Αποστολέας Θέμα: Medieval Water Mill 1/20 (Νερόμυλος κάπου στο μεσαίωνα).  (Αναγνώστηκε 19290 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος architect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Doha Qatar
  • modelclub.gr
Απ: Medieval Water Mill 1/20 (Νερόμυλος κάπου στο μεσαίωνα).
« Απάντηση #125 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 02:19:32 μμ »
Για σκάλισμα τοίχου σε Dow, κοίτα εδώ από τον Per Olaf Lund.
http://www.little-norway.org/forum/index.php?topic=174.0
THEY CALL ME CAPTAIN SLOW

Αποσυνδεδεμένος ArchonMichail

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Medieval
« Απάντηση #126 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 03:05:39 μμ »
Καλησπέρα Αντώνη και χαίρομαι ιδιαίτερα που τα ξαναλέμε !!
Δεν μου πήγαινε η καρδιά να το παρατήσω γιατί αφενός μου αρέσει το δημιουργικό μέρος της κατασκευής, αφετέρου είναι κάτι που το έχω ήδη σχεδιάσει στο μυαλό μου και έχω ξενυχτήσει και ασχοληθεί αρκετά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που την κατασκευή μου τη θέλω κοντά μου και δεδομένης της χωροταξικής αλλαγής που επήλθε στο σπίτι λόγω της μικρούλας το σίγουρο ήταν πως θα κατέληγε στην αποθήκη, γιατί το βάρος της ήταν απαγορευτικό για το νέο χώρο του γραφείου μου. Σίγουρα η νέα αρχή μου δίνει τη δυνατότητα για βελτιώσεις της κατασκευής και αρκετές προσθήκες πχ ο εξωτερικός χώρος στην προηγούμενη ήταν περιορισμένος ενώ τώρα θα προβλεφθεί περισσότερος χώρος. Το σκηνικό το έχω ήδη στο μυαλό μου και είναι κοντά σε αυτό που μου αναφέρεις. 
Αυτό που θα ήθελα να μου εξηγήσεις είναι το θέμα του σχήματος. Η κατασκευή δεν θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχήμα πχ τετράγωνο ή ορθογώνιο?
Και επίσης το πάχος των τοίχων του ισογείου πρέπει να είναι 2m ?! Δεν είναι υπερβολική διάσταση για ένα τέτοιο κτίσμα? Περιμένω απάντηση σου για να προμηθευτώ και αντίστοιχου πάχους dow και πολύτιμες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Μιχάλης

''Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα
στο αγιάζι των λειμώνων στη μόνη ακτή του κόσμου''  Οδ. Ελύτης.

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #127 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 06:02:24 μμ »
Μιχάλη το μήνυμα δεν ήρθε, γιατί κόπηκε η σύνδεση.
Λοιπόν ξαναλέω. Το πάχος του τοίχου, είναι 2 μέτρα, όχι κάτω από 1,60, γιατί είμαστε στο μεσαίωνα και οι τεχνίτες δεν ένοιωθαν σιγουριά. Οι κατασκευές ήταν χοντροκομμένες και βαριές. Επιπλέον, το κτίσμα είναι διώροφο και δέχεται και τις καταπονήσεις του μύλου.
Το κτίριο, είναι προσαρμοσμένο στο έδαφος, που δεν είναι ταψί. Οι ανισοϋψείς, ο δρόμος, και το ποτάμι που τροφοδοτεί το μύλο, αλλά και οι ατελείς μετρήσεις της εποχής κάνουν το κτίριο παράγωνο.
Κοίτα εδώ http://www.greekscapes.gr/~landscapesatlas/images/stories/landscapes_IMAGES/34.N.MAGNHSIAS/WEB_IMAGES_VYZITSA/07.jpg
http://www.dolihos.gr/wp-content/gallery/paradosiaki-oikia01-emporios-nisyros/thumbs/thumbs_2.jpg
Γι αυτό σου λέω περιμένω να δώ (..........ακούγομαι σα δάσκαλος) τη μακέτα σχεδιασμένη σε μιά βάση, με τις καμπύλες του εδάφους, το δρόμο και το ποτάμι.

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #128 στις: Οκτωβρίου 02, 2013, 08:08:18 μμ »
Αντώνη οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις σου είναι πάντα απολαυστικές και καλοδεχούμενες. Θα ξεσηκώσω τις σημειώσεις - σκίτσα μου και θα ανεβάσω σχετική κάτοψη της κατασκευής.

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #129 στις: Οκτωβρίου 12, 2013, 11:28:07 πμ »

Αντώνη μια κάτοψη της μακέτας και του περιβάλλοντως χώρου.

Έχουμε λοιπόν το κτίσμα (μύλος με την φτερωτή), το ποτάμι, μια ξύλινη πεζογέφυρα, ίσως λίγο
πιο μεγάλη για να χωράει και μια άμαξα που μεταφέρει τα σακιά με το αλεύρι, μερικά δέντρα και η τυπική βλάστηση για ένα ποτάμι.
Όσον αφορά την κλήση του εδάφους ξεκινώντας από την αριστερή πλευρά κατηφορίζουμε στην αριστερή όχθη και μετά
το έδαφος βαθαίνει περισσότερο για να δημιουργήθεί η κοίτη του ποταμιού. στην δεξιά όχθη ανεβαίνει προς τα επάνω δημιουργεί ένα πλάτωμα και στο τελείωμα της δεξιάς πλευράς κάποιους χωμάτινους όγκους οι οποίοι αγκαλιάζουν από δεξιά το κτίσμα.

Αναλόγως πόσο μεγάλη θα είναι η φτερωτή θα εξαρτηθεί και το ανέβασμα του πέτρινου τοίχου παραπάνω από το ισόγειο.
Διαφορετικά πέτρινο θα είναι μόνο το ισόγειο. Και μια ιδέα για την ξύλινη γέφυρα.

Αποσυνδεδεμένος repetan

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
« Απάντηση #130 στις: Οκτωβρίου 12, 2013, 11:42:54 μμ »
  Μιχάλη καλησπέρα , από ότι βλέπω ο όροφος θα είναι ξύλινος , οπότε πιθανόν να μη χρειάζεται το πάχος των 2 m  στο ισόγειο , θα μας πει βέβαια ο έτερος Αντώνης , το σχέδιο το βλέπω καλό αλλά μου φαίνεται ότι θα χρειαστείς ολόκληρο τραπέζι για να το βάλεις .
 Καλή συνέχεια .
 Αντώνης  ::salut::

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #131 στις: Οκτωβρίου 13, 2013, 12:33:18 πμ »
Καλησπέρα Αντώνη, σκέφτηκα να φτιάξω μικρότερη φτερωτή και αυτό μου επιτρέπει να κατασκευάσω τον όροφο με διαφορετικό υλικό από την "πέτρα".
Η διάσταση της συνολικής επιφάνειας της μακέτας είναι 80 cm x 60 cm μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη επιφάνεια που ήταν 50 cm x 50 cm. Περιμένω και την άποψη του Αντώνη ... Τα υλικά τα προμηθεύτηκα και είμαι έτοιμος !

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #132 στις: Οκτωβρίου 13, 2013, 11:19:51 μμ »
Μιχάλη καλησπέρα

Πολύ ωραία σχέδια....τι δουλειά κάνεις?? κάτι κοντά στο σινάφι μας???

Η κλίμακα γιατί να είναι 1/20 ?? Θα σου δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Θα βάλεις φιγούρες?? Που θα τις βρεις??
Το μέγεθος σίγουρα μετράει....και στην περίπτωσή σου άστα....θέλεις σπίτι, ή μια πολύ υπάκουη σύζυγο, από αυτές που δεν υπάρχουν. Ακόμα, αν συνεχίσεις στην κλίμακα, δεν θα φτιάξεις άλλο διόραμα, εκτός κι αν έχεις αεροδρόμιο.
Θα σου έλεγα λοιπόν να πας στην 1/35. Κι αυτό γιατί το σχέδιο, θέλει μεγάλωμα. Δηλ, το ποτάμι είναι πολύ μικρό για γυρίσει η φτερωτή. Πρέπει να το κάνεις πολύ μεγαλύτερο, και βαθύτερο. Ακόμα, συνήθως, οι νερόμυλοι χτίζονταν σε καταρράχτες. Θα ήταν λοιπόν πολύ ενδιαφέρον να σχεδιάσεις κατά σειρά της ροής (κατάντι το λέμε εμείς οι μηχανικοί), πρώτα το γεφύρι, μετά τον καταρράχτη και πάνω στον καταρράχτη τη φτερωτή. Το νερό δηλ να πέφτει πάνω στην φτερωτή από ύψος.
Ο δεύτερος όροφος είναι σε σκελετό από ξύλο και γέμισμα μικρή πέτρα. Λέγεται τσατμάς. Ο τσατμάς λοιπόν, είχε πάχος τριάντα πόντους, μισό μέτρο το πολύ. και είχε μεγάλα παράθυρα, γιατί ήταν ελαφρύς τοίχος. Καλή ιδέα να τα μεγαλώσεις, για να φαίνεται το εσωτερικό.
Κάτι για τον προσανατολισμό.
Στα διοράματα, υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία για το πως πρέπει να στήνεται. Όπως όμως και να έχει το πράμα, δεν είναι ωραίο να τοποθετείς το κεντρικό θέμα παράλληλα με τη βάση. Καλύτερα να το στρίψεις κάπως. Ακόμα, θα ήταν καλό, να μην ολοκληρώσεις το κτίσμα, και μια γωνία του ή πλευρά να είναι ανοικτή, για να φαίνεται το εσωτερικό.....τόση δουλειά θα ρίξεις εκεί μέσα.
Α!! και το γεφύρι πέτρινο.....οπωσδήποτε....και όπως σου είπα το κτίσμα να είναι παράγωνο.....και βάλε και δέντρα.....

Φίλε Μιχάλη, καλώς ήρθες στο κλάμπ των τρελών.....εεεε......των διοραμάτων.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #133 στις: Οκτωβρίου 14, 2013, 12:21:42 πμ »
Εμ δεν ήξερες, εμ δε ρώταγες;;;;  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #134 στις: Οκτωβρίου 14, 2013, 11:06:00 πμ »
Καλημέρα Αντώνη και καλή εβδομάδα.

Όσον αφορά την κλίμακα δεν μπορώ να την αλλάξω τώρα καθώς θα χρησιμοποιήσω πολλά από τα στοιχεία της προηγούμενης μακέτας (για οικονομία υλικών) τα οποία είναι στην κλίμακα 1:20. Φιγούρες όχι δεν θα χρησιμοποιήσω. Tο μέγεθος της μακέτας σίγουρα μετράει (όπως και η γνώμη και η επιθυμία της συζύγου, ευτυχώς όμως ακόμα έχουμε συγκατάθεση) αλλά τουλάχιστον γλίτωσα από το βάρος του γύψου οπότε αυτό μου λύνει τα χέρια για το σημείο της τελικής τοποθέτησης.

Η δημιουργία καταρράκτη δεν είναι άσχημη ιδέα και στην έρευνα που είχα κάνει βρήκα αρκετούς, επειδή όμως η εμπειρία μου στην απόδοση νερού είναι σχετικά φτωχή προτίμησα τελικά να φτιάξω νερόμυλο κοντά σε όχθη ορμητικού ποταμιού. Υπάρχει βέβαια και το είδος των νερόμυλων που λόγο θέσης κινούνται με τη δύναμη του νερού από καταρράκτη αλλά όχι άμεσα αλλά μέσω καναλιού το οποίο καταλήγει στη φτερωτή. Θα προσπαθήσω να δω τι μπορώ να κάνω... Σε κάθε περίπτωση βέβαια η φτερωτή δεν θα γυρνάει καθώς τα πτερύγια της πρέπει να βρίσκονται μέσα στο νερό. Ο σχεδιασμός πάντως του μηχανισμού είναι για να περιστρέφεται τόσο η φτερωτή όσο και η μυλόπετρα.

Όσον αφορά τον προσανατολισμό έχεις δίκιο θα αλλάξω τον σχεδιασμό θα έχει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δέντρα θα έχει σίγουρα όπως και την ανάλογη βλάστηση ... έχω ήδη εκδηλώσει  ρακοσυλλεκτική συμπεριφορά στην ανεύρεση συρμάτων από καλώδια για να τα φτιάξω. Το πέτρινο γεφυράκι τώρα δεν είναι άσχημο απλά θεώρησα πως λόγω εποχής η κατασκευή θα ήταν απλή και ξύλινη. Αν έχεις κάτι σχετικό που να εναρμονίζεται με την εποχή, και την αρχιτεκτονική της περιόδου θα ήθελα να το δω.

Σε κάθε περίπτωση όπως έχω γράψει αρκετές φορές σε ευχαριστώ κι εσένα και τον έτερο Αντώνη, τον Κώστα και όλα τα άλλα παιδιά για τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις σας, είναι καλοδεχούμενες και σεβαστές. Μακάρι αυτός ο κόσμος των "τρελών" με μεράκι, ενδιαφέρον και καλή διάθεση να μπορούσαμε να τον συναντήσουμε και στην καθημερινότητα μας. Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι ένα μέρος αυτής της παρέας !!

Καλημέρα σε όλους και καλή συνέχεια. Θα επανέλθω με νέο σκίτσο της κατασκευής.   

Tags: