Αποστολέας Θέμα: Sd. Kfz. 179 Bergepanther  (Αναγνώστηκε 3694 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Speedst3r

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Γιάννης
Sd. Kfz. 179 Bergepanther
« στις: Μαΐου 04, 2011, 01:13:48 μμ »
Γεια σας φίλοι μου  :)

Έπειτα από προτροπή του γείτονα Δημήτρη (Dive) είπα να πιάσω ένα άρμα.Αιτιολογία? ''Περπατάνε πολύ γρήγορα και είναι ευχάριστες κατασκευές!'' Ίδωμεν....!

Επειδή είχα πει πως αν πιάσω ποτέ μου άρμα,θα ξεκινήσω με κάτι σε ''utility vehicle'',βρήκα αυτό και το αγόρασα χωρίς πολλές σκέψεις :

http://super-hobby.com/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F4%2F5%2F0%2F1392_1_ita6472_1.jpg
http://super-hobby.com/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F2%2F5%2F0%2F1392_1_ita6472_2.jpg
http://super-hobby.com/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F0%2F6%2F0%2F1392_1_ita6472_3.jpg
http://super-hobby.com/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F5%2F5%2F0%2F1392_1_ita6472_4.jpg
http://super-hobby.com/show_file.php?src=%2Fzdjecia%2F3%2F5%2F0%2F1392_1_ita6472_5.jpg

Μιας και την ''αρματάδικη'' ορολογία/καθομιλουμένη ::glossa:: δεν την κατέχω,παρακαλείστε να με διορθώνετε αν γράφω κανένα ανήκουστο!

Η κατασκευή ξεκίνησε όπως προτείνουν οι οδηγίες.Κολλήθηκαν κάποια εξαρτήματα στο κάτω μέρος του πήγματος (?) όπως αποσβεστήρες κραδασμών (?), οι κινητήριοι τροχοί και η λαμαρίνα στο πίσω μέρος του άρματος.Ακολούθως,τοποθετήθηκαν οι άξονες των τροχών.Εδώ η εφαρμογή ήταν πολύ καλή,μπήκαν ευτυχώς σφηνωτά και με αρμονία,γιατί αν έχω καταλάβει καλά από τα γραφόμενα συναδέλφων,στο σημείο αυτό κρίνεται μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας ενός άρματος.Κατόπιν προετοιμάστηκαν οι τροχοί.Εδώ φυσικά,τα μπέρδεψα λίγο στην αρχή.Για την ακρίβεια πανικοβλήθηκα όταν είδα τόσους τροχούς μαζεμένους,αλλά γρήγορα ταίριαξα τους αντίστοιχους με τους αντίστοιχούς τους και η κατασκευή προχώρησε ομαλά και έυκολα.Εργασία και χαρά λοιπόν,και έχοντας τους τελευταίους κολλημένους,συνέχισα με τις ερπύστριες.Πρώτη επαφή με ερπύστριες και βινύλιο υπό μορφή καδένας.Χμμ.Οι οδηγίες προτείνουν σύζευξη αυτών και καυτηριασμός ::glossa:: τους στα σημεία επαφής.Έτσι και έγινε.Για σιγουριά έσταξα και λίγη κυανακρυλική κόλλα.Μέγα λάθος,το οποίο εμφανίστηκε αργότερα.Και δεν μιλάω για την ασπρίλα.Ξεράθηκε το βινύλιο και κατά τις δοκιμές η μια ερπύστρια κόπηκε.Μετά από εργασία περίπου μιας ώρας με κλωστοϋφαντουργικές μεθόδους,κατάφερα να την ενώσω και πάλι στο σημείο που κόπηκε.Μικρό το κακό.Ακολουθεί μικρό διάλειμμα για τσιγάρο και σε δεύτερο πλάνο έχω το άρμα με τις ερπύστριες φορεμένες και τα δύο μισά του πήγματος μη κολλημένα.Στο μυαλό μου έρχονται τα λόγια του Λάμπρου (Lman) από κάποιο ποστ του, ''Κρέμασε τις ερπύστριες!''.Επειδή ήμουν σχεδόν σίγουρος πως αν ξεκινούσα να περνάω πινέζες στο σκάφος (?) θα κατέληγα να έχω μια σκάφη γεμάτη τρύπες,ικανή σε μέγεθος για να σουρώνω μια καλή γαρνιτούρα από τορτελίνια,έλαβε και εδώ χώρα η κλωστοϋφαντουργία.Με λεπτό χαλκόσυρμα αυτή τη φορά.Σε αυτό το τόλμημα με παρακίνησε το γεγονός ότι το σύρμα θα κρυβόταν ανάμεσα στους τροχούς και το δέσιμο στο κάτω μέρος των ερπυστριών δεν θα φαίνεται.

Η πρόοδος ακόμα δεν είναι μεγάλη,πάντως οποιαδήποτε σχόλια/συμβουλές μπορεί να έχετε παρακαλείσθε να τα εκφράσετε,γιατί μάλλον τελικά μου αρέσουν τα άρματα και θα ακολουθήσουν κι άλλα τολμήματα μετά από το Bergepanther :wink:

Never ride faster than your angel is able to fly...

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
Απ: Sd. Kfz. 179 Bergepanther
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 04, 2011, 01:27:27 μμ »
Πωπω, τι μου θυμίζεις τώρα! :)

Αυτό είναι επανακυκλοφορία του berge που είχα φτιάξει παλιότερα, ε; Με επιπλέον τα p.e.; Πολύ τίμιο κιτάκι και απολαυστικό indeed.

Αν επιτρέπεται, πόσο κοστίζει σήμερα;

Επίσης, να σου διορθώσω κάτι που μου είχαν διορθώσει κι εμένα; Bergepanther, όχι bergerpanther! ;) Κι εγώ burger το είχα κάνει στην αρχή, μάλλον πεινούσαμε και οι 2. Χεχεχε!

Καλή κατασκευή φίλε, θα την απολαύσεις!!!  :wink: ::salut::

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 04, 2011, 01:41:36 μμ »
Το αγόρασα 28 ευρώ από μοντελιστικό κατάστημα του Πειραιά.Αυτό με το burger panther,μου φαίνεται συμβαίνει ασυναίσθητα (πάει μόνο του το χέρι στο R),γιατί όποτε γουγλάρω κάτι με την λέξη αυτή,το γράφω ''Bergerpanther''.Χαχαχα,θα το διορθώσω το τόπικ πάντως,ευχαριστώ που το επισήμανες.
::thanks_smilie::

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
Απ: Sd. Kfz. 179 Bergerpanther
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 04, 2011, 01:50:36 μμ »
Που εξαφανήστικες εσύ ρε?
Μια χαρά βγαίνει για την ώρα αν και το συγκεκριμένο άρμα που διάλεξες δεν θεωρείται και από τα πολύ εύκολα στην κατασκευη.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 04, 2011, 01:55:38 μμ »
Μια χαρά τιμούλα!!! Thanks για την πληροφορία.

Θα παρακολουθώ τη συνέχεια της κατασκευής, γιατί μου αρέσει πολύ το χαμπουργκεράκ (sic)ι! Χεχε!

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 04, 2011, 02:04:31 μμ »
Naso  :wink:
Αλέξη πριν ένα μήνα γύρισα στην Ελλάδα και νομίζω ήρθε η ώρα να ξεσκονίσω για άλλη μια φορά τα εργαλεία μου ::glossa::.Πραγματικά δεν φαίνεται και πολύ εύκολο,όμως με τράβηξε όταν το είδα.Ας είναι το πανθρομπέργκερ το πρώτο μου άρμα λοιπόν  :lol:

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 04, 2011, 02:28:50 μμ »
 το πρωτο που θα πω είναι το εξης..... ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ και ως πρωτο αρματικο και ως πρωτο μοντελο μετα τον γυρισμο...
Το μόνο που εχω να πω οτι το εχεις πάει κουκλα μεχρι στιγμης..... και θεωρω πολυ καλη την εργασία που εχεις κανει.
μην το φοβάσαι...το πας εξαιρετικα.
Αντε προχωρα το..αλλωστε ειναι γρηγορα τα αρματικα.... και οπως λενε και αρματόπαιδα του φορουμ  (ανηκω πια ΚΑΙ σε αυτους) οτι δεν φτιαχνεται η δεν ειναι καλο...το καλυπτεις με λασπη.....  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Απλά τα ψιλικοκο προσεχε να τα βαζζεις στο τελος.... μην τα κολησεις ολα....
Αμα θες να το σκονίσεις...μακρια απο το Αλευρι..... γιατι θα αποκτησει ζωή και αυτο... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
υπαρχουν σκονες και χρωματα. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
λοιπον ....αντε τελειωνε..... ακομα εκει εισαι.. ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: :mrgreen:
και παλι καλος ηρθες...

Spoiler (hover to show)

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 05, 2011, 03:30:42 μμ »
Δημήτρη εύχομαι να πάει καλά το Bergepanther για το καλό σου.Εσύ με έμπλεξες σε αυτές τις περιπέτειες,να το θυμάσαι!  :mrgreen:
Σε ευχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνεις  :wink:
Spoiler (hover to show)

Να ρωτήσω μια πληροφορία?Το άρμα θα το βάψω μονόχρωμο με RLM 79 (Sandgelb).Οι οδηγίες για το βάψιμο αυτό προτείνουν να βαφτεί και ο χώρος του βαρούλκου με το ίδιο χρώμα.Επειδή αυτό μου κάνει κάπως μονότονο και επειδή έπεσα στο αντίστοιχο θέμα του Νάσου στο οποίο ο Νίκος Τσίτσος ανέφερε ότι μπορεί το βαρούλκο να βαφτεί με red primer ( http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,4492.msg80695.html#msg80695 ), ρωτάω λοιπόν : Το βάψιμο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην δράση του άρματος ή σε μουσειακό είδος? Ελπίζω να έχω καταλάβει σωστά και να εννοούμε (χρωματικά) αυτό : http://www.primeportal.net/recovery/jens_hill/bergepanther/

Γενικά,αν έχετε να προτείνετε κάποιο ενδιαφέρον βάψιμο για το συγκεκριμένο θέμα,ευχαρίστως να ακούσω προτάσεις  8)

Για την ώρα έχω ασχοληθεί με κάποια πρώτα βαψίματα εσωτερικών λεπτομερειών και έκανα κάποιες διορθώσεις στις ερπύστριες ώστε να δέσουν καλύτερα με τους εδαφικούς.Όταν υπάρξει αξιόλογη πρόοδος θα ανεβάσω φωτογραφίες.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 05, 2011, 04:50:42 μμ »
Κάνε λίγη υπομονή να σου ανεβάσω φωτογραφίες που είχα βρει εγώ τότε που το έφτιαχνα. Δεν είναι πολλές, αλλά είναι ενδιαφέρουσες.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 05, 2011, 04:58:23 μμ »
Κατέβασε αυτό: http://www.mediafire.com/?2af3r7ccpknkb8j

Είναι ό,τι είχα.

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 05, 2011, 05:11:46 μμ »
Spoiler (hover to show)

Να'σαι καλά Νάσο,ευχαριστώ πολύ!

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 05, 2011, 05:17:53 μμ »
Spoiler (hover to show)

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 09, 2011, 12:54:13 πμ »
Και συνεχίζουμε με την κατασκευή του Bergepanther...

Χρωματικά κινήθηκα σύμφωνα με τις οδηγίες του κιτ τελικά.Έχω ολοκληρώσει τον χώρο του πληρώματος και το σύστημα του βαρούλκου σχεδόν.Απομένουν κάποιες λεπτομέρειες και να ψεκαστούν αυτά με ματ βερνίκι ώστε να προχωρήσω στο κόλλημα του άνω και κάτω πήγματος.Δυστυχώς τα συρματόσχοινα είχαν σημεία πίεσης καλουπιού (βούλες) και τα σημεία ένωσης των μισών των τροχαλιών είναι σε περίοπτη θέση.Κάλυψα τις ενώσεις που προέκυψαν όσο καλύτερα μπορούσα,προσπαθώντας να μην καταστρέψω την ανάγλυφη επιφάνεια των συρματόσχοινων (με τριψίματα,κυανακρυλικές και στόκους).

Αυτά για την ώρα.Παιδιά όποιο σχόλιο/παρατήρηση έχετε πείτε το.....Καλό θα μου κάνετε   :wink: :mrgreen: ::salut::

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 15, 2011, 01:37:49 πμ »
Update...

Κολλήθηκαν τα δύο μισά του πήγματος και τοποθετήθηκαν στο άρμα κάποιες λεπτομέρειες,όπως γάτζοι,χειρολαβές,οι πλευρικές βάσεις για εργαλεία και εφεδρικά πέδιλα,το κάλυμμα του κινητήρα και γενικώς η συναρμολόγηση έχει ολοκληρωθεί κατά 90%.Το επόμενο στάδιο είναι να γίνουν κάποιες ελάχιστες διορθώσεις (στοκαρισματάκια) και πλέον περνάμε στο βάψιμο.

Κλασσικά κάποιες φωτό.... :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 15, 2011, 01:46:16 πμ »
Φιλε μου σφεντονα το εχεις παει.....τρομερο.....μπραβο...... αντε με το καλο να αρχισεις να βάφεις. ::salut:: ::salut:: ::salut::

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 15, 2011, 02:19:01 πμ »
Το προχώρησα σχετικά γρήγορα Δημήτρη,έχεις δίκιο.Ευτυχώς το βάψιμο του είναι μονόχρωμο και θα γίνει με ιδιαίτερη ευκολία.  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Νίκος Κυπραίος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • KEEP YOUR FRIENDS CLOSE,BUT YOUR ENEMIES CLOSER
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 15, 2011, 02:44:02 μμ »
Γιαννη οι ερπυστριες σου εκατσαν πολυ ωραια.Ειναι του κιτ οι βυνιλιο ή τις αλλαξες;
Τα αλυσιδακια απο που τα βρηκες(ψαχνω να βρω και εγω)
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ 'ΣΑΙ ΛΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΣ ΓΑΛΕΡΑ

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 15, 2011, 03:42:50 μμ »
Σ' ευχαριστώ Νίκο.Είναι αυτές του κιτ (βινύλιο).Δυστυχώς επειδή είναι η πρώτη μου επαφή με ερπύστριες με παίδεψαν αρκετά,ενώ τώρα πια βλέπω ότι η τοποθέτηση τους είναι αρκετά πιο απλοϊκή σαν διαδικασία.Εννοώ πως για να τις ''κρεμάσω'',έκανα αρκετά πειράματα και κατέληξα να χρησιμοποιήσω αλλού κυανακριλική,αλλού μικρές δόσεις θερμοσιλικόνης,αλλού δέσιμο με κλωστές και αλλού στήριξη με πείρους.Μπορώ να πω πως είμαι και τυχερός (με τόσα κανιβαλίσματα) μάλιστα,που οι ερπύστριες κατέληξαν στο άρμα και όχι στον κάλαθο αχρήστων.Αλλά γι αυτό υπάρχει η ''πρώτη φορά'' στο καθετί,για να παιδευτείς και να μάθεις  :wink:.Το κακό τώρα είναι πως δεν μπορούν να βγουν από το άρμα και να βαφτούν ξεχωριστά.Θα δούμε..............!

Για το αλυσιδάκι δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί το βρήκα τυχαία σε ένα συρτάρι και δεν γνωρίζω από που προήλθε.Νομίζω πως ο συνάδελφος στο παρακάτω link θα σε βοηθήσει όμως

::arrowred:: http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,6342.msg157440.html#msg157440

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 15, 2011, 03:45:06 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 15, 2011, 04:34:23 μμ »
Αγορασα ενα φιλτρο της MIG το οποιο στο dark yellow δινει βάθος...... ετσι λενε....γιατι θα το δοκιμασω και εγω.
σιγουρα θεωρω οτι θα το χρειαστεις απο την στιγμη που ειναι μονόχρωμο. :wink:

• Scale 1/48
  • *
  • Γιάννης
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 15, 2011, 04:46:47 μμ »
σιγουρα θεωρω οτι θα το χρειαστεις απο την στιγμη που ειναι μονόχρωμο. :wink:
Ω....ναι....!!  :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 16, 2011, 08:46:55 πμ »
Μια χαρά γίνεται και χωρίς τις εξωτικές (και ακριβές) λύσεις τύπου φίλτρων-σκονών MIG και άλλων παρόμοιων κατασκευαστών, η δουλειά με το βάθος. Ψέκασμα με αερογράφο προσεκτικά στα διάφορα panels με λίγο ξανοιγμένο το βασικό και είσαι άρχοντας. Εκτός αν τα έχεις ήδη αυτά τα προϊόντα, οπότε πάσο.

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 16, 2011, 09:14:47 πμ »
Oι ερπύστριες σου, έχουν κάτσει αρκετά καλά (έχουν ένα προβληματάκι στον τεμπέλη - τίποτα σημαντικό), ειδικά μάλιστα για πρώτο άρμα!!!!

Ένας τρόπος να τις βάψεις, είναι να βάψεις τα πάντα με ακρυλικό. Τις ερπύστριες, τις βάφεις με σμάλτο και μετά, με ένα πινελάκι νοτισμένο σε διαλυτικό, ξεβάφεις (με επιμονή), ότι παραπανίσιο έχει βαφτεί με το σμάλτο.  Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα λάστιχα των τροχών. Ευνόητο είναι ότι το ανάποδο (δηλαδή, βάψιμο με σμάλτο + ερπύστριες με ακρυλικό) ΔΕΝ δουλεύει!!!!!

Ίσως σου φανεί χρήσιμο ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 16, 2011, 10:30:24 πμ »
Oι ερπύστριες σου, έχουν κάτσει αρκετά καλά (έχουν ένα προβληματάκι στον τεμπέλη - τίποτα σημαντικό), ειδικά μάλιστα για πρώτο άρμα!!!!

Ένας τρόπος να τις βάψεις, είναι να βάψεις τα πάντα με ακρυλικό. Τις ερπύστριες, τις βάφεις με σμάλτο και μετά, με ένα πινελάκι νοτισμένο σε διαλυτικό, ξεβάφεις (με επιμονή), ότι παραπανίσιο έχει βαφτεί με το σμάλτο.  Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα λάστιχα των τροχών. Ευνόητο είναι ότι το ανάποδο (δηλαδή, βάψιμο με σμάλτο + ερπύστριες με ακρυλικό) ΔΕΝ δουλεύει!!!!!

Ίσως σου φανεί χρήσιμο ::salut::

ΔΚ

Sorry, αλλά γιατί δεν δουλεύει το ανάποδο;
Βάψιμο με σμάλτο, ερπύστριες με ακρυλικό και ξέβαμμα με άζαξ δεν δουλεύει; Εγώ γιατί το κάνω;

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 16, 2011, 11:40:29 πμ »
Δουλεύει , πιθανώς (δεν ξέρω - αλλά, αφού το κάνεις ήδη, δεκτό  ::salut::), με ακρυλικά τύπου Gunze/Tamiya τα οποία γενικώς το Azax διαλύει (αρκεί να μην έχει πέσει νερό πρίν). Αν όμως βάψεις χρώματα με τύπου Vallejo (εγώ βάφω κυρίως με τέτοια) και προσπαθήσεις να ξεβάψεις με Αzax, θα έχεις στο τέλος ένα υπέροχα μουτζουρωμένο μοντέλο  :mrgreen: Ενώ το σμαλτάκι διαλύεται με το white spirit πάντα (ακόμα και μετά από αρκετό καιρό)!!!

ΔΚ

Tags: