Αποστολέας Θέμα: Περί αερογράφων και ψιλη δεσμη σε BADGER 200...  (Αναγνώστηκε 3044 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Σκύρος
Περί αερογράφων και ψιλη δεσμη σε BADGER 200...
« στις: Σεπτεμβρίου 04, 2011, 10:08:34 πμ »
Καλημέρα παιδιά.
Μια ερώτηση έχω σχετικά με τα είδη των αερογράφων.Έχω αγοράσει τον αερογράφο Badger 200 και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος.Παρ όλα αυτά ακόμα δεν έχω καταφέρει να βγάλω αυτή την ωραία ψιλή γραμμή βαφής όπως αυτή που παρατηρώ σε ωραίες δουλειές συναδέλφων..Κάτι πρέπει να γίνεται με την σχέση μίξης χρώματος και πίεσης του κομπρεσέρ την οποία δεν έχω καταφέρει ακόμα να πετύχω.(ο ίδιος ο καλφάκης μου είπε 1,5bar στην βαφή και 0,5 στις ψιλες γραμμές)Χρησιμοποιώ κυρίως έναμελς της Humbrol και διαλυτικό για έναμελς..Δεν είμαι νέος μοντελιστής αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχω καταφέρει ακόμα να κατανοήσω στην πράξη.Αν αγοράσω και τον αερογράφο-αδερφάκι Badger 200 με την τροφοδοσία χρώματος από πάνω πρόκειται να αλλάξει τίποτα??και αν ναί με ποιό τρόπο?Ρίξτε λίγο τα φώτα σας οι πιό έμπειροι
Ευχαριστώ.

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
Απ: Περί αερογράφων
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 04:55:07 μμ »
Βασικά γιατί δεν πήρες αερογράφο βαρύτητας; οι άλλοι είναι όγκος, και θα δυσκολευτείς όταν θες να βάψεις σε κάποια σημεία (π.χ. αν θέλεις να βάψεις σε φωλέες αεροπλάνων, κάτω από φτερά κτλ, θα το δεις με τον καιρό), επίσης θα χρειαστείς αρκετά δυνατό κομπρεσέρ, γιατί το χρώμα θα ανεβαίνει με αέρα θα το ρουφάει δηλαδή από κάτω δεν θα πέφτει με τη βαρύτητα.
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 05:04:48 μμ »
Για τα Humbrol για καλυτερο αποτελεσμα χρησιμοποιησε διαλυτικο πολυουρεθανης

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 05:25:56 μμ »
Απ ότι καταλαβαίνω πάμε και για αερογράφο βαρύτητας..

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 05:28:38 μμ »
ʼμα δουλεύεις έναμελ χρώματα δοκίμασε τα εξής:

Ρίξε την πίεση κάτω από 15 psi (1 μπαρ), κοντά στα 10 με 12 (0,6 με 0,8 μπαρ).

Ρύθμισε την "βαλβίδα" στο πίσω μέρος ανάλογα με τις οδηγίες για λεπτή δέσμη και σιγουρέψου ότι έχεις μπεκ για λεπτή δέσμη (το F δηλαδή)

Ανακάτεψε καλά καλά το χρώμα στο κουτάκι πριν το αναμείξεις με διαλυτικό, μην σου πω να το ζεστάνεις κιόλας ανακατεύοντας πάνω από φλόγα κεριού (προσοχή ζεσταίνεται το κουβαδάκι και δεν κλείνει μετά μέχρι να κρυώσει)

Αραίωσε με άλλο διαλυτικό (white spirit, Revell ) πλην της Humbrol το χρώμα σε αναλογία 1 προς 1 ή και λίγο περισσότερο διαλυτικό από χρώμα.

Πίεζε πολύ ελαφριά την σκανδάλη και πειραματίσου.

Καλή επιτυχία....  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 05:50:31 μμ »
Απ ότι έχω δει στην πράξη η αερογραφία είναι μεγάλο θέμα και απαιτεί πολύ εξάσκηση.Έχω κάνει τρομερές βαφές,αλλά έχω κάνει και κάτι ξεπλύματα επίσης απίστευτα ειδικά στις πρώτες μου απόπειρες.Είναι πολλά μαζί και βρίσκονται με τον καιρό.Ευχαριστώ για τη συμμετοχή.

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 08:35:26 μμ »
Για να "βγάλεις" λεπτή δέσμη χρειάζεται να πλησιάσεις πιό κοντά στην επιφάνεια που θα βάψεις, οπότε θα χρειαστεί να "ρίξεις" την πίεση, που σημαίνει οτι θα αραιώσεις και περισσότερο το χρώμα σου! Εχω τον 200 απο το '89... εχουν περάσει (και φύγει) πολλοί αερογράφοι απο τοτε στον πάγκο μου αλλα ο 200άρης είναι σταθερή αξία!

Αποσυνδεδεμένος Dayhawk

• Scale 1/72
  • *
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 05, 2011, 10:23:36 μμ »
Πράγματι είναι άριστος,δεν έχω κανένα παράπονο.απλός,έυκολος στην καθαριότητα απλά λίγο πρακτική ακόμα.

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Κυπραίος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • KEEP YOUR FRIENDS CLOSE,BUT YOUR ENEMIES CLOSER
« Απάντηση #8 στις: Οκτωβρίου 16, 2011, 12:55:44 πμ »
παιδια να κανω μια ερωτηση για να μην ανοιγω αλλο θεμα.καπου στο φορουμ ειχε γραφτει για ενα μικρο ρυθμιστη πιεσης που μπαινει κατω απο τον αερογραφο.εψαξα σε ολο το φορουμ αλλα δεν μπορεσα να το βρω.καποιος να με βοηθησει αν θυμαται κατι
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 'ΣΑΙ ΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΓΑΛΕΡΑ

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #9 στις: Οκτωβρίου 16, 2011, 01:03:05 πμ »
Νίκο μάλλον κάτι τέτοιο εννοείς ::arrowdown::

http://pla.gr/catalog/product_info.php?cPath=23_77&products_id=2480

ή κάτι τέτοιο ::arrowdown::

http://pla.gr/catalog/product_info.php?cPath=23_77&products_id=1707

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
« Απάντηση #10 στις: Οκτωβρίου 16, 2011, 01:05:05 πμ »

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Κυπραίος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • KEEP YOUR FRIENDS CLOSE,BUT YOUR ENEMIES CLOSER
« Απάντηση #11 στις: Οκτωβρίου 16, 2011, 01:19:46 πμ »
 σε αυτα τα δυο πως μπορω να δω τη πιεση βγαζω στον αερογραφο;
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 'ΣΑΙ ΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΓΑΛΕΡΑ

Αποσυνδεδεμένος BadKarma

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 23, 2011, 09:24:26 πμ »
Ακόμα μια αερογραφική ερώτηση.

Συγνώμη ρε παιδιά εάν δεν εντόπισα κάτι σχετικό στο site αλλά ο όγκος πληροφοριών είναι μεγάλος και ο χρόνος μου δυστυχώς λίγος...

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

Αερογράφοι αναρρόφησης, αερογράφοι βαρύτητας εκ των οποίων άλλοι με το δοχείο από πάνω κολλημένο, άλλοι από πάνω με βιδωτό, άλλοι με το δοχείο στο πλάι (οι οποίοι γίνονται και αναρρόφησης με άλλο δοχείο) κ.λ.π. κ.λ.π.

Τι διαφορές έχουν οι παραπάνω στην πράξη?

Επίσης...κάποιοι έχουν και ρυθμιστή πίεσης επάνω. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο μαραφέτι ή πολυτέλεια για πολύ ιδιαίτερες εργασίες?
The road to success is always under construction.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 23, 2011, 10:16:43 πμ »
Ξεκινάω να απαντάω από κάτω προς τα πάνω.

Ο ρυθμιστής πίεσης είναι άκρως απαραίτητο εξάρτημα, άσχετα μα το αν βρίσκετε πάνω ή όχι στον αερογράφο, στό όλο κύκλωμα παροχής πεπιεσμένου αέρα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ρυθμιστής πίεσης για να μπορέσεις να βάψεις. Τα περισσότερα κομπρεσέρ έχουν ρυθμιστή πίεσης έχω όμως δει και μικρούς ρυθμιστές που μπαίνουν πάνω στον αερογράφο για περιπτώσεις τροφοδοσίας από μπουκάλα ή από πηγή που δε διαθέτει ρυθμιστή πίεσης.

Αερογράφοι αναρρόφησης, βαρύτητας, πυρηνικής σύντηξης κλπ. Η κύρια διαφορά τους έχει να κάνει με τον τρόπο που το χρώμα οδεύει προς το μπεκ για να ψεκαστεί. Εν ολίγοις:

- Αερογράφοι αναρρόφησης: Ο αέρας που διαρρέει το σώμα του αερογράφου από την παροχή προς το μπεκ ψεκασμού δημιουργεί υποπίεση και αναρροφά το χρώμα από το δοχείο το οποίο 99.9% βρίσκεται κάτω από τον αερογράφο. Οι αερογράφοι αυτοί απαιτούν (συνήθως) λίγο παραπάνω πίεση για να ψεκάσουν χρώμα σε σχέση με τους αερογράφους βαρύτητας.

- Αερογράφοι βαρύτητας: Το δοχείο του χρώματος βρίσκετε πάνω από τον αερογράφο ή στο πλάϊ με το χρώμα πάνω από το επίεπεδο του μπεκ ψεκασμού. Λόγω βαρύτητας το χρώμα ρέει μόνο του προς το μπεκ χωρίς να απαιτείται υποπίεση. Υπάρχει η φήμη πως οι αερογράφοι αυτοί έχουν την τάση να φτύνουν, προσωπικά με τους 3 αερογράφους βαρύτητας που έχω δε μου έχει τύχει ποτέ.

Αυτά. Ελπίζω να σε κάλυψα, αν θες κάτι άλλο ρωτάς.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος BadKarma

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Νοεμβρίου 23, 2011, 10:44:06 πμ »
Απόλυτα κατανοητός.

Φαντάζομαι ότι το μείον που θα έχει ο ρυθμιστής πίεσης που είναι ενσωματωμένος στον αερογράφο σε σχέση με αυτούς που τοποθετούνται στην είσοδο της παροχής αέρα είναι ότι αποτελεί ένα ακόμα μικρόπραγμα που θα πρέπει να καθαριστεί μετά τη χρήση του.

Τη βασική αρχή λειτουργίας των αερογράφων την γνωρίζω. Εάν στην πράξη τα πράγματα είναι τόσο «απλά» όσο τα αναφέρεις έχει καλώς και με κάλυψες 100%.

Ας πούμε τώρα ότι αποφασίζω να αγοράσω αερογράφο βαρύτητας. Προτιμούμε αυτούς με το δοχείο στη ράχη τους ή στο πλάι? Υπάρχει κάποιο ζήτημα εκτός π.χ. από αυτό της ορατότητας? (υποθέτω ότι με το δοχείο στο πλάι θα βλέπεις καλύτερα το σημείο που καταλήγει η δέσμη του χρώματος ανάλογα και με το πώς τον κρατάς).

Π.Χ. από εδώ:

http://www.airbrush-pro.co.uk/index1.html

BD-130 ή BD-132 και γιατί?

Συγνώμη για την σχολαστικότητα αλλά οσονούπω πλησιάζει...
The road to success is always under construction.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #15 στις: Νοεμβρίου 23, 2011, 11:02:25 πμ »
Φαντάζομαι ότι το μείον που θα έχει ο ρυθμιστής πίεσης που είναι ενσωματωμένος στον αερογράφο σε σχέση με αυτούς που τοποθετούνται στην είσοδο της παροχής αέρα είναι ότι αποτελεί ένα ακόμα μικρόπραγμα που θα πρέπει να καθαριστεί μετά τη χρήση του.
Οχι! Δε χρειάζεται καθάρισμα, φυσιολογικά δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το χρώμα. Τη μοναδική φορά που έχω χρησιμοποιήσει κάτι ανάλογο με δυσκόλευε γιατί άλλαζε τις διαστάσεις του αερογράφου αλλά όλα είναι συνήθεια...

http://www.airbrush-pro.co.uk/index1.html

BD-130 ή BD-132 και γιατί?

Συγνώμη για την σχολαστικότητα αλλά οσονούπω πλησιάζει...
Εχω ένα BD-134 (μόνο gravity feed) ο οποίος 10 χρόνια τώρα δε με έχει απογοητεύσει. Εντάξει, για ψιλοδουλειές και ζόρικα έχω άλλους, αλλά για καθημερινή χρήση (δηλαδή το 80% αυτών που βάφω) το φέρνει εις πέρας ο ταπεινός 134 μια χαρά.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #16 στις: Νοεμβρίου 23, 2011, 12:36:39 μμ »
Επειδή ψάχνομαι και εγώ να αγοράσω αερογράφο να σου πω ότι όλα είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.
Είδα πολλά βίντεο και διάβασα αρκετά reviews για διάφορους αερογράφους και τελικά κατέληξα στον Iwata Revolution CS.
Είναι βαρύτητας με παροχή από πάνω και μεσαίο δοχείο χρώματος.
Το θέμα περιορισμού της ορατότητας από το δοχείο δεν με απασχολεί καθώς ποτέ δεν κρατάω τον αερογράφο ακριβώς μπροστά στο πρόσωπο μου αλλά υπό ελαφριά γωνία.  Αυτό ίσως έχει να κάνει με το ότι δεν μπορώ λόγω προβλημάτων όρασης να εστιάσω και με τα 2 μάτια ταυτόχρονα.  Αλλά και σε κανένα βίντεο δεν είδα κάποιον να ψεκάζει έτσι. Ο αερογράφος ήταν μεν κάθετα προς την επιφάνεια βαφής αλλά πάντα υπό γωνία σε σχέση με την γραμμή όρασης.
Ούτε είδα σε κανένα από τα βίντεο αερογράφο βαρύτητας να φτύνει χρώμα.  Αναφέρθηκε ότι μπορεί να συμβεί κυρίως όμως λόγο λάθος πίεσης ή κακής διάλυσης του χρώματος. ʼρα συμπεραίνω ότι αν συμβαίνει είναι από λάθος του χειριστή και όχι του εργαλείου.
Τα συμπεράσματα δικά σου.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #17 στις: Νοεμβρίου 23, 2011, 05:19:15 μμ »
Για να μην έχεις θέμα φτυσίματος καλό είναι να ξεκινάς να ψεκάζεις λίγο πιο πριν από την επιφάνεια του μοντέλου και να ελέγχεις περιστασιακά την άκρη του nozlle για τυχόν συσσώρευση χρώματος που θα καθαρίζεις με μια μπατονέτα και διαλυτικό. Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα περιορισμού του οπτικού πεδίου, έχω 2 αερογράφους βαρύτητας και δεν αντιμετώπισα ποτέ τέτοιο πρόβλημα.

Αποσυνδεδεμένος babi_rg

• Μπάμπης
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Ανδραβίδα-Θεσ/νικη
  • 117cw phantom phlyers.
« Απάντηση #18 στις: Νοεμβρίου 26, 2011, 04:51:45 μμ »
Συμφωνω με τον φιλο Pan Pan και εχε παντα υποψη σου οτι οταν ξεκινας να βαψεις πρωτα πατας τη σκανδαλη για να βγαλεις αερα και μετα την τραβας πισω για να βγαλεις χρωμα.Φτυσιμο θα εχεις μονο αν κανεις το αντιστροφο.Αν το θυμασαι αυτο να εισαι σιγουρος οτι δε θα εχεις ποτε προβλημα με το φτυσιμο.

Tags: badger