ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΥΛΙΚΑ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΥ > Μοντελιστικές τεχνικές & Άρθρα

Φτιάξτε ρεαλιστική θάλασσα για τα καράβια σας!!!

<< < (2/13) > >>

c.nemo:
Θάλασσα.....Μέρος 6ο....Βάψιμο!!!

Τέλος λοιπόν με τα του πηλού!Προχωράω λοιπόν στην προετοιμασία της βάσης για να δεχτεί καλύτερα τα χρώματα !
Πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή τη φάση είναι η κάλυψη όλου του πηλού με ατλακόλ και μετά με ακρυλικό γκρι χρώμα.

   
Απλωσα την ατλακόλ παντού και έτσι έπαψε πιά η επιφάνεια να είναι πορώδης .Εδώ η ατλακόλ απλώνεται σαν χρώμα προσέχοντας να πηγαίνει παντού.Η ατλακόλείναι ελάχιστα αραιωμένη με νερό ώστε να τρέχει το πινέλο και το υλικό να μπαίνει και στην παραμικρή λεπτομέρεια της θάλασσας!

Σειρά έχει το αστάρι της επιφάνειας.Χρησιμοποίησα γκρι ακρυλικό χρώμα !Μπορεί να χρεισιμοποιηθεί και κάποιο άλλο χρώμα ,όπως γαλάζιο, λευκό ,ακόμα και πράσσινο ανοιχτό!Αλλά πάντα με βάση το νερό.
   


Επίσης με μαύρο ακρυλικό έβαψα την εσοχή που θα καταλήξει το πλοίο.Μόνο περιμετρικά και αυτό για να μην ''φεγγίζει'' το φελιζόλ στα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν!
   

 

Τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσω .Χρώματα aquarellas με βάση μόνο το νερό το λέει και η λέξη ''aqua''
Το βάψιμο θα γίνει σε δύο φάσεις πρώτα θα χρησιμοποιήσω όλα τα χρώματα εκτός το λευκό και στη δεύτερη φάση θα προσθέσω λευκό.     

                τα χρώματα........PHTHALO GREEN ή EMERALD GREEN
                                           PRUSSIAN BLUE
                                           INDIGO
                                           ULTRAMARINE DEEP
                                           IVORY BLACK
                                           CHINESE WHITE  ή  TITANIUM WHITE

Το βάψιμο αρχίζει.....   
Εγώ χρησιμοποιώ έναν ανοξείδωτο δίσκο για το ανακάτεμα των χρωμάτων ,αλλά και κάποιο ταψάκι αλουμινίου κάνει μια χαρά.
Θέλουμε κάτι πάντως να έχει εύρος ώστε να μπορούμε να κάνουμε τις μίξεις των χρωμάτων.
Πρόσθεσα λίγο νερό....λίγο σε πρώτη φάση και αν χρειαστεί ξαναβάζουμε.

Πέρνοντας από εδώ και από εκεί χρώμα χωρίς να τα κάνουμε μια σούπα όλα' δεν θέλουμε ένα ομοιγενές χρώμα αλλά περισσότερα με τόνους του μπλε ,από πράσσινο μπλε μέχρι πολύ σκούρο μπλέ ,απλώνω στην επιφάνεια αφήνοντας το χρώμα να κάνει τη δουλειά του.Όπου έχω εσοχές το χρώμα είναι σκουρότερο και όπου προεξοχές ανοιχτότερο .Κάπως έτσι λειτουργεί και το φως στην επιφάνεια  της θάλασσας ανακλώντας στα μάτια μας το μπλέ του ουρανού.
   

Εχουμε λοιπόν μια χρωματισμένη υγρή επιφάνεια που κάπου πρασιννίζει κάπου είναι πιό μπλέ και κάπου πιό μαύρη (εσοχές κυματισμών).
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω οτι η δική μου θάλασσα μια και θα αναπαριστά βόρεια θάλασσα (Νορβηγία μεριά)θα είναι αρκετά σκοτεινή)αφήνοντας το μαυρο να παίξει περισσότερο με τα χρώματα.Αν θέλουμε νοτιότερες θάλασσες χρειαζόμαστε περισσότερο μπλέ και πράσσινο ,αλλά πάντα μαυρο χρώμα.ΤΟ ΜΑΥΡΟ είναι το πιό ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ χρώμα.Κάνει τις θάλασσες μας ΦΥΣΙΚΑ μπλέ.

Προσθέτω ακόμα λίγο από όλα τα χρώματα, αλλά αυτή τη φορά και το άσπρο ,τώρα το μείγμα είναι εμφανώς πιό πηχτό και ''βάφει ''.

Αλλά όπως βλέπετε τα χρώματα ακόμα φαίνονται (δεν έχουν γίνει ένα).Περνάω όλοι την επιφάνεια, τώρα το χρώμα είναι πιό πηχτό και η απόχρωση που βγαίνει είναι η τελική ......αρκετά μπλέ αλλά και γκρι μια και το άσπρο έχει αναμιχτεί με το υπάρχον μπλέ και μαυρο που έχει παραμείνει στο δίσκο αλλά και στη θάλασσα.

Αλλη μια μικρή παρέμβαση που χρειάζεται είναι ο περιμμετρικός αφρισμός που συνήθως γίνεται κάτω από την επιφάνεια .Απλά περισσότερο λευκό, πιό αδιάφανο χρώμα και βάψιμο περιμετρικά της οπής.
   
 
Και οι τελικές φωτο από την όλη δουλειά μέχρι εδώ....

Εδώ μόλις έχει βαφτεί .Τα χρώματα είναι ακόμα υγρά και πλησιάζει πολύ αυτό που θα έχουμε οταν περαστούν τα βερνίκια




Σε αυτές τις δύο τα χρώματα έχουν στεγνώσει και φαίνονται τελείως διαφορετικά .Η θάλασσά μας είναι ματτ και το φως λειτουργεί διαφορετκά......
Μόλις πέσουν τα πρώτα βερνίκια θα μπει και το πλοίο επάνω ,έτσι η κατασκευή θάλασσας και πλοίου θα τελειώσουν μαζί και παράλληλα!

c.nemo:
Θάλασσα.... Μέρος 7ο......συνέχεια με βάψιμο!

Πέρασα το πρώτο χέρι έναμελ γυαλιστερό βερνίκι.Εδώ χρειάζεται  έναμελ να ''κλείσει ''τις ακουαρέλες ,ωστε όταν θα πέσουν τα πρώτα χέρια ατλακόλ να μην μπορεί να σηκωθεί το υδατοδιαλυτό χρώμα.

      
Το χρώμα επανήλθε όπως περίπου ήταν όταν ήταν ακόμα υγρό το χρώμα.Με στεγανοποιημένη πιά την επιφάνεια προχωράω πιά σε ένα μικρό ΕΦΕ....εκμεταλευόμενος τις ιδιότητες των υλικών.





   
Επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία του εφέ που σας έλεγα.....με ακουαρέλες λευκού ενός μπλε (δεν έχει και τόσο σημασία)και του πράσσινου ,έγιναν τα νερά που βλέπεται .Το στεγνό γυαλιστερό βερνίκι από κάτω ,εντελώς υδρόφοβο ,έκανε την ακουαρέλα και το νερό της να μαζευει σε μικρές  σταγόνες στην επιφάνεια.Με αυτόν τον τρόπο τελειώνει αυτό που λέμε υποθαλάσσιος αφρισμός.Το αφήνω να στεγνώσει ,να φύγει το νερό και να μείνει μόνο το χρώμα.
Σε αυτή τη φάση φαίνεται αρκετά έντονο οταν θα πέσουν τα άσπρα θα είναι μια χαρά.


Πάλι με το έναμελ γυαλιστερό περνάω τα σημεία του νέου νεροχρώματος ,δεν χρειάζεται όλη η επιφάνεια ,είναι ήδη πολύ γυαλιστερή.


Το αποτέλεσμα μέχρι εδώ.....


Επόμενο σημαντικό, τα στρώματα ατλακόλ....εδώ σας παρουσιάζω το ένα αλλά μπορείτε να επαναλάβετε περισσότερα.
Χάρη στο παχύ στρώμα της ατλακόλ η θάλασσα θα αποχτήσει διαφάνεια και βάθος.

Με ένα στρογγυλό φαρδύ πινέλο χτυπάμε κυριολεκτικά την επιφάνεια ,επίσης και η ατλακόλ μπάινει σε γεναιόδωρη ποσότητα ,περίπου όση μπορεί να σηκώσει το πινέλο μας.Σημαντικός παράγοντας για το εφέ αυτό είναι να μην έχει αραιωθεί καθόλου.
   
Δουλεύω όλη την επιφάνεια .....


Παρατηρήστε τα ανασηκώματα της κόλλας,όταν στεγνώσουν τα απανωτά στρώματα που θα περάσουμε θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιφάνεια και όλες αυτές οι μικρές ανωμαλίες θα κάνουν παιχνίδι με το φως και θα εντάσουν τη θάλασσά μας στην κλίμακα του πλοίου ....είναι και αυτό ένα από τα ζητουμενά μας!

c.nemo:
Θάλασσα.....Μέρος 8ο.....τέλος ατλακόλ .2 χέρια .Αποτέλεσμα πριν τους τελικούς αφρισμούς.

      
Όλες οι αρχικές λεπτομέρειες που έγιναν με τον πηλό φαίνονται ακόμα παρά τα δύο χέρια ατλακόλ.
Τα κύματα έχουν γίνει πιό ομαλά και κατά τη γνώμη μου κοντά στην κλίμακα.

Για του λόγου το αληθές ,δείτε τηφωτογραφία χωρίς πολλά πολλά φώτα.

Σε αυτή τη φωτό σε κάποια σημεία υπάρχει ατλακόλ που δεν έχει στεγνώσει!

      

c.nemo:
Θάλασσα ......Μέρος 9ο....Wellcome to sillicon Valley

Σιλικόνες.....


Τα υλικά μας....σιλικόνη κοινή αντιμουχλική,και λευκη ακρυλική.Χρησιμοποιείται για κάλυψη αρμών κουφομάτων και μπορεί να βαφτεί με κοινό πλαστικό.
Βλέπεται την ποσότητα  ,ελάχιστη λευκή για να βγει ένα υπόλευκο χρώμα με σχετικά μικρή  διαφάνεια.


Γίνεται η ανάμιξη πολύ εύκολα με μια οδοντογλυφίδα....σε αυτή τη φάση η μυρωδιά είναι πολύ έντονη.


Με ένα σκληρό λευκό πινέλο απλώνω το μίγμα σε πρώτη φάση εκεί που έχω κάνει τον πρώτο κυματισμό με τον πηλό.
Δουλεύω με κυκλικές κινήσεις καλύπτοντας τις ανωμαλίες στην επιφάνεια της θάλασσας.Σταματάω μόλις η επιφάνεια γίνει ομαλή.


Σε αυτή τη φωτο φαίνεται πόση από την επιφάνεια κάλυψα με την αρχική ποσότητα.Ηδη το μείγμα έχει σκληρίνει .
Οπότε δεν μπορούμε να το πάμε μια και έξω.Χρειάστηκα περίπου 5 τέτοιες ποσότητες για όλη τη θάλασσα.


Εδώ τα πινέλα που χρησιμοποίησα.Ειναι πολύ φθηνά .Μόλις τελειώσω θα πεταχτούν η σιλικόνη τα κάνει σαν λαστιχένια.


Τέλος με τη μία πλευρά.

Και οι υπόλοιπες......σε αυτή τη φάση η θάλασσα έχει τελειώσει ,έχει μείνει ελάχιστη δουλειά όταν πιά θα τοποθετιθεί το πλοίο στη θέση του και το κενό της γάστρας καλυφτεί με ατλακόλ.Θα γίνουν επίσης κάποιες λεπτομέρειες στου αφρούς γύρω γύρω στη γάστρα αλλά και σε πλώρη και πρύμη.
            

c.nemo:
Θάλασσα Μέρος 10ο the canyon!

Το σκάφος μπήκε οριστικά στη θέση του!
Ήρθε η ώρα να καλυφτεί το αντιαισθητικό κενό μεταξύ γάστρας και θάλασσας .
Σε πολλά πλοία υπάρχει αφρός παντού σε αυτό το σημείο και τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα μια και με το μείγμα των σιλικόνων καλύπτεις το κενό.
Στην περιπτωσή μας δεν θα υπάρχει αφρός παντού.Η ατλακόλ και οι διαφανείς ιδιότητές της μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε καθαρή γάστρα αλλά και αφρούς όπου ακριβώς θέλουμε.....


Η διαδικασία είναι εντελώς απλή με ένα πινέλο ''κλείνουμε'' το κενό μεταξύ γάστρας και θάλασσας.


Η ατλακόλ μπάινει γύρω γύρω από τη γάστρα.Πολύ σημαντικό είναι όμως να το κενό να μην κλειστεί παντού.Αφήνουμε μερικά κενά εκεί που θα έρθει (στο επόμενο βήμα) να μπει μείγμα σιλικόνης .Ετσι από τη μία κάνουμε το  εφέ της σύγκρουσης του νερού με το σκάφος και τη δημιουργία από αυτό του αφρού,και από την άλλη βοηθάμε να στεγνώσει σωστά η ατλακόλ χωρίς να μας μείνουν σημεία λευκά.
Στα σημεία που βλέπετε στη φωτογραφία θα μπει μείγμα σιλικόνης!

   

Και η τελική .Οπου βλέπετε έντονο λευκό θα γίνει διάφανο.Επίσης φαίνεται καθαρά το μείγμα της σιλικόνης που είναι πιό υπόλευκο σε σχέση με το καθαρό λευκό της ατλακόλ ,βλέπετε πόσο ρεαλιστικός είναι λοιπόν ο αφρός με αυτήν την τεχνική ,μοιάζει να δημιουργείται από το ίδιο το νερό!

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση