Αποστολέας Θέμα: Ακρυλικά βερνίκια απο Πλαίσιο.  (Αναγνώστηκε 4047 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος southman

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Kalamata
Ακρυλικά βερνίκια απο Πλαίσιο.
« στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 12:48:57 μμ »
Αυτο το σαββατοκυριακο ετυχε να ανεβω Αθηνα.
Πηγα  στο πλαισιο να αγορασω τα βερνικια Winsor and Newton, καθως οπως πολλοι εδω μεσα λενε , ειναι αρκετα καλα.
Πραγματι, βρηκα το Ματ αλλα ειχε τελειωσει το Gloss και αγορασα μια αλλη μαρκα που λεγεται ''Amsterdam''.
Την εχει δοκιμασει κανεις? αν ναι, με ποιες εντυπωσεις?

Επισης, γραφει ακρυλικο βερνικι αλλα αν διαβασεις τα μικρα γραμματα, λεει οτι διαλυεται με white spirit, εμενα δεν μου φαινεται λογικο.
Βαζω και μια φωτο των βερνικιων,( ζητω συγνωμη για την ποιοτητα το καινουργιο κινητο δεν εχει αυτοματη εστιαση)

Αποσυνδεδεμένος gpav

• ἐν τοῖς δεινοῖς εὔελπις...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Γιώργος Παυλόπουλος
    • Λιμενικό Σώμα
Απ: Ακρυλικα βερνικια απο πλαισιο.
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 01:07:22 μμ »
Κοίταξα στο site της εταιρείας και στη σελίδα του προϊόντος αναφέρει ότι τα συστατικά του είναι: Acrylic resin, turpentine και white spirit.

Όντως περίεργο! (για μένα τον αδαή τουλάχιστον)

Για κάνε όμως κανένα ψάξιμο μήπως είχε απαντηθεί στο παρελθόν κάποια σχετική απορία...
Nothing is so good for the morale of the troops as occasionally to see a dead general - Field Marshal William Slim
It makes no difference which side the general is on - Unknown British Soldier

Αποσυνδεδεμένος VM

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘήνα
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 01:44:52 μμ »
Εγω χρησιμοποιω white spirit μεχρι στιγμης και δεν εχω κανενα προβλημα...

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 09:20:03 μμ »
acrylic όπως λέμε gunze...ίδια περίπτωση μου "μυρίζει".  :lol: :lol:
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 10:35:56 μμ »
acrylic όπως λέμε gunze...ίδια περίπτωση μου "μυρίζει".  :lol: :lol:
Ρε παιδιά, κουράστηκα με το θέμα. Αcrylic resin είναι μία τεράστια οικογένεια πολυμερών, παραγώγων του ακρυλικού οξέως (C3H4O2) ή του μεθακρυλικού οξέως (C4H6O2). Η ποικιλία είναι απλά τεράστια, από υγρά μέχρι διάφανα στερά που χρησιμοποιούνται στα τζάμια των ενυδρείων όπως το πολυμερές PMMA (Poly(methyl methacrylate)). Οι ιδιότητές τους παρουσιάζουν τεράστιες διαφορές, από αδρανή υλικά μέχρι άκρως τοξικά, το ίδιο το ακρυλικό οξύ είναι πολύ διαβρωτικό και ερεθιστικό για το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα αν περάσει σε ικανές ποσότητες στους πνεύμονες. Και όμως ΟΛΑ λέγονται ακρυλικά!!!

Αρα, υπάρχουν ακρυλικής προέλευσης φορείς χρώματος που διαλύονται με white spirit και ΝΑΙ είναι ακρυλικά. Μην μπλέκεστε, ο όρος ακρυλικά δηλώνει μία οικογένεια πολυμερών ενώσεων και ΟΧΙ ένα κοινό σύνολο χαρακτηριστικών όπως πχ η ασφάλεια στη χρήση, την επαφή ή/και την εισπνοή.

Αρα όταν κάποιος μας λέει πως ένα χρώμα είναι ακρυλικό και έχει σαν διαλύτη το white spirit, δε μας λέει ψέματα, μας δίνει ένα χρώμα το οποίο περιέχει pigments, έχει σαν φορέα ένα ακρυλικό πολυμερές και σαν μέσο ελέγχου του ιξώδους (διαλύτη) έχει το white spirit. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορεί να πει τίποτα παραπάνω ή τίποτα λιγότερο.

Αντί λοιπόν να τα βάζουμε με τα "ύποπτα" ακρυλικά, γιατί δεν ψάχνουμε να βρούμε αυτόν που έβγαλε τον άκρως επικίνδυνο μύθο πως τα ακρυλικά χρώματα είναι ασφαλή στη χρήση και πως δε χρειάζονται μάσκα γιατί είναι πχ υδατοδιαλυτά;
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 11:03:47 μμ »
γιατί πολύ απλά η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που θα πάρει χρώματα για να βάψει ένα μοντέλο ή να βάψει έναν πίνακα στο σπίτι (όπως κάνει ο Μπομπ) θα δει λάδι και ακρυλικό, το ένα αραιώνεται με νέφτι κτλ, το άλλο είναι ακρυλικό οπότε αραιώνεται και με νερό (εκτός από το διαλύτη του) άρα είναι ακίνδυνο σε σχέση με το λάδι. Αυτός ο κόσμος που σκέφτεται έτσι και είναι η πλειοψηφία θα κάνει το χόμπι του και δεν θα κάτσει να φιλοσοφήσει τί είναι ακρυλικό και αν είναι σε οικογένεια πολυμερών ή δεν είναι, τόσο απλά. Επίσης ούτε όλοι μπορεί να είναι επιστήμονες ή μηχανικού, ούτε όλοι να ψάχνουν τί πώς και γιατί, όπως ο περισσότερος κόσμος αγοράζει ένα αυτοκίνητο και δεν ξέρει να αλλάξει ένα λάστιχο, ή να συμπληρώσει λάδι στη μηχανή (και εμένα με κουράζει να βλέπω την ΕΛΠΑ να αλλάζει λάστιχα σε αυτοκίνητα)..Πολύ απλά λες ακρυλικό; οκ πες ότι αραιώνεται με λάκερ πχ και όχι με νερό, και άσε τον άλλο να υποψιαστεί μετά, όχι να σε μηνύσουν να τεσταριστεί το χρώμα και να αποδειχτεί ότι δεν είναι όσο αθώο ακούγεται...οκ κάποιοι ψάχνουν παραπάνω, και αυτή η ιστορία από κάποιους τέτοιους βγήκε στην επιφάνεια (σίγουρα πάντως όχι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα ακρυλικά αραιώνονται πάντα με νερό...), δεν μπορώ να καταλάβω γιατί λες ότι κουράστηκες να ακούς το ίδιο, και εγώ βαριέμαι να εξηγώ σε κάποιον γιατί κάτι ενώ γράφει ακρυλικό δεν αραιώνεται με νερό αλλά με λάκερ, θα μου ήταν πολύ πιο εύκολο και πιο σωστό να γράφει "use lacquer thinner" πχ, δεν είναι, οπότε αναγκάζεσαι και το φιλοσοφείς πιο πολύ ενώ δεν θα έπρεπε...

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 11:21:24 μμ »
Κουράστηκα γιατί πρέπει να υπάρχει και λίγη λογική. Και το πρωσσικό οξύ (HCN) είναι υδατοδιαλυτό, τι σημαίνει, πως θα το αραιώσεις και θα το πιείς; Αν κάποιος κάνει ένα χόμπυ δεν έχει ψάξει λίγο τα υλικά που χρησιμοποιεί; Δηλαδή θα περίμενα να γίνουν μηνύσεις στην Αμερική, που κάνουν μηνύσεις για ψύλου πήδημα, για να ψαχτώ σχετικα με τα υλικά που χρησιμοποιώ;

Και να σου πω και κάτι άλλο; Τα "πραγματικά" ακρυλικά που αραιώνουν με νερό τα θεωρείς αθώα; Εχεις δει να γράφουν πουθενά πως είναι απαραιτητη η μάσκα κατά τη χρήση τους; Εχεις μήπως δει pigments που χρησιμοποιούν οι αρματάδες να αναφέρουν στη συσκευασία τους τους κινδύνους από τη χρήση τους; Εχεις μήπως δει να αναφέρουν πως αν πετάξεις στον αέρα ένα ανοικτό κουτάκι pigments και ανάψεις ένα σπίρτο μπορεί να φύγεις μαζύ με το δωμάτιο; Εχεις δει καμμία συσκευασία με αλεύρι να αναφέρει πως μπορεί να γίνει εκρηκτικό και άκρως επικίνδυνο;

Κουράστηκα γιατί ψάχνουμε να κατηγορήσουμε τη μία ή την άλλη πλευρά ενώ η σωστή αντιμετώπιση είναι η θεώρηση ΟΛΩΝ των υλικών που χρησιμοποιούμε ως πιθανών απειλών κατά της υγείας μας.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 12, 2011, 11:52:49 μμ »
Ποιος να κατηγορήσει ποιόν; Κάνει κανείς αβάντα από εδώ μέσα κάποια εταιρεία; Προσωπικά δεν θεωρώ τους Έλληνες πιο έξυπνο λαό από τους Αμερικάνους, άλλωστε τα γεγονότα δεν δείχνουν κάτι τέτοιο (άσχετα με το τί λέμε σε προσωπικές συζητήσεις και τα αστεία για Αμερικανάκια κτλ). Τα "πραγματικά" ακρυλικά όπως τα λες που αραιώνονται με νερό, τα θεωρώ πιο αθώα από αυτά που αραιώνονται με λάκερ, και τα σμάλτα, ούτε θα τα πιεις ούτε θα τα φας, τώρα αν υπάρχει κάτι παραπάνω σε αυτά τα χρώματα που είναι επικίνδυνο δεν το ξέρω, θα ρωτήσω ένα συνάδελφο χημικό μηχανικό να μάθω, γιατί το βλέπω ως χόμπι και δεν θα αφιερώσω τον ίδιο χρόνο να ψάξω για χημικές συστάσεις, όπως θα αφιερώσω για τεχνικές, μοντέλα κτλ, επειδή ακριβώς θέλω να χαλαρώνω και να το απολαμβάνω όσο μπορώ. τέλος πάντων πάει οφφ τόπικ..

Αποσυνδεδεμένος arian

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
Απ: Ακρυλικά βερνίκια απο Πλαίσιο.
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 15, 2011, 12:38:48 πμ »
Τελικά το talens (το gloss) το έχει χρησιμοποιήσει κανείς? Κάνει δουλειά? Γιατί το Winsor&Newton είναι πλέον δυσεύρετο!