Το συγκεκριμένο διόραμα αναπαριστά ένα στιγμιότυπο απο την μάχη του Korsun-Cherkassy(
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Korsun-Cherkassy_Pocket), τον Φλεβάρη του 1944. Συγκεκρίμενα πρόκειται για μια στιγμή ξεκούρασης του πλήρωματος ενος αντιαρματικού πυροβόλου ZIS-3 για φαγητό μαζί με την παρέα δύο ακόμη πεζικάριων.
Καταρχήν να πω ότι για την κατασκευή του συγκεκριμένου διοράματος χρησιμοποιούνται τα εξής κιτ:
1) SOVIET 57mm ANTI-TANK GUN ZIS-2 w/CREW, MINIART
2) SOVIET 76,2 mm DIV. FIELD GUN ZIS-3 w/CREW, MINIART
3) SOVIET INFANTRY 1939-1942, ICM
Δουλεύω το παρών διόραμα περίπου 2 μήνες τώρα. Πρώτα απ'ολα ξεκίνησε η κατασκευή του πληρώματος του πυροβόλου(ZIS-2). Για καλή μου τύχη πρόλαβα να πάρω μαθήματα φιγούρας από τον Στέλιο Δεμηρά στο εργαστήρι του Real Models. Παραθέτω τις φιγούρες, που κάναμε παρέα...
Όπως φαίνεται υπολείπονται λεπτομέρειες(βάψιμο αστεριού στην ushanka κ.α.) και διορθώσεις στις μπότες. Να σημειώσω ότι ο ένας εκ του πληρώματος είναι μετατροπή πόδια από το κιτ της miniart και πάνω μέρος από την ICM, είναι αυτός με τα καταβασμένα αυτάκια της ushanka.
Δυστηχώς το κατάστημα έκλεισε και μαζί του και το εργαστήρι, οπότε η κατασκευή συνεχίζεται κατ'οίκον. Επόμενο βήμα ήταν η κατασκευή των δύο πεζικάριων, ένας πιθανότατα αξιωματικός και ένας απλός. Αυτοί είναι 100% personal effort. Μετατροπή και οι δύο με σκοπό να απαριστούν το άναμα ενός τσιγάρου...
Στα κλείσιματα του Real Models, πρόλαβα να πάρω και μια μυρουδιά από αερογράφο από τον Νίκο τον Πλανούδη για το αντιαρματικό πυροβόλο ZIS-3.
Υπολείπεται η συνέχεια του βαψίματος για χειμερινό καμουφλάζ και white wash... Προς το παρών μπαίνει σε πάγο γιατί χρειάζομαι βοήθεια από κάποιον που το έχει με τους αερογράφους. Όποιος θεωρεί ευατόν ικανό να μου μάθει τα βασικά μυστικά του αερογράφου, θα ήταν πολύ καλό.
Τέλος παραθέτω την βάση. Έχουν τοποθετηθεί γύψινα βράχια με την βοήθεια καλουπιού, χώμα με χρήση άμμου και ατλακόλ, δεντράκια από θάμνο της γειτονιάς
και κάποια θαμνάκια αγοραστά...
Ουσιαστικά κολλήθηκε ο βράχος με ατλακόλ και βάφτηκε. Μετά καρφώθηκαν τα δέντρα με πυράκια και χύθηκε από πάνω το μείγμα άμμος-ατλακόλ, το οποίο επίσης βάφτηκε.
Επόμενο βήμα, περά απ'την ολοκλήρωση των φιγούρων, είναι να γίνει κάτι να ζωντανέψουν οι βράχοι, θα ήθελα να ακούσω προτάσεις πάνω σε αυτό, να ολοκληρωθεί το βάψιμο του πυροβόλου(κάποιος να δώσει τα φώτα του
) και να τοποθετηθούν στην βάση ώστε να περαστεί το χιονάκι απο woodland scenics.
H τοποθέτηση στο χώρο θα είναι πιθανότατα η εξής:
1) Αξιωματικός πληρώματος πυροβόλου με γκρι παλτό, που τρώει
2) 1ος πληρώματος, που τρώει με το κουτάλι
3) 2ος πληρώματος, που κρατάει ένα κατσαρολικό και κουτάλι. Μπροστά του το τσουκάλι και η φωτιά.
4) 3ος πληρώματος, που πίνει και σκουπίζει το στόμα του
5) 4ος πληρώματος, που βάζει νερό στον 4
6) Πεζικάριος με το φτυάρι και το τσιγάρο
7) Πεζικάριος-Αξιωματικός με τον αναπτήρα
Στο χώρο θα υπάρχουν δύο κουτιά βλημάτων. Το ένα έχει γίνει τραπέζι με ένα μαντηλάκι και ψωμί, το άλλο θα είναι μισάνοιχτό με βλήματα...
Ελπίζω να σας αρέσει το θεματάκι, εγώ προσωπικά πρώτη φορά έχω ευχαριστηθεί τόσο πολύ μοντελάρισμα και γι'αυτό θέλω να ευχαριστήσω πολύ τόσο τον Στέλιο Δεμηρά για την βοηθειά του με τις φιγούρες αλλά και τον Νίκο Πλανούδη. Δυστηχώς η διδασκαλία τελείωσε απρόοπτα και πέσαμε στα βαθιά. Σίγουρα χρειάζομαι και μαθήματα φωτογραφίας-φωτισμού...
Αναμένω σχόλια, συμβουλές, κραψίματα και λοιπά σχόλια...