αποσταγμενο νερο διπλα και να το πετατε μεσα αφου το καθαρισετε. Ετσι θα αποφυγετε να στερεοποιηθουν υπολειματα χρωματος μεσα τα οποια θα το φρακαρουν με συνεπεια οταν το ξανακουμπωσετε και ζουληξετε να γινει μια ωραια χρωματιστη εκρηξη. Ναι την πατησα στο πρωτο...
Τα χρωματα ετσι οχι μονο ανακατευτηκαν τελεια, οχι μονο δεν εβγαλα τα χερια μου, αλλα νομιζω πως εγιναν καλυτερα απο καινουργια. Καποια που απο την αρχη τα θεωρουσα πολυ ρευστα, με την αναδευση καταλαβα οτι απλα ηταν κακα ανακατεμενα. Λογικο απο την στιγμη που ποιος ξερει ποσο καιρο καθονταν σε καποια αποθηκη πριν την αγορα.
Κλεινοντας θα ξαναπω ποσο καλη εντυπωση μου αφησε η αμεση απαντηση της Vallejo. Οχι μονο απαντησαν αλλα μου ζητησαν την διευθυνση μου για να μου στειλουν χρωματολογια και ενημερωτικο υλικο. Προσφερθηκαν μαλιστα να μου στειλουν διαλυτικο αν δεν μπορουσα να βρω. Αισθανθηκα σαν πελατης και οχι ''πελατης'' και αυτο ειναι πολυ σημαντικο για μια εταιρεια.
Παραθετω και φωτο της Μαγκαηβερ-ιας μου