Αποστολέας Θέμα: Oλα για τα χρώματα Gunze  (Αναγνώστηκε 26667 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος aitheras1

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Κορινθος
Oλα για τα χρώματα Gunze
« στις: Απριλίου 08, 2012, 10:19:36 μμ »
παιδια καλησπερα  ::salut:: ανοιγω αυτο το θεμα ετσι ωστε οποιος θελει να μπορει να πει οτι
συμβαινει γυρω απο την χρησιμοποιηση των χρωμματων gunze ειτε θετικο ειτε αρνητικο!
και ξεκινω εγω!
 αφορα το 307 και το 308. τα οποια
1) μονο με απιον..νερο πετυχαινω ιδανικη αραιωση :!: :?:
2) με χαμηλη πιεση εως 1,5 το χρωμα βγαινει με πιτσιλιες.  απο 2 εως 2,5 το χρωμα στρωνει
3) μικροτερα μπεκ με μεγαλες πιεσεις  πολυ αραιωμενα πολλες στωσεις καλυτερα αποτελεσματα :!: :?:
4) κατω απο 1 bar αστο η λαδομπογια ειναι πιο λεπτη! 

το εχει αντιμετωπισει κανεις :?::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Απ: ολα για τα gunze
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 08, 2012, 10:30:21 μμ »
γιατι με νερό ?
να αραιώσεις με το δικό τους διαλυτικό ή με Tamiya ή με ισοπροπυλική
και δεν θα εχεις ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα.
και με διαφορετικες αραιωσεις θα βαφεις χωρις προβλημα σε όλη τη γκάμα πιέσεων.
απο προσωπική πείρα (και αποψη) :
τα Gunze (και απο κοντά τα Tamiya) - ανεξαρτητως αποχρωσης,
ειναι μακράν τα καλύτερα χρώματα για αερογραφο (με το διαλυτικό τους).
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 08, 2012, 10:32:12 μμ »
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Σταύρο. Θεωρώ τα GUNZE κορυφαία και δεν τα αλλάζω με τίποτα.

Επειδή είναι ακρυλικά δεν σημαίνει ότι θα τα αραιώσεις απαραίτητα με νερό. :wink:

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 08, 2012, 10:44:18 μμ »
Η1, Η307, Η308, Η331, Η51 και γενικά Semi Gloss και Gloss...
1. Αραίωση με μείγμα νερού και Ισοπροπυλικής αλκοόλης ή και μόνο με ισοπροπυλική αλκοόλη. (OH) Το μείγμα είναι συνήθως 50% απιονισμένο νερό και 50% OH.
2. Στο αραιωμένο χρώμα προσθέτουμε 4-5 σταγόνες Mr Retarder Mild ανά 1-2ml αραιωμένου χρώματος.
3. Ανακατεύουμε ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ καλά και ποτέ μέσα στο ίδιο μπουκαλάκι. (αυτό βέβαια ισχύει για όλα τα χρώματα).
4. Όσο μεγαλύτερο το μπεκ, τόσο καλύτερος ο ψεκασμός.  Με 0.35mm μπεκ δεν είχα καλά αποτελέσματα, ειδικότερα στο δύσκολο Η1.  Με 0.5mm μπεκ τα αποτελέσματα ήταν τέλεια.
5. Πίεση 1.3-1.5 με πατημένη τη σκανδάλη (working pressure).  Για λεπτές γραμμές έχω κατέβει μέχρι 0.8. Παρακάτω δεν δοκίμασα.

Επίσης, έχω την εντύπωση ότι συμπεριφέρονται καλύτερα σε αερογράφο βαρύτητας παρά σε αναρρόφησης.

Αρνητικά:
- Ενώ στεγνώνουν σχετικά γρήγορα, θέλουν πρακτικά τουλάχιστον 24 ώρες πριν στεγνώσουν εντελώς και πάλι μερικές φορές μπορεί να μείνει δαχτυλιά επάνω ειδικότερα στα gloss χρώματα.  Πλήρες στέγνωμα έχω παρατηρήσει μετά από 72 ώρες.
- Ότι περισσέψει από το αραιωμένο χρώμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 12 ωρών... Μετά... ΑΝ αραιωθεί λίγο ακόμα με ΟΗ μπορεί και να δουλέψει. αλλιώς πέταμα.
- Μικρή ποσότητα για την τιμή τους.

Και μια πληροφορία ακόμα, ουδέτερη.  Το κλασικό Azax τα διαλύει κυριολεκτικά! Εάν χρειαστεί να ξεβάψετε μοντέλο που έχετε βάψει με Gunze, και δεν έχουν περάσει παραπάνω από 24 ώρες, απλά ρίξτε/ψεκάστε Azax πάνω στο μοντέλο και βάλτε το πάνω σε χαρτί κουζίνας.  Το χρώμα θα αρχίσει να κυλάει μόνο του!  Ακόμα και μετά από μέρες ξεβάφει αλλά θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο.
Γίνεται και αραίωση με Azax αλλά θέλει προσοχή για να μην χαλάσει το από κάτω στρώμα λόγο της επιθετικότητας του Azax στα χρώματα αυτά.

Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος HARTMANN7

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • In Cats We Trust
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 08, 2012, 10:50:56 μμ »
Παιδιά να πώ και κάτι άλλο...
Ναι πραγματικά τα Gunze άπαιχτα...αλλά για τον όρο ακρυλικό έχω μια μεγάλη ένσταση. :? :?
Γιώργος Γιαννόπουλος.
IPMS 1282

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 08, 2012, 11:06:01 μμ »
Παιδιά να πώ και κάτι άλλο...
Ναι πραγματικά τα Gunze άπαιχτα...αλλά για τον όρο ακρυλικό έχω μια μεγάλη ένσταση. :? :?

μεγάλη κουβέντα ανοίγεις αλλά .... την εχουμε ξανακάνει
στο μυαλο μου τα έχω ως "υδατοδιαλυτά" (τα οποία όμως δεν αραιώνω με νερό)
και στα "άλλα" που αραιώνονται με αλλους διαλύτες (τύπου White spirit έως ...πολυουρεθάνης)

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Nuclear

• He exists in a world beyond your world. What we only fantasize... he does. He lives a life where nothing is beyond him... nothing is beyond him...
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Λευκωσία - Κύπρος (Καταγωγή - Πύργος Ηλείας - Ελλάδα)
  • Afterlife Computer Graphics
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 08, 2012, 11:15:40 μμ »
Εγώ χρησιμοποιώ τα Gunze με διαλυτικό πολυουρεθάνης ή αλλιώς Lacquer Thinner με άψογα αποτελέσματα.

Αποσυνδεδεμένος Θάνος_79

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΕΛΛΑΣ - ΓΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
  • ΠΑΡΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΟΛΜΗΤΑΙ
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 08, 2012, 11:37:27 μμ »
εγώ τα αραιώνω με το διαλυτικό της Tamiya

κατά την άποψή μου μαζί με τα modelair είναι τα καλύτερα για αερογράφο

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 08, 2012, 11:55:36 μμ »
Gunze και Tamiya τα διαλύω με οινόπνευμα και τα θεωρώ εξαιρετικά για αερογράφο.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 09, 2012, 12:03:40 πμ »
γιατι με νερό ?
να αραιώσεις με το δικό τους διαλυτικό ή με Tamiya ή με ισοπροπυλική
και δεν θα εχεις ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα.
και με διαφορετικες αραιωσεις θα βαφεις χωρις προβλημα σε όλη τη γκάμα πιέσεων.
απο προσωπική πείρα (και αποψη) :
τα Gunze (και απο κοντά τα Tamiya) - ανεξαρτητως αποχρωσης,
ειναι μακράν τα καλύτερα χρώματα για αερογραφο (με το διαλυτικό τους).
 ::salut::
Σ.Σ.

σταυρο συμφωνω! το προβλημα  ομως ειναι το 307 :!: και το 308  :!: λες και ειναι τα κακα παιδια
ολης της γκαμας! ολους τους δαλυτες εχω δοκιμασει και το αποτελεσμα κοκκος  και δεν στρωνει.
με υπερβολικη γυαλαδα!
σε εσενα το 307 και το 308  πως στρωνει :?: τι να πω θα συνεχισω τις δοκιμες! ::salut::

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Σταύρο. Θεωρώ τα GUNZE κορυφαία και δεν τα αλλάζω με τίποτα.

Επειδή είναι ακρυλικά δεν σημαίνει ότι θα τα αραιώσεις απαραίτητα με νερό. :wink:

οντως ειναι κορυφαια αλλα  με το  απιονισμενο νερο τουλαχιστον στο 307 και 308 εχω καλυτερα
αποτελεσματα και μου φαινεται παραξενο! υπαρχει περιπτωση η εταιρια σε καποιους κωδικους
  να προτεινει μονο νερο  :?:   ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
Απ: Oλα για τα χρώματα Gunze
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 09, 2012, 12:28:59 πμ »
σταυρο συμφωνω! το προβλημα  ομως ειναι το 307 :!: και το 308  :!: λες και ειναι τα κακα παιδια
ολης της γκαμας! ολους τους δαλυτες εχω δοκιμασει και το αποτελεσμα κοκκος  και δεν στρωνει.
με υπερβολικη γυαλαδα!
σε εσενα το 307 και το 308  πως στρωνει :?: τι να πω θα συνεχισω τις δοκιμες! ::salut::

οντως ειναι κορυφαια αλλα  με το  απιονισμενο νερο τουλαχιστον στο 307 και 308 εχω καλυτερα
αποτελεσματα και μου φαινεται παραξενο! υπαρχει περιπτωση η εταιρια σε καποιους κωδικους
  να προτεινει μονο νερο  :?:   ::salut:: ::salut::
Κατεβασε πιεση κατω απο 1 bar,ασε το νερακι και βαλε κανα σωστο διαλυτικο και ολα θα πανε καλα. :wink:

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 09, 2012, 03:42:06 πμ »
παιδια το προβλημα επιτελους λυθηκε  :P :P :P ::kerasma::  επειδη ειναι αργα  θα απαντησω αυριο
σας ευχαριστω ολους προκαταβολικα :!: :!: :!:  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος VM

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘήνα
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 09, 2012, 11:41:51 πμ »
Εδω και τρια χρονια που αρχισα να μοντελαρω χρησιμοποιω απο την αρχη Gunze. Ποτε δεν ειχα προβλημα με την αρεωση και τους αερογραφους. Μονο τα μεταλικα ειναι πιο χοντροκοκκα. Τα αρεωνω ειτε με azax, ισοπροπυλικη αλκοολη, ειτε με Tamyia X20, εθτε με Gunze Mr. Levlinig Thinner και παντα προσθετω και λιγες σταγονες Retarder της Galeria απο το πλαισιο.

Βαφω με μπεκ 0.5, 0.3, 0.2 και 15 Bar πιεση.  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος geomar83

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 09, 2012, 03:14:08 μμ »
Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση επι των συγκεκριμενων χρωματων. Ναι ειναι γκλος και σεμι γκλος και βολευουν στο να γλιτωνεις βερνικια για χαλκομανιες. Ομως αντιμετωπιζω θεματα με τα 36375 36320 36231 και το γκρι του Ναυτικου των ΗΠΑ. Αυτο που φοραγαν τα Α-7 Α-4 & F-4 καποτε. Δεν στρωνουν ακομα κ με πολλα περασματα. Διαλυση παντα με Χ-20 Tamiya και συνηθως 80-20 70-30 χρωμα-διαλυτικο. Ριχτε καμια προταση εκτος απο τα Λακερ που δεν παιζει να κανω χρωμα "μη τοξικο" καργα τοξικο.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 09, 2012, 03:20:29 μμ »
Ναι ειναι γκλος και σεμι γκλος και βολευουν στο να γλιτωνεις βερνικια για χαλκομανιες.
Δε θα συμφωνήσω καθόλου μαζύ σου. Αν βάψεις με Gunze και μετά ΧΩΡΙΣ κάποιο βερνίκι περάσεις σήματα με βελτιωτικό της Gunze, θα σου κάνει το χρώμα νιανιά :evil:

Αποσυνδεδεμένος VM

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘήνα
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 09, 2012, 03:24:08 μμ »
Δε θα συμφωνήσω καθόλου μαζύ σου. Αν βάψεις με Gunze και μετά ΧΩΡΙΣ κάποιο βερνίκι περάσεις σήματα με βελτιωτικό της Gunze, θα σου κάνει το χρώμα νιανιά :evil:

Συμφωνω και γω.. με το παραπανω.. την εχω παθει στην αρχη... παντε βερνικι ή Klear πριν τις χαλκομανιες...

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 09, 2012, 04:00:39 μμ »
Παιδιά να ξεκαθαρίσουμε κάτι με τα χρώματα και έπειτα να συνεχίσουμε ώς προς το βάψιμο κτλ......Ολα τα χρώματα είναι ενα "γαλάκτωμα" (emulsion) τ' οποίο αποτελείται απο σωματίδια χρώματος διαλυμένα μέσα σ' ενα διαλύτη. Ανάλογα του διαλύτη χωρίζονται σε ακρυλικά, enamel κτλ κτλ.  Τώρα επειδή εμείς τα ψεκάζουμε με λεπτά tip στους αερογράφους και αυτά είναι πηχτά θέλουν αραίωση αναγκαστικά (μιλώ για τα οχι ήδη λεπτορευστα τύπου Alclad κτλ). ΑΡΑ πρέπει να προσθέσουμε τον ήδη υπάρχοντα διαλύτη που περιέχουν ώστε να αραιωθούν.......Ετσι απο την στιγμή που π.χ. τα Gunze περιέχουν διαλύτη τύπου lacquer (καλώς ή κακώς) ΔΕΝ μπορούμε να τα αραιώσουμε με κάτι άλλο π.χ. νερό.....Δεν γίνεται, είναι σαν το Ι.Χ. μας να καίει αμόλυβδη και εμείς να βάζουμε diesel.  ʼλλα υγρά όπως π.χ. οινόπνευμα κτλ ανακατεύονται με τον ήδη υπάρχοντα διαλύτη και πετυχαίνουμε κάποια αραίωση αλλά οχι την ιδανική. Αμα διαβάσετε στην χημική σύνθεση τα Gunze & Tamiya περιέχουν αιθυλακετόνη (υλικό που συντηρεί τα σωματίδια μέσα στο lacquer) έτσι προσθέτοντας οινόπνευμα ή άλλο αιθυλένιο ή ακετόνη αραιώνουμε μερικώς ενα υλικό του μίγματος....γιαυτό και ίσως παρουσιάζεται overspray ή gloss υφή κτλ.....Καλώς ή κακώς έτσι είναι άλλωστε οι εταιρείες πώς θα κερδίσουν  :?: :?: :?:  Όσο για την υγεία μας, ειλικρινά πείτε μου ποιό υλικό μοντελιστικό είναι καλό  :?: :?: Κόλλες  :?: Στόκοι  :?: Βελτιωτικά σημάτων  :?:

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 09, 2012, 05:09:39 μμ »
Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση επι των συγκεκριμενων χρωματων. Ναι ειναι γκλος και σεμι γκλος και βολευουν στο να γλιτωνεις βερνικια για χαλκομανιες. Ομως αντιμετωπιζω θεματα με τα 36375 36320 36231 και το γκρι του Ναυτικου των ΗΠΑ. Αυτο που φοραγαν τα Α-7 Α-4 & F-4 καποτε. Δεν στρωνουν ακομα κ με πολλα περασματα. Διαλυση παντα με Χ-20 Tamiya και συνηθως 80-20 70-30 χρωμα-διαλυτικο. Ριχτε καμια προταση εκτος απο τα Λακερ που δεν παιζει να κανω χρωμα "μη τοξικο" καργα τοξικο.
Tι ενοεις δεν στρωνουν? Εμενα μια χαρα βγαινουν και μαλιστα με διαλυση εως και 50%.

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #18 στις: Απριλίου 09, 2012, 08:18:38 μμ »
λοιπον παιδια με οσα χρωματα κι αν εχω βαψει παντα εβαζα το διαλυτικο της εταιριας με ικανοποιητικα
αποτελεσματα! ποτε δεν εβαζα νερο μεχρι που προεκυψε το προβλημα με το 307 και το 308.
απλα δεν εστρωνε οπως οι αλλοι κωδικοι! π.χ
δεν γλιστρουσε πανω στο πλαστικο,δεν γινοταν λειο αλλα με κοκκους και γυαλιζε πολυ!
ακομα και το lacquer δοκιμασα αλλα τιποτα
με το νερο ενω σαν αποτελεσμα με ικανοποιουσε επρεπε να βαφω με 2-2,5 bar και πολυ κοντα στο
μοντελο με περισσοτερες στρωσεις και πιο λεπτες δεσμες σκετη κουραση.

η λυση :D

αυτο που ειπε ο  giwrgosd ::salut:: Αραίωση με μείγμα νερού και Ισοπροπυλικής αλκοόλης
μονο με Ισοπροπυλική αλκοόλη καλα αποτελεσματα αλλα οχι τοσο λειο εβγαινε ποιο σκουρο
ενω σε λειο πλαστικο ειχε καλυτερο στρωσιμο.
ενω με το μειγμα ειχε απιστευτη συμπεριφορα πανω στο πλαστικο :!: εγινε το χρωμα γυαλι
με τη σωστη γυαλαδα και στεγνωνε αμεσως και πιεση  1-1.2 αλλα ποιο φωτεινο ισως ποιο σωστο!
δηλαδη καθε  χρωμα και το μειγμα του :mrgreen: σας ευχαριστω ολους με βαλατε στη πριζα ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #19 στις: Απριλίου 11, 2012, 04:28:17 μμ »
Δοκιμασα σημερα με επιτυχια ενα χρωματακι Mr.Metal Color aluminium(alminume γρφαει πανω..). Το χρωμα εχει τις ιδιοτητες της metal σειρας της humbrol,ειναι αντιστοιχο του polished aluminium, μπορεις δηλαδη να το γυαλισεις αφου στεγνωσει. Γενικα ειναι πολυ πηχτο και σχετικα μαστουρομυρωδατο σε σχεση με τα aquieous. Ειναι πιο ακριβο στα 3.60 αν θυμαμαι καλα..
Το αγορασα ως λακερ...δοκιμασα να το ψεκασω με mr.color leveling thinner το οποιο ειναι λακερ διαλυτικο με retarder και δεν ειχα και πολυ επιτυχια αλλα θεωρω οτι ηταν απο δικια μου κουλαμαρα καθοτι σημερα το δοκιμασα με διαλυτικο gunze hobby color thinner(το κλασσικο το μπλε που βαζουμε στα "ακρυλικα"-καλο δε χρειαζεται λακερ διαλυτικο) και ολα πηγαν καλα.Ανακατευτηκε και ψεκαστηκε μια χαρα με επιτυχια. Υστερα δοκιμασα να το  αναμειξω με μαυρο "ακρυλικο" της ιδιας εταιριας ωστε να το σκουρηνω λιγο και πετυχε. Ψεκαστηκε ΚΑΙ το μειγμα με επιτυχια. Και στις δυο περιπτωσεις το γυαλισα με ενα πανακι μετα απο κανα τεταρτο(κανονικα θελει και περισσοτερο) και το αποτελεσμα μπορω να πω οτι ειναι πολυ καλο,φοβερη γυαλαδα-θα ποσταρω φωτο απο τη μπουκα του skyhawk οταν στεγνωσει.Το humbrol το αλουμινι δε μου γυαλισε και ποτε να πω την αληθεια σε αντιθεση με το steel..Ο αερογραφος καθαριστηκε με κλασσικο ΑΖΑΧ μια χαρα,λιγο πιο ζορικα απο οτι το κανονικο "ακρυλικο".

Μεχρι εδω ολα καλα...χαρουμενα αρκουδακια που παιζουνε παρεα...μου γενναται ομως ενα ερωτημα που με απασχολει γενικα και εχω ρωτησει και στον καφε καποια παιδια..ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΜΩ GUNZE/TAMIYA TA "ακρυλικα" ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ???Δηλαδη εγω σα μοντελιστης πρεπει να δουλευω με τα καρκινοχρωματα???????

Επισης υπαρχει καποιο χρωμα βασισμενο στο νερο(ααχαχαχαχα...ετσι θα τα λεω τωρα.) που να ειναι matt...οταν λεω matt εννοω σαν το humbrol matt cote το σμαλτο..οχι το satin που βγαζει το gunze,γιατι το σμαλτο μου τι σπαει στο καθαρισμα,χωρια που καποτε θα παρει μια essence κιτρινο..πλεον μου φαινεται πιο ακακο απο τα "ακρυλικα". Μου ειπε καποιος για τα revell aqua color..αυτα τι λενε??

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #20 στις: Απριλίου 12, 2012, 10:15:00 πμ »
Καλημέρα σας  ::salut::
 σας παραθέτω τί αναφέρει η Gunze περι χρωμάτων  :arrow:
Mr Color = Synthetic Solvent Based Acrylic Lacquer
Mr. Hobby Color (Aqueous) = Alcohol Solvent Based Acrylic Lacquer
Mr. Color leveling thinner = Toluene, acetone, Xylene and Methyl Ethyl Ketone
Hobby Color thinner =  Αcetone, Xylene and Methyl Ethyl Ketone
 Απο αυτά καταλαβαίνουμε την διαφορετικότητα στην σύνθεση των χρωμάτων ενώ στα διαλυτικά τους βλέπουμε στο μεν leveling οτι περιέχει Toluene ( http://en.wikipedia.org/wiki/Toluene ) που είναι αδιάλυτη στο νερό & οινόπνευμα και πρόκειται για συνθετικό των lacquers,  Xylene ( http://en.wikipedia.org/wiki/Acetone ) επίσης αδιάλυτο στο νερό & οινόπνευμα και Acetone + Methyl Ethyl Ketone που είναι κετόνες και διαλύονται με το Αlcohol. Γιαυτό και το leveling αραιώνει και τα Mr. Color αλλά και τα Aqueous χρώματα  :wink: Ενώ το Mr. Color thinner απ' οτι βλέπουμε περιέχει μόνο κετόνες που διαλύονται με το Alcohol και που περιέχουν μόνο τα aqueous χρώματα.
Ετσι αφού είδαμε τί αραιώνει ποιό σαν διαλυτικά της gunze ας δούμε τα περι νερού και οινοπνέυματος.
 Οπως καταλαβαίνουμε νερό και οινόπνευμα δεν κανουν τπτ στα Mr. Color λόγω αδιάλυτου των Toluene & Xylene. Στα Aqueous το μεν νερό αναμιγνύεται με τις κετόνες αλλά δεν τις αραιώνει 100%, το δε οινόπνευμα αναμιγνύεται και αραιώνει κατα 100% τις ακετόνες.....όμως το xylene (ξυλένιο) ΔΕΝ αναμιγνύεται καθόλου ούτε με νερό ούτε και με οινόπνευμα. Γιαυτό και έχουμε τα φαινόμενα gloss, overspray κτλ κτλ

Αποσυνδεδεμένος nosdio

• Scale 1/35
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #21 στις: Απριλίου 12, 2012, 11:48:57 πμ »
Μετα το ποστ του  raw shooter να τι γραφει στο wikipedia για τα water based acrylic lacquer

Due to health risks and environmental considerations involved in the use of solvent-based lacquers, much work has gone in to the development of water-based lacquers. Such lacquers are considerably less toxic and more environmentally friendly, and in many cases, produce acceptable results.

Επισης κατι πιο αναλυτικο
http://greenhomeguide.com/know-how/article/selecting-healthy-and-environmentally-sound-finishes

υποτιθεται απο αυτα που διαβαζω οτι τα water based ειναι λιγοτερο τοξικα.Το ΑΖΑΧ τι λεει??

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
    • Image
« Απάντηση #22 στις: Απριλίου 12, 2012, 12:07:54 μμ »
Aν δεν κανω λαθος κανουμε αυτο το χομπυ γιατι μας αρεσει να βλεπουμε το αποτελεσμα του κοπου μας. Αμα ειναι να θυσιασουμε το τελικο αποτελεσμα για να αποφυγουμε να φορεσουμε μια μασκα τοτε δεν νομιζω οτι εχει νοημα να το ψαχνουμε και πολυ. Αγοραζουμε ενα μη τοξικο χρωμα οπως τα Vallejo,Lifecolor,Βιβεχρωμ κ.λ.π. (μην γελατε με το Βιβεχρωμ,μικρη διαφορα εχει απο τα αλλα δυο!) και κανουμε την δουλεια μας. Αμα θελουμε σωστο αποτελεσμα προτιμαμε το χρωμα που πραγματικα μας  το δινει και φοραμε την μασκα! ::badgood::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #23 στις: Απριλίου 12, 2012, 12:44:56 μμ »
Μην πιάσουμε πάλι την ίδια κουβέντα. Ο κανόνας είναι απλός, ΟΛΑ τα μονελιστικά είναι βλαβερά για την υγεία και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αρα, μάσκα ότι και να βάφουμε!

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
« Απάντηση #24 στις: Απριλίου 12, 2012, 12:55:20 μμ »
Δημήτρη και Γιώργο συμφωνώ απολύτως μαζί σας  ::salut::

Tags: gunze