Πολύ όμορφα πράγματα μέχρι τώρα συνάδελφοι, μπράβο!
Να συνεχίσω και εγώ το Γολγοθά που άνοιξα... zimmerit. Αν και σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία τα ξέρει πολύ καλύτερα από εμένα, θα κάνω την τεχνική μία παρουσίαση μήπως και βοηθηθεί κάποιος στο μέλλον. Οπου βλέπετε πατάτες, και υποπτεύομαι πολλές, βάλτε καμμιά φωνή μην πάρω κανέναν στο λαιμό μου και με στιχτιρίζει... Εξω λοιπόν οι σφάχτες!
Αρχικά έφιαξα το σχετικό εργαλείο, από θήκη CD που κατακρεούργησα με το ανωτέρω πριόνι. Μετά από δοκιμές αποφάσισα να μην την κολλήσω σε στέλεχος από sprue αλλά σε ένα παραλληλεπίπεδο κομμάτι από χοντρό evergreen (2mm) και έτσι έγινε πολύ πιο εύχρηστο, πάντα κατά τη γνώμη μου.
Στη συνέχεια Milliput. Το ένα από τα δύο συστατικά έχει μία εξωτερική στρώση πιο σκληρή από το υπόλοιπο η οποία στο τελικά αποτέλεσμα δεν ομογενοποιείται με το υπόλοιπο υλικό αφήνοντας σημεία πιο σκληρά από τον κανονικό στόκο. Για να το αποφύγω αφαίρεσα το "δέρμα"
Μετά από αρκετή ώρα και μερικές κράμπες στα δάχτυλα, έχουμε τον ανακατεμένο και έτοιμο προς χρήση στόκο. Οταν τον ανακατεύουμε πρέπει να νοτίσουμε λίγο τα χέρια με νερό γιατί κολλάει σαν το διάβολο.
Μετά χρειαζόμαστε ταλκ και ένα ρολό για άνοιγμα φύλλου. Προσοχή, αν δανειστείτε το ρολό από τη σύζυγο, φροντίστε να έχετε τη σχετική άδεια (υπογεγραμμένη και με στρογγυλή σφραγίδα) και μετά να το παραδώσετε όπως το πήρατε αλλιώς θα σας κάνει zimmerit στην πλάτη...
Βάζουμε σε μία επίπεδη επιφάνεια ταλκ, φροντίσουμε να καλύψουμε ΟΛΟ το σβώλο του στόκου με ταλκ και αρχίσουμε να τον απλώνουμε με το ρολό. Και ξαναβάζουμε ταλκ και ξαναπλώνουμε και ξαναβάζουμε ταλκ, πολύ ταλκ μέχρι που τελικά...
...γίνετε σα χαρτί και κόβεται στις διαστάσεις που θέλουμε με τον κόφτη καιμία καινούργια λεπίδα. Για να το κόψουμε δεν το πάμε με την πρώτη αλλά το χαράζουμε απαλά με διαδοχικά περάσματα και την 3η ή 4η φορά κόβεται. Αν το πάμε με την πρώτη, κατσαρώνει και καταστρέφεται.
Πάνω στο άρμα πρόσθεσα λίγη ατλακόλ γιατί με τόσο ταλκ ο στόκος έχει χάσει μεγάλο μέρος της κολλητικής του ικανότητας. Μετά τοποθέτησα το φύλο του στόκου και βρέχοντας συνεχώς το εργαλείο από το CD, έκανα το pattern του zimmerit.
Σίγουρα θέλει βελτιώσεις αλλά για πρώτη προσπάθεια έμεινα ικανοποιημένος, κατέληξα με κάτι που θυμίζει zimmerit αν και υποπτεύομαι πως είναι κομματάκι off scale. Τώρα είναι κάπως έτσι, πείτε τη γνώμη σας παρακαλώ για να δω αν θα συνεχίσω.