Αποστολέας Θέμα: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΔΕΣ  (Αναγνώστηκε 1668 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος xaris_the greek

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • ΠΑΡ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΕΓΓΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ
ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΔΕΣ
« στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 02:51:41 μμ »
Στο παρακάτω link της ιστοσελίδας "Ελληνικά Φτερά" του Μιχάλη Σολανάκη μπορείτε να διαβάσετε άρθρο σχετικό με την ιστορία του Σέδες. Καλή ανάγνωση. ::salut::

http://koti.welho.com/msolanak/Sedes%20airfield.html

Αποσυνδεδεμένος dsamba

• d-ημήτρης samba-νης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πεύκη
  • NH-90 TGRA
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ (ανεπίσημη ιστοδελίδα)
Απ: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΔΕΣ
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 03:27:06 μμ »
Στο πάρα πολύ καλό αφιέρωμα του φίλου Χάρη, να προσθέσω και εγω δυο links

http://hellenicarmyaviationhistory.wordpress.com/hellenic-army-aviation-airfields/%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B5%CE%B4%CE%B5%CF%83/

και

http://armyaviation.wordpress.com/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%83/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B8%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%B1-%CF%80%CE%B2-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CE%B1-%CF%80%CE%B2-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%83%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-2-2/

που αναφέρονται στις χρήσεις του Α/Δ Σέδες απο τα ΕΠΑΡ του Πυροβολικού - 199 Μοίρα ΕΠΑΡ (Εναέρια ΠΑΡατηρητήρια) μονάδα που ιδρύθηκε το 1956  υπο την διοίκηση του Γ'ΣΣ η οποία είχε εφοδιασθεί με Α/Φ Piper L-21B. Το 1960 με την μετονομασία των ΕΠΑΡ σε Αεροπορία Στρατού η 199 ΜΕΠΑΡ μετονομάσθηκε σε 23ο ΛΑΣ (Λόχος Αεροπορίας Στρατού) που συνέχιζε να υποστηρίζει το Γ' ΣΣ ενω παραλληλα συγκροτήθηκε ο 20ος ΛΑΣ που υποστήριζε την ΧΧ ΤΘ Μεραρχία. Ο 20ος ΛΑΣ που διέθετε και κλιμάκιο Α/Φ & Ε/Π σε Κομοτινή/ΑΛεξανδρούπολη διαλύθηκε το 1975.

Ο 23ος ΛΑΣ αναδιοργανώθηκε το 1975 ενω το 1982 μετονομάσθηκε σε 3ο ΤΑΣ (Τάγμα Αεροπορίας Στρατού) [1998 μετονομασία του 3ου ΤΑΣ σε 3ο ΤΕΑΣ] με εδρα πλέον την Αλεξάνδρεια Ημαθείας και με υπομονάδα τον 3ο Λόχο Α/Φ-Ε/Π στο Σέδες , υπομονάδα που οριστικά εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια το 2005.

ΥΓ Φιλε Χάρη συγχαρητηρια και σε αναμονή και άλλων ιστορικών σελίδων!  ::salut::

ΤΟ ΙΠΤΑΣΘΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΝ
 http://armyaviation.wordpress.com

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 06:47:34 μμ »
Δημήτρη τον 20ο ΛΑΣ τον πρόλαβα στο Σέδες, είχε καθημερινή παρουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990, κυρίως με ελικόπτερα UH-1. Τουλάχιστον τότε έτσι τον έλεγαν οι συνάδελφοι, ίσως και να ήταν λάθος. Το γεγονός είναι ότι έχει πλέον χρόνια να λειτουργήσει από το Σέδες. ʼλλωστε σήμερα το Γ' ΣΣ είναι το γνωστό NDC-GR με διαφορετική αποστολή και χωρίς τομεά ευθύνης και η έδρα της ΧΧ Μεραρχίας στην Καβάλα.

Μερικές από τις φωτογραφίες του άρθρου δεν τις είχα ξαναδεί απλά γιατί ήταν σε κάποια ξεχασμένα αρχεία ανθρώπων που υπηρέτησαν στο Σέδες ή στην 113ΠΜ.

Όσο για τα θέματα αναδημοσιεύονται σε συνενόηση με το περιοδικό στην ιστοσελίδα του καλού μου φίλου Μιχάλη Σολανάκη και θα ακολουθήσουν σύντομα άλλα δύο.

Αποσυνδεδεμένος dsamba

• d-ημήτρης samba-νης
  • Scale 1/35
  • *
  • NH-90 TGRA
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 07:13:56 μμ »
Φαντάζομαι τότε οτι μιλάς για τον 23ο ΛΑΣ.

Εκείνη την εποχή ακόμη είχαμε τον 21ο ΛΑΣ για το Α' ΣΣ, τον 22ο ΛΑΣ για το Β' ΣΣ, τον 23ο ΛΑΣ για το Γ' ΣΣ και τον 24ο ΛΑΣ για το Δ' ΣΣ (οταν αυτό συγκροτήθηκε)

Το 1982 απο τους 21ο, 22ο, 23ο ΛΑΣ και την 8η ΔΑΣ (Διμοιρία ΑΣ στα Ιωάννινα) συγκροτήται το 3ο ΤΑΣ (Αλεξάνδρεια) με Διμοιρία στην Κοζάνη και τον 3ο Λόχο στο Σέδες με Ε/Π (UH-1H / AB206) και Α/Φ (U-17A/B). Και όπως ανέφερα το 2005 ο 3ος Λόχος εγκαταλείπει το Σέδες και επιστρέφει στην έδρα. Σήμερα δεν υπάρχει ουτε ο 24ος ΛΑΣ, οι ανάγκες για το Γ' ΣΣ καλύπτονται άμεσα απο το 3ο ΤΕΑΣ ενω για τις ανάγκες του Δ' ΣΣ (Σωματάρχης) υπάρχει μόνιμα στην Ξάνθη στην έδρα Ε/Π.

Καλή συνέχεια  ::salut::

ΤΟ ΙΠΤΑΣΘΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΝ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 07:39:05 μμ »
Προφανώς έτσι είναι, άλλωστε δεν είχα καμιά επαφή με τα στελέση της ΑΣ στο Σέδες και σίγουρα είσαι καλύτερα ενημερωμένος. Το ζουμί είναι ότι η συνεργασία Σ.Ξ. - εναέριων παρατηρητών - ΕΠΑΡ και ΠΑ υπήρχε για δεκαετίες με έναρξη τον Εμφύλιο και αυτό ήθελα να αποτυπωθεί, έστω και αν λείπουν οι λεπτομέρειες.

Σε κάθε περίπτωση καλά κάνεις και μας ενημερώνεις για την ιστορία της ΑΣ. ʼλλωστε το Σέδες έτσι ξεκίνησε, ως πυρήνας της Στρατιωτικής Αεροπορίας.

Αποσυνδεδεμένος dsamba

• d-ημήτρης samba-νης
  • Scale 1/35
  • *
  • NH-90 TGRA
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 07:45:59 μμ »
Προφανώς έτσι είναι, άλλωστε δεν είχα καμιά επαφή με τα στελέση της ΑΣ στο Σέδες και σίγουρα είσαι καλύτερα ενημερωμένος. Το ζουμί είναι ότι η συνεργασία Σ.Ξ. - εναέριων παρατηρητών - ΕΠΑΡ και ΠΑ υπήρχε για δεκαετίες με έναρξη τον Εμφύλιο και αυτό ήθελα να αποτυπωθεί, έστω και αν λείπουν οι λεπτομέρειες.

Σωστός και έχεις απόλυτα δικαιο για όλα!

ΤΟ ΙΠΤΑΣΘΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΝ

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 09:16:51 μμ »
Xάρη πολύ ωραίο το άρθρο,ευχαριστούμε.
Spoiler (hover to show)

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 09:27:56 μμ »
Xάρη πολύ ωραίο το άρθρο,αλλά νομίζω πώς η λεζάντα στη πρώτη φωτό είναι λάθος.
Έχω την εντύπωση ότι το άφος είναι μάλλον Dοrand AR1 και σίγουρα όχι Breguet 14.
Απλά για την ιστορία.

Τι να σου πω, έτσι το έχω στο αρχείο μου. Οι δύο τύποι μοιάζουν από μπροστά λόγω του στηλιδίου πάνω από τον κινητήρα.

Μην εκπλήσσεσαι, τώρα μαθαίνω κι εγώ τα βασικά για τα αεροσκάφη εκείνης της περιόδου, θα μας διαφωτίσουν ελπίζω οι ειδήμονες του είδους που υπάρχουν στο forum.

Ότι λάθος υπάρχει θα το διορθώσει ο Μιχάλης με την πρώτη ευκαιρία.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 09:32:44 μμ »
Πολύ καλό άρθρο, τα συγχαρητήριά μου.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 09:51:09 μμ »
Παρεμπιπτόντως,πολύ ωραίο βιβλίο με πολλές φωτό,Η ιπτάμενη ιστορία της Θεσσαλονίκης του Τρεμόπουλου εκδόσεις παρατηρητής.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 05, 2012, 10:13:32 μμ »
Παρεμπιπτόντως,πολύ ωραίο βιβλίο με πολλές φωτό,Η ιπτάμενη ιστορία της Θεσσαλονίκης του Τρεμόπουλου εκδόσεις παρατηρητής.

Είναι μέσα στη βιβλιογραφία. Χρήσιμο βιβλίο με πολλά στοιχεία και πηγές, αν και γραμμένο από έναν μη ειδικό του χώρου.

Tags: