Αποστολέας Θέμα: Ωρίμανση- προετοιμασία ξύλου.  (Αναγνώστηκε 7771 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ναύπακτος & Δήμαινα
  • Αλέξανδρος
Ωρίμανση- προετοιμασία ξύλου.
« στις: Ιουλίου 04, 2012, 10:10:09 πμ »
Γεια σας,
Θέλω να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος τι πρέπει να κάνουμε στο ξύλο πριν το χρησιμοποιήσουμε για μοντελιστικές κατασκευές. Δηλ έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου και θέλουμε να βγάλουμε από αυτό καδρονάκια, σανίδες πετσώματος καραβιών κλπ. Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να το κόψουμε αμέσως γιατί θα σκεβρώσει ή θα σκάσει. Έκανα μια αναζήτηση στο νετ αλλά δεν βρήκα τίποτα. Ελπίζω οτι χρησιμοποιώ τις σωστές λέξεις - κλειδιά και ότι  ο όρος ωρίμανση είναι ο σωστός. Αν κάποιος ξέρει θα βοηθούσε πολύ.
Ευχαριστώ.   ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος sirius

• Scale 1/144
  • *
Απ: Ωρίμανση- προετοιμασία ξύλου.
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 04, 2012, 12:26:02 μμ »
Το ξύλο αυτο είναι απο τη φύση κομενο ? η απο κάποια αποθήκη ?

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 04, 2012, 12:39:14 μμ »
Είναι απο την καρυδιά που θα κόψουμε ή απο κάποιο άλλο ξύλο φρεσκοκομμένο που μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα.
π.χ. Στο Δασαρχειο της περιοχής υπήρχαν κάποια κατασχεμένα (νομίζω δρυς ήταν) που περίμεναν πλειστηριασμό και μάλλον δε θα χαλούσε η συνταγή να πάρω ένα μικρό κομμάτι.

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 04, 2012, 12:45:50 μμ »
Είναι απο την καρυδιά που θα κόψουμε ή απο κάποιο άλλο ξύλο φρεσκοκομμένο που μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα.
π.χ. Στο Δασαρχειο της περιοχής υπήρχαν κάποια κατασχεμένα (νομίζω δρυς ήταν) που περίνεναν πλειστηριασμό και μάλλον δε θα χαλούσε η συνταγή να πάρω ένα μικρό κομμάτι.
Απο τα λίγα που γνωρίζω, θέλει "φούρνισμα" για να χάσει την υγρασία του και να παρουσιάσει τις όποιες στρεβλώσεις - σκασίματα θα γινόντουσαν με την έλειψή της. Χρόνους και θερμοκρασίες, δεν ξέρω, συγνώμη  ::dontknow::
Παναγιώτης

Αποσυνδεδεμένος sirius

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 04, 2012, 12:51:55 μμ »
Οταν κοψεις το ξυλο απο τη φυση τοτε θα πρεπει να φυγουν τα υγρα του εγω το αφηνω για 5-6 μηνες κατω απο σκια.....

Αποσυνδεδεμένος xristosstergiou

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 04, 2012, 03:02:14 μμ »
Όσον αφορά το σκάσιμο ενός κομμένου κορμού, αυτό που κάνω εγώ είναι αφού τον κόψω να τον αλείψω και από τις δύο πλευρές με ξυλόκολλα. Αφού στεγνώσει η ξυλόκολλα τον αφήνω στον ήλιο όσο χρειάζεται. Το ξύλο έτσι δεν πρόκειται να σκάσει, μετά το κάνεις ότι θες, αφού αφαιρέσεις την ξυλόκολλα. Κόλπο που έμαθα από τον παππού μου και το εφαρμόζω εδώ και καιρό. (Το έχω δοκιμάσει σε πυξάρι, δρύ, λεύκα, καρυδιά)
Οι βιτρίνες αποδεικνύονται πάντα μικρές...!

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 04, 2012, 08:50:16 μμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας. Να ρωτήσω μόνο κάτι. Αν το ''ξεράνω'' με οποιαδήποτε απο τις παραπάνω μεθόδους, οι σανίδες για το πέτσωμα πλοίων που θα βγουν, θα μπορούν μετά να διαμορφωθούν δηλ να λυγίσουν αν τις βουτήξουμε στο νερό? Έχει δοκιμάσει κανείς?

Όσον αφορά το σκάσιμο ενός κομμένου κορμού, αυτό που κάνω εγώ είναι αφού τον κόψω να τον αλείψω και από τις δύο πλευρές με ξυλόκολλα. Αφού στεγνώσει η ξυλόκολλα τον αφήνω στον ήλιο όσο χρειάζεται. Το ξύλο έτσι δεν πρόκειται να σκάσει, μετά το κάνεις ότι θες, αφού αφαιρέσεις την ξυλόκολλα. Κόλπο που έμαθα από τον παππού μου και το εφαρμόζω εδώ και καιρό. (Το έχω δοκιμάσει σε πυξάρι, δρύ, λεύκα, καρυδιά)
Δηλ για ένα κορμό 15 cm διάμετρο, πόσος χρόνος χρειάζεται περίπου τώρα το καλοκαίρι?

::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος xristosstergiou

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 05, 2012, 12:00:32 πμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις απόψεις σας. Να ρωτήσω μόνο κάτι. Αν το ''ξεράνω'' με οποιαδήποτε απο τις παραπάνω μεθόδους, οι σανίδες για το πέτσωμα πλοίων που θα βγουν, θα μπορούν μετά να διαμορφωθούν δηλ να λυγίσουν αν τις βουτήξουμε στο νερό? Έχει δοκιμάσει κανείς?
Δηλ για ένα κορμό 15 cm διάμετρο, πόσος χρόνος χρειάζεται περίπου τώρα το καλοκαίρι?
::salut:: ::salut::

Από όσα ξύλα έχω δοκιμάσει του πλατάνου θέλει το περισσότερο χρόνο. (Δηλαδή πάει ανάλογα με το πόσο υδρόφιλο είναι το δέντρο). Για βελανιδιά πιστεύω και ένας μήνας στον ήλιο, στη ζέστη (σε σκιερό μέρος πάντα, συγνώμη για την ασάφεια :oops:) του καλοκαιριού σου είναι αρκετός (με μήκος πχ 20-25 εκ.) - τουλάχιστο για μένα είναι. Επίσης διάλεξε κομμάτι που να μην έχει (όσο είναι δυνατόν) στην φλούδα του σκασίματα ή εξογκώματα, γιατί είναι πολύ πιθανό μέσα να έχει ρόζους. Όσον αφορά το θέμα του λυγίσματος (δεν έχω ασχοληθεί με παραγωγή σανίδων, σίγουρα υπάρχει κάποιος ειδικότερος) σε τέτοια μικρά πάχη δεν μπορώ να προτείνω κάτι... ::salut:: ::salut:: ::salut::
Οι βιτρίνες αποδεικνύονται πάντα μικρές...!

Αποσυνδεδεμένος xiale

• Scale 1/144
  • *
  • Αλέξανδρος
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 05, 2012, 12:33:49 πμ »
 ::thanks_smilie:: ::thanks_smilie::

Tags: