Αποστολέας Θέμα: ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ  (Αναγνώστηκε 4577 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος anthpao

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Απ: ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
« Απάντηση #25 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 09:41:57 πμ »
Κι εγώ LED strip χρησιμοποιώ. Πρώτα βάζω κολλητική ταινία, μαύρη κατά προτήμηση, στον ουρανό του βαγονιού από μέσα μεριά για να μην φωτίζεται η οροφή αλλά και για να μειωθούν οι αντανακλάσεις μέσα στο βαγόνι και να γίνει ο φωτισμός πιο εστιασμένος κάτω από τα LED.
Χρησιμοποιώ πάντα αγώγιμους couplers γιατί είμαι Marklinας και δεν θελω να έχουν πέδιλα όλα τα βαγόνια.
Όλοι οι επιβατικοί συρμοί μου αποτελούνται από τέσσερα έως έξι βαγόνια, πέδιλο βάζω στο πρώτο και το τελευταίο βαγόνι και σε όλα τα φορεία τοποθετώ ground springs (χάλκινα ελάσματα που γειώνουν όλους τους τροχούς). Έτσι εξαλήφω την πιθανότητα να έχω flickering εξαιτίας βρόμικων γραμμών ή κακής επαφής. Αν το βαγόνι έχει DC άξονες τότε στο ίδιο φορείο αντιστρέφω τον ένα από τους δύο άξονες ώστε το κάθε φορείο να συμπεριφέρεται σαν να ΜΗΝ είχε μονωμένους άξονες. Αυτό βοηθάει στα κυκλώματα της Marklin για εντωπισμό συρμών. Τέλος πριν τροφοδοτήσω την λεντοταινία χρησιμοποιώ ένα μικρό κομμάτι πλακέτας που πάνω κολλάω κατάλληλα μία γέφυρα για μετατροπή του εναλασσώμενου σε συνεχές, ένα πυκνωτή Aluminum electrolytic capacitor SMD (25Volt, <1000μF) οι διαστάσεις του οποίου είναι 1εκ διάμετρος χ 1 εκ ύψος και ενός μίνι ροοστάτη (ρυθμιστικής αντίστασης). Το μέγεθος του κυκλώματος χωράει στο WC του βαγονιού κι έτσι δεν φαίνεται από έξω γιατί τα παράθυρα των WC είναι βαμένα συνήθως άσπρα.
Κόστος υλικών: ταινία LED 20EUR τα 5 μέτρα άρα για 25εκ ανά βαγόνι είναι 1EUR και 2EUR το κάθε κύκλωμα.

Αποσυνδεδεμένος angkouf

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #26 στις: Νοεμβρίου 18, 2011, 11:44:33 πμ »
Δες και αυτο για υπολογισμο της αντιστασης σε ολα τα βολταζ

http://www.bcae1.com/led.htm

Αγγελος

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #27 στις: Νοεμβρίου 22, 2011, 04:11:17 μμ »
Λοιπον ετοιμο το κυκλωμα για την λεντοταινια. Το εβαλα με γεφυρα,  αντισταση 1000 και πυκνωτη 2200μF/25v.
Oλα OK.
Θα ανεβασω photos το συντομοτερο.
Το μονο κακο ειναι οτι ο πυκνωτης ειναι τεραστιος και εχει μπουκωσει το βαγονι απο καλωδια τα οποια και ψιλοφαινονται απ τα παραθυρα. Αν τους βαλω ριζοχαρτο λετε να ειναι χαλια? Καμια ιδεα?

Αποσυνδεδεμένος anthpao

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #28 στις: Νοεμβρίου 23, 2011, 05:16:10 μμ »
Ρίξε μια ματιά στους πυκνοτες που χρησιμοποίησα εγώ ή πάρε υλικά SMd
Αλλιώς μέτρα με ένα πολυμετρο την τάση που έχεις Μετά την έξοδο της γέφυρας και της αντίστασης. Στο λέω γιατί μπορεί να μπορείς να βάλεις πυκνωτη στα 16v

Αποσυνδεδεμένος kdapab

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #29 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 01:25:46 μμ »

Υ.Γ. Αν κάποιος έχει τη δυνατότητα ας δοκιμάσει σε κάποιο βαγόνι που είναι ακίνητο αν υπάρχει flickering χωρίς τον πυκνωτή.

Στα δικά μου βαγόνια χωρίς πυκνωτή δε γίνεται flickering. Ίσως όταν είναι πολλά (πάνω από 8 )στο ένα να μην ανάβουν αλλά εκεί νομίζω ότι είναι θέμα σωστής επαφής με τις γραμμές.

Αποσυνδεδεμένος ppantos

• Scale 1/48
  • *
    • My channel
« Απάντηση #30 στις: Ιανουαρίου 12, 2012, 04:17:41 μμ »
Φωτισμός για ΗΟ, ΤΤ και Ν .

http://eyro.ch/downloads/emodell2010.pdf

http://www.e-modell.eu/

Tags: âáãïíé