Αποστολέας Θέμα: Χρειάζονται όλα τα "μοντέλα" Photoshop?  (Αναγνώστηκε 3154 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος baldeagle

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • modelclub.gr
Χρειάζονται όλα τα "μοντέλα" Photoshop?
« στις: Αυγούστου 13, 2012, 09:13:43 μμ »
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι που το παιδεύω εδώ και καιρό, αλλά οι ελλιπείς γνώσεις, τόσο στον ναυτομοντελισμό όσο και στο Photoshop, με έκαναν να το αναβάλω.
Έτσι λοιπόν με την βοήθεια της συναδέλφου της Μαρίας Βουτσίνου, που μου έδωσε τα πρώτα βήματα (Photoshop)(και την ευχαριστω για αυτο), αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό εδώ το θέμα και να το θέσω σε συζήτηση για να ακούσω και τις γνώμες σας.
Ξεκίνησα λοιπόν και σκαναρισα ενα σχέδιο σάλας από ένα βιβλίο που βρήκα μπροστά μου.
Click to see the original size.
Χρησιμοποιώντας το δυνατό λιγότερες εντολές προσπάθησα να φέρω το σχέδιο εκεί που θέλω εγώ (σε μοντελιστικο δλδ επίπεδο).
Αυτή την διαδικασία θα περιγράψω εδώ.
Με την βοήθεια των κουμπιών σε κόκκινο κύκλο
και με σκοπό να σχηματίσω την καρίνα φτιάχνω αυτό
με το πολύγωνο λάσο
(με δεξί κλικ στο κανονικό λάσο βγαίνει μενού με 3 είδη λάσων, εκεί επιλέγουμε το πολυγωνικό)
Κυκλώνουμε τις γραμμές τις καρένας που έχουνε μείνει όσο πιο κοντά σε αυτές μπορούμε(έχει σημασία αυτό) και κλείνουμε το λάσο μας στο σημείο που ξεκινήσομε.
Μετά στην σειρά:
Ctrl + X (για να κόψουμε την ήδη επιλεγμένη περιοχή)
Ctrl + N (για να δημιουργήσουμε ένα νέο κενό "φύλλο" που θα δουλέψουμε)
Στο πινακάκι που θα βγει για την δημιουργία του νέου φύλλου το Photoshop έχει βάλει από μονό του τις σωστές διαστάσεις, απλά πατάμε οκ.
Ctrl + V (για να επικολλήσουμε το σχήμα που έχουμε στο πρόχειρο).
Έτσι έχουμε την εξωτερική (κάτω) γραμμή της καρένας μας.
Ctrl + J (θα μας κάνει αντίγραφο του layer στο οποίο δουλεύουμε)
Ctrl + Τ (θα μας βάλει ένα περίγραμμα στο σύνολο του σχεδίου μας)
Στο μέσο της κάθε πλευράς υπάρχει ένα τετραγωνάκι, που αν βάλουμε το ποντίκι μας επάνω μας βγάζει ένα διπλό βελάκι.
Ξεκινάμε με την κάτω πλευρά και την κυλάμε προς τα πάνω έτσι ώστε να δημιουργήσουμε την εσωτερική πλευρά της καρένας.
Εδώ είναι στη δική μας κρίση ποσό ψηλή θα είναι η καρένα μας.
Κατά τον ίδιο τρόπο από δεξιά και αριστερά μικραίνουμε τα πλαϊνά έτσι ώστε να εμφανιστεί εσωτερική γραμμή στην πρύμνη και στην πλώρη. Ο ίδιος κανόνας περί πάχους ισχύει και εδώ ή για να το πω πιο σωστά αυτό εφάρμοσα εγώ.
(Στο επόμενο μοντέλο που θα φτιάξω έχω σκοπό να μην κάνω διπλάσια την καρένα και να κόψω εγκοπές για τους νομεις, αλλά να κόψω πηχακια και να τα βάλω ανάμεσα στους νομεις. Πιστεύω ότι θα είναι και ευκολότερο και οικονομικότερο.... )
Στον μεγάλο κόκκινο κύκλο θα έχουν εμφανιστεί με τις παραπάνω διαδικασίες εκτός από το background τα Layer 1 και Layer 1 copy.
Επιλέγουμε τα Layer 1 και Layer 1 copy κάνοντας τα και τα δυο μπλε (με το shift πατημένο) και με δεξί κλικ επάνω τους πατάμε merge Layers.
Αποθηκεύουμε ως jpeg με μέγιστη ανάλυση κλείνουμε όλα τα ανοιχτά έργα μέσα στο photoshop, και ανοίγουμε το τελευταίο μας σωσμένο.
Με την γόμα και με πολλή προσοχή σβήνω τις οποίες κάθετες στην εσωτερική μερια της καρένας μιας και οι θέσεις των τομέων είναι χαραγμένες στην εξωτερική και με τις σωστές αποστάσεις.

Για τους νομεις

Από την πρώτη φωτο του σχεδίου της σάλας και με το επάνω κουμπί σε κόκκινο κύκλο (το τετράγωνο δηλαδή)κόβουμε το σχέδιο των νομεων αυτή τη φορά.
Αφού μαρκαρουμε με το τετράγωνο όλους τους νομεις, πατάμε
Ctrl + x (για να κόψουμε την ήδη επιλεγμένη περιοχή)
Ctrl + N (για να δημιουργήσουμε ένα νέο κενό "φύλλο" που θα δουλέψουμε)
Στο πινακάκι που θα βγει για την δημιουργία του νέου φύλλου το Photoshop έχει βάλει από μονό του τις σωστές διαστάσεις, απλά πατάμε οκ.
Ctrl + V (για να επικολλήσουμε το σχήμα που έχουμε στο πρόχειρο).
Αποθηκεύουμε με όνομα 'νομεις' ως jpeg με μέγιστη ανάλυση κλείνουμε όλα τα ανοιχτά έργα μέσα στο photoshop, και ανοίγουμε το 'νομεις'.
Με την ίδια διαδικασία θα φτιάξουμε αλλά 2 jpeg με ονόματα πλωριοί και πρυμνιοί νομεις. Μεγάλη προσοχή απαιτείτε την ώρα που επιλεγούμε το δεξί ή το αριστερό μέρος (πρύμα ή πλωρα) για το πόσο από την κατακόρυφη γραμμή στη μέση θα πάρουμε. Αν πάρουμε παρά πολύ ή καθόλου θα έχει αντίκτυπο στο πλάτος του νομές μιας και στην συνεχεία θα σας πω πως θα κάνετε τον καθρέπτη για να φτιάξετε πλήρες το σχέδιο του νομεα σας.
Από εδώ και μετά έχει δυο δρόμους που μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Ο ένας δρόμος είναι αφού κόψεις τον νομεα σου να φτιάξεις την εσωτερική του γραμμή και μετά να τον διπλασιάσεις (καθρέπτης).Ο άλλος δρόμος (που μου αρέσει και περισσότερο, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγω) είναι να κάνεις καθρέπτη, να σχηματίσεις δηλαδή τον νομεα και μετά να του φτιάξεις την εσωτερική γραμμή.   
Ας πάρω λοιπόν τους πλωριούς νομεις.
Με το πολυγωνικό λάσο (το έχουμε δει παραπάνω....) κάνω περίγραμμα του νομεα που επιθυμώ.
Κυκλώνουμε τις γραμμή του νομεα όσο πιο κοντά σε αυτή μπορούμε(έχει σημασία αυτό) και κλείνουμε το λάσο μας στο σημείο που ξεκινήσαμε.
Ctrl + Χ
Ctrl + N
Ctrl + V
Ctrl + Alt + C
Θα βγάλει ένα παραθυράκι με τα δεδομένα του καμβά (διαστάσεις του φύλλου που δουλεύουμε).
Εδώ λοιπόν χειροκίνητα διπλασιάζουμε με ακρίβεια δυο δεκαδικών το πλάτος του καμβά, και για τους πλωριούς νομεις πατάμε στο anchor το αριστερό μεσαίο βελάκι.(για τους πρυμιούς η διαδικασία αντιστρέφετε).Θα δούμε οτι το φύλο μας έχει διπλασιαστεί και το σχέδιο μας έχει μείνει στην αριστερή μεριά.
Ctrl + J (θα μας κάνει αντίγραφο του layer στο οποίο δουλεύουμε)
Ctrl + Τ (θα μας βάλει ένα περίγραμμα στο σύνολο του σχεδίου μας)
Πιάνουμε το τετραγωνάκι στη μέση της αριστερής πλευράς και το σέρνουμε μέχρι να φτάσουμε την απέναντι πλευρά του καμβά μας. Κάνουμε merge τα δυο layer (έχουμε δει παραπάνω το πως).
Στη συνεχεια:
Ctrl + J (θα μας κάνει αντίγραφο ολοκλήρου του νομεα)
Με τα μεσαία τετραγωνάκια στις κάτω, αριστερή και δεξιά πλευρές μικραίνουμε το αντίγραφο για να σχηματίσουμε την εσωτερική πλευρά του νομεα.
Αποθηκεύουμε με όνομα τον αριθμό του νομεα ως jpeg με μέγιστη ανάλυση και κλείνουμε.

Περιμενω γνωμες πρωτα απο τους καραβομαραγκους-μοντελιστες στο αν και κατα ποσο μια τετοια προσεγγιση θα ηταν σωστη,
και στη συνεχεια αν υπαρχει καποιος που ξερει παραπανω απο photoshop και θελει να βοηθησει ευπροσδεκτος.

Ελπιζω να βγει κατι απο αυτο το topic γιατι εμενα μου βγηκαν τα ματια............

ΥΓ photoshop cs3

Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
Απ: Χρειάζονται όλα τα "μοντέλα" Photoshop?
« Απάντηση #1 στις: Αυγούστου 13, 2012, 10:04:46 μμ »
Φίλε Δημήτρη η δουλειά που "έριξες" είναι πολλή, περίπλοκη και με καλό αποτέλεσμα....Όμως το photoshop δεν είναι οτι καλύτερο για τέτοιες εργασίες, προτίμησε ενα καθαρά σχεδιαστικό πρόγραμμα τ' οποίο με λίγο διάβασμα - ακόμα και με τις βασικές εντολές - θα σου δώσει απείρως καλύτερα αποτελέσματα και πολύ πιο λεπτομερή. Πιστεύω οτι μπορείς να βρείς κάποια έκδοση του AutoCad και μ' εναν οδηγό για αρχάριους θα έχεις ακριβώς αυτό που θέλεις. Υπόψην το AutoCad ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να το χειριστούν πλήρως και απαιτεί τρομερές γνώσεις αλλά όπως σου έγραψα ακόμα και μ' απλές "αρχικές" εντολές μπορείς να κάνεις πολύ καλά και λεπτομερή σχέδια  :wink:
  φιλικά Παναγιώτης

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #2 στις: Αυγούστου 13, 2012, 10:29:34 μμ »
Παναγιωτη σ ευχαριστω!
Η ιδεα για το autocad ειναι σωστη(και δεν την ειχα σκεφτει)....
απλα ο ανθρωπος που ειχα μπορεσε και μου εδειξε  photoshop.
Ας δουμε πρωτα αν ειναι σωστη η προσεγγιση και στη συνεχεια εχω αλλονε να "χοσε cuervo"::mastigio:::mrgreen:::mastigio::  :mrgreen:
 για να μου δειξει autocad..... ::devil023:: ::devil023::

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #3 στις: Αυγούστου 14, 2012, 10:53:01 πμ »
Δημήτρη χαιρετώ.
Από την ερώτηση σου, έχω την εντύπωση ότι θεωρείς δεδομένη την επεξεργασία ενός σχεδίου μοντέλου με τουλάχιστον την χρήση του Photoshop...(?)
Δεν ξέρω αν έχεις δεί στον naftotopos.gr το σχετικό άρθρο  http://www.naftotopos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=170:naval-drw-to-modeling&catid=96&Itemid=490&lang=el
αλλά τα πράγματα ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι, πολύ πιό απλά.
Κατ' αρχήν όλα μπορούν να γίνουν με χαρτί, αποτυπωτικό χαρτί (καρμπον)  και μολύβι...
Τα όποια προγράμματα δεν υπήρχαν πάντα, σε αντίθεση με τον μοντελισμό...
Μην θεωρείς ότι η  δουλειά με σχεδιαστικό πρόγραμμα θα σου απλοποιήσει την κατασκευή και εκτιμώ ότι έχεις διαβάσει-ακούσει για το "συμπελέκημα"*, ως παρέμβαση και ως στάδιο κατασκευής των πραγματικών ξύλινων σκαφών.
Επομένως αφού και στην κλίμακα του μοντελισμού, θα υπάρξουν παρεμβάσεις, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να καταπιαστείς να μάθεις κι ένα  "καλό" (δύσκολο) σχεδιαστικό (?) πρόγραμμα, εκτός απο διάθεση ευρύτερη  ενημέρωσης.
Κι όταν επιπλέον το σχέδιο ήδη το έχεις ψηφιακά ή αποτυπωμένο σε χαρτί... δεν σχεδιάζεις ολόκληρο το μοντέλο εξ' αρχής...
Γνωρίζω το Photoshop, μέχρι κάποιο επίπεδο, αλλά αν πρόκειται σε ένα σχέδιο μοντέλου να χρησιμοποιήσω κάποιο πρόγραμμα για να απομονώσω τους νομείς, να τους κάνω διπλούς, να σχεδιάσω αντίστοιχες εσωτερικές γραμμές ή ότι άλλο βασικό για να ξεκινήσω την κατασκευή μου, τότε και το Paint είναι πολύ πιό απλό και καλό πρόγραμμα...
Αλλά αυτή είναι η δική μου άποψη, ενώ εσύ μπορείς να ακολουθήσεις ότι σ' ευχαριστεί, γιατί αυτό είναι που μετράει... :wink:
Thx

*Αφορά την ομαλοποίηση της επιφάνειας των νομέων για να τοποθετηθεί σωστά το πέτσωμα.
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Αυγούστου 14, 2012, 08:05:25 μμ »
Θαναση σ΄ευχαριστω για την απαντηση σου.

Σαφως και οχι, δεν θεωρω πως απαιτειτε photoshop για την μετατροπη της σαλας σε μοντελιστικο σχεδιο.
Ο τιτλος ειχε περισσοτερο χιουμοριστικη διαθεση παρα οτι αλλο.
Ναι εχω διαδασει το αρθρο στον ναυτοτοπο και μαλιστα το επανελαβα ξανα πριν ποσταρω το θεμα αυτο.
Τωρα οσο για το paint που λες δεν νομιζω οτι θα μπορεσει να δωσει την λεπτομερια που εγω τουλαχιστον ζηταω απο το σχεδιο.
Μονο τις διαφορες του πολυγωνου λασου και του ζουμ να βαλεις ειναι αρκετες χωρια οτι το copy-paste του ειναι λιγο χοντροκομμενο.
Αλλα και παλι εκφραζω τη δικη μου γνωμη.
Ας μην αναλωθουμε ομως στο πιο προγραμμα ειναι το καλυτερο-απλουστερο-γρηγοροτερο για αυτη τη δουλεια.
Δεν ειχα ιδεα απο photoshop.Η συναδελφος που βοηθησε, κατα τυχη εγινε, οταν μια μερα ηρθε η κουβεντα για το νησι της και τη θαλλασα και το ενα φερνει το αλλο και νατο το θεματακι αυτο.
Με ολη μου την καρδια, αυτο που εμαθα θελησα να το μεταφερω στην παρεα (γιατι μια παρεα θεωρω αυτο που εχουμε εδω), μηπως καποιος απο εμας ωφεληθει.
Αυτο που θα σε παρακαλουσα ειναι η βοηθεια σου μιας και το μοντελιστικο θεμα το κατεχεις, και το κατεχεις καλα, ειναι να μου-μας πεις αν η προσεγγιση ειναι σωστη μοντελιστικα.
Απο εκει και μετα προγραμματα να φανε και οι κοτες.Απο τις απαντησεις στο θεμα εχουμε ηδη δυο Autocad και paint και θα προσθεσω και το Microsoft Visio (cad-οειδες προγραμα απο Gates μερια).

Ας μην παρερμηνευθει η διαθεση μου .....

Φιλικα

Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #5 στις: Αυγούστου 14, 2012, 08:13:22 μμ »
...και το Microsoft Visio (cad-οειδες προγραμα απο Gates μερια).
Αν και για σχεδιάσεις βάσεων δεδομένων είναι καλό, δε νομίζω πως το Visio θα σε βολέψει για τη συγκεκριμένη δουλειά.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #6 στις: Αυγούστου 15, 2012, 02:37:42 πμ »
Δημήτρη δεν παρερμηνεύω την διάθεση σου, ξέρω ότι είναι καλοπροαίρετη...
Απλά εκφράζω και μία άλλη άποψη, για να μην θεωρήσει κάποιος νεοεισερχόμενος στον χώρο, ότι χρειάζεται να κάνει προηγουμένως σεμινάρια στο Photoshop ... :D
Σ' ευχαριστώ που ζητάς την γνώμη μου αν και δεν νομίζω πως θα είχα να πω κάτι περισσότερο από άλλους.
Θεωρώ λοιπόν ότι η διαδικασία που ακολουθείς είναι αυτή που πρέπει (σχεδίαση καρίνας - νομέων και καθορισμός πάχους) αλλά εκτιμώ ότι αναλώνεις πολύ χρόνο για να πάρεις ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσες και γρηγορότερα...
Σκόπιμα δεν στέκομαι στο "lasso" ή στο... "convert to smart object" (ψάξτο... :wink:) γιατί ναι το Photoshop  είναι εντυπωσιακό, αλλά το θεωρώ απαιτητικό στην εκμάθηση για να κάνεις στην συνέχεια μόνο την μεταφορά γραμμών και την σχηματοποίηση νομέων. 
Επίσης δεν μπορώ να δω ποια μπορεί να είναι η περισσότερη λεπτομέρεια που σου δίνει η χρήση του Photoshop.?
Αν είναι η περισσότερη συμμετρία στα πλευρά των νομέων, θα σου πω μόνο ότι φτάνοντας  στην φάση να κάνεις "φάλτσα" στους νομείς πλώρης και πρύμνης, θα πρέπει να είσαι πολύ επιδέξιος για να καταφέρεις να κρατήσεις-τηρήσεις την συμμετρία...
Δεν υπερασπίζομαι το Paint, αλλά γενικά, η πιστότητα-λεπτομέρεια που σου δίνει το όποιο "καλό " πρόγραμμα στο χαρτί, με την πιστότητα στο κόψιμο (και την εφαρμογή) έχει μιά διαφορά που θεωρώ ότι μόνο lazer cut μπορεί να ελαχιστοποιήσει.
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Αυγούστου 15, 2012, 10:22:20 πμ »
 @gkontog

Καλημερα και σε ευχαριστω για την απαντηση.
Καποια στιγμη παλαιοτερα το ειχα χρησημοποιησει για να μπορω να δω καποια σχεδια autocad.
Δεν ξερω ολες του τις δυνατοτητες.

@Thanasis
Σ ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου.
..... "convert to smart object" (ψάξτο... :wink:)

Να εισαι σιγουρος οτι θα το κανω....

Δημητρης

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #8 στις: Αυγούστου 15, 2012, 10:49:40 πμ »
Αν και γενικά είμαι κατά της χρήσης προγραμμάτων για γραφίστες σε δουλειές μηχανικού, δοκιμάστε και το illustrator αντί για το PS. Έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από το PS, είναι vector και θα σας κάνει τη ζωή ευκολότερη, ειδικά με το live trace tool.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Αυγούστου 15, 2012, 11:57:55 πμ »
Νασαι καλα Νασο!!
Σ ευχαριστω για την απαντηση!

Tags: