Αποστολέας Θέμα: Eρώτηση για χρώματα Vallejo  (Αναγνώστηκε 6311 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Eρώτηση για χρώματα Vallejo
« στις: Σεπτεμβρίου 22, 2011, 10:15:31 μμ »
Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει δοκιμάσει κανείς να αφαιρέσει το καπάκι (eyedroper) που έχουν τα Vallejo! Aφαιρείται για να ανακατέψει κανείς καλά μέσα στο μπουκαλάκι το χρώμα ή να βουτήξει μέσα ένα πινέλο βρε αδερφέ :lol:! Ή ακολουθείται η κλασική διαδικασία σταγόνα σταγόνα σε παλέτα? :? Επίσης αναμειγνύονται μεταξύ τους απευθείας ή θέλουν και προσθήκη νερού? Και κάτι τελευταίο  :oops: γενικά για αναμίξεις τι χρησιμοποιείται? Δοσομετρικούς σωλήνες ή μπουκαλάκια κενά όπως τα Vallego ή από κολήρια? Που μπορεί να τα βρεί κανείς αυτά? Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων!

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Eρώτηση για χρώματα Vallejo
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2011, 10:19:24 μμ »
Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω αλλά σταγονόμετρα μπορείς να πάρεις με τις χούφτες από τα φαρμακεία. Τρέχουσα τιμή 1EUR τα 2 και εμένα μου ζούνε 3-4 μήνες έκαστο. Προτίμησε αυτά με το ίσιο ρύγχος, καθαρίζονται πιο εύκολα.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2011, 10:33:03 μμ »
Yποθέτω είναι αυτά που ρουφάνε υγρά με μία φούσκα στο πίσω μέρος? Καλά και δεν μπουκώνουν από το χρώμα ιδίως αν είναι σμάλτα?

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2011, 10:37:06 μμ »
Yποθέτω είναι αυτά που ρουφάνε υγρά με μία φούσκα στο πίσω μέρος? Καλά και δεν μπουκώνουν από το χρώμα ιδίως αν είναι σμάλτα?
Εντάξει, πρέπει να το έχεις ανακατέψει πρώτα με ένα καλαμάκι από σουβλάκι και μετά να του έχεις ρίξει 3000g με το χέρι. Τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα χρησιμοποιώ σε Humbrol και White Ensign (όλα enamel) και μάλιστα αν μου μπουκώσει είναι μία ένδειξη κακού ανακατέματος.

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2011, 11:44:23 μμ »
Eυχαριστώ! Όσον αφορά τα Vallejo και το eyedroper αφαιρείται? Το έχει δοκιμάσει κανείς?

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 22, 2011, 11:59:43 μμ »
Eυχαριστώ! Όσον αφορά τα Vallejo και το eyedroper αφαιρείται? Το έχει δοκιμάσει κανείς?
Ναι αφαιρείται :!:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 12:08:24 πμ »
Ευχαριστώ! Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από το μπουκάλι ή θέλουν αραίωμα με νερό :?: Γιατί παράδειγμα τα ακρυλικά της Lifecolor είναι αρκετά αραιά και μπορείς απευθείας από το μπουκάλι1 Για πινέλο μιλάω πάντα! :wink:

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 01:35:34 πμ »
αν έχεις ένα κενό μπουκάλι Vallejo ἠ eyedroper το γεμίζεις με νερό και αναμιγνύεις για το βασικό,  ίσες σταγόνες νερού και χρώματος για το βασικό-50/50

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 01:58:48 πμ »
Kάνοντας ένα search στο forum διάβασα ότι χρησιμοποιούνται εξίσου καλά και χωρίς αραίωση! Ισχύει? Επιπλέον γενικά έχω ακούσει και διαβάσει ότι οι ρητίνες δεν χρειάζονται απαραίτητα και αστάρι πριν το βάψιμο: http://www.acrylicosvallejo.com/blog/category/model-color/
"It is a good idea to prime all your figures, metal or resin. Although this is not necessary on resin". Τι ισχύει τελικά? Σας ευχαριστώ και πάλι!

Αποσυνδεδεμένος IBANEZos

• Δημήτρης Μπουρέκας
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα - Χίος
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 02:15:21 πμ »
Eιτε ρητινη ειτε μεταλλο ειναι γενικα καλο να ασταρωνεις μιας και το χρωμα απλωνει καλυτερα.
Επισης αν κολλησει καποιο μικρο σκουπιδακι την ωρα που βαφεις μπορεις να το απομακρυνεις χωρις να σηκωσεις το χρωμα.

Το eyedroper μπορεις να το αφαιρεσεις απο τα μπουκαλακια της valleho αλλα δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος.

Καλο ειναι να τα αραιωνεις διοτι δεν χτιζει ευκολα το χρωμα αλλα και επειδη βοηθαει στο να μπλενταρεις τις διοφορες τονικοτητες.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 08:40:37 πμ »
Αρχικά, έχει σημασία το τι θέλεις να βάψεις: Εγώ που κάνω άρματα, συνήθως τα χρησιμοποιώ αδιάλυτα. Γενικά, δεν αφήνουν πινελιές, (αν φυσικά δουλέψεις αρκετά με το πινέλο ώστε να στρώσεις καλά το χρώμα). Υποθέτω ότι για ένα αεροπλάνο, όπου η λεπτομέρεια είναι πολύ πιο φίνα, θα είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσεις αραιωμένα σε επάλληλα στρώματα. Γνωρίζω επίσης, ότι οι φιγουράδες τα χρησιμοποιούν πάντα αραιωμένα (για τους λόγους που ανέφερε ο Ibanezos).

Ούτε και εγώ βλέπω το λόγο για να βγάλεις το σταγονόμετρο (το οποίο έτσι και αλλιώς βγαίνει). Καλύτερα να χρησιμοποιείς μια παλετίτσα που σου επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της ποσότητας χρώματος που θα μεταφέρεις στο πινέλο.

Τέλος για το αστάρωμα, αυτό είναι μάλλον απαραίτητο όταν χρησιμοποιείς ακρυλικά, ανεξάρτητα από το υλικό του μοντέλου. Ειδικά μάλιστα οι ρητίνες, συνήθως έχουν υπολείμματα λιπαντικών από το καλούπι και το χρώμα δεν πιάνει καλά (εδώ βοηθάει πολύ και ένα καλό πλύσιμο με κάποιο "ήπιο" απορρυπαντικό  πριν ξεκινήσεις).

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 12:19:31 μμ »
Θα τα χρησιμοποιήσω για βαφή φιγούρων με πινέλο. Καταλαβαίνω ότι αν θες να τα αναμίξεις τότε θα χρειαστεί να τα αραιώσεις. Για απευθείας χρήση από το μπουκαλάκι, αφού έχει ανακατέφτει-ταρακουνήθει καλά, υποθέτω δεν έχει πρόβλημα. :?: Εννοώ δηλαδή ότι από την φύση τους δεν είναι πηχτά όπως κάποια σμάλτα τύπου Humbrol :?: Όσον αφορά το αστάρωμα καταλαβαίνω ότι δρά σαν διορθωτικό ατελειών που μπορεί να έχει η ρητίνη, χωρίς απαραίτητα να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην βαφή, αν δουλεύει κανείς καλά το πινέλο. Το λέω αυτό γιατί στο παρελθόν σε βαφή 1/48 αεροπλάνων με ακρυλικά MODEL MASTER και LIFECOLOR, με πινέλο, δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα στο άπλωμα, στην απόδοση του χρώματος, χωρίς να έχω πριν ασταρώσει. Μήπως τα Vallejo χρειάζονται αναγκαστικά αστάρι γαι το καλύτερο δούλεμα με το πινέλο :?:Και πάλι σας ευχαριστώ όλους και ελπίζω να μην σας κουράζω με τις ερωτήσεις-απορίες μου.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 12:23:34 μμ »
Από όσα ξέρω τα Italeri, με τα οποία έχω κάνει μια μικρή δοκιμή, είναι ίδια με τα Vallejo. Αν αυτό ισχύει, τότε η παρουσία ασταριού είναι απολύτως απαραίτητη κατά τη γνώμη μου.

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 12:24:26 μμ »
Θα τα χρησιμοποιήσω για βαφή φιγούρων με πινέλο. Καταλαβαίνω ότι αν θες να τα αναμίξεις τότε θα χρειαστεί να τα αραιώσεις. Για απευθείας χρήση από το μπουκαλάκι, αφού έχει ανακατέφτει-ταρακουνήθει καλά, υποθέτω δεν έχει πρόβλημα. :?: Εννοώ δηλαδή ότι από την φύση τους δεν είναι πηχτά όπως κάποια σμάλτα τύπου Humbrol :?: Όσον αφορά το αστάρωμα καταλαβαίνω ότι δρά σαν διορθωτικό ατελειών που μπορεί να έχει η ρητίνη, χωρίς απαραίτητα να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στην βαφή, αν δουλεύει κανείς καλά το πινέλο. Το λέω αυτό γιατί στο παρελθόν σε βαφή 1/48 αεροπλάνων με ακρυλικά MODEL MASTER και LIFECOLOR, με πινέλο, δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα στο άπλωμα, στην απόδοση του χρώματος, χωρίς να έχω πριν ασταρώσει. Μήπως τα Vallejo χρειάζονται αναγκαστικά αστάρι γαι το καλύτερο δούλεμα με το πινέλο :?:Και πάλι σας ευχαριστώ όλους και ελπίζω να μην σας κουράζω με τις ερωτήσεις-απορίες μου.

χρειάζεται αστάρωμα για φιγούρες
αφού τα κουνήσεις πολύ καλά, πάλι βάφεις το βασικό με 50 χρώμα-50 νερό, όχι απευθείας χρήση από το μπουκαλάκι

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 12:38:02 μμ »
Αν και η συζητηση κινείται νομιζω σε "θεωρητικό" επίπεδο,
θα καταθέσω απλά την δική μου εμπειρία.

Τα εν λόγω χρώματα είναι γενικά πηχτά για να χρησιμοποιηθούν χωρίς αραίωση. Επιπλέον, είναι φτιαγμένα για να αραιώνονται πολύ ώστε να κάνουν πολύ λεπτές στρώσεις και σβησίματα.
Οχι οτι δεν βαφουν όπως είναι αλλά όσο πιο πηχτό το χρώμα, αυξάνουν οι πιθανότητες να φανούν πινελιές.

Η ύπαρξη ασταριού, βοηθάει στο να υπάρχει μια ενιαίου χρώματος επιφάνεια κάτω απο το χρώμα (η οποία βοηθάει είτε την καλυπτικότητα είτε κάποια εφέ σκιάς κλπ, να εντοπίζονται οι ατελειες όπως ειπώθηκε και ενισχύει την πρόσφυση του χρώματος καθώς συνήθως είναι ματ (άρα "αγρια" επιφάνεια) έναντι  της σχετικά γυαλιστερής του πλαστικού ή της ρητίνης.

Το αστάρι μπορεί να είναι ειτε σε σπρέυ, με αερογράφο ή με πινέλο, 1-2 χερια (συνηθως γκρι ή στο χρωμα που μας εξυπηρετει) αραιωμενα οπως προαναφερθηκε. Ενα "κολπάκι" είναι να "ασταρώνεις" με mat  enamels της Humbrol που έχουν εξαιρετικά καλυπτικότητα και στεγνώνουν "νταμάρια".

Τέλος, όπως έχω ξαναπεί, πέρα απο τα θεωρητικά (τι λέει πχ. ο κατασκευαστής τους), τι λένε οι άλλοι κλπ. , ισχύει τι εξυπηρετεί τον καθένα μέσα απο τις δοκιμές και τους πειραματισμούς. Πχ. εγώ τα διαλύω με νερό και λίγο ΑΖΑΧ γιατι πιστεύω "κάθονται" καλύτερα.

Τα παραπάνω ισχύουν και για τα Andrea, Lifecolor, Humbrol acrylics και για τους ματ κωδικούς από Gunze & Tamiya.

Καλή τύχη
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Salonikios

• Scale 1/35
  • *
  • Μια ζωή την έχουμε!
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 01:31:38 μμ »
Φίλε arian επειδή βάφω αποκλειστικά με Vallejo και επίσης αποκλειστικά φιγούρες θα σου πώ και εγώ την άποψη μου.
Καταρχάς συμφωνώ με τον Σταύρο, ειδικά σε φιγούρες ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βάφεις κατευθείαν απο το μπουκαλάκι, είναι πολύ πηχτά και θέλουν αρκετή αραίωση. Το πόσο αραίωση θέλουν κάθε φορά (γιατί αραιώνεις πολλές φορές ανάλογα τί θέλεις να βάψεις) είναι δυστυχώς κάτι που θα το βρείς μόνος σου και μετά απο αρκετό καιρό βαψίματος.
Προσωπικά δεν ασταρώνω μπούστα ρητίνης (μπορείς να δείς και τη νέα μου δουλειά απο εβδομάδα) αυτό δεν σημαίνει κάτι μπορείς άνετα να ασταρώσεις. Εκεί που είναι απαραίτητο κατ εμέ είναι στις μεταλλικές φιγούρες και αυτό γιατί θα δείς στις γωνίες να βγαίνει το χρώμα εύκολα και θα σε εκνευρίσει.
Ελπίζω να βοήθησα, καλά βαψίματα  ::salut::
Αναλυτικά οι δουλειές μου εδώ:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,21161.0.html

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #16 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 03:25:28 μμ »
Για να μην ανοιγω αλλο θεμα και κατοπιν συννενοησεως με τον συναδελφο arian, ρωτάω με τη σειρά μου
αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει τα νεα βερνίκια της Vallejo, "acrylic gloss,satin/mat varnish" "100% acrylic resin".

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το gloss για χρηση με αερογράφο, ευχαριστώ  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 04:29:26 μμ »
χρησιμοποιείς το διαλυτικό της εταρίας 50-50 και περνάς 2-3 στρώματα

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #18 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 05:49:26 μμ »
azax παιζει  :?:

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
« Απάντηση #19 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 05:58:05 μμ »
azax παιζει  :?:
Στα Italeri παίζει μια χαρά.

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
« Απάντηση #20 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 06:18:07 μμ »
Για τα χρωματα ναι, το εχω διαπιστωσει και εγω, το θεμα που με απασχολει ειναι
τι γινεται με τα βερνικια της  :?

Αποσυνδεδεμένος T.TASOS

• Scale 1/72
  • *
  • Τζιγκουνακης Τασος
« Απάντηση #21 στις: Σεπτεμβρίου 23, 2011, 06:50:47 μμ »
Για τα χρωματα ναι, το εχω διαπιστωσει και εγω, το θεμα που με απασχολει ειναι
τι γινεται με τα βερνικια της  :?
Συγνωμη,παιδια αλλα εμενα ο κ.Ροδοπουλος μου ειχε πει μονο απεσταγμενο νερο,στα χρωματα
Μπορει κανεις να μας πει την διαφορα αναμεσα στο αζαχ και το νερο;
ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #22 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 12:17:00 πμ »
Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές! Οπότε για καλύτερα αποτελέσματΑ: (1) Αραίωμα και (2) Αστάρωμα. Για αστάρωμα προτείνετε το σπρέι της Vallejo ή κάποιο κατάλληλο για πινέλο? Η Vallejo βγάζει αστάρια για πινέλα ή να κοιτάξω κάποιας άλλης εταιρείας?

Αποσυνδεδεμένος Salonikios

• Scale 1/35
  • *
  • Μια ζωή την έχουμε!
« Απάντηση #23 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 12:29:13 πμ »
Πάρε ένα HYCOTE ή ένα MOTIP (προτιμώ γκρί) και είσαι οκ και τα 2 τα έχω δοκιμάσει και είναι μια χαρά!!
Αναλυτικά οι δουλειές μου εδώ:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,21161.0.html

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #24 στις: Σεπτεμβρίου 24, 2011, 01:12:04 πμ »
Αυτά είναι σπρέι υποθέτω! Και από που μπορώ να τα προμηθευτώ? Από εδώ Αθήνα? Ξέρει κανείς?

Το Μotip είναι αυτό: :?:

Tags: vallejo