Αποστολέας Θέμα: Προσοχή με τα αλκοολούχα σκευάσματα (και δεν εννοούμε ποτά!)  (Αναγνώστηκε 2088 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Καλησπέρα.

Εκεί που θαύμαζα τους κινητήρες του 738 και είπα να βάψω και το αλουμίνιο στο χείλος της εισαγωγής, μου ξεφεύγει λίγο και βάφω και πιο πίσω.  :oops:
Καθώς χρησιμοποιούσα ακρυλικό ασημί μαρκαδόρο, είπα να προσπαθήσω να το διορθώσω με μια ελαφρώς νοτισμένη σε οινόπνευμα πατονέτα.
Έλα όμως που μαζί με τον μαρκαδόρο βγήκε και το άσπρο χρώμα!
Το οποίο χρώμα όμως ήταν σμάλτου (!) της Revell, και λογικά δεν θα έπρεπε να επηρεαστεί.  :evil:
Κι' όμως, διαλύθυκε λες καί είχα βάλει νέφτι στην πατονέτα.

Ίσως να φταίει η "Αλκοολούχος Λοσιόν" που χρησιμοποίησα (93% αλκοόλ με λίγη γλυκερίνη και άρωμα λεμόνι).
Πάντως είπα να προειδοποιήσω για να μην την πατήσει κι' άλλος.

Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος phantomakias

• DUM SPIRO MODELARUM MODELARUM ERGO SUM
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: αθηνα
  • PHANTOM PHOREVER / ...ΟΛΑ HAFif
Απ: Προσοχή με τα σμάλτα της Revell
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 02, 2011, 07:04:49 μμ »
Γιωργο αλλαξε τον τιτλο και βαλε προσοχη με τα αλκοολουχα γενικως.
93 βαθμοι ρε αδερφε τι ηθελες να γινει;
Εγω με Χαμπρολ βαμμενο μοντελο πολυυυυ καιρο στεγνωμενο κι εκανα την μακακια να το σκουπισω (ειχε καμποση σκονη ειναι η αληθεια) με μωρομαντηλα (οχι επωνυμα....ξερεις)και τα πηρα στο χερι.
Οσο λιγο αλκοολ και να εχει τα σμαλτα επηρεαζονται εως και ξεβαφουν (αναλογα τη φρεσκοβαμεναδα τους και το ποσο παχυ στρωμα ειναι)
Κι επειδη ο Μερφυ παντα ειναι εδω αν πας να ξεβαψεις επιτηδες με οινοπνευμα σου βγαινει  η πιστη...τυχαιο δε νομιζω :evil:.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 02, 2011, 07:11:07 μμ »
νομιζω το "πρόβλημα" είναι συγκεκριμένο.
προσωπικά, ανέκαθεν (εδω και σχεδον 15-20 χρόνια που υπάρχουν και τα χρησιμοποιώ, αρχής γενομένης με τα υπέροχα ως προς τη διαφάνειά τους βερνίκια),
θεωρώ ότι τα Revell έχουν υπέροχο "φινίρισμα" ΑΛΛΑ δεν στεγνώνουν ποτέ εντελώς ή μάλλον είναι πάντα ευαίσθητα σε οτιδήποτε ακολουθήσει απο πάνω τους.
Εκτός ίσως απο κάποιο βερνίκι ή οτιδήποτε "ψεκαστό".
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 02, 2011, 10:57:26 μμ »
Έχω ανάλογη εμπειρία με σμάλτα της Χάμπρολ. Η αιθυλική αλκοόλη επηρεάζει τα σμάλτα ούτως ή άλλως :(
...αλλαξε τον τιτλο και βαλε προσοχη με τα αλκοολουχα γενικως.
...τα σμαλτα επηρεαζονται εως και ξεβαφουν (αναλογα τη φρεσκοβαμεναδα τους και το ποσο παχυ στρωμα ειναι)
Κι επειδη ο Μερφυ παντα ειναι εδω αν πας να ξεβαψεις επιτηδες με οινοπνευμα σου βγαινει  η πιστη...τυχαιο δε νομιζω :evil:.

Προσυπογράφω τα παραπάνω! Μπορεί να μην κάνει την ίδια "ζημιά" με το Γουάιτ Χόρς.... εεεεε Σπίριτ ήθελα να πώ, αλλά μπορεί να ξαναοδηγήσει το μοντέλο στο βαφείο, και τον μοντελιστή στην παράνοια!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
Απ: Προσοχή με τα αλκοολούχα σκευάσματα (και δεν εννοούμε ποτά!)
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 02, 2011, 11:08:53 μμ »
Δεν θα τον πετύχω σε καμιά γωνία τον Κο Μέρφυ... Έχει να ακούσει......
Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώντας να ξεβάψω ακρυλικά με αυτό το σκεύασμα με παίδεψε ΠΑΡΑ πολύ! Ακριβώς όπως τα λες.
(Με λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη όμως και λίγο ajax τα ακρυλικά γίνονται καπνός)
Κι' όμως το ίσιο σκεύασμα σε μια μικρή πατονέτα απλά νοτισμένη σε αυτό και ξέβαψε το σμάλτο!!!

Για τα Revell γενικώς δεν έχω κακή γνώμη.  Στρώνουν καλά, δίνουν καλό φινίρισμα και στο στέγνωμα δεν έχω παρατηρήσει κάτι.  Επίσης, όσο καιρό και να τα έχω ακίνητα στο συρτάρι, ένα καλό ταρακούνημα και δεν κάθονται στον πάτο όπως τα Humbrol που πρέπει να τα ανακατεύεις με τις ώρες για να ξεκολλήσουν.  Σε άλλη σύγκριση με τα Humbrol, επίσης στεγνώνουν πιο γρήγορα.

Μόλις έκανα μια δοκιμή με νοτισμένη πατονέτα σε ισοπροπυλική αλκοόλη (θέλει που θέλει βάψιμο ξανά, δεν με νοιάζει).
Ο κινητήρας γυάλισε, έφυγαν όλα τα σημάδια από το χρώμα του μαρκαδόρου ΑΛΛΑ δεν ξέβαψε σε κανένα άλλο σημείο!
Και μιλάμε για ακόμα πιο καθαρό αλκοόλ αλλά με διαφορετική σύνθεση.

Μετά ξαναδοκίμασα με τη λοσιόν που ανέφερα και το χρώμα έφευγε σε φλούδες!!!  ʼρα κάτι στην σύνθεση της λοσιόν, πλυν του αλκοόλ, επηρεάζει τα σμάλτα της Revell. Δεν έχω πρόχειρο κάτι βαμμένο με σμάλτο της Humbrol για να δοκιμάσω.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος phantomakias

• DUM SPIRO MODELARUM MODELARUM ERGO SUM
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: αθηνα
  • PHANTOM PHOREVER / ...ΟΛΑ HAFif
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 02, 2011, 11:28:56 μμ »
Γιωργο χωρις να θελω να το παιξω Μεντελεγιεφ ( :lol:)αλλα εφαγα μια φλασια γιατι η ισοπροπυλικη αλκοολη δεν πειραξε το χρωμα ενω η αιθυλικη (κι ακομα χειροτερη η μεθυλικη...αμ ειχαμε) τουυ αλλαξε τα φωτα.
Σαν σε ονειρο θυμαμαι με αβεβαιοτητα ομως,απο το Λυκειο οτι στις αλκοολες οσο μεγαλωνει η αλυσιδα μειωνεται η ισχυς τους και η διαλυτοτητα τους.
Αιθυλικη αλκοολη CH3CH2OH
Ισοπροπυλικη αλκοολη ή προπανολη CH3CH2CH2OH
Για αυτο το οινοπνευμα ακομα και 93 βαθμων (που δεν ειναι λιγο) επιτεθηκε ενω η ισοπροπυλικη οχι.
Ασχετο θα μου πεις δεν εχεις κι αδικο θα σου πω,κουβεντα να γινεται.
Παντως το ιδιο φαινομενο θα το δεις και στα χαμπρολ τα οποια προσωπικα τα θεωρω πιο ανθεκτικα απ'οτιδηποτε (μοντελιστικο παντα ).
Παντως τα Ρεβελλ ποτε δεν τα βολευτηκα.Μου την εσπαγε κι αυτη η γιαουρτοϋφη που ειχαν.Και δε σκεπαζαν καλα,αυτο πριν 8 χρονια τωρα δεν ξερω αν εχουν αλλαξει κατι στην συνθεση τους  :roll:

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 03, 2011, 12:42:19 πμ »
Υποψην οτι τον τελευταιο καιρο πολλα αλκοολουχα σκευασματα περιεχουν και πετρελαικους διαλυτες οπως το νεφτι. Προσωπικα εχω παρει οτυλαχιστον 3 φορες μπλε οινοπνευμα με νεφτι.

Tags: