Αποστολέας Θέμα: USS Massachusetts BB-59 Trumpeter 1/350  (Αναγνώστηκε 14107 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Νασος

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
Απ: USS Massachusetts BB-59 Trumpeter 1/350
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 01, 2012, 05:48:23 μμ »
Νικόλα φαντάζομαι ότι σε ένα τέτοιο κομμάτι με πληθώρα άλλων μικρότερών όπως τα δίδυμα πυροβόλα για παράδειγμα θα κάνεις χρήση πινέλλου για το βάψιμο έτσι; Αλήθεια πώς μασκάρουμε τέτοια κομμάτια; Ταινία tamiya 6mm;

Αποσυνδεδεμένος naytikomodelistas

• Γιαννης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Τι Εδω , τι εκει , ολοι σε ενα πλανητη ζουμε.
    • Ιστοσελίδα μοντέλων μου
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 01, 2012, 08:47:54 μμ »
Ενδιαφερουσα κατασκευη.
Αν και εχω μικρη εμπειρια στα πλαστικα, τι εννοεις οτι δεν εχουν εφαρμοφη καλη οι πυργοι των πυροβολων?
Προσωπική ιστοσελίδα μοντέλων:
http://modelgallery.wikispaces.com/

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 01, 2012, 08:55:13 μμ »
Νικόλα φαντάζομαι ότι σε ένα τέτοιο κομμάτι με πληθώρα άλλων μικρότερών όπως τα δίδυμα πυροβόλα για παράδειγμα θα κάνεις χρήση πινέλλου για το βάψιμο έτσι; Αλήθεια πώς μασκάρουμε τέτοια κομμάτια; Ταινία tamiya 6mm;
Νάσο όλα θα βαφτούν με αερογράφο... Πινέλο μόνο κάποιες λεπτομέρειες... Τα πυροβόλα θα βαφτούν ξεχωριστά. Πρώτα η οροφή μπλε και μετά το υπόλοιπο γκρι.

Μασκάρισμα κάνω με διάφορες ταινίας, από 20 μμ μέχρι 3μμ... Ανάλογα την περίσταση.

Ενδιαφερουσα κατασκευη.
Αν και εχω μικρη εμπειρια στα πλαστικα, τι εννοεις οτι δεν εχουν εφαρμοφη καλη οι πυργοι των πυροβολων?

Αν προσέξεις στις φωτογραφίες θα δεις ότι η οροφή δεν ταιριάζει καλά με τα πλαϊνά των πύργων και φαίνεται μια ραφή. Αυτή η ραφή υπάρχει περιμετρικά της οροφής του πύργου, αποτέλεσμα των μεγαλύτερων διαστάσεων των πλαϊνών από την οροφή...  :wink:

• Γιαννης
  • Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #28 στις: Αυγούστου 02, 2012, 12:47:05 πμ »
Αν προσέξεις στις φωτογραφίες θα δεις ότι η οροφή δεν ταιριάζει καλά με τα πλαϊνά των πύργων και φαίνεται μια ραφή. Αυτή η ραφή υπάρχει περιμετρικά της οροφής του πύργου, αποτέλεσμα των μεγαλύτερων διαστάσεων των πλαϊνών από την οροφή...  :wink:
Αυτο εννοεις? δηλαδη κατι μικρα μοντελακια που εχω της revell που ειναι χειροτερα πανε για φουντο ή βελτιωτικα και φτου απ' την αρχη???(ειναι ηδη φτιαγμενα)

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #29 στις: Αυγούστου 02, 2012, 12:54:24 πμ »
Τα φτιαγμένα μένουν στα ράφι... Δεν τα πειράζουμε.

Για να γίνω λίγο πιο αναλυτικός, δείτε το αντίστοιχο κομμάτι της dragon (βέβαια αυτό είναι καλούπι τριετίας με slid emolding ενώ της Trumpeter είναι 6ετίας) και τις οδηγίες της Ταμίγια. Τα αντίστοιχα κομμάτια είναι πολύ πολύ καλύτερα σχεδιασμένα...

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 02, 2012, 07:16:05 μμ »
Πρόοδος. Ετοιμάστηκε και το πρυμναίο κομμάτι (επίστεγο) για την τοποθέτηση στο σκάφος. Τρίφτηκε το σκάφος με 320 και 600 ντουκόχαρτο και πάει για αστάρωμα. Τοποθετήθηκαν οι άγκυρες, τα αξονικά και τα πηδάλια. Μετά το αστάρωμα, κι εφόσον δεν απαιτούνται κι άλλα στοκοτριψίματα, θα βαφτεί πρώτα η μαύρη ίσαλος, θα μασκαριστεί, ξανά ένα μαύρο ψέκασμα για να σφραγίσει η ταινία μασκαρίσματος και μετά το κόκκινο της γάστρας. Έπειτα το σκούρο γκρι μπλε των πλαινών, τοποθέτηση του πλοίου στη βάση, κόλλημα των καταστρωμάτων, βάψιμο καταστρώματα, μασκάρισμα και μετά το ανοιχτό γκρι.

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 02, 2012, 07:41:11 μμ »
Μεγάλη βοήθεια δίνεις με αυτήν την βήμα πρός βήμα κατασκευή Νικόλα για όσους θέλουν να φτιάξουν κάποιο πλοίο.
 ::salut:: ::salut:: ::salut::

• Γιαννης
  • Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 02, 2012, 09:26:09 μμ »
Τα φτιαγμένα μένουν στα ράφι... Δεν τα πειράζουμε.

Για να γίνω λίγο πιο αναλυτικός, δείτε το αντίστοιχο κομμάτι της dragon (βέβαια αυτό είναι καλούπι τριετίας με slid emolding ενώ της Trumpeter είναι 6ετίας) και τις οδηγίες της Ταμίγια. Τα αντίστοιχα κομμάτια είναι πολύ πολύ καλύτερα σχεδιασμένα...

Μαλιστα......οντως καποιες διαφορες τις εχει.
Αυτο το πραγμα το να μην εφαρμοζουν σωστα πως το αποφευγουμε????εγω οσα μοντελα πλαστικα εχω παρει ως τωρα ολα ειχαν τετοια προβληματα

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 02, 2012, 10:45:17 μμ »
Μαλιστα......οντως καποιες διαφορες τις εχει.
Αυτο το πραγμα το να μην εφαρμοζουν σωστα πως το αποφευγουμε????εγω οσα μοντελα πλαστικα εχω παρει ως τωρα ολα ειχαν τετοια προβληματα
Το πρόβλημα με τα συγκεκριμμένα κομμάτια είναι ότι είναι σχεδιασμένα λάθος. Στις άκρες, τόσο η οροφή όσο και οι πλευρές είναι με γωνίες, έτσι ώστε θεωρητικά η οροφή να κλείνει πάνω στα πλαϊνά. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Αν ήταν με κοφτές άκρε τα κομμάτια θα μπορούσα να μικρύνω τα πλαϊνά και να κάτσουν κάτω από την οροφή.

Ή απλά θα μπορούσα να βάλω ρητινένια...

Τώρα απλά θα γεμίσω με κυανοακρυλική το κενό...

Ξέχασα να αναφέρω ότι στο σκάφος έτριψα στην πρύμνη τα σκαλοπάτια που έχει μιας και το συγκεκριμμένο πλοίο δεν είχε την σκάλα που είχαν τα υπόλοιπα της κλάσης.

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 02, 2012, 11:10:57 μμ »
Νίκο νομίζω ότι με 320 και μετά με 600 αφήνει πολλές χαρακιές.
Δοκίμασε και το 600 και μετά 800 η ακόμα και 1000 θα σου κάνει την επιφάνεια ποιο λεία. 
Καλή συνέχεια.::salut:: ::salut::

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 02, 2012, 11:29:08 μμ »
Νίκο νομίζω ότι με 320 και μετά με 600 αφήνει πολλές χαρακιές.
Δοκίμασε και το 600 και μετά 800 η ακόμα και 1000 θα σου κάνει την επιφάνεια ποιο λεία. 
Καλή συνέχεια.::salut:: ::salut::
Μάκη τώρα που το αστάρωσα δεν πρόσεξα κάτι αλλά θα έχω το νου μου... Και το Udaloy που είδες έτσι ήταν τριμμένο, 320 και 600. Χρησιμοποιώ και 400άρι αντί για 320...

Αν δω ότι μένουν χαρακιές θα χρησιμοποιήσω πιο ψιλά...  ::salut:: ::salut::

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 03, 2012, 12:38:46 πμ »
Ας συζητήσουμε λίγο το βάψιμο, μιας και πλησιάζει η αρχή.

Σκοπός του καμουφλάζ στα πλοία είναι είτε η οπτική εξαπάτηση του παρατηρητή περί των λεπτομερειών του πλοίου (τύπος, οπλισμός, ταχύτητα, κίνηση κλπ ) είτε να κάνει όσο το δυνατόν πιο δύσκολη την στοχοποίηση του πλοίου μέσω οπτικών κατευθυντήρων, οι οποίοι ήταν ο κυριότερος τρόπος διεύθυνσης πυρός πριν την εφεύρεση των ραδιοεντοπιστήρων (ραντάρ). Αν κάποιος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες για το δεύτερο να αναλύσω περισσότερο...

Προς το τέλος του πολέμου το Αμερικάνικο ναυτικό τυποποίησε στα πλοία του τους τύπους καμουφλάζ. Στα θωρηκτά καθιερώθηκε ο τύπος 22.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τους τύπους εδώ: http://www.shipcamouflage.com/measures.htm

Ο τύπος 22 ονομάζεται Σύστημα με διαβαθμίσεις. Οι οδηγίες για το βάψιμο ήταν οι εξής:

Κάθετες επιφάνειες:

Navy Blue 5-N

Εφαρμόζεται στις πλευρές του σκάφους μέχρι το ελάχιστο σημείο της καμπυλότητας του κυρίου καταστρώματος. Η πάνω άκρη του τμήματος που έχει βαφτεί με navy blue θα πρέπει να είναι οριζόντια.

Haze Gray, 5-H

Όλες οι υπόλοιπες κάθετες επιφάνειες, οι ιστοί και ο λοιπός εξοπλισμός.

Οριζόντιες επιφάνειες:

Deck Blue, 20-B. Όλες οι οριζόντιες επιφάνειες.

Ξύλινα καταστρώματα:

Τα ξύλινα καταστρώματα εκτός των υποβρυχίων και των αεροπλανοφόρων θα πρέπει να βάφονται στο χρώμα Deck Blue.

Μια χαρακτηριστική φωτογραφία είναι η παρακάτω, που δείχνει καθαρά το σύστημα βαψίματος:

Πάμε τώρα στο τι χρώματα θα χρησιμοποιήσουμε. Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει αντιστοιχία σε κωδικούς FS. Όποιος σας δώσει χρώματα Β΄ΠΠ ναυτικού των ΗΠΑ σε τέτοια αντιστοιχία κάνει λάθος. Το σύστημα εφαρμόστηκε μετά τον Β΄ΠΠ.

Επίσης υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα με τις ακριβείς αποχρώσεις μιας και το deck blue είχε την τάση να φθήνει τονικότητα πολύ γρήγορα και να μοιάζει με το navy blue.

Οι καλύτερη αντιστοιχία είναι των χρωμάτων της White Ensign, αλλά τα συγκεκριμμένα χρώματα είναι συνήθως εξαντλημένα. Οπότε πάμε σε κωδικούς Humbrol, κι όποιος θέλει ας βρει τα αντίστοιχα από τις υπόλοιπες εταιρίες εδώ: http://www.paint4models.com/

Navy Blue 5N  Humbrol 157

Haze Grey 5H Humbrol 127

Deck Blue 20B Humbrol 77

Σημείωση, το χρώμα navy blue έχει διαφορετική απόχρωση πριν και μετά τον Ιανουάριο του 1942...

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #37 στις: Αυγούστου 03, 2012, 12:46:35 πμ »
Μεγάλη βοήθεια δίνεις με αυτήν την βήμα πρός βήμα κατασκευή Νικόλα για όσους θέλουν να φτιάξουν κάποιο πλοίο.
 ::salut:: ::salut:: ::salut::
Αυτό παλεύω κι εγώ Δημήτρη.. Μπας και κάνει κάποιος το απονενοημένο τόλμημα... (gkontog κι Αρκάς  :arrow: varyag  :twisted: :twisted:::salut:: ::salut::

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #38 στις: Αυγούστου 06, 2012, 12:11:25 πμ »
Μικρή ενημέρωση, χωρίς φωτογραφίες....

Υποχρεώθηκα και τοποθέτησα το πρυμναίο μέρος του καταστρώματος, μιας και στην πρύμνη υπάρχουν δύο θέσεις πυροβόλων των 40 χιλιοστών που πρέπει να τοποθετηθούν. Αυτές εξέχουν από την πλευρά, κι ένα κομμάτι τοποθετείται από κάτω. Εκεί χρειάζεται στοκάρισμα. ( βήμα 8 κι 9 στις οδηγίες )

Σε αυτό το σημείο κάνει και το κόψιμο το καμουφλάζ. Οπότε έπρεπε να τοποθετηθούν οι θέσεις πριν βάψω 

Επίσης βάφτηκε η ίσαλος και η γάστρα με White Ensign Models colourcoats "Antifouling red" .

Αποσυνδεδεμένος STEF

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: KERATSINI
  • Superdetail madness
« Απάντηση #39 στις: Αυγούστου 06, 2012, 12:48:38 πμ »
Δώσε φώτο στον λαό  :mrgreen:, καλή συνέχεια  ::salut::.

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #40 στις: Αυγούστου 06, 2012, 09:29:59 μμ »
Φωτογραφίες για το λαό, με το σκάφος βαμμένο με τρία από τα τέσσερα χρώματα και τοποθετημένο πια στην βάση. Τα χρώματα φαίνονται λίγο πιο ανοιχτά από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Το μασκάρισμα είχε επιτυχία, λίγες διορθώσεις απαιτούνται μόνο, κι αυτές πάνω στο μαύρο....  ::salut::

• Γιαννης
  • Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #41 στις: Αυγούστου 06, 2012, 10:32:54 μμ »
ωραίο το βάψιμο από οσο βλέπω στις φωτογραφίες.....θωρηκτό είναι έτσι?? και οι 4 προπέλες τοποθετούνται μετά το βάψιμο ή προς το τέλος???

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #42 στις: Αυγούστου 06, 2012, 10:45:47 μμ »
ωραίο το βάψιμο από οσο βλέπω στις φωτογραφίες.....θωρηκτό είναι έτσι?? και οι 4 προπέλες τοποθετούνται μετά το βάψιμο ή προς το τέλος???
Οι προπέλες ανάλογα την όρεξη και το τελικό βερνίκι.

Σε Ρώσικα πλοία, που το τελικό βερνίκι είναι semi gloss τις τοποθετώ μόλις βάλω το σκάφος στη βάση. http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,23058.50.html

Στα πλοία που το τελικό βερνίκι θα είναι ματ, τις βάζω στο τέλος. Αυτό γίνεται για να μην μου χαλάσει το εφέ του μεταλλικού χρώματος από το βερνίκι.

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #43 στις: Αυγούστου 06, 2012, 11:14:45 μμ »
Tο παρκέ μια χαρά φαίνεται ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: το βαπόρι τη να σου πω από όσο φαίνεται καλό πρέπει να είναι. :roll: :roll:

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #44 στις: Αυγούστου 06, 2012, 11:31:53 μμ »
Tο παρκέ μια χαρά φαίνεται ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: το βαπόρι τη να σου πω από όσο φαίνεται καλό πρέπει να είναι. :roll: :roll:
Το Σεπτέμβρη θα πάρω φωτογραφίκη, ανεχτείτε με λίγο ακόμα...  :mrgreen: :mrgreen:

Να τονίσω εδώ ότι τα όκια των αγκυρών είναι σε λάθος θέση, πρέπει κανονικά να είναι πιο ψηλά και πιο μπροστά. Μόλις τοποθετηθεί το κατάστρωμα θα φτιαχτούν και τα δύο μπροστινά όκια που βλέπετε κατάπλωρα. Επίσης θα καθαριστεί και το χρώμα μέσα στις τρύπες...

Αποσυνδεδεμένος STEF

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: KERATSINI
  • Superdetail madness
« Απάντηση #45 στις: Αυγούστου 06, 2012, 11:39:03 μμ »
Ζωγραφιές έκανες πάλι, σμαλτάκια το υλικό από τα γνωστά  :?: ::salut::.

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #46 στις: Αυγούστου 06, 2012, 11:40:34 μμ »
Ζωγραφιές έκανες πάλι, σμαλτάκια το υλικό από τα γνωστά  :?: ::salut::.
Το κόκκινο είναι white ensign, το μαύρο και το άλλο humbrol...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #47 στις: Αυγούστου 06, 2012, 11:44:47 μμ »
Τώρα κάτι έγινε. :mrgreen: :mrgreen:
Νίκο έχω την εντύπωση ότι τελικά το τρίψιμο φαίνεται  :? :? για κοίτα τη πρώτη φωτογραφεία στην αριστερή μεριά.
Click to see the original size.

• Scale 1/32
  • *
« Απάντηση #48 στις: Αυγούστου 06, 2012, 11:49:00 μμ »
Από την παρκετίνη που την περνάω με πινέλο είναι.  :wink:

Για το τρίψιμο, επειδή το συζητάγαμε και το Σάββατο, πριν βάψω το πέρασα με 800 και 1000 ντουκόχαρτο. Αν και το κόκκινο μου έβγαλε την ψυχή για να το βάψω, τρεις φορές πέρασα και ξέβαψα μετά λόγω δικιάς μου απροσεξίας ή βιασύνης.

Σε δοκιμαστικό μοντέλο, πέρασα 400άρι και 600άρι ντουκόχαρτο. Μετά αστάρωσα κι έβαψα με μαύρο ματ,μαύρο γκλος και μαύρο σατινέ χρώμα. Μόνο με το γκλος έβλεπες κάποια σημάδια από το τρίψιμο. Οπότε θα χρησιμοποιώ και πιο ψιλά ντουκόχαρτα πριν βάψω...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #49 στις: Αυγούστου 06, 2012, 11:53:10 μμ »
Το συγκεκριμένο κόκκινο και εμένα στην Elco τα ίδια μου είχε κάνει.  :mrgreen: :mrgreen:

Tags: bb-59 massachusetts