Γεια σου Στέργιε και εύχομαι η επάνοδός σου να είναι δημιουργική.
Όσον αφορά την κατώτατη σανίδα (garboard plank) καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στο SIMPLE HULL PLANKING TECHNIQUES FOR BEGINNERS.
Θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω όσο μπορώ καλύτερα.
Από ότι λέει το παραπάνω άρθρο (σελίδα 18 του αρχείου pdf) η σανίδα αυτή είναι η πιο δύσκολη και πολλές φορές στρίβει έως και 90 μοίρες για να δημιουργήσει μια ευθεία γραμμή στην οποία θα πατήσουν οι πρώτες σανίδες πετσώματος.
Δική μου άποψη είναι ότι δεν την θεωρώ τόσο δύσκολη, απλά θέλει υπομονή.
Επίσης η σανίδα αυτή θα πρέπει να τρέχει σε ευθεία γραμμή ως προς την καρίνα και να μην καμπυλώνει προς τα πάνω για να αποφευχθεί μετέπειτα συνωστισμός των σανίδων.
Στο κεντρικό μέρος της καρίνας η σανίδα είναι κάθετη ως προς την καρίνα και όσο πλησιάζουμε στο μπροστινό και πίσω μέρος η σανίδα στρίβει και εφάπτεται της καρίνας (βλέπε παρακάτω εξήγηση και σχήμα)
In figure 15 the garboard plank has been fitted. Sections AA - DD show the various angles the garboard plank goes through when it''s actually fitted to the hull. This change of angle is what accounts for its odd shape, from vertical at the stern to almost horizontal at midships then back to vertical at the stem. The variation in this plank can at times be great; this is why the garboard plank should be made from wider material than the other hull planks.

Στην παρακάτω εικόνα από το Vespucci (από το βέλος και προς τα πίσω) η σανίδα αρχίζει να στρίβει μέχρι που στο τελευταίο της κομμάτι (εκεί που δεν πατάει πλέον στους νομείς) εφάπτεται πλήρως στην καρίνα.

Από πρύμνη μέχρι πλώρη έχω φροντίσει με κατάλληλη διαμόρφωση του αυλακιού η σανίδα να μπαίνει μέσα στο αυλάκι (rabbet) ώστε να μην εξέχει από την καρίνα. Έχω χωρίσει την σανίδα σε δύο κομμάτια που ενώνονται στον κεντρικό νομέα προκειμένου να με διευκολύνει περισσότερο στην τοποθέτησή της και η οποία σανίδα είναι παράλληλη με την καρίνα.

Από όσο βλέπω στην παρακάτω φωτογραφία στους νομείς 6,7 και 8 η σανίδα σου θα είναι κάθετη ως προς την καρίνα και από εκεί και πέρα (μπρος και πίσω) θα αρχίζει να γυρίζει φτάνοντας σε σημείο να εφάπτεται της καρίνας στο πίσω και εμπρός μέρος.

Η σανίδα στο κέντρο θα κάθεται καλά μέσα στο αυλάκι. Όσο πλησιάζεις εμπρός και πίσω (ειδικότερα πίσω) θα θέλει και το αυλάκι την ανάλογη διαμόρφωση για να πατήσει καλά μέσα η σανίδα προκειμένου το πέτσωμα να μην προεξέχει της καρίνας. Θα χρειαστεί να τριφτεί λοξά (υπό γωνία) η εωτερική άκρη του αυλακιού ώστε να μην είναι πλέον κάθετη. Αυτό θα το επιτύχεις σιγά σιγά και δοκιμάζοντας συχνά την σανίδα πριν την τοποθετήσεις και κολλήσεις στην θέση της.
Τουλάχιστον αυτό κάνω εγώ, δεν βλέπω όμως τον λόγο να αγχώνεσαι τόσο πολύ μιας και θα μπει δεύτερο πέτσωμα και ο χαλκός.
Αυτό που θα πρέπει να επιτύχεις και το έχουμε ξαναπεί είναι ότι τοποθετώντας και το δέυτερο πέτσωμα να μην ξεφύγεις από το πάχος της καρίνας που στην συγκεκριμμένη περίπτωση είναι της τάξεως των 5 χιλιοστών.
Αν κάτι δεν κατάλαβες πες μου να στο εξηγήσω πιο καλύτερα.
Βασίλης