ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ > GB: Battle of Britain

Blenheim IVF – Airfix 1/72

(1/3) > >>

VasilisT:
Η συμμετοχή μου στο GB θα είναι με αυτό:Δυστυχώς τα σήματα του κιτ δεν κάνουν για BoB (thanks CROW).
Θα το φτιάξω ως Blenheim IVF και συγκεκριμένα LA-E (T1807) της 235 sqn σύμφωνα με το προφίλ από αυτή τη σελίδα (το έβδομο στη σειρά):
http://www.raf.mod.uk/bob1940/213to236.html (edit ::eusa_naughty::ΑΚΥΡΟ ο κωδικός του προφίλ αυτού μάλλον υπάρχει μόνο στη φαντασία του καλλιτέχνη)

Δεν έχω βρει καμία φωτογραφία του συγκεκριμένου α/φους όμως σύμφωνα με τη βιβλιογραφία το προφίλ μοιάζει σωστό για την περίοδο (τουλάχιστο από παραλλαγή και εθνόσημα, μένει να διασταυρώσω κωδικό και σειριακό).  
Αν και έχω λίγες «ώρες» στο μοντελιστικό πάγκο ελπίζω να καταφέρω ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. (Το κιτ και η φωτογραφία του έτοιμου μοντέλου στο κουτί της Airfix συνηγορούν για το αντίθετο αλλά θα δούμε)

jkbsprint:
Καλη αρχη και καλη κατασκευη. Το κιτακι τι λεει, αξιζει η ειναι απο τα παλια ''καλα'' κομματια? (βλ. στοκος με τις χουφτες).

CROW:

--- Παράθεση από: jkbsprint στις Μάιος 30, 2011, 09:42:33 μμ ---Καλη αρχη και καλη κατασκευη. Το κιτακι τι λεει, αξιζει η ειναι απο τα παλια ''καλα'' κομματια? (βλ. στοκος με τις χουφτες).

--- Τέλος παράθεσης ---
Μιλαμε για τρελο χρεπι! Και ο στοκος ειναι το λιγοτερο. Αμα δεις τα διαφανη κοματια θα καταλαβεις... ::eusa_wall::

Ελιξ-ιριος:
Αχ, τί μου θύμισες...Το πρώτο μοντελάκι που έβαψα! Και μάλιστα σε αυτήν τη συσκευασία.. ::cry2::(Στους περισσότερους δέν αρέσει αυτή η συσκευασία, αλλά τα πρώτα μου μοντελάκια ήταν όλα σε τέτοια κουτιά, έχω ευχάριστες συνειρμικές αναμνήσεις).Τα διαφανή του είναι όντως περίπτωση, καί σε πάχος και σε εφαρμογή.Τα δύο μισά της ατράκτου μαζύ ξεκινάνε, αλλού καταλήγουν...Σκαλοπατάκια, κενά, και  ::pop:: Με λίγη προσοχή θα γίνει ωραίο! Καλή επιτυχία!

VasilisT:
Μετά από αρκετό καιρό απραξίας και αφού γέμισα τις μοντελιστικές μου μπαταρίες στην έκθεση του ΣΣΜΗ λέω να ξεκινάω σιγά σιγά.

Όπως πάντα η ιεροτελεστία ξεκινά με το άνοιγμα του κουτιού και την επιθεώρηση του περιεχομένου. (Τα σχόλια CROW και Ελιξ-ιριος για το κιτάκι αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα αλλά θα το παλέψω.)
Με το άνοιγμα του κουτιού αυτό που κάνει εντύπωση είναι το πόσο στριμωγμένα είναι τα κομμάτια. Με το ζόρι μπορεί κάποιος να τα ξαναχωρέσει μέσα στο κουτάκι της σειράς 2.
Το κιτ έχει αγοραστεί πριν καμιά διετία στην τιμή των 6,5 Ευρό και είναι παλιότερη έκδοση περί τα μέσα δεκαετίας ’80. Από τις οδηγίες φαίνεται ότι πρόκειται για τη μεταβατική περίοδο όταν η AIRFIX περιήλθε στην HUMBROL αφού δίνονται κωδικοί χρωμάτων και AIRFIX & HU.Έχουμε και λέμε:
Στα θετικά (όχι πολλά αλλά σημαντικά):
-   Καλοσχηματισμένα κομμάτια παρά την ηλικία του κιτ (‘60s or ‘70s ;; )
-   Χαλκομανίες καλά κεντραρισμένες.
-   Επιλογή για Βομβαρδιστικό ή Καταδιωκτικό.
-   Σχετικά καλή αποτύπωση του σκελετού στα διαφανή.
-   Γενικά καλή εφαρμογή των κυρίως κομματιών (θα δείξει)
-   Δίνονται γενικές περιγραφές για τα βασικά έστω χρώματα (πχ. Μ3 = olive green = HU30) σε αντίθεση με νεότερες κυκλοφορίες που δίνει μόνο κωδικούς :evil:. 
-   Είναι κλασικό AIRFIX!!!

Στα αρνητικά:
-   Πολύ φλάς -> πολύ καθάρισμα, πολύ τρίψιμο.
-   Γεμάτο ανάγλυφα περτσίνια, μεγάλα για την κλίμακα και δύσκολο να σωθούν από το τρίψιμο.
-   Οδηγίες  (μάλλον φωτοτυπία) όχι αρκετά σαφείς και χωρίς αναφορά σε χρώματα για τα εσωτερικά μέρη. Το αστείο είναι ότι το φυλλάδιο είναι ανάποδα τυπωμένο (ανοίγει προς τα δεξιά).
-   Στις οδηγίες αναφέρει ότι τα σήματα για το καταδιωκτικό αφορούν την 235 sqn ενώ στην πραγματικότητα είναι για τη 254 (Το ίδιο μπέρδεμα υπάρχει και σε μερικά βιβλία). Επίσης δεν αναφέρεται πουθενά ποια χρονική περίοδο αφορούν τα σήματα.
-   Διαφανή χοντρά και με δύσκολη εφαρμογή.
-   Υποτυπώδης εσωτερική λεπτομέρεια.
-   Πλήρωμα ακρωτηριασμένο.
-   Σπασμένα πτερύγια στις έλικες (ο συνωστισμός στο κουτί έχει τις συνέπειες του).
-   Χαλκομανίες που έχουν υποφέρει από το χρόνο και υγρασία(έκδοση mid ‘80s;;; )
-   2 τουλάχιστο σημαντικά λάθη στο γενικό σχήμα του αεροπλάνου.
-   Είναι κλασικό AIRFIX!!!

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι δίνεται η δυνατότητα να φτιαχτεί το μοντέλο με κινητά μέρη όπως όπως σύστημα προσγείωσης, τροχοί, πυργίσκος και έλικες, πράγμα που δείχνει την εποχή από την οποία προέρχεται το κιτ και ενισχύει το άρωμα νοσταλγίας που αναδίδει το κουτάκι της AIRFIX.

Βάζοντας στη ζυγαριά τα συν και τα πλην η δικιά μου γέρνει στα συν (γιατί; Είναι κλασικό AIRFIX!!!).

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση