Αποστολέας Θέμα: "Rest on the eastern front, Korsun-Cherkassy Pocket, February 1944" 1/35  (Αναγνώστηκε 2431 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Kiddo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens
  • http://kiddosfigures.blogspot.gr
"Rest on the eastern front, Korsun-Cherkassy Pocket, February 1944" 1/35
« στις: Αυγούστου 14, 2012, 09:44:36 μμ »
Το συγκεκριμένο διόραμα αναπαριστά ένα στιγμιότυπο απο την μάχη του Korsun-Cherkassy(http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Korsun-Cherkassy_Pocket), τον Φλεβάρη του 1944. Συγκεκρίμενα πρόκειται για μια στιγμή ξεκούρασης του πλήρωματος ενος αντιαρματικού πυροβόλου ZIS-3 για φαγητό μαζί με την παρέα δύο ακόμη πεζικάριων.

Καταρχήν να πω ότι για την κατασκευή του συγκεκριμένου διοράματος χρησιμοποιούνται τα εξής κιτ:

Click to see the original size. Click to see the original size. Click to see the original size.

1) SOVIET 57mm ANTI-TANK GUN ZIS-2 w/CREW, MINIART
2) SOVIET  76,2 mm DIV.  FIELD  GUN  ZIS-3 w/CREW, MINIART
3) SOVIET INFANTRY 1939-1942, ICM

Δουλεύω το παρών διόραμα περίπου 2 μήνες τώρα. Πρώτα απ'ολα ξεκίνησε η κατασκευή του πληρώματος του πυροβόλου(ZIS-2). Για καλή μου τύχη πρόλαβα να πάρω μαθήματα φιγούρας από τον Στέλιο Δεμηρά στο εργαστήρι του Real Models. Παραθέτω τις φιγούρες, που κάναμε παρέα...

Όπως φαίνεται υπολείπονται λεπτομέρειες(βάψιμο αστεριού στην ushanka κ.α.) και διορθώσεις στις μπότες. Να σημειώσω ότι ο ένας εκ του πληρώματος είναι μετατροπή πόδια από το κιτ της miniart και πάνω μέρος από την ICM, είναι αυτός με τα καταβασμένα αυτάκια της ushanka.

Δυστηχώς το κατάστημα έκλεισε και μαζί του και το εργαστήρι, οπότε η κατασκευή συνεχίζεται κατ'οίκον. Επόμενο βήμα ήταν η κατασκευή των δύο πεζικάριων, ένας πιθανότατα αξιωματικός και ένας απλός. Αυτοί είναι 100% personal effort. Μετατροπή και οι δύο με σκοπό να απαριστούν το άναμα ενός τσιγάρου...

Στα κλείσιματα του Real Models, πρόλαβα να πάρω και μια μυρουδιά από αερογράφο από τον Νίκο τον Πλανούδη για το αντιαρματικό πυροβόλο ZIS-3.

Υπολείπεται η συνέχεια του βαψίματος για χειμερινό καμουφλάζ και white wash... Προς το παρών μπαίνει σε πάγο γιατί χρειάζομαι βοήθεια από κάποιον που το έχει με τους αερογράφους. Όποιος θεωρεί ευατόν ικανό να μου μάθει τα βασικά μυστικά του αερογράφου, θα ήταν πολύ καλό.

Τέλος παραθέτω την βάση. Έχουν τοποθετηθεί γύψινα βράχια με την βοήθεια καλουπιού, χώμα με χρήση άμμου και ατλακόλ, δεντράκια από θάμνο της γειτονιάς ::glossa:: και κάποια θαμνάκια αγοραστά...

Ουσιαστικά κολλήθηκε ο βράχος με ατλακόλ και βάφτηκε. Μετά καρφώθηκαν τα δέντρα με πυράκια και χύθηκε από πάνω το μείγμα άμμος-ατλακόλ, το οποίο επίσης βάφτηκε.

Επόμενο βήμα, περά απ'την ολοκλήρωση των φιγούρων, είναι να γίνει κάτι να ζωντανέψουν οι βράχοι, θα ήθελα να ακούσω προτάσεις πάνω σε αυτό, να ολοκληρωθεί το βάψιμο του πυροβόλου(κάποιος να δώσει τα φώτα του :D) και να τοποθετηθούν στην βάση ώστε να περαστεί το χιονάκι  απο woodland scenics.

H τοποθέτηση στο χώρο θα είναι πιθανότατα η εξής:

1) Αξιωματικός πληρώματος πυροβόλου με γκρι παλτό, που τρώει
2) 1ος πληρώματος, που τρώει με το κουτάλι
3) 2ος πληρώματος, που κρατάει ένα κατσαρολικό και κουτάλι. Μπροστά του το τσουκάλι και η φωτιά.
4) 3ος πληρώματος, που πίνει και σκουπίζει το στόμα του
5) 4ος πληρώματος, που βάζει νερό στον 4
6) Πεζικάριος με το φτυάρι και το τσιγάρο
7) Πεζικάριος-Αξιωματικός με τον αναπτήρα

Στο χώρο θα υπάρχουν δύο κουτιά βλημάτων. Το ένα έχει γίνει τραπέζι με ένα μαντηλάκι και ψωμί, το άλλο θα είναι μισάνοιχτό με βλήματα...

Ελπίζω να σας αρέσει το θεματάκι, εγώ προσωπικά πρώτη φορά έχω ευχαριστηθεί τόσο πολύ μοντελάρισμα και γι'αυτό θέλω να ευχαριστήσω πολύ τόσο τον Στέλιο Δεμηρά για την βοηθειά του με τις φιγούρες αλλά και τον Νίκο Πλανούδη. Δυστηχώς η διδασκαλία τελείωσε απρόοπτα και πέσαμε στα βαθιά. Σίγουρα χρειάζομαι και μαθήματα φωτογραφίας-φωτισμού... ::glossa::

Αναμένω σχόλια, συμβουλές, κραψίματα και λοιπά σχόλια... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Cpt.Morgan

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Λαρισα
  • "Only the dead have seen the end of the war"
Απ: "Rest on the eastern front, Korsun-Cherkassy Pocket, February 1944" 1/35
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 15, 2012, 03:34:28 πμ »
Φιλε μου οδηγιες και βοηθεια προσωπικα δεν μπορω να σου δωσω καθοτι ειμαι πιο απειρος, αλλα μου αρεσει πολυ ως εδω ιδιαιτερα οι φιγουρες εχουν μια ενεργεια!
Βεβαια αποτι φενεται και αποτι καταλαβαινω εχει πολυ δουλεια ακομα γιαυτο καλο κουραγιο και συνεχιζε να το διασκεδαζεις... :wink:
 ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Palanadine

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Παναγιώτης-Δημήτριος Γρηγορίου
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 15, 2012, 07:42:03 μμ »
 Καλό κουράγια σε ένα ενδιαφέρον θέμα.

Το μόνο που θα μπορούσα να πω, είναι να μην βάλεις το πυροβόλο σε κάθετη διάταξη κατά τους άξονες της βάσης όπως το δείχνεις στην τελευταία φωτό, αλλά λοξή.
"We cannot direct the winds, but we can adjust the sails"

Αποσυνδεδεμένος Kiddo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 15, 2012, 09:06:45 μμ »
Καλό κουράγια σε ένα ενδιαφέρον θέμα.

Το μόνο που θα μπορούσα να πω, είναι να μην βάλεις το πυροβόλο σε κάθετη διάταξη κατά τους άξονες της βάσης όπως το δείχνεις στην τελευταία φωτό, αλλά λοξή.

Κατάλαβα, πάντως έχω κάνει ήδη χάραξη αν παρατηρήσεις πάνω στο χώμα, θα το κοιτάξω :wink:

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 15, 2012, 09:44:01 μμ »
Πολύ καλή δουλειά στις φιγούρες μέχρι εδώ! Λίγα περισσότερα λόγια γιατί χρησιμοποίησες τα δύο κιτ (zis-2 και zis-3) θα είχαν ενδιαφέρον καθώς και τροποποιήσεις που ίσως έκανες. Στις φωτογραφίες σε αυτό το στάδιο το μόνο πρόβλημα που βλέπω είναι το white balance (τα χρώματα φαίνονται πολύ πορτοκαλί). Αυτό που δεν μου είναι ξεκάθαρο, είναι ο τίτλος. Γιατί η σκηνή αυτή λες ότι είναι από την συγκεκριμένη μάχη και όχι από οποιαδήποτε άλλη χειμερινή μάχη του σοβιετικού στρατού (εννοώ ότι δεν βλέπω να έχει κάποιο στοιχείο που να την προσδιορίζει και περιορίζει χρονικά);

Με τον αερογράφο ποια είναι η απορία;

Αποσυνδεδεμένος Kiddo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 15, 2012, 10:17:48 μμ »
Πολύ καλή δουλειά στις φιγούρες μέχρι εδώ! Λίγα περισσότερα λόγια γιατί χρησιμοποίησες τα δύο κιτ (zis-2 και zis-3) θα είχαν ενδιαφέρον καθώς και τροποποιήσεις που ίσως έκανες. Στις φωτογραφίες σε αυτό το στάδιο το μόνο πρόβλημα που βλέπω είναι το white balance (τα χρώματα φαίνονται πολύ πορτοκαλί). Αυτό που δεν μου είναι ξεκάθαρο, είναι ο τίτλος. Γιατί η σκηνή αυτή λες ότι είναι από την συγκεκριμένη μάχη και όχι από οποιαδήποτε άλλη χειμερινή μάχη του σοβιετικού στρατού (εννοώ ότι δεν βλέπω να έχει κάποιο στοιχείο που να την προσδιορίζει και περιορίζει χρονικά);

Λοιπόν το πρόβλημα ξεκίνησε απτις οδηγίες που δίνει η  MiniArt στο στήσιμο της κάννης. Δεν μπορώ να σου εξηγήσω ακριβώς, αλλά εν τέλη βγήκε το πυροβόλο σαν να είχε ρίξει βολή(διάταση πες το  ::glossa::), οπότε θεώρησα καλό, επειδή μου άρεσε και η διαφορετική κάννη του ZIS-3 να το ξαναστήσω. Μου μείναν οι φιγούρες, αλλά μερικοί σοβιετικοί πάντα θα μου είναι χρήσιμοι, λόγο θεματολογίας.

Για τις μετατροπές τώρα. Υπήρχε ένας ακόμη καθήμενος ακριβώς ίδιος με τους υπόλοιπους στο πλήρωμα του ZIS-3. Το κιτ της ICM έδινε μια φιγούρα με στολή telogreika να βαράει προσοχή στον αξιωματικό ενώ του παραδίδει ένα φάκελο... Πρώτη αλλαγή κόπηκε ο κορμός του στρατιώτη κολήθηκε στο καθιστό σώμα απτο πρώτο κιτ μαζί με τα χέρια του άλλου, οπότε βγήκε στα μπάμ ένας καθήμενος στο πλήρωμα με κατεβασμένα αυτάκια, σακίδιο και κάπως διαφορετική έκφραση προσώπου απτους υπόλοιπους, έσπασε η μονοτονία. Απτον αξιωματικό άλλαξα το χέρι με την βοήθεια αναπτήρα και πλαστικού από πλαίσιο και τον έβγαλα σε στάση να ανάβει αναπτήρα. Αυτό έγινε καθώς είχαν μείνει οι δύο φιγούρες από ICM  και ήθελα να τις δέσω στο σκηνικό, ο στρατιώτης με το λευκό καμουφλάζ είχε πολύ καλή στάση καπνίσματος...

Όσον αφορά την ονομασία, είδα ότι ύθιστε να δίνετε μια ονομασία στο διόραμα-έκθεμα. Επέλεξα το συγκεκριμένο, καθώς έλιωσα τον τελευταίο καιρό με ταινίες και ντοκιμαντέρ που δείχνει περι ΒΠΠ και μου φάνηκε πολύ χαρακτηριστική χειμερινή σκηνή οι βολές των πυροβόλων στο Κορσουν...Στην συγκεκριμένη μάχη ήταν το 1ο και 2ο Ουκρανικό μετωπο και φαίνεται ότι είχαν ZIS-2 και ZIS-3(
1:38),  χειμώνας=telogreika, χιόνι, οπότε έδεσε το γλυκό...

Για τα χρώματα που λες, φταίει ο φωτισμός της φωτογράφησης. Είναι πολύ πιο λευκά απ'ότι συνηθίζετε στις φιγούρες, απο επιλογή, απλά δεν φαίνεται. Όταν τελειώσει με το καλό, θα κάνω σοβαρή φωτογράφηση και θα δείξουν όλα :wink:

Αερογράφο γενικά δεν έχω ιδέα, απλά έκατσε καλή τιμή και έκανα τον κόπο να τον πάρω, γιατί βοηθάει. Απλά έψαχνα να βρω κάποιον να έχει όρεξη να μου δείξει τι και πως απο πιέσεις μέχρι στήσιμο για να ξεκινήσω να παίζω...

Αυτά... ::salut::

edit: Για τα χρώματα να τονίσω ότι χρησιμοποιήθηκε flesh paint set της andrea, οπότε είναι όλα έτοιμα. Όλοι έγιναν με 1st base ανοιχτόχρωμοι εκτος του αξιωματικού με το μπεζ παλτό που έγινε με το 2nd base για να βγεί πιο ερυθρόδερμος, υποδηλώνοντας πιο βορειοανατολική καταγωγή μαζί με τα μάτια, που είναι κάπως κοφτά...

Αποσυνδεδεμένος Kiddo

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 27, 2012, 05:11:31 μμ »
Προλάβα στο νήμα! Έχω τελειώσει αρκετό καιρό, αλλά ήλπιζα σε μια καλύτερη φωτογράφηση, δυστηχώς δεν βρήκα τα μέσα :(. Είναι το πρώτο μου διόραμα, ελπίζω να σας αρέσει...Θα χαρώ να ακούσω σχόλια και παρατηρήσεις ::salut::

Tags: