Αποστολέας Θέμα: Αρχαριος ερωτήσεις για ξεκίνημα με N scale  (Αναγνώστηκε 12572 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
  • modelclub.gr
Απ: Αρχαριος ερωτήσεις για ξεκίνημα με N scale
« Απάντηση #50 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 01:58:37 μμ »
ok εληφθη !!

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #51 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 02:02:44 μμ »
Μάλλον δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω με την επιλογή της HEKI. ::salut::
Πάνο όταν λες μεγαλύτερο, εννοείς να προεξέχει, φαντάζομαι?
[/quote]

Παλι με προλαβε ο Βασιλης :roll:
Το "νορμαλ" ειναι να κρυβεται ολος ο συρμος οταν μπαινει στο τουνελ.
Και στη δικη σου μακετα και κλιμακα αυτο ειναι ευκολο, γιατι χωραει!
Αν εχεις συρμους πανω απο 1.20 τοτε θα περισσευει κανα βαγονι αλλα δε θα φαινεται ασχημο.
Επισης (γνωμη μου παντα) δωσε υψος πανω απο το τουνελ, να μη μοιαζει με υποστεγο που φυτρωσε φυση επανω του. :mrgreen: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #52 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 03:02:24 μμ »
Επισης (γνωμη μου παντα) δωσε υψος πανω απο το τουνελ, να μη μοιαζει με υποστεγο που φυτρωσε φυση επανω του. :mrgreen: ::salut::
  :lol:

Νομίζω ότι με την επέκταση θα χρειαστεί να δώσεις και λίγο ύψος στο "νέο" κομμάτι

Αποσυνδεδεμένος Πάνος

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • modelclub.gr
« Απάντηση #53 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 05:10:00 μμ »
Γιαννη εχεις π.μ.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #54 στις: Νοεμβρίου 30, 2012, 11:48:05 πμ »
Ο νέος ξαναχτυπά !!
Σκεφτομαι σοβαρά να προχωήσω σε δραστική αλλαγή των σχεδίων και θα ήθελα την γνώμη σας.
Η επιφανεια που δουλεύω όπως σας έχω ξαναπεί είναι 180Χ 145 cm ( περ 2,6 m2), εναλλακτικά εξετάζω την πιθανότητα να πάω σε σχήμα L διαστάσεων 180Χ 220 cm με πλάτος πλευρών περί τα 75-80 m που οδηγεί σε περίπου ίδιο εμβαδόν.
Κάτι σαν το παρακάτω για οδηγό

Αυτά που θα ήθελα να χωρέσω είναι τα ίδια με αυτά που σας είχα περιγράψει : Βιομ. περιοχή, μικρή πόλη με πλατφόρμα επιβιβασης, yard.
Τι θα προτείνατε? να το επιχειρήσω? τώρα που ακόμα δεν θα έχω σημαντικό κόστος παρά μόνο χρόνο και εργασία.
Προφανώς σχέδιο L πλεονεκτεί έναντι του παραλληλόγραμμου, έτσι δεν είναι??

Ευχαριστώ

Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #55 στις: Νοεμβρίου 30, 2012, 04:41:29 μμ »
Προσωπικώς συμφωνώ και προτείνω ανεπιφύλακτα.
Εάν έχεις τον χώρο, φρονώ ότι μία τέτοια διάταξη (Γ) είναι φυσικότερη της παραλληλόγραμμης και ως τέτοια θα αναδείξει την κατασκευή σου περισσότερο.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #56 στις: Δεκεμβρίου 04, 2012, 04:09:08 μμ »
Η μακέτα στα εξ ων συνετέθει και μοντάρισμα από την αρχή.
Το αποτέλεσμα όπως στην φωτό, με διαστάσεις 185 Χ 215 και πλάτος πλευρών 80 εκ. 

Φτου και από την αρχή προς αναζήτηση σχεδίου. Τα προαπαιτούμενα παραμένουν τα ίδια.
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη  :D :D 

Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #57 στις: Δεκεμβρίου 04, 2012, 05:56:07 μμ »
Μπράβο Γιάννη, ένα ΣΚ υπόθεση ήταν τελικά...  :lol:

Το σχέδιο που είχες βάλει προχθές δε σου κάνει;

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #58 στις: Δεκεμβρίου 04, 2012, 06:35:20 μμ »
Νομίζω ότι θα σε βοηθήσουν οι απαντήσεις στο θέμα "Επέκταση Μακέτας N Scale 1,55X0,85 μ "

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,16962.msg355782.html#msg355782

5itdg

.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #59 στις: Δεκεμβρίου 04, 2012, 07:27:23 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ
Κωστα με τα ξυλουργικα τα πάω καλά :lol: :lol: Μια φορά το κάνεις...(ή και δύο)  θα το παλέψω λίγο μέχρι να καταλήξω στο σχέδιο.
Ppantos ευχαριστώ - υλικό για μελέτη ..

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #60 στις: Δεκεμβρίου 05, 2012, 11:54:20 πμ »
Η μακέτα στα εξ ων συνετέθει και μοντάρισμα από την αρχή.
Το αποτέλεσμα όπως στην φωτό, με διαστάσεις 185 Χ 215 και πλάτος πλευρών 80 εκ. 

Φτου και από την αρχή προς αναζήτηση σχεδίου. Τα προαπαιτούμενα παραμένουν τα ίδια.
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη  :D :DΓιάννης

Διέγνωσα (από τα γραφόμενά σου) μία μικρή απογοήτευση για την αλλαγή σχεδίων και την αλλαγή στην κατασκευή.
Καλώς ήλθες στον κόσμο του μοντελλισμού τραίνων...Αυτή η αλλαγή των σχεδίων και της χωροθετήσεως των πραγμάτων θα είναι διαρκής , όσο καλό και να είναι το σχέδιό σου.
Μόνο ίσως οι κορυφαίοι μοντελιστές - κατασκευαστές μακέτας μπορούν να ακολουθούν και να μένουν στο σχέδιο 100% (και γι' αυτό διατηρώ επιφυλάξεις). Αυτοί έχουν είτε μία σειρά σχεδίων που ακολουθούν (με ύψη, γραμμολογία , καλωδιώσεις) είτε μία εμπειρία 40+ σοβαρών κατασκευών από τις οποίες αντλούν ιδέες και τις κάνουν πράξη.
Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί βαδίζουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα αλλάξει πολλές φορές ...Όταν δε ολοκληρωθεί είμαστε σίγουροι ,ότι θα μπορούσε να είχε γίνει και με άλλο τρόπο.

Το "ξύλο" λοιπόν είναι ο καμβάς σου.Πάνω εκεί θα σκεφτείς,θα σχεδιάσεις,θα "ζωγραφίσεις" και θα παρουσιάσεις.

Κάνε λοιπόν αυτό που σε ευχαριστεί και σε συμβουλεύω να μην αναλωθείς παραπάνω σε "στρατηγικό σχεδιασμό" αλλά να μπεις σιγά σιγά στην μάχη.

Η βάση είναι η ενδεδειγμένη (ξυλοκατασκευή) , άρχισε να στήνεις την γραμμολογία και να τοποθετείς είτε τα κιτς είτε χαρτονένια αντίτυπα αυτών στην μακέτα.Μέσα στα σχέδια των κιτς υπάρχει ένα κατοπτικό.Το βγάζεις φωτοτυπία , το κόβεις και έχεις την κάτοψη του κτηρίου σου.Κάνε την χωροθέτηση, δες τί θα μπει που και προχωρείς.Ακόμα κι' αν δεν έχεις όλα τα κιτς αγορασμένα,  κάποιες εταιρείες (Faller) σε αφήνουν να κατεβάσεις τα σχέδια των, οπότε είναι το ίδιο.
Στήσε λοιπόν τις γραμμές , το χωριό, την πλατεία, βάλε τον (χαρτονένιο) δρόμο, το (χαρτονένιο) ποτάμι , την γέφυρα, τις αποθήκες κλπ..., και μετά όλα τα άλλα θα έλθουν ευκολότερα... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #61 στις: Δεκεμβρίου 05, 2012, 02:59:56 μμ »
Δημήτρη χαίρομαι που θεωρείς την βάση ενδεδειγμένη. :D
Όχι δεν απογοητεύομαι, ίσως στεναχωριέμαι λίγο για τον χρόνο που έχασα και που δυστυχώς είναι δυσεύρετος αλλά όλα καλά.
Είμαι της άποψης ότι σημασία έχει το ταξίδι (της κατασκευής) και σκοπεύω να το απολαύσω όσο μπορώ. Δεν έχω σκοπό να φτιάξω τα ξύλα και τις γραμμές και να τρέχω τα τρενάκια όπως άλλοι που μένουν σε αυτά. Και βέβαια δεν βιάζομαι - άλλωστε είμαστε μικροί ακόμα  :roll:
Θα ακολουθήσω απολύτως τις συμβουλές σου για να προχωρήσω το ''μακέτο''. Έχοντας ένα σχέδιο για μπούσουλα έχω αρκετά από τα υλικά που αναφέρεις από κιτ, ώστε να αρχισω να τοποθετώ στον χώρο και βλέποντας και κάνοντας.   

Καλή δεν είναι και η παρακάτω??

Ευχαριστώ

Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #62 στις: Δεκεμβρίου 05, 2012, 03:39:46 μμ »
Αυτές οι αλλαγές των σχεδίων και της χωροθετήσεως των πραγμάτων θα είναι διαρκής
::kerasma::
Ειλικρινά έχω τεράστιο πρόβλημα με αυτό και χαίρομαι που δε συμβαίνει μόνο με εμένα...

Γιάννη το σχέδιο φαίνεται μια χαρά. Θα τις βάλεις όλες αυτές τις διαδρομές ή απλά το έχεις σαν οδηγό;

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #63 στις: Δεκεμβρίου 05, 2012, 04:28:43 μμ »
Σίγουρα μου αρέσει το σχέδιο και προς στιγμήν είναι ενα από αυτά που σκοπεύω να έχω οδηγό.
Θα δείξει Κώστα :lol: :lol:   

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #64 στις: Δεκεμβρίου 09, 2012, 11:39:24 μμ »
Το ΣΚ αφιερώθηκε σε σκούπισμα - σφουγγαρισμα - νοικοκύρεμα και παιχνίδι στο wintrack (δεν θεωρώ το σχεδιασμό στο εν λόγω πρόγραμμα το πιο δυνατό μου σημείο  :lol:
Εχοντας λοιπόν ως οδηγό το προηγούμενο σχέδιο έφτιαξα ένα νέο, στις διαστάσεις μου, το οποίο σας παραδίδω προς σχολιασμό  :oops: - Χτυπήστε αλύπητα !!

Μερικά σχόλια
Yard  και Σταθμός 1 σε επίπεδο -0-
Βιομ Περιοχή λίγο ψηλότερα
Το χωριό όσο ψηλά με βγάλουν οι κλίσεις που θα φροντίσω να μην είναι πάνω από 2,5-3%.
Μικρότερες καμπές - τα εσωτερικά loop - R2
Oι μεγάλες ευθείες θα φροντίσω να μην είναι τελείως ευθείες !!

Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #65 στις: Δεκεμβρίου 10, 2012, 11:24:42 πμ »
Η γραμμή που έχεις βάλει στο αριστερό κομμάτι εσωτερικά που ενώνει το βουνό με το χωριό κάνει loop που σημαίνει ότι αν δε χρησιμοποιείς marklin σύστημα θα πρέπει να αντιστρέψεις την πολικότητα.
Αν και γενικά νομίζω ότι δε χρειάζεται η γραμμή αυτή που κάνει το εσωτερικό loop και αν θες παραπάνω από 2 γραμμές στο σταθμό 2 μπορείς να βάλεις κλειδί πιο πριν.
Επίσης και στο πάνω κομμάτι θα μπορούσες να βάλεις 1-2 ακόμα κλειδιά για να ενώσεις τις γραμμές μεταξύ τους.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #66 στις: Δεκεμβρίου 10, 2012, 02:42:29 μμ »
Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να βρω πως φτιάχνεις και απεικονίζεις τα διαφορετικά επίπεδα στο wintrack, επομένως δεν εχω δώσει με ακρίβεια πως φαντάζομαι το σχέδιο.
Για παράδειγμα στον σταθμό 2 θα έχω μόνο μια παράκαμψη με διπλή γραμμή ενώ τα άλλα δύο loop εξωτερικά του θα είναι σε άλλο επίπεδο.
Ο λόγος που υπάρχουν μακρυές σε μήκος παρακαμπτήριες από το εσωτερικό στο εξωτερικό είναι γιατί δεν ξέρω στην πράξη πως θα μου ταιριάξουν οι κλίσεις :oops:
Όσον αφορά το reverse loop πράγματι θα γίνει με αντιστροφή της πολικότητας.   

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #68 στις: Δεκεμβρίου 10, 2012, 03:44:38 μμ »
Δυνατό !!

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #69 στις: Δεκεμβρίου 10, 2012, 04:10:39 μμ »
Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να βρω πως φτιάχνεις και απεικονίζεις τα διαφορετικά επίπεδα στο wintrack, επομένως δεν εχω δώσει με ακρίβεια πως φαντάζομαι το σχέδιο.

Βάλε άλλα χρώματα στη γραμμή, εγώ αυτό έκανα απλά και γρήγορα για να τα ξεχωρίζω στο δισδιάστατο. Δεξί κλικ στη γραμμή, display και αλλάζεις χρώμα. Για να δώσεις όμως ύψος στο 3d θέλει λίγο δουλίτσα παραπάνω

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #70 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 12:58:05 πμ »
Καλησπέρα παληκάρια,
Τον τελευταίο ενάμιση μήνα περίπου που έχω να γράψω προχώρησα λίγο το μακέτο, και θα ήθελα να σας το παρουσιάσω.
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Πάνο για την σημαντική του βοήθεια στο σχεδιασμό αλλά και τις ιδέες του.
Το σχέδιο στο οποίο δουλεύω είναι  περίπου το παρακάτω 

Η λογική παραμένει η ίδια. Δεξιά Βιομ. Περιοχή,  αριστερά σταθμός - σπίτια. Εχουν προστεθεί δύο έλικες ώστε η οικιστική περιοχή να είναι υπερυψωμένη κατά 13 εκατοστά, και κάτω από το επίπεδο που δημιουργήθηκε κρυφές παρκίδες. Μπροστά δεξιά  θάλασσα.
Οι γραμμές έχουν συγκολληθεί και έχουν ρευματοδοτηθεί ανά δύο μέτρα περ.
Εκκρεμεί να τοποθετηθεί ένα reverse loop module στις παρκίδες.

Σας παραθέτω φωτό - χτυπάτε αλύπητα.

Γιάννης

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #71 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 02:22:45 μμ »
Γιάννη πιστεύω ότι η δουλειά που έχεις κάνει με τη ξυλοκατασκευή είναι πάρα πολύ καλή. Τους έλικες θα τους καλύψεις με βουνό;

Νομίζω όμως ότι θα έχεις ένα πρόβλημα σε ένα σημείο που φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία στο δεξί κλειδί. Επειδή ακολουθεί αντίθετη στροφή ενδεχομένως να έχεις εκτροχιασμούς. Το δοκίμασες;

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #72 στις: Φεβρουαρίου 07, 2013, 11:17:45 μμ »
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
Πράγματι σκοπεύω να τους καλύψω με βουνό, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αφήσω όσον το δυνατό περισσότερη γραμμή ακάλυπτη.
Εχω κάνει πολλές δοκιμές με την μηχανή του σταρτερ σετ που έχω και όλα πάνε καλά χωρίς εκτροχιασμούς  και στο φουλ σπιντ ( το αντίθετο του greeklish πως λέγεται ??  :lol:). Εκεί που έχω προβλήματα εκτροχιασμών είναι όταν βάζω και βαγόνια. Δυστυχώς αυτοί συμβαίνουν με τυχαία συχνότητα και σε τυχαία  σημεία πράγμα που οδηγεί περισσότερο τις υποψίες μου στην ποιότητα των τροχών τους ή στο χαμηλό τους βάρος. Δεν ξέρω, τι λέτε οι πιο έμπειροι ??

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #73 στις: Μαΐου 22, 2013, 02:10:10 μμ »
Αγαπητοί φίλοι ,
Κατα την διάρκεια των τελευταίων μηνών η πρόοδος των εργασιών δεν εγινε ακριβως με τους γρηγορότερους ρυθμούς.
Παρόλα αυτά η μακέτα προχώρησε σε ενα βαθμό και θα ήθελα να σας την παρουσιάσω.
Σχεδόν ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση γραμμών, συγκόλληση και ρευματοδότηση τους. Τοποθετήθηκε decoder Lenz LK200 για το reverce loop, το οποίο λειτουργεί τελεια. Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την καλωδίωση των κλειδιών και την τοποθέτηση decoder και σε αυτά. Εχω προμηθευτεί τα ESU SWITCH PILOT 51800 τα οποία ελέγχουν 4 διακλαδώσεις το κάθε ένα. Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ομαλή συνεργασία με το σύστημα της ROCO και το Multimaus που διαθέτω για τον έλεγχο τους, με μοναδικό θέμα ότι δεν εμφανίζεται το feed back του decoder τουλάχιστον σε αυτό το σύστημα. Ελπίζω αργότερα αν καταφέρω να πάω στο Z21 να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. ( Αλήθεια το έχει πάρει κανείς??? θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσαμε σχόλια για αυτό από πρώτο χέρι)
Σας παραθέτω φωτογραφίες για τα σχόλια σας για αλλαγές - βελτιώσεις - προσθήκες, τα οποία θεωρώ αναγκαία αφού στο στάδιο που βρίσκομαι υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια.

Προκειμένου να δώσω και λίγο χρώμα έβαλα πρόχειρα και μερικά από τα κιτ που δουλευω, εκτός από το refinery της Walthers που έχει αρκετη δουλίτσα

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #74 στις: Μαΐου 22, 2013, 02:55:14 μμ »
οι φωτό που δεν μπήκαν

Tags: