Για να συνεχίσω το θέμα, έχω δανειστεί έναν HP895Cxi έγχρωμο Inkjet και έκανα μερικές δοκιμές μέχρι που μου τελείωσε το έγχρωμο μελάνι (ήταν στα τελειώματα...).
Μέχρι στιγμής λοιπόν και παίζοντας με τις επιλογές του εκτυπωτή και πάντα σε απλό χαρτί άσχετα από τις επιλογές που του έχω κάνει παρατήρησα τα εξής:
1. 600dpi, βέλτιστη ποιότητα, Plain paper : Τα χρώματα στην εκτύπωση φαίνονται πάνω-κάτω αυτά που έχω σχεδιάσει. Μόνη μου παρατήρηση το ανοιχτό πορτοκαλί, το οποίο είναι δύσκολο χρώμα για 3χρωμο εκτυπωτή, το οποίο στο γυμνό μάτι από κανονική απόσταση φαίνεται κανονικά, από κοντά όμως ή με τη χρήση μεγεθυντικού φακού φαίνονται οι κουκκίδες κίτρινου και κόκκινου χρώματος που το συνθέτουν. Μικρό το κακό.
2. 300dpi, normal ποιότητα, HP Premium Transparency σαν χαρτί (υπενθυμίζω όμως ότι πραγματικά η εκτύπωση έγινε σε απλό άσπρο χαρτί):
Τα χρώματα βγήκαν αρκετά πιο σκούρα από του σχεδίου, το μελάνι πότισε το χαρτί άρα χρησιμοποιήθηκε πιο πολύ από τον εκτυπωτή, ενώ εμφανίστηκε λίγο banding και αρκετή κουκκίδα στα χρώματα. Υποθέτω ότι το πιο σκούρο το κανονίζει ο εκτυπωτής καθώς οι διαφάνειες είναι σχεδιασμένες για χρήση με projector ισχυρού φωτός οπότε και το αποτέλεσμα στην παρουσίαση σε άσπρο υπόβαθρο λογικά θα ήταν αυτή που έπρεπε.
... Και κάπου εδώ που τελείωσε το μελάνι. Περισσότερες δοκιμές όταν αγοράσω καινούργιο.
Μέχρι στιγμής όμως η επιλογή για εκτύπωση σε διαφάνεια μάλλον δεν βολεύει. Το άσπρο υπόβαθρο του μοντέλου δε νομίζω ότι είναι αρκετό για να φέρει τα χρώματα στους σωστούς τόνους. Ίσως να χρειαστεί να ανοίξω λίγο τα χρώματα από το σχεδιαστικό αλλά και πάλι δεν ξέρω κατά πόσο και πως θα φαίνεται στο χαρτί χαλκομανίας, και το κόστος του χαρτιού χαλκομανίας κάνει τέτοιες δοκιμές απαγορευτικές...
Ίσως η επιλογή για εκτύπωση σε φωτογραφικό χαρτί να πλησιάζει περισσότερο το χαρτί χαλκομανίας. Θα αγοράσω και φωτογραφικό χαρτί που είναι αρκετά πιο φτηνό από το χαρτί χαλκομανίας να δω πως θα φαίνεται και εκεί...
Το κυρίως πρόβλημα το εντοπίζω στα ανοιχτά χρώματα. Πχ, το σκούρο μπλε της ΟΑ το έβγαλε χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κόκκο. Στο χαρτί βέβαια γιατί στο διαφανές τις χαλκομανίας ίσως και να φαινόταν κόκκος...
Αυτά μέχρι στιγμής. Θα αναφέρω αποτελέσματα από τις επόμενες δοκιμές σύντομα.
Χριστός Ανέστη.
Γιώργος