Αποστολέας Θέμα: Βοήθεια με δημιουργία κηλίδων!  (Αναγνώστηκε 2092 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Pez

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
Βοήθεια με δημιουργία κηλίδων!
« στις: Ιανουαρίου 15, 2011, 08:14:01 μμ »
Πήγα να χρησιμοποιήσω τον αερογράφο ξανά μετα απο 2 μήνες περιπου απραξίας, και έχω ενα πρόβλημα που απλά δεν λέει να εξαφανιστεί.

Όταν ψεκάζω, το χρώμα δεν φτάνει σχεδόν στεγνό πάνω στο μοντέλο, αλλα υγρό και ελάχιστα δευερόλεπτα αργότερα, αρχίζει να δημιουργεί κηλίδες με κενό, όπως στην φώτο παρακάτω

Στην φώτο το χρώμα που ψέκασα είναι το γκρί και στις κηλίδες φαίνονται τα απο κάτω χρώματα!
Το εν λόγω χρώμα είναι της Lifecolor. Συνολικά έχω δοκιμάσει 5 χρώματα της lifecolor και 2 της gunze, και όλα έχουν παρόμοια συμπεριφορά
Έχω δοκιμάσει όλους τους λόγους αραιώσης απο 60/40 μέχρι 30/70 και πίεσης στο κομπρεσέρ χωρίς να καταφέρω καλό αποτέλεσμα.
Επίσης έχω χρησιμοποιήσει 2 διαφορετικούς αερογράφους χωρίς ουσιαστική διαφορά μεταξύ τους.

Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο κομπρεσέρ; Είναι ένα sparmax ac-27!

Οποιαδήποτε βοήθεια θα εκτιμηθεί δεόντως! Είμαι σαν το junkie που δεν μπορώ να βάψω!  :(

::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Βοήθεια με δημιουργία κηλίδων!
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 15, 2011, 08:39:42 μμ »
Ειλικρινά δεν το έχω ξαναδεί! Εντάξει, τα Lifecolor κατ' ευθείαν άνω στο πλαστικό είναι λίγο μυστήρια, αλλά και τα Gunze... Είσαι σίγουρος πως η πλαστική επιφάνεια είναι καθαρή από λίπη, λάδια. σκόνες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμποδίσει τι χρώμα να στρώσει σωστά;

Αφού λες πως έχεις την ίδια εικόνα με 2 διαφορετικούς αερογράφους, τότε μάλλον το πρόβλημα δεν είναι στους αερογράφους. Ξεκίνα και ψάχνε τα κοινά στοιχεία, διαλυτικό, μοντέλο, χρώμα. Ελεγξε μήπως ο συμπιεστής σου πετάει μαζύ με τον αέρα και λάδι ή/και νερό ψεκάζοντας χωρίς χρώμα πάνω σε ένα λευκό χαρτί.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Θάνος_79

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΕΛΛΑΣ - ΓΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
  • ΠΑΡΑ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΟΛΜΗΤΑΙ
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 15, 2011, 09:34:35 μμ »
Το κομπρεσεράκι σου έχει αφυγραντήρα ?    :roll: :roll:

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 16, 2011, 01:08:31 πμ »
επειδή και εγω κάτι τέτοια πάθαινα...... θεωρω οτι είναι πολυ το διαλυτικο.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος Pez

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 16, 2011, 10:32:52 μμ »
Καταχάς να ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις τους. Επανέρχομαι με νεότερα.

Ειλικρινά δεν το έχω ξαναδεί! Εντάξει, τα Lifecolor κατ' ευθείαν άνω στο πλαστικό είναι λίγο μυστήρια, αλλά και τα Gunze... Είσαι σίγουρος πως η πλαστική επιφάνεια είναι καθαρή από λίπη, λάδια. σκόνες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να εμποδίσει τι χρώμα να στρώσει σωστά;

Αφού λες πως έχεις την ίδια εικόνα με 2 διαφορετικούς αερογράφους, τότε μάλλον το πρόβλημα δεν είναι στους αερογράφους. Ξεκίνα και ψάχνε τα κοινά στοιχεία, διαλυτικό, μοντέλο, χρώμα. Ελεγξε μήπως ο συμπιεστής σου πετάει μαζύ με τον αέρα και λάδι ή/και νερό ψεκάζοντας χωρίς χρώμα πάνω σε ένα λευκό χαρτί.

Το εν λόγω μοντέλο είναι το πειραματόζωο και είχε αλλα χέρια χρώματα απο κάτω, και καθαρό απο σκόνη. Επίσης το ίδιο αποτέλεσμα είχα σε καθαρή ασταρωμένη επιφάνεια.

Το τεστ με το χάρτι αποδείχθηκε καθαρο!

Το κομπρεσεράκι σου έχει αφυγραντήρα ?    :roll: :roll:

Δυστυχώς δεν ξέρω αν το κομπρεσέρ έχει αφυγραντήρα, τι είναι ο αφυγραντήρας ή πως φαίνεται.  :oops: :oops:

Είμαι κοματάκι σκράπας....

επειδή και εγω κάτι τέτοια πάθαινα...... θεωρω οτι είναι πολυ το διαλυτικο.

Η αλήθεια είναι πως με όσο λιγότερο διαλυτικό έχει καλύερα αποτελέσματα, πάλι όμως δεν μου καθόταν καλα.

Στα νέα τώρα. Αυτό που διαπίστωσα είναι πως η σύνδεση του κομπρεσέρ με την παροχή αέρα ήταν ελαφρώς λασκαρισμένη, και την έσφιξα. Δεν ξέρω αν ήταν πάντως προβληματική, ή της φαντασίας μου, αλλα δοκίμασα να ψεκάσω με χρώμα με πολύ λίγο αραίωση (της τάξης του 80/20 με 70/30 χρώμα/διαλυτικό), και το φαινόμενο ουσιαστικά εξαφανίστηκε. Δεν ξέρω κατα πόσο η αραίωση αυτή είναι σωστή, (το χρώμα ουσιαστικά φαίνεται υγρό και σαγρέ στο μοντέλο, αλλά αφου στεγνώσει έχει καλή υφή χωρίς να καλύπτει την χάραξη. Ψέκασα μόνο με φαρδιά δέσμη.

Ένα δείγμα στην φώτο

Με την πρώτη ευκαιρία θα ξανακάνω δοκιμές με περισότερη αραίωση και θα δοκιμάσω και λεπτές δέσμες!

Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και ως τότε over and out  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Pez

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 21, 2011, 01:53:06 πμ »
Βοήθεια! Θα τρελαθώ, θα πηδηχτώ απ'το παράθυρο...

Τα προβλήματα στον αερογράφο, ερχονται και φεύγουν. (βέβαια δεν τον εχω δοκιμάσει να τον χρησιμοποιήσω πολύ τον τελευταίο καιρό λόγω έλειψης χρόνου.

Σποραδικά έκανα χρήση, για μικροδουλιές, πχ κοκπιτ χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πχ.

Όμως ο εφιάλτης επιστρέφει...  :roll:

Δοκιμάζω εδώ και μέρες να ψεκάσω άσπρο με παταγώδη αποτυχία. Ουσιαστικά:
Το χρώμα έιναι ακόμα υγρό όταν πέυτει στην επιφάνεια του μοντέλου, και μερικά δευτερόλεπτα μετά δημιουργούνται κηλίδες "κενου" απο χρώμα (θαυμα θαυμα!)
Αρκετά έντονο overspray.

Το χρώμα είναι της lifecolor, αραιομένο με το thinner της lifecolor σε πλειάδα αναλογιων και πίεσης αέρα.
Ο αερογράφος είναι iwata eclipse
Δοκίμασα να ψεκάσω και σε κλειστό χώρο και στο μπαλκόνι χωρίς κάποια διαφορά.
Δοκίμασα ένα τυχαίο γκρί (μήπως έφταιγε το χρώμα), αλλα το ίδιο αποτέλεσμα δυστυχώς....

Αποτέλεσμα στο μοντέλο (ελαφρώς πασαλειμένο καθότι εχουν γίνει πολλές προσπάθειες και το αζαξ έχει κάνει πάρτυ τις τελευταίες μέρες.

Αποτέλεσμα σε ασταρωμένο μοντέλο δοκιμών (άσπρο αριστερά, γκρί δεξιά)

Όσο πολύ ελπίζω κάτι τέτοιο να οφείλεται απλά στην ασχετοσύνη μου, κακή αραίωση, ή κάποιον άλλον "ανώδυνο" λόγο στύλ κάτι έτυχε στο thinner, άλλο τόσο φοβάμαι μην έχω κάνει κάποια ζημιά στον αερογράφο ή στο κομπρεσέρ, κάτι που θα με γυρνούσε για αρκετό καιρό στη λίθινη εποχή (καλά μή βαράτε, απλά τα πινέλα ποτέ δεν τα είχα όπως κάποιοι άλλοι εδώ μέσα - ναί γιατί στον αερογράφο είσαι master χαρ χαρ - /dr jekyll & mr hyde mode off

ΥΓ. Επίσης προσφέρομαι (οκ δεν είναι ακριβώς προσφορά, αλλά τα πάντα είναι θέμα μάρκετινκ), σε κατοίκους Θεσσαλονίκης να τους "χορηγήσω" να βάψουν τα μοντέλα τους, χρησιμοποιώνας τον αερογράφο μου, το κομπρεσέρ μου και τα χρώματα μου!  :lol: :lol: :lol: (ακούγεται και λίγο σαν τίτλος απο πονηρή ταινία)

Οποιαδήποτε βοήθεια καλοδεχούμενη, ευχαριστώ!!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 21, 2011, 09:57:57 πμ »
Λοιπόν φίλε μου, εγώ αυτό που βλέπω, είναι ότι για κάποιο λόγο το χρώμα σου δεν έχει συνοχή. Κάνε μια δοκιμή σε παρακαλώ, για να αποκλείσουμε σιγά-σιγά κάποια πράγματα.

Βρες ένα ματ humbrol χρώμα και αραίωσέ το με διαλυτικό πολυουρεθάνης τόσο ώστε να έχει ιξώδες γάλακτος. Πρακτικός κανόνας, που μου τον έχουν πει κι εμένα εδώ μέσα, είναι να αφήνεις μία σταγόνα (μεγαλούτσικη) να τρέξει πάνω σε κατακόρυφη γυάλινη επιφάνεια, όπως αυτή ενός ποτηριού. Εάν η σταγόνα ρέει ομαλά χωρίς όμως να κόβει το χρώμα, είσαι μια χαρά.

Ψέκασε αυτό με πίεση κάτω από 1 bar και πες μας τα αποτελέσματα.

Αφυγραντήρας ή υδατοπαγίδα είναι μία διάταξη η οποία αφαιρεί την υγρασία απ' τον αέρα που ψεκάζει το κομπρεσέρ σου. Ο ατμοσφαιρικός αέρας έχει υγρασία, ενώ επίσης λόγω συμπυκνώσεων που παρουσιάζονται κατά τη λειτουργία του κομπρεσέρ, αυτό που φτάνει στον αερογράφο σου χωρίς αυτή τη διάταξη δεν είναι κατάλληλο για να βάψεις, μερικές φορές μπορεί να δεις να σου πετάει και σταγόνες ολόκληρες, όχι όμως σαν τις δικές σου. Η διάταξη μοιάζει κάπως έτσι:

με ή χωρίς ρυθμιστή πίεσης η ίδια.

Αποσυνδεδεμένος panoscolours

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 22, 2011, 08:41:50 μμ »
Πρόβλημα που το έχω συναντήσει:
 από μεγάλη αραίωση. Χαμηλά στερεά
 Επίσης παρόμοιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί με χρήση χρωμάτων σε γυαλιστερές επιφάνειες, επιφάνειες με λίπη κλπ κλπ κοινώς δεν είναι κατάλληλη η προετοιμασία.
 Τέλος μπορεί να οφείλεται σε μη καλό ανακάτεμα. Με αποτέλεσμα ανομοιομορφία του υλικού.

Να φταίει ο αερογράφος δε το βλέπω.
Έχω παρατηρήσει πιο συχνά το φαινόμενο σε υψηλής πτητικότητας χρώματα.

Tags: