Για το βάψιμο δεν μπορώ να πω κάτι που δεν έχει ήδη αναφερθεί, πέρα από το ότι, ακόμα και βρεγμένη χαρτοπετσέτα να βάλεις για κάλυψη κενών κατά το βάψιμο, καλό είναι να την αφαιρείς σχετικά νωρίς μετά το ψέκασμα, γιατί όταν στεγνώσει γίνεται πέτρα, ψιλοκολλάει κι αφήνει ίνες (καμία σχέση με το βαμβάκι βέβαια, φεύγουν πολύ πιο εύκολα). Στο άνοιγμα του cockpit που βλέπω, αν δεν υπάρχει κάτι να εξέχει, προσωπικά, θα έβαζα μασκοταινία να έχω το κεφάλι μου ήσυχο - σε κινητήρα και Σ/Π, βρεγμένη χαρτοπετσέτα.
Το πρόβλημα που αναφέρεις με τα ακρυλικά, μπορεί να είναι θέμα αερογράφου, μπορεί να είναι και θέμα με τα ίδια τα χρώματα - ειδικά άμα ψεκάζει άνετα τα σμάλτα. Κι εγώ αντιμετώπιζα το ίδιο πρόβλημα με τα ακρυλικά: έντονο μπούκωμα με συλλογή ξερού χρώματος στην άκρη του μπεκ, φτύσιμο κτλ.
Ίσως αν πεις τι μάρκα χρησιμοποιείς, διαλυτικό κτλ να βρούμε μια λύση. Πρόσφατα ανακάλυψα οτι σχεδόν όλα τα ακρυλικά (ακόμα και τα Vallejo που μου είχαν σπάσει τα νεύρα) αποδίδουν εξαιρετικά αποτελέσματα, όχι με τον διαλύτη που σου λένε είναι ο 'ειδικός' για τη μάρκα, αλλά διαλύοντας τα με Ισοπροπυλική Αλκοόλη. Τέλεια διάλυση, σπάνια μπουκώνει/ φτύνει, και το μόνο που χρειάζεται, αν συμβεί, με ένα κομμάτι χαρτί βρεγμένο με οινόπνευμα καθαρίζεις στα γρήγορα την άκρη του μπεκ/ βελόνας και συνεχίζεις.