Αποστολέας Θέμα: Avro Anson  (Αναγνώστηκε 5065 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
Avro Anson
« στις: Απριλίου 17, 2011, 10:15:22 μμ »
  Το Avro Anson ήταν ένας από τους αφανείς ήρωες του Β' παγκοσμίου πολέμου και παρόλο που ο αρχικός σχεδιασμός του σαν αεροσκάφος ναυτικής αναγνώρισης δεν ευδοκίμησε,η καλή κατασκευή του και η ευρυχωρία της ατράκτου του,το διατήρησαν σε υπηρεσία σαν εκπαιδευτικό,ελαφρύ βομβαρδιστικό,ελαφρύ μεταγωγικό ή ακόμα και σαν νοσοκομειακό αεροσκάφος για πολλά χρόνια ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου.Μόνο σύμπτωση λοιπόν δεν είναι,που κατασκευάστηκαν περισσότερα από 11000 ansons τα οποία υπηρέτησαν πιστά 25 πολεμικές αεροπορίες του πλανήτη.
Δώδεκα από αυτά τα αεροπλάνα δόθηκαν προπολεμικά και στην Ελληνική πολεμική αεροπορία που τα χρησιμοποίησε ως εκπαιδευτικά,ενώ άλλα 24 ήρθαν στον τόπο μας μετά τον πόλεμο και χρησιμοποιήθηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο σε διάφορες αποστολές,μέχρι την απόσυρσή τους στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '50.

Η αγαπημένη μας Airfix τίμησε το anson πριν από καμιά πενηνταριά χρόνια.........φτιάχνοντας ένα πολύ καλό μοντέλο για την εποχή,που σήμερα παρόλο που κυκλοφορεί κανονικά στην αγορά,μάλλον θα πρέπει να θεωρείται.....αντίκα.Στην 1/72 λοιπόν,καμιά σαρανταριά κομμάτια με καλή εφαρμογή (έχουμε δει πολύ χειρότερα), ένα ωραίο εσωτερικό που παρέχει πολύ χώρο για όποιον έχει διάθεση (και ικανότητες) για βελτιώσεις,λίγο φλας στα κομμάτια (στα πλαίσια της λογικής) καλά διαφανή μέρη με ανάγλυφη την εσωτερική "μεταλλική" δομή που είναι λίγο μπελάς στο μασκάρισμα και το βάψιμο και ωραίες χαλκομανίες που όμως έχουν πολύ μεγάλες λευκές επιφάνειες,που με την δεδομένη διαφάνεια των χαλκομανιών της airfix θέλουν λίγη παραπάνω προσοχή στην τοποθέτησή τους.Τουλάχιστον μας δίνει τους κεντρικούς δίσκους ξεχωριστά,οπότε η αγαπητή airfix γλυτώνει από το ρίσκο των παράκεντρων σημάτων και πετάει σ' εμάς το....μπαλάκι.

Το δικό μου anson αγοράστηκε πριν μερικά χρόνια,σαν ενθύμιο από το κατάστημα αναμνηστικών ειδών του αεροπορικού μουσείου του Duxford στην Αγγλία και παρέμεινε στο ράφι περιμένοντας την ώρα που θα ερχόταν η σειρά του να φτιαχτεί.Και η ώρα ήρθε.

Η ιδέα και απόφαση να φτιάξω ένα Αυστραλιανό anson με έμπλεξε πρώτα απ΄όλα με την ανάγκη να καταργήσω τον ραχιαίο πυργίσκο και να υποχρεωθώ να καλύψω το κενό που άφηνε η απουσία του.Χρησιμοποίησα το κομάτι που η εταιρία δίνει σαν εσωτερικό χώρο για τον πυργίσκο,το έβαψα με το πράσινο του εσωτερικού,το τοποθέτησα ανάποδα (το πάνω-κάτω) έτριψα λίγο τα πλαινά και στοκάρισα όοοολα τα υπόλοιπα.Το αποτέλεσμα δεν ήταν και πολύ απογοητευτικό,οπότε το αποδέχτηκα και συνέχισα παρακάτω........
Παρακάτω ήταν τα πλευρικά διάφανα μέρη,που έχουν ένα ρίσκο μιας και ακουμπάνε σε μικρά και στενά μέρη της ατράκτου,με τις κολλήσεις να μην είναι και πολύ εύκολες,αλλά η κατάσταση ψιλοβολεύεται χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ειδικά εργαλεία (οδοντογλυφίδες) και κάποιες συμβουλές στην Γαλλική γλώσσα,που μου είχε στείλει με μήνυμα ο αξιαγάπητος συνάδελφος gkontog.

Μετά αποφάσισα να βάλω στόκους.Όλων των ειδών.Ξέρετε καμιά φορά ενώ έχουμε τελειώσει το φαγητό μας,έχει μείνει λίγο κρασί στο μπουκάλι και ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλουμε να το πιούμε,το βάζουμε στο ποτήρι μας,έτσι,τάχα για να μην πάει χαμένο............και το πίνουμε..........Έτσι και ο στόκος στο μοντελάκι αυτό. Βάλε μωρέ λίγο στόκο παραπάνω,χαμένος δεν πάει.........(τριμένος πάει)........
Και παραπάνω σας έλεγα πως έχει καλή εφαρμογή.......

Κι από αυτό που βλέπετε,μπήκε κι άλλος στόκος........κι άλλος.........κι άλλος.......και λίγος ακόμα (δηλαδή σε κρασί 4-5 μπουκάλια ακόμα)...........

Και μετά μπήκε κι άλλος στόκος,αλλά είπαμε.......μην τρεκλίζουμε στους δρόμους,ντροπή..........

Καλή Μεγάλη εβδομάδα συνάδελφοι.......

Σας θυμίζω πως το κρασί επιτρέπεται,άλλα πράγματα δεν επιτρέπονται....... :wink:

Αποσυνδεδεμένος siva

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη - Σπάρτη
Απ: Avro Anson
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 17, 2011, 11:35:14 μμ »
Έχω κάτι μερεμέτια στο σπίτι. Κανόνισε να ανέβεις πάνω να βάλεις ένα χεράκι.. Έχω και πολύ κρασί οπότε μην αγχώνεσαι..! :mrgreen: :mrgreen:

Καλή συνέχεια Νικόλα και καλό κουράγιο!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 17, 2011, 11:43:13 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος dionisus

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 18, 2011, 03:35:40 μμ »
στοκάρισμο - τρίψιμο και μετά πάλι στοκάρισμα με υγρό στόκο;

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 18, 2011, 03:45:24 μμ »

Και μετά πάλι τρίψιμο και μετά όλο πάλι από την αρχή........

Αποσυνδεδεμένος jim-eta

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 18, 2011, 07:01:35 μμ »

Και μετά πάλι τρίψιμο και μετά όλο πάλι από την αρχή........

Και τι χολοσκάς , βάλε την ποντικομαμή τον Αλεξ να σου το τρίψει ,έχει ειδικότητα στο τρίψιμο.
 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 19, 2011, 04:29:38 μμ »
  Αφού μάλλον τελειώσαμε από στόκους,προχώρησα στο βάψιμο του καφέ χρώματος.Όμως όπως έγραψα παραπάνω,φοβάμαι την διαφάνεια των χαλκομανιών της airfix,έβαψα αρκετές περιοχές του μοντέλου με ένα πολύ ελαφρύ χέρι λευκό χρώμα (ήταν και η ευκαιρία να δω τις όποιες ατέλειες) και έκοψα δίσκους στο μέγεθος των χαλκομανιών που θα μπουν αργότερα και μάσκαρα τις συγκεκριμένες περιοχές πτερύγων και ατράκτου.

'Επειτα έβαψα το καφέ χρώμα και μετά με χρώμα λίγο ανοικτότερο του βασικού,δοκίμασα να κάνω κάποια αρχικά φωτίσματα.Η κυματοειδής μορφή των επιφανειών του anson βοηθάει αρκετά σ' αυτό το στάδιο.
Σε κάποιες επιφάνειες,τα φωτίσματα αυτά είναι λίγο υπερβολικά,αλλά έχουμε χρόνο να το διορθώσουμε......

Ακολουθεί μασκάρισμα και πάμε για τα πράσινα.......

::salut::

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 19, 2011, 05:03:41 μμ »
Ενδιαφέρον... βάλε να πιούμε λίγο ακόμα, αν είναι να μας έρχονται τέτοιες ιδέες για αυστραλέζικα στοκοβόρα προπελάκια :mrgreen:
Όλα τα λεφτά οι στρογγυλές μασκούλες :wink: πιθανότατα σε γλίτωσαν από πολλά καινούρια γαλλικά στο decaling :twisted:

Καλή συνέχεια με την παραλλαγή ::salut::

Φιλικά, Γιάννης

Spoiler (hover to show)
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 19, 2011, 05:35:37 μμ »
Καλησπέρα και καλή συνέχεια και από εμένα! Μια ερώτηση: Οι μασκούλες μπήκαν για να μήν "φωτάει" το καφέ κάτω από το λευκό των εθνοσήμων; Αν ναί, πολύ καλά έκανες ::salut::διότι την έχω πατήσει και εγώ με Αυστραλιανά σήματα της ίδιας εταιρείας. :evil: :evil: :evil: Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, μιάς και πρόκειται κάποια στιγμή να το κάνω Ελληνικό... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 19, 2011, 05:44:58 μμ »
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος dionisus

• Scale 1/144
  • *
  • Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 19, 2011, 06:30:34 μμ »
Αλεξ βλέπω τιμές ευκαρίας δίνεις...έχω και εγώ κάτι μερεμετάκια με το c-130... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 19, 2011, 08:20:29 μμ »
Καλησπέρα και καλή συνέχεια και από εμένα! Μια ερώτηση: Οι μασκούλες μπήκαν για να μήν "φωτάει" το καφέ κάτω από το λευκό των εθνοσήμων; Αν ναί, πολύ καλά έκανες ::salut::διότι την έχω πατήσει και εγώ με Αυστραλιανά σήματα της ίδιας εταιρείας. :evil: :evil: :evil: Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, μιάς και πρόκειται κάποια στιγμή να το κάνω Ελληνικό... ::salut::

Ακριβώς γι αυτό.Είναι πλέον πασίγνωστο πως το λευκό των χαλκομανιών της airfix είναι σχεδόν διαφανές.

Αν θυμάμαι καλά κάποιες συζητήσεις που είχαν γίνει εδώ στο φόρουμ,το κιτ αυτό γίνεται απ' ευθείας Ελληνικό.Αυτό που μπορώ να προσθέσω είναι πως έχει πολύ χώρο για να προσθέσει κάποιος αρκετές βελτιώσεις και φυσικά μπορεί εύκολα ή λιγότερο εύκολα να αφαιρεθεί και ο πυργίσκος της ράχης,καθώς πέταξαν Ελληνικά ansons και με αυτή την διαμόρφωση.

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 05, 2011, 05:25:09 μμ »

Μικρή μεν,αλλά χρονοβόρα πρόοδος ενός μοντέλου που προχωράει κι αυτό ανάμεσα σε άλλα.
  Το πολύ σκούρο καφέ είναι αποτέλεσμα του mascol που κατά την φωτογράφηση δεν είχε αφαιρεθεί ακόμα.
  Τα ιδιαιτέρως εύθραυστα πλαϊνά παράθυρα έφυγαν λίγο από την θέση τους,αλλά εξακολουθώ να έχω αφήσει ελεύθερα τα κενά της οροφής και με λίγη προσπάθεια θα έχω πρόσβαση από μέσα όταν θα έρθει η ώρα να φτιαχτούν αυτές οι λεπτομέρειες.

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 05, 2011, 05:30:29 μμ »
καλησπέρα nick2 ωραία δουλειά μπράβο σου, ας ελπίσουμε να έχω και εγώ ένα καλό τέλος..τι έχεις βαλη για την παραλλαγή ? πλαστελίνη ?

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #14 στις: Ιουνίου 05, 2011, 05:45:42 μμ »
Ηρωισμός! Και μέχρι εδώ που έφτασε είναι είδηση με το διαβολομοντέλο αυτό. Αυτό με τα πλαϊνά τζάμια με άγχωσε...

καλησπέρα nick2 ωραία δουλειά μπράβο σου, ας ελπίσουμε να έχω και εγώ ένα καλό τέλος..τι έχεις βαλη για την παραλλαγή ? πλαστελίνη ?
Blue tack. Ποτέ πλαστελίνη, αφήνει σημάδια (λαδιές).
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Ιουνίου 05, 2011, 07:05:44 μμ »
  Και οι πρώτες φωτογραφίες μετά τα....αποκαλυπτήρια........ :mrgreen:

Τα λευκά τμήματα περιμένουν τις λευκές χαλκομανίες.....

Blue tack. Ποτέ πλαστελίνη, αφήνει σημάδια (λαδιές).

Εγώ χρησιμοποιώ το original blue tack,το οποίο κολλάει μεν εύκολα,αλλά.....ξεκολλάει δύσκολα.

Ηρωισμός! Και μέχρι εδώ που έφτασε είναι είδηση με το διαβολομοντέλο αυτό. Αυτό με τα πλαϊνά τζάμια με άγχωσε...

Αυτό δεν είναι τίποτα.Πού να δεις κάτι άλλα άγχη που σου ετοιμάζω.......... :mrgreen: :mrgreen:

Μήπως κάποιος φίλος έχει φωτογραφία της κοιλιάς του anson για να πάρουμε μια ιδέα από φθορές ?

cat

• Επισκέπτης
« Απάντηση #16 στις: Ιουνίου 05, 2011, 08:38:38 μμ »
δηλαδή θα κάνω και εγώ αυτούς τους κύκλους ?  ::eusa_whistle:: ::eusa_whistle:: πως ?

Αποσυνδεδεμένος Indy

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Thessaloniki
« Απάντηση #17 στις: Ιουνίου 05, 2011, 08:46:37 μμ »
Ηρωικός πράγματι ο nick2, γέμισε ο τόπος άσπρους κύκλους :mrgreen:
Ωραία δείχνουν και τα εφεδάκια στο καφέ :wink:

Καλό κουράγιο στη συνέχεια :roll: ::salut::

Γ.
Qui tangit frangatur

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Ιουνίου 05, 2011, 08:48:52 μμ »
δηλαδή θα κάνω και εγώ αυτούς τους κύκλους ?

Δεν νομίζω πως έχεις λόγους.Έχεις αποφασίσει τα σήματα που θα βάλεις ? Θα σου πρότεινα για να μην ταλαιπωρηθείς περισσότερο,να βάψεις το μοντελάκι σου,παρκετίνη ή βερνίκι,σήματα και είσαι μια χαρά.
Πρώτο μοντέλο είναι.Μην περιμένεις να το κάνεις τέλειο.ʼλλωστε και το κιτ δεν βοηθάει καθόλου.
Απ΄το δικό μου μπορείς αν θες να κρατήσεις τον τρόπο μασκαρίσματος κι όλα τ' άλλα στο βάψιμο πάνε σχεδόν μόνα τους.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #19 στις: Ιουνίου 05, 2011, 10:06:04 μμ »
Μήπως κάποιος φίλος έχει φωτογραφία της κοιλιάς του anson για να πάρουμε μια ιδέα από φθορές ?
Νίκο δυστυχώς δε βρήκα κάτι. Οσες έχω είναι υποφωτισμένες και οι κάτω επιφάνειες δείχνουν κατάμαυρες. Σου βάζω τις μοναδικές δύο που βλέπονται αν και μάλλον δε θα πάρεις καμμία πληροφορία  :(

Πάντως ψάχνοντας τελικά βρήκα πως γίνονται καινούργια Anson! ::glossa::

Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Avro Anson

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #20 στις: Ιουνίου 07, 2011, 01:31:29 πμ »

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το υπέροχο Anson και ιδιαίτερα με μία μετασκευή που πολύ σπάνια θα συναντήσουμε ! ! Κατάφερα να βρω μία φωτογραφία στο e-bay και ελπίζω να βοηθήσει κάπως. Καλή συνέχεια σε αυτό το πανέμορφο, όσο και μοναδικό Anson !

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #21 στις: Ιουνίου 07, 2011, 10:03:52 πμ »

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το υπέροχο Anson και ιδιαίτερα με μία μετασκευή που πολύ σπάνια θα συναντήσουμε ! ! Κατάφερα να βρω μία φωτογραφία στο e-bay και ελπίζω να βοηθήσει κάπως. Καλή συνέχεια σε αυτό το πανέμορφο, όσο και μοναδικό Anson !

Ευχαριστώ πολύ τόσο για τα καλά σου λόγια,όσο και για την φωτογραφία.Είναι αυτό που χρειάζομαι. Πάντως για να πω την αλήθεια,τέτοιο χάλι δεν το φανταζόμουν.......

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #22 στις: Ιουνίου 08, 2011, 11:53:41 πμ »
 Να 'σαι πάντα καλά ! Καλή συνέχεια !
 Εδώ θα ήθελα να σου γράψω κάποια πράγματα σχετικά με την καλύπτρα (αλεξινέμιο), διότι πιστεύω ότι είναι αρκετά σημαντικά και μπορεί να βελτιώσουν κατακόρυφα την εμφάνιση του Anson. Το όλο πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι το original αλεξινέμιο είναι σχετικά λανθασμένο σε σχήμα. Δεν είναι τραγικά λάθος και αν σκεφτούμε ότι το μοντέλο είιναι του 1962, ε τότε μάλλον πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι από την πραγματικά φιλότιμη προσπάθεια της Airfix, μιας εταιρείας που φέρνει "χρυσές αναμνήσεις" από μια εποχή που δυστυχώς "έφυγε" ανεπιστρεπτί".... Το αλεξινέμιο λοιπόν δίνει τη "γραμμή" μεταξύ οριζοντίου και καθέτου τμήμματος, πιο "ψηλά" απ'ότι ήταν στην πραγματικότητα. Παρ'όλα αυτά, δεν είναι τελείως λάθος διότι εκεί υπήρχε όντως μία γωνία στο γυάλινο τμήμμα του αλεξινέμιου, χωρίς όμως καθόλου μεταλλικό σκελετό. Το γυάλινο τμήμα δηλαδή ήταν κουρμπαριστό. Στο μοντέλο αυτό λοιπόν, αυτό που συμβαίνει συνήθως στο αλεξινέμιο είναι να βαφτεί ο μεταλλικός σκελετός ακριβώς επάνω στη γραμμή που δίνει η Airfix. Κατά συνέπεια το εμπρός "γυάλινο" τμήμα δείχνει αφύσικα ψηλό, χάνεται η υποτυπώδης κούρμπα και γενικότερα δείχνει τελείως λάθος μεγενθύνοντας το πρόβλημα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάψουμε το μεταλλικό σκελετό του αλεξινέμιου λίγο πιο κάτω από αυτή τη γραμμή που έχει το διαφανές πλαστικό της Airfix. Και για να δείχνει συμμετρικό, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη γραμμή των πλαινών τζαμιών εκεί που ενώνονται με την άτρακτο στο πάνω μέρος τους. Επειδή μάλλον δεν το εξηγώ καλά, παραθέτω αυτές τις φωτογραφίες που βρήκα στο internet. Έχω σημειώσει επάνω στις φωτογραφίες τα επίμαχα σημεία. Επίσης, παραθέτω τις ίδιες φωτογραφίες χωρίς παρεμβάσεις για να είναι καλύτερα ορατό το αποτέλεσμα. Επίσης φαίνεται σωστά βαμμένος και ο υπόλοιπος σκελετός του αλεξινέμιου, με τις συγκεκριμένες "γραμμές" που αναπαριστούν το μεταλλικό σκελετό. Ελπίζω να βοήθησα την προσπάθεια και εύχομαι με το καλό να ολοκληρώσεις αυτό το πανέμορφο μοντέλο ! 

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #23 στις: Ιουνίου 08, 2011, 11:57:33 πμ »
Εδώ οι φωτογραφίες που βρήκα και έτσι όπως τις "κατήντησα".... :D Στην τρίτη φωτογραφία έχω σημειώσει με "x" το σημείο που δίνει η Airfix και που συνήθως είναι αυτό που βάφεται με αποτέλεσμα να μεγενθύνει το πρόβλημα και να δείχνει λάθος. όπως φαίνεται στη συγκεκριμένη φωτογραφία, ο "μεταλλικός σκελετός" είναι βαμμένος λίγο πιο κάτω από αυτή τη γραμμή.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #24 στις: Ιουνίου 08, 2011, 12:06:02 μμ »
Και εδώ οι φωτογραφίες απείραχτες....

Tags: anson