Αποστολέας Θέμα: Που φτασαμε;  (Αναγνώστηκε 1348 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sgt-major

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Που φτασαμε;
« στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 01:03:58 πμ »
Διαβαστε το παρακατω κατασκευαστικο να δειτε το μελλον του scratch στο μοντελισμο.
Γιατρε ακουυυυυυυς; Εvergreen kitbash και αηδιες

http://www.network54.com/Forum/110741/message/1348148756/Updating+my+Bronco+H39+-+2012+style
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΠΑΤΡΙΣ-ΣΜΥ ΤΑΞΗ89

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
Απ: Που φτασαμε;
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 01:25:43 πμ »
Έχω σκεφτεί κάτι χρόνια τώρα το θέμα 3d printing για μοντελιστικούς σκοπούς αλλά το κόστος και ύστερα η ελλειπής γνώση με αποτρέπουν από το να προσπαθήσω.
Ειδικά παλιότερα οι 3d εκτυπωτές ήταν εντελώς απλησίαστοι από τους οικιακούς χρήστες και μόνο αν είχες πρόσβαση μέσω κάποιου επαγγελματία μπορούσες να το
ψάξεις.Όχι πως τώρα είναι τσάμπα απλά δεν είναι όπως παλιά.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος stathis_am

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Xalandri 4
  • ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 01:43:29 πμ »
Απιστευτο !!!! 

Αποσυνδεδεμένος Pez

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 03:31:35 πμ »
Μπορούν πράγματι να φέρουν επανάσταση στον μοντελισμό και όχι μόνο. Το καλύτερο είναι πως το να αποκτήσεις έναν δεν είναι τόσο ακριβό αν μπορείς να κατασκευάσεις έναν μόνο σου. Σίγουρα ένας οικιακός δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με έναν επαγγελματικό, ιδιως για μοντελιστές που για μας είναι πολύ σημαντικο το πόσο λεπτομέρειες μπορει να κάνει και πόσο καλή ανάλυση να τυπώσει. Πάντως αυτά που έχει τυπώσει ο φίλος στο ML φαίνονται πολύ καλής ποιότητας, και αν τα έχει κάνει σε οικιακό, είμαστε πάρα πολύ καλά.

Εμένα στο πρώτο πράγμα μου μου είχε πάει το μυαλό, είναι να τυπώνουμε πράγματα όπως καθίσματα, εξαγωγές, fod covers, πατημένες ρόδες, αξεσουάρ διοραμάτων κτλ. Το καλύτερο, απο όλα είναι πως απο τη στιγμή που κάποιος δημιουργήσει πχ ένα CAD file για ένα Martin baker mk7, (και έχεις αρκετά καλό εκτυπωτή για να τυπώσει τις λεπτομέρεις), μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε όλα τα μελλοντικά σου F-4, F-104 κτλ και σε όλες τις κλίμακες!!!

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 08:03:24 πμ »
Παρά πολυ καλο άρθρο. Και πολυ ενδιαφέρον.
Υπάρχουν και στη Ελλάδα μοντέλα
http://www.anima.gr/products/company/bits-from-bytes

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 08:22:21 πμ »
Μπορεί να είναι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που βλέπετε στην φωτογραφία, για να φτάσει όμως κανείς στο σημείο να αναπαράγει στον Η/Υ σύνθετα τρισδιάστατα αντικείμενα, απαιτούνται χρόνια εμπειρείας, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες αντικειμένων και πολλή (μα πάρα πολλή) βιβλιογραφία.

Αποσυνδεδεμένος gtets

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Καρδιτσα
  • Γιώργος Τέτσιος
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 09:14:34 πμ »
Τα συστηματα cad/cam υπαρχουν στη βιομηχανια εδω και χρονια.Εδω και μια περιπου δεκαετια εχουν μπει και στο χωρο της οδοντιατρικης στην ελλαδα.Απο κει λοιπον θα σας μεταφερω την εμπειρια μου.Πριν δεκα χρονια λοιπον οι τιμες ηταν τετοιες που αυτα τα συστηματα ηταν απλησιαστα.Με τα ιδια λεφτα αγοραζες σπιτι.Τα τελευταια πεντε χρονια οι τιμες εχουν πεσει δραματικα και πλεον βρισκεις τα cad/cam σε 1-2% των εργαστηριων της χωρας.Αυτο που εχει καθιερωθει ειναι ενα μεσο εργαστηριο να δαπανα ενα ποσο γυρω στα 10.000 ευρω κα να αγοραζει το cad.(scanner).Με ειδικα λογισμικα φτιαχνει στον υπολογιστη αυτο που θελει και επειτα με e-mail στελνει τα δεδομενα σε καποιο μεγαλο εργαστηριο που εχει και το cam(εκτυπωτη)(κοστος περιπου 30.000).Οποτε θα μου επιτρεψετε να τολμησω να μαντεψω πως καπως ετσι θα γινει και στο μοντελισμο.Στην αρχη θα χρησιμοποιηθει απο μεγαλες εταιρειες και οσο θα πεφτουν οι τιμες τοσο πιο κοντα στο σπιτι μας θα ερχεται.Δυο αλλα πραγματα που πρεπει να συνυπολογισουμε ειναι το κοστος λειτουργιας και αναλωσιμων που ακομη παραμενει υψηλο, καθως και αυτο που λεει ο ramfighter οτι ακομη ειναι λιγοι αυτοι που μπορουν να κανουν τα σχεδια σε εναν υπολογιστη,και αυτη τη στιγμη πληρωνονται αδρα.Θα γινει δηλαδη οπως γινεται με τα αλλα τεχνολογικα επιτευματα.Οσο περνανε τα χρονια θα γινεται πιο φθηνο και πιο διαδεδομενο.Αλλα μεχρι να το δουμε στη γειτονια μας και να το χειριζομαστε οι ιδιοι η ενας φιλος νομιζω θα περασει καμμια 10-15 χρονια.Το σιγουρο κατ εμε παντως ειναι πως θα το δουμε στην καθημερινοτητα μας.Ειναι απειρες οι εφαρμογες του και θεωρω οτι ειναι ενα ποταμι που ουτε θα στερεψει ουτε θα γυρισει πισω.

Αποσυνδεδεμένος Neptun

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 11:07:39 πμ »
Καλησπέρα σε όλους

Θα καταθέσω και εγώ την εμπειρία μου σαν επαγγελματίας του χώρου. Τα καλά συστήματα είναι απλά πανάκριβα! Όταν λέμε καλό σύστημα  εννοούμε το σύστημα που μπορεί να δώσει υψηλές αναλύσεις. Στις φώτο δεν φαίνεται τι σύστημα και τι υλικό έχει χρησιμοποιήσει και εάν έχουν υποστεί επεξεργασία προτού κάνει ρητινένια αντίγραφα.Η 'αποψη μου είναι πάντως ότι χρησιμοποίησε ένα φτηνό υλικό και μετά το επεξεργάστηκε στο χέρι. Επίσης οι ρητίνες που χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα είναι της τάξεως των +500 +ΦΠΑ.
Επί του παρόντος δεν συμφέρει μαζική παραγωγή άσε που το κόστος σχεδίασης είναι απλησίαστο (50-60 ευρω την ώρα)
  Στο μέλλον πάντως θα δούμε απίθανα πράγματα απο αυτή την τεχνολογία εάν γίνουν πιο εύχρηστα και φτηνά τα σχεδιαστικά προγράμματα,
εαν τα μηχανήματα γίνουν πιο προσιτά και εάν πέσει η τιμή της πρώτης ύλης ,εως τότε σκρατσάρετε άφοβα.

Κώστας

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 11:22:11 πμ »
Για να είναι χόμπυ, στη δική μου λογική πρέπει να είναι
- σχετικά φτηνό
- σχετικά απλό

Πριν κάποια χρόνια φάνταζε εξωπραγματικό να τυπώνει κανείς με χρώμα αι σε υψηλή ανάλυση με ένα μηχανάκι στο σπίτι του. Σήμερα όποιος ασχοληθεί λίγο μπορεί να φτιάχνει τα δικά του decals. E, κάπως έτσι και με αυτό. Σούπερ ιδέα, θα μας πάρει χρόνο μέχρι να γίνει φτηνή και εμπορική.
Αλλά ναι, αν μπορώ να κάνω download ένα αρχείο και να τυπώσω το κάθισμα προφανώς και θα το κάνω (αρκεί να μην είναι ακριβό).

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 11:33:59 πμ »
Καλημέρα κι' από μένα.
Για μαζική παραγωγή με αυτό τον τρόπο δεν συμφέρει με τίποτα. Πάντα θα είναι πιο φτηνό να κοπεί καλούπι, έστω και με laser ή CAM (έτσι δε γίνεται και τώρα;) παρά εκτύπωση.
Για μέχρι 4-5 κομμάτια ίσως να συμφέρει κάποια στιγμή όταν ωριμάσει η τεχνολογία και γίνουν προσιτά τα υλικά και οι συσκευές.  Αν κρίνουμε βέβαια από τα άλματα που γίνονται, ίσως και να βγουν τέτοια οικιακά μηχανήματα σε παραγωγή μέσα σε καμιά 10αριά χρόνια.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 11:55:53 πμ »
Περι,το ειχα δει στο ML.... :?
Μπηκα,ειδα,..νευριασα και εφυγα!! ::glossa:: :mrgreen: :mrgreen:
Κατσε εσυ να τριβεις το πλαστικο μεχρι να κοντυνουν και τα δαχτυλα σου!!! :? :mrgreen: :mrgreen:
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος Neptun

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:04:13 μμ »
Για να κάνω λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου , ακόμα και τώρα οι οικιακοί πριντερ έχουν σοβαρούς περιορισμούς στην εκτύπωση
χαλκομανιών.

Κώστας

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 01:10:01 μμ »
Φίλε Περικλή η απάντηση μου στο ερώτημα σου  "Πού φτάσαμε" χωρίζεται σε 2 σκέλη.
 Οσον αφορά την τεχνολογία, πραγματικά έχουν γίνει τέτοια άλματα τα τελευταία χρόνια που ειλικρινά "έχουμε χάσει την μπάλα"  :!: :!: :!: Και αυτό το διαπιστώνει ο καθένας στο δικό του τομέα και ενασχόληση. Σκεφτείτε πρίν λίγα χρόνια (οχι πάνω απο 4-5) οι ψηφιακές μηχανές ήταν των 2-3 Mps και κόστιζαν "ενα κάρο χρήματα" και σήμερα με 500 ευρώ μπορείς να πάρεις "18αρα" με δυνατότητες ημιεπαγγελματικού χαρακτήρα. Ασε δε τα διάφορα ηλεκτρονικά γκατζετάκια και μικροσυσκευές......εκεί γίνεται Ο χαμός  :!: :!: :!: Ολοένα και μικρότερα και δυνατότερα  8) Και συσκευή που αγόρασες πριν 4-5 μήνες να είναι πλεόν παρωχημένη και παλιά... 
Πλέον στο σπίτι σου μπορείς να εκτυπώνεις γρήγορα και σχεδόν μέχρι και επαγγελματικά, να σχεδιάζεις με τρομερά εργαλεία και σε λίγο καιρό να φτιάχνεις και δικά σου 3D αντικείμενα με μικρό κόστος.
 Οσον αφορά το μοντελισμό, δυστυχώς φτάσαμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Δε λέω ωραία ολα αυτά και όλοι κοιτάμε το τέλειο κιτ (σαν εφαρμογή, λεπτομέρεια κτλ) και την σωστή "ιστορικότητα" (sic) αλλά κυνηγώντας αυτά χάνουμε την ευχαρίστηση του να κάνω το χόμπυ μου. Βέβαια για πολλούς και συμφωνώ απόλυτα σ' αυτό είναι η δουλειά τους (π.χ. ενας σχεδιαστής για την Dragon ή την Tamiya) αλλά για μας τους "μέσους και απλούς" μοντελιστές (δλδ το 99,9% του συνόλου) προσωπικά πιστεύω οτι είναι υπερβολή.
 Και κλείνω ομολογώντας κάτι.....πολλές φορές θέλω να ξεκινήσω κάποιο μοντέλο, αρχίζω λοιπόν "να και τα p.e. του", "να και τα after market σήματα του", "να και το τάδε εξωτικό υλικό", "να και τόμους επι τόμων για ψάξιμο", "να και να βελτιώσω κάτι μόνος μου", "να....να.....να.....να"......στο τέλος με κουράζει, το βαριέμαι και ίσως να το παρατήσω  :(   Αποτέλεσμα να ξοδεύω, να στοκάρω και να τα βάζω με τον εαυτό μου που δεν τελειώνω τπτ......Αρα απέτυχε σαν σκοπός το χόμπυ μου δλδ να χαλαρώσω, να το απολαύσω, να δημιουργήσω  :(

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 02:30:59 μμ »
Spoiler (hover to show)
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 03:24:32 μμ »
Φίλε Περικλή η απάντηση μου στο ερώτημα σου  "Πού φτάσαμε" χωρίζεται σε 2 σκέλη.
 Οσον αφορά την τεχνολογία, πραγματικά έχουν γίνει τέτοια άλματα τα τελευταία χρόνια που ειλικρινά "έχουμε χάσει την μπάλα"  :!: :!: :!: Και αυτό το διαπιστώνει ο καθένας στο δικό του τομέα και ενασχόληση. Σκεφτείτε πρίν λίγα χρόνια (οχι πάνω απο 4-5) οι ψηφιακές μηχανές ήταν των 2-3 Mps και κόστιζαν "ενα κάρο χρήματα" και σήμερα με 500 ευρώ μπορείς να πάρεις "18αρα" με δυνατότητες ημιεπαγγελματικού χαρακτήρα. Ασε δε τα διάφορα ηλεκτρονικά γκατζετάκια και μικροσυσκευές......εκεί γίνεται Ο χαμός  :!: :!: :!: Ολοένα και μικρότερα και δυνατότερα  8) Και συσκευή που αγόρασες πριν 4-5 μήνες να είναι πλεόν παρωχημένη και παλιά... 
Πλέον στο σπίτι σου μπορείς να εκτυπώνεις γρήγορα και σχεδόν μέχρι και επαγγελματικά, να σχεδιάζεις με τρομερά εργαλεία και σε λίγο καιρό να φτιάχνεις και δικά σου 3D αντικείμενα με μικρό κόστος.
 Οσον αφορά το μοντελισμό, δυστυχώς φτάσαμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Δε λέω ωραία ολα αυτά και όλοι κοιτάμε το τέλειο κιτ (σαν εφαρμογή, λεπτομέρεια κτλ) και την σωστή "ιστορικότητα" (sic) αλλά κυνηγώντας αυτά χάνουμε την ευχαρίστηση του να κάνω το χόμπυ μου. Βέβαια για πολλούς και συμφωνώ απόλυτα σ' αυτό είναι η δουλειά τους (π.χ. ενας σχεδιαστής για την Dragon ή την Tamiya) αλλά για μας τους "μέσους και απλούς" μοντελιστές (δλδ το 99,9% του συνόλου) προσωπικά πιστεύω οτι είναι υπερβολή.
 Και κλείνω ομολογώντας κάτι.....πολλές φορές θέλω να ξεκινήσω κάποιο μοντέλο, αρχίζω λοιπόν "να και τα p.e. του", "να και τα after market σήματα του", "να και το τάδε εξωτικό υλικό", "να και τόμους επι τόμων για ψάξιμο", "να και να βελτιώσω κάτι μόνος μου", "να....να.....να.....να"......στο τέλος με κουράζει, το βαριέμαι και ίσως να το παρατήσω  :(   Αποτέλεσμα να ξοδεύω, να στοκάρω και να τα βάζω με τον εαυτό μου που δεν τελειώνω τπτ......Αρα απέτυχε σαν σκοπός το χόμπυ μου δλδ να χαλαρώσω, να το απολαύσω, να δημιουργήσω  :(

Συνονόματε, είσαι άρχοντας. Αν και δεν αντιμετωπίζω και τόσο πρόβλημα με after market κλπ, τα είπες τα πάντα όλα. "..... μάθε μπαλίτσα απο τον ʼρχοντα λέμε τώρα......."
Παναγιώτης

Tags: