Αποστολέας Θέμα: Στολή Ιερού Λόχου του Αλ.Υψηλάντη,1821 Ποιές φιγούρες πλησιάζουν;  (Αναγνώστηκε 22400 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Salonikios

• Scale 1/35
  • *
  • Μια ζωή την έχουμε!
Εγώ πάντως απορώ γιατί κάνατε ολόκληρο θέμα υψίστης σημασίας το πώς ακριβώς πρέπει να είναι η στολή των Ιερολοχιτών (εντάξει ο Δημήτρης είναι ειδήμων). Μιλώντας για την 1/72 μιλάμε για μια κλίμακα που φαίνονται τα απαραίτητα (για 1/32 και πάνω, ναι να το αναλύσετε) και πολύ αμφιβάλλω άν το τελικό αποτέλεσμα του Ελιξίριου -χωρίς να θέλω να τον μειώσω το λέω λόγω κλίμακας - θα είναι τόσο ιστορικά τέλειο!...πάντως μου ανοίξατε την όρεξη (Δημήτρη με τη φανταστική φιγούρα με το σπαθί που πόσταρες) να κάνω άλλον έναν Πρώσσο!!  ::glossa::  :mrgreen:
Αναλυτικά οι δουλειές μου εδώ:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,21161.0.html

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
Ναι αυτοί είναι (είχαν και άλλες στολές, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι που σου κάνει).

Έβγαλα και τον.....Μπλύχερ φωτογραφία, για να δεις τη μετασκευή με χαρτί. Φωτογράφησα και την αρχική φιγούρα (τα πόδια είναι από Πολωνό λογχοφόρο). Αν θελήσεις περισσότερες λεπτομέρειες στείλε μου ΠΜ
Spoiler (hover to show)

Θεόφιλε: Brunswick είναι (γερμανός μεν, αλλά όχι Πρώσσος)

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
καταρχήν αφού μιλάμε για Ιερο λόχο να δούμε λιγες εικόνες Ιερού λόχου και να αφήσουμε κατα μέρος τους γερμανούς γαλλους ρώσους κλπ.

Το εμβλημα του Υψηλάντη

Ο Υψηλάντης

Ενα ιστορικό μυθιστόρημα με εξώφυλλο που απεικονίζει τον "αερα" της στολής

Μάχη Δραγατσανίου

Υψηλάντης

Η σημαία με τον Κων/νο και Ελένη και το Φοίνικα στην αλλη πλευρά
Αγαπητε φιλε Ελιξίριε καλό κουράγιο, θελω να δεις προσεκτικά τους πινακες του Hess και τις λεπτομέρειες.
Αφού ουσιαστικά είναι η μοναδική απεικόνηση ιερού λόχου την δεχόμαστε σαν δεδομένο αφού αυτό θελέις να φτιαξεις φαντάζομαι...
Δες επίσης την στολή που ποσταρες στην αρχή της συζητησης προσεκτικά και το πως είναι τα γαίτανια στην μπροστινή πλευρά της΄στολής

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
Ολες οι παρακάτω φωτογραφίες αφορούν Ρωσους στρατιώτες 1812 -1820
Το παρακάτω ρούχο ήταν της μοδας τότε. Αυτό το πατρόν θα πήρε ίσως και ο ράφτης που εραψε τη στολή του καθε ιερολοχίτη

Παρατήρησε την στολή του Ουλάνου δεξιά(που εχει και νεκροκεφαλή στο καπέλο) και την κοψιά της στολής του εθνοφρουρού δεξιά

Παρατήρησε τη στολή της εικόνας που είναι κατι μεταξύ κοζακου και τατάρου και της στολής που φαίνεται να φορά ο νεκρός στον πίνακα του Hess, και κάνε συγκρίσεις...

Κοζάκος με μαυρή στολή

Παρατήρησε τις φωτογραφίες και δες και τον πίνακα

Η φυσιγκιοθήκη της κεντρικής φιγούρας του πινακα είναι ίδια με αυτή του ελαφρού ρωσικού πεζικού. Πα΄ρομοια βέβεια είχαν και οι πρώσσοι

Βλέπουμε βέβαια και φυσιγκιοθήκη κρεμασμένη με ταλαμώνα οπως αυτή του ιππικού ή αξιωματικών της εποχής.

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Νομίζω ότι ο χώρος του Modelclub υπάρχει για να κουβεντιάζουμε και μοιραζόμαστε τις πληροφορίες ώστε να βγει κάτι καλό στο τέλος, άρα ναι το κάνουμε ολόκληρο θέμα υψίστης σημασίας το πώς ακριβώς πρέπει να είναι η στολή των Ιερολοχιτών , φίλε salonikie και θα το κάνουμε μέχρι να βγει σωστό αποτέλεσμα, γιατί τα φόρουμ αυτά δεν τα διαβάζουν μόνο όσοι θέλουν να φτιάξουν 72αρια στρατιωτάκια.

Έτσι δίνω ότι στοιχεία μάζεψα για να βοηθήσω οποίον θέλει να φτιάξει κάτι που εγώ ξέρω ότι δεν θα το κάνω... είται 1/72 είται 1/32  ακόμα και αν θέλει να φτιάξει άγαλμα...

Είπα ότι οι στολές ράφτηκαν κατά την στρατολογία του Ιερού Λόχου με τις αρχικές κατατάξεις (όχι ότι οι στολές ήταν μοναδικές στολές και συνεπώς ο (καημένος) ο Ελιξίριος δεν θα μπορέσει να φτιάξει ποτέ κάτι εντελώς σωστό)Dimitri72.

Δεν καθορίζεται όμως ακριβώς αν κάθε νέος ιερολοχίτης  έλαβε ύφασμα ή αν πλήρωνε για την στολή σε έναν συγκεκριμένο ράφτη  που είχε πάρει την εργολαβία.
Ούτε περιγράφεται τίποτα συγκεκριμένο από την εξάρτηση.
Αυτό αφορούσε τους πρώτους ιερολοχίτες ΜΟΝΟ. Οι υπόλοιποι εθελοντές που κατατάχθηκαν μετά επειδή το διατιθέμενο ύφασμα εξαντλήθηκε όπως αναφέρει ο Κόκκινος ...ντύνονταν όπως όπως... Υπήρχε φαίνεται και μεγάλο πρόβλημα στην υπόδηση από ότι φαίνεται αργότερα παρουσιάσθηκε κατά τις πορείες.

Επομένως το είπα και το ξαναλέγω ότι υπήρχε μεγάλη ποικιλία από εμφανίσεις στον ιερό λόχο και σίγουρα δεν υπήρχε ομοιογένεια παρά μόνο στα καπέλα αλλά σίγουρα και το μαύρο χρώμα που κυριάρχησε.
Ο φίλος μας ο Ελιξ-ίριος λοιπόν, έχει κάπως μεγάλη ελευθερία στην επιλογή φιγούρων.

Για μένα τεκμηριωμένα είναι αυτά που σου είπα και εγώ, φίλε Dimitri 72 και  με τεκμήρια... γενικά καλύτερα να πιστεύω ένα καλλιτέχνη που είδε κάτι παρά κάποιον παρατηρητή  που μετά από 100 ή 1000 χρόνια προσπαθεί να βγάλει ένα συμπέρασμα με εικασίες. Επιπλέον σε ένα ναπολεόντειας εποχής στρατό καλό είναι να μην είσαι ποτέ απόλυτος ως προς τα χρώματα των στολών..
Δεν παρουσιάσθηκα ως ειδήμον των ναπολεόντειων στρατών αλλά παραθέτω τις πληροφορίες που συγκέντρωσα μετά από πολλά χρόνια ψαξίματος και αρκετά έξοδα κλπ κλπ για να βοηθήσω αν μπορώ κάποιον χωρίς να έχω να κερδίσω τίποτα, πέρα από τη χαρά της συνεργασίας φιλέ Dimitri72. Εξάλλου μέσα από την κουβέντα κερδίζω μόνο στη γνώση από κάτι που μπορεί να ξέρει ο άλλος παραπάνω από μένα. Αλλά όταν βλέπω ότι είναι λάθος  ή ότι είναι απόλυτος σε κάτι θα πρέπει να του το πω. Αν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία σίγουρα να τα δεκτό και να ζητήσω  και συγνώμη.

Δεν έγραψα αυτά που έγραψα γιατί έχω κάποια ιδιαίτερη κάψα για τους ρώσους αλλά όπως και να το κάνουμε ο Υψηλάντης και οι παραδουνάβιες ηγεμονίες ήταν υπό τη Ρωσική σφαίρα επιρροής.  Ο Υψηλάντης δε, πρόσμενε από τη  Ρωσία και από τον Τσάρο  μεγάλη βοήθεια που τελικά δεν έλαβε.

Απλά βλέπω ότι και  εδώ όπως είδα και  από άλλους ερευνητές και μοντελιστές ότι υπάρχει μια  προσπάθεια σύνδεσης του ιερού λόχου με το κρατίδιο του Brunswick χωρίς μα υπάρχει όμως οποιαδήποτε πηγή που να μπορεί να υπονοήσει έστω κάτι τέτοιο. Ενώ η μοναδική τεκμηρίωση που ακούω είναι ααα ξέρεις μοιάζει... ε ναι σίγουρα θα μοιάζει αφού ήταν η μόδα της εποχής τέτοια.
Αν νομίζεις ότι αυτό διευκολύνει τον Ελιξ-ίριο, τότε νομίζω ότι υπάρχουν και άλλες στολές που μπορούν να βαφτούν μαύρες.
Τους Brunswick λοιπόν του αφήνουμε στην άκρη, και αυτό το λέω για όλους και όχι μονο για τον Ελιξ-ιρίο που μππορεί να μας πει ωχ βρε αδελφε  μας τα πρ...ξ...ς.

Νομίζω ότι δεν είναι αδύνατο να κάνεις σκρατς με 72αρια είναι ωστόσο είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους.
 Μπορείς όμως να κάνεις μετατροπές και συνδυασμούς σε 72αρια  ή να δουλέψεις σε 28αρια καλύτερα που κυκλοφορούν τελευταία στο εμπόριο στην Αθήνα και είναι σε σκληρό πλαστικό, μια αρκετά καλή βάση για μετατροπές, με στόκους κλπ ενώ μπορείς να βρεις και ιππείς για να φτιάξεις Τουρκικό ιππικό.

Δεν ξέρω πόση δουλειά είσαι διατεθειμένος να κάνεις φίλε Ελιξ-ίριε, εγώ σίγουρα δεν θα σου πω ένα τρόπο τέτοιο «μάστορα  πές κανα τρόπο να φτιάξω ιερολοχίτες γρήγορα και εύκολα». ΌΧΙ να τους φτιάξεις δύσκολα και με κόπο, αλλά θα ανταμειφτείς και από το σωστό αποτέλεσμα

Έγραψα και για 54αρια γιατί ένα φίλος( kostis Pap)  είπε ότι θα ήθελε να το φτιάξει σε 1/35. ʼρα υπάρχει τουλάχιστον ένας  που μίλησε για 54αρια φίλε Dimitri 72 και σίγουρα πολλοί άλλοι που θα ενδιαφέρονταν να πάρουν κάποια πληροφορία από ένα Forum φιγούρας.

Φιλέ Ελιξ-ίριες προτείνω να χρησιμοποιήσεις Ρώσους militia γιατί προσωπικά μου βγάζουν τον αέρα του Ιερού λόχου.
Φυσικά μπορεί  να χρησιμοποιήσεις μπούστα από Ουσάρους (νομίζω κάποια εταιρεία Ιταλέρι ρεβελ?) αν δεν κάνω λάθος τους βγάζει χωρίς το dolman.
Από τους Brunwick μπορείς να πάρεις μόνο τα λοφία.
Τα καπέλα θα τα φτιάξεις ή μόνος ή θα τα πετσοκόψεις από Ουσάρους του επταετούς νομίζω έχω δει να κυκλοφορούν και οι ουσάροι του θανάτου από την ρέβελ.
Γενικά πάντως η ιστορία έχει πολύ κόφτη και κυανοακρυλική αν θέλεις ένα καλό αποτέλεσμα . Δες προσεκτικά τους πίνακες πολλές φιγούρες θα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις αυτούσιες αλλάζοντας μόνο το καπέλο.
Είσαι όμως πολύ τυχερός γιατί αυτή την εποχή κυκλοφορούν απίστευτες 72αρες φιγούρες.

ʼλλη μια πληροφορία είναι ότι οι ιερολοχίτες είχαν μόνιμα τις ξιφολόγχες στα τυφέκια, άρα δεν είχαν θήκη.  Επίσης διέθετε ο λόχος 2 ελαφρά πυροβόλα. Κατά τη μάχη του Δραγατσανίου όταν ο λόχος περικυκλώθηκε αυτά κράτησαν σε απόσταση το τουρκικό ιππικό αλλά σίγησαν όταν άρχισε να βρέχει λόγο κυρίως της απειρίας των χειριστών. και τοτε ήρθε το τελος...

Ευχαριστώ  και πάντα στη διάθεση σας για οποία πληροφορίας ξερω

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *

η παραπάνω εικόνα είναι Brunwick περί το 1812-13?. Τις τοποθέτησα στο φόρουμ για να κανει καποιος συγκριση με τον πίνακα του Hess., και τη στολή απο το Εθνολογικό Μουσείο. Μην σε γελά η κοψιά απλώς ετσι ήταν η μόδα.

Αποσυνδεδεμένος Ελιξ-ιριος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: 3ο σύννεφο δυτικά...
Φίλε Ακρίτη ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Σαφώς και συμφωνώ στο ότι δεν πρέπει να περιορισουμε τις "απαιτήσεις" στην 1/72, διότι το θέμα θα το δούν και άλλοι.
Εννοείται πως δέν συνδέουμε ιστορικά τους Μπρούνσβικ με τον Ιερό Λόχο, η στολή τους φαίνεται να πλησιάζει όμως, και νομίζω πως μας κάνει και το καπέλο. Όλοι συμφωνείτε στην χρήση κάποιου είδους "σακώ". Καί οι Ρώσοι ταιριάζουν βέβαια, αλλά το χιτώνιο είναι πιό μακρύ, δεν έχει γαϊτάνια, και δείχνει κάπως βαρύ χειμωνιάτικο, για Ιούνιο μήνα που έγινε η μάχη. ΄Μάλλον όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μερικές τέτοιες.
 Ο Von Hess ήταν αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων;
 Οσο αφορά τώρα τους 'Τακτικούς "μαυροφόρους" του Δημητρίου Υψηλάντου καλύτερα να ανοίξω καινούριο θέμα, γιατί θα γίνει μεγάλο μπέρδεμα...
Τα όπλα ήταν μόνον λογχοφόρα μουσκέτα, και δέν είχαν σπαθιά;

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
Ο Χες ήρθε στην Ελλάδα το 1833, δηλαδή όταν όλα είχαν τελειώσει. Αντίθετα είχε παρακολουθήσει από κοντά τη δράση των Βαυαρών στους Ναπολεόντειους πολέμους.

Αποσυνδεδεμένος StavreasGR

• Scale 1/144
  • *
Spoiler (hover to show)

• Scale 1/35
  • *
Σε παρακαλώ ΣταυρέαΓΡ, ας μήν γίνει συζήτηση για την κόντρα, αλλά για το θέμα που ρωτάω.... ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
Δυστυχώς, αν απαντήσω στα επιμέρους θα κουράσουμε ακόμα περισσότερο το θέμα. Θα κάνω δύο επισημάνσεις για αρχή και θα συνεχίσω με έναν σχολιασμό των στολών που ποστάρει ο φίλος Ακρίτης αφού υποσχεθώ ότι μετά από αυτό το ποστ, αν απαντήσω θα είναι μόνο "επι του μοντελλιστικού" και μόνο επι του θέματος (όχι άλλοι Ναπολεόντιοι εδώ):

Επισήμανση 1η: Ιστορική σχέση μεταξύ Brunswick και Ιερού Λόχου ΔΕΝ υπήρχε και πολύ περισσότερο ΔΕΝ γράφτηκε/υπονοήθηκε κάτι τέτοιο. Για το αν (προσωπικά) μου αρέσουν οι Γερμανοί, μια ματιά στα κατα καιρούς θέματα που εχω ξεκινήσει στο φόρουμ (συνήθως στη ενότητα άρματα ΒΠΠ) είναι αρκετή   :roll:.

Επισήμανση 2η: Ήδη έχω πει ότι για τους Ιερολοχίτες ξέρω ελάχιστα (και αυτό ακόμα, μάλλον είναι υπερβολή  :mrgreen:), αλλά για Ναπολεόντιους ξέρω πολλά (σίγουρα, όχι τα πάντα). Πάμε στις φωτογραφίες:

Ο πρώτος είτε δεν είναι Ναπολεόντιος, είτε ο ζωγράφος τον ζωγράφησε από μνήμης. Δεν έχει κανένα από τα διακριτικά που (όφειλαν -βάση κανονισμού - να) φέρουν οι Ρώσσοι αξιωματικοί της εποχής: Ειδικότερα, δεν φοράει το πορτοκαλί και άσπρο εθνόσημο (cockade) στο καπέλλο (ή στην περίπτωση που είναι της Οπολτσένιε τον σταυρό). Πιό χτυπητή ανακρίβεια είναι ωστόσο η υφασμάτινη ζώνη (sash), η οποία θα έπρεπε να είναι ασημένια ή άσπρη με πορτοκαλί και μαύρες γραμμές και σε καμμία περίπτωση πράσινη.

Ο έφιππος της 2ης εικόνας (Κοζάκος και όχι Ουλάνος), ανήκει στο 1ο Σύνταγμα Έφιππης Εθνοφρουράς της Αγ. Πετρούπολης. Το σύνταγμα "ανήκε και οι στολές τους (ομοιόμορφες) αγοράστηκαν από το Μεγ. Δούκα Κωνσταντίνο, ο οποίος τους έντυσε με το χρώμα της αρεσκείας του (πιθανόν επιρρεασμένος από την ηρωική περιπλάνηση των Brunswickers - αμάν πάλι αυτοί - στην Ευρώπη μετά το Wagram ).  Αυτούς είχα στο μυαλό μου όταν είπα πρωτύτερα ότι οι Κοζάκοι μπορεί να φορούν οτιδήποτε (και μαύρα). Σίγουρα το μαύρο δεν ήταν κανόνας στον Ρωσικό στρατό της εποχής. Χαρακτηριστικά το 2ο Σύνταγμα Αγ. Πετρούπολης φορούσε μπλέ. Ο πεζός πολιτοφύλακας, φοράει το τυπικό ρούχο των μουζίκων (χωρικών) της εποχής με military "πινελιές" (οι εξαρτήσεις και το καπέλο). Αυτό (για λόγους οικονομίας) ήταν από άβαφτο μαλλί και συνεπώς (συνήθως) είχε αυτό το "λερωμένο καφέ" χρώμα. Τα ίδια ισχύουν και για τον πολιτοφύλακα της 5ης φωτόγραφίας (ο οποίος - πολύ σωστά - δεν έχει καν μουσκέτο).

Ο Λιθουανός στην 3η φωτό φοράει πράσινα και όχι μαύρα. Καθώς το πράσινο ήταν το εθνικό χρώμα του Ρωσικού στρατού, υπήρχαν μεγάλα αποθέματα πράσινου υφάσματος. Πράσινο επίσης φοράει και ο Κοζάκος της 5ης φωτογραφίας.

Η 4η φωτογραφία δεν μεγαλώνει στο λινκ, και τα μάτια μου δεν μου επιτρέπουν σχόλιο. Ίσως αν είχαμε καλύτερη ανάλυση........

Τέλος ο κυνηγός στην 6η φωτό (με την στολή του 1805), φοράει τη φυσιγγιοθήκη με τον τρόπο που την φορούσαν οι κυνηγοί, στα περισσότερα Γερμανικά κράτη (ωχ νάτοι πάλι οι Γερμαναράδες). Όπως έχω ήδη γράψει μέχρι το 1807, η ρώσικη στολή ήταν εντελώς επιρρρεασμένη από τους Πρώσσους.

Κουράγιο τελειώνω: Το μακρύ πανοφώρι (litewka), ήταν τυπικό ρούχο για τα στρατεύματα που δημιουργούνταν σε καιρό κρίσης επειδή ήταν εύκολο (=φτηνό) στην κατασκευή. Για τον λόγο αυτό έγινε τυπικό ρούχο σε όσους στρατούς δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν "κανονικές" στολές που ήταν συγκριτικά πανάκριβες με τα τόσα λιλιά που κουβαλούσαν.

- Ουσσάρους χωρίς pelisse δίνει σίγουρα η Revell στο σετ των Chasseurs de la Guard Imperial. Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολα να γίνουν πεζοί.

- Τον καιρό (δεκαετία του '80) που τα μόνα 72άρια στρατιωτάκια ήταν αυτά της ESCI (ακόμα και τα Airfix είχαν εξαφανιστεί), έκανα πολλές μετασκευές (πάνω από 2.000 είναι μετασκευασμένα) για να φτιάξω τους στρατούς που ήθελα. Ξέρω λοιπόν (μάλλον καλά), πόσο δύσκολο είναι το σκρατσάρισμα σε αυτές τις φιγούρες.

Αν οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση με ΠΜ, νομίζω ότι το θέμα του Ελιξίριου το καρασπαμάραμε. Εγώ τουλάχιστον τελειώνω εδώ.....

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
Δεν μου θελω να κανω τον εξυπνο φίλε Dimitri 72 αλλα ουτε και να μου τον κανουν. Για τους Γερμανούς εσύ το συνεχίζεις. Απλά πληροφορίες μεταφέρω και ολες οι φωτο που εβαλα είναι απο Ρωσικό βιβλίο με στρατώτες απο το 1812-1815. Νομίζω οτι οι ρώσοιι θα ξερουν λίγο καλύτερα. Αν πηράζει που λέμε την αποψη μας συγνώμη κιόλας, να μην ξαναμιλίσω δεν κανω τον ειδικό.

• Scale 1/35
  • *
Δημήτρη, Ακρίτη, σας ευχαριστώ, αλλά θά σας δείρω αμφότερους! Σας ανακαλώ εις την τάξιν και θα φωνάξω πόλισμαν!  ::cop:: ::firefighter:: ::alarm::
Φίλε Δημήτρη.....ο ένας, φίλε Ακρίτη... ο άλλος, αυτό που λέμε φίλοι-φίλοι,.. καριοφίλι το έχετε κάνει..

Αποσυνδεδεμένος StavreasGR

• Scale 1/144
  • *
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
Με συγχωρείς φιλε μου αλλα πριν μεταφέρω κάτι τσεκάρω  σίγουρα τις πηγές μου.  Δεν είμαι ο υπερεξπερτ στα ναπολεόντια. Προπαθώ και μπάινω στον κόπο να φωτίσω ενα θέμα. Αν καποιος ξέρει κάτι περισσότερο ας μπεί και ο ιδιο στον κόπο να σκανάρει και να στέλνει νυχτιάτικά πληροφορίες, και ας μην απαξιώνει τη δουλειά του άλλου λέγοντας ετσι απλά "δεν μας λέει κάτι..." ΄'εχεις κάποιο στοιχείο να δώσεις? Ο Dimitris 72 έδωσε αρκετές πληροφορίες που θα βοηθήσουν καποιον που θέλει να φτιάξει κατι.

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
Με συγχωρείς φιλε μου αλλα πριν μεταφέρω κάτι τσεκάρω  σίγουρα τις πηγές μου.  Δεν είμαι ο υπερεξπερτ στα ναπολεόντια. Προπαθώ και μπάινω στον κόπο να φωτίσω ενα θέμα. Αν καποιος ξέρει κάτι περισσότερο ας μπεί και ο ιδιο στον κόπο να σκανάρει και να στέλνει νυχτιάτικά πληροφορίες, και ας μην απαξιώνει τη δουλειά του άλλου λέγοντας ετσι απλά "δεν μας λέει κάτι..." ΄'εχεις κάποιο στοιχείο να δώσεις?
Ο Dimitris 72 έδωσε αρκετές πληροφορίες που θα βοηθήσουν καποιον που θέλει να φτιάξει κατι.
Κακός το εξέλαβαν αυτό απλός σαν κόντρα., δεν εχω να μοιράσω τίποτα.  Προσωπικά δεν μου αρέσει οταν δημοσιοποιώ μια αποψη, μια δουλειά κλπ να μην εχω και αρνητικές κριτικές, αλλιώς δεν γινεται διαλογος. Νομίζω οτι κάποιοι κέρδισαν κατι απο τις πληροφορίες.

Αποσυνδεδεμένος Ελάφης

• Scale 1/144
  • *
  • Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Χαιρετώ τους επίδοξους στρατηλάτες!  ::salut::

Συγνώμη για την καθυστερημένη μου είσοδο στην ανταλλαγή μουσκέτων αλλά επιτρέψτε μου να συνεισφέρω ελάχιστα με βάση την εμπειρία μου από την συγκέντρωση και βαφή στρατών Μπράουνσβαϊκ και Ρωσίας (στα 15 χλστ) από τη δεκαετία 1990.

1) Λάβετε υπ'όψιν σας ότι η πρώϊμη στολή των Μπράουνσβαϊκ (στους πόλεμους-καταστροφή των Γερμανών-Αυστριακών1806-1809) με την χαρακτηριστική ολόμαυρη "λιτέφκα" (μακρυά ρεντικότα) δεν είχε σχεδόν καμμία σχέση με αυτήν του 1815 (εκστρατεία Βατερλώ). Η τελευταία ήταν σχεδόν αποκλειστικά ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ σχεδίασης ακόμη και σε πολλές λεπτομέρειες όπως το γαλάζιο παγούρι και το σακώ. ʼρα η στολή των Μπράουνσβαϊκ στα τέλη της καριέρας τους (διελύθησαν για τσοχατζοπουλικούς λόγους το 1820), την παραμονή του ελληνικού ξεσηκωμού, δεν θα είχε σχέση με αυτήν της ηρωϊκής εποχής του 1806-09. ΟΜΩΣ, στις μνήμες των ανθρώπων της εποχής η παλαιά στολή και κυρίως η "πειρατική" νεκροκεφαλή θα ήταν αυτή που θα έμενε χαραγμένη.

2) Πιστεύω λοιπόν πως οι στολές των Ιερολοχιτών μοιάζουν σαφώς περισσότερο να έχουν επηρεαστεί από τους Γερμανούς και όχι από τους Ρώσους της εποχής, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει επιρροές στις λεπτομέρειες λόγω της πρόσβασης σε υλικό ρωσικής προέλευσης έστω και αν αυτές προορίζονταν για τα γερμανικά κράτη. Καλή τύχη!

Νικ

Υ.Γ. Καλή φωτογραφία

Αποσυνδεδεμένος Ελάφης

• Scale 1/144
  • *
  • Εν οίδα ότι ουδέν οίδα

η παραπάνω εικόνα είναι Brunwick περί το 1812-13?. Τις τοποθέτησα στο φόρουμ για να κανει καποιος συγκριση με τον πίνακα του Hess., και τη στολή απο το Εθνολογικό Μουσείο. Μην σε γελά η κοψιά απλώς ετσι ήταν η μόδα.

Η παραπάνω εικόνα είναι από την 'ηρωϊκή' εποχή του 1806-1809. Χαρακτηριστική είναι η "λιτέφκα"...  Η σχεδίαση έχει σαφώς πρωσικές επιρροές και λεπτομέρειες. Η στολή του 1815-1820 έμοιαζε παρά πολύ με την βρετανική σε τόνους γκόθικ :twisted:

Χαιρετώ

Νικ

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
ευχαριστώ για τις φωτό. Λές όμως οτι "Πιστεύω λοιπόν πως οι στολές των Ιερολοχιτών μοιάζουν σαφώς περισσότερο να έχουν επηρεαστεί από τους Γερμανούς ...". Παραπάνω εχω παρουσιάσει τις πηγές στι οποίες αναφέρομαι ως αναφορά την προέλευση των στολών του  Ιερού λόχου.
και εδώ βλέπουμε του στολή του Ξενοκράτη που πολέμησε στο Δραγατσανι.

Πράγματι μοιαζει με τις στολές των Brunwick...στο χρώμα ομως μόνο θα έλεγα, τα σχεδια μπροστά δεν μοιαζουν με τιποτα γνωστό σε μένα, ωστε να φαίνεται οτι εχουν αντιγραφεί απο καπου, ενώ υπάρχουν και αντίστοιχα σχέδια στο πίσω μέρος. Οι πηγές που έχω λένε αυτά που ανέφερα παραπάνω. τωρα αν βρέθηκε καποιος στο λόχο με σακακι απο Brunwick...αποτελει σιγουρα την εξέρεση κιαι οχι τον κανόνα.

Παρακαλώ οποιον εχει καποια πηγή να την θέσει υπο  συζήτηση λόγω του ενδιαφέροντος ...

Συμπληρώνω ακόμα οτι εχουν τεθεί και θεματα μη αυθεντικότητας της συγκεκριμένης στολής...
Η προσωπική μου αποψή είναι πως είναι αυθεντική
Ευχαριστώ

• Scale 1/35
  • *
Ακρίτη, νομίζω πώς  τα χιτώνια των Μπρούνσβικ, αν τα μακρύνει κανείς, προσεγγίζουν αρκετά το δείγμα αυτό. Τα γαιτάνια υπάρχουν και στους Μπρούνσβικ.Υπάρχει βέβαια ένα θέμα με το κολάρο, το οποίο στους Ιερολοχίτες είναι χαμηλό και αφήνει να φαίνεται λευκό υποκάμισο από μέσα. (Αυτό είναι κοινό σε όλες τις απεικονίσεις). Και πάλι δέν αποδίδω καμμία ιστορική σχέση ανάμεσα στα δύο σώματα.
 Με το μάτι το δικό μου μετά από όλα αυτά, φαίνεται πως το απόλυτα σωστό θα ήταν: μπούστο από ουσσάρο χωρίς το αμπέχωνο που φορούσαν ανάρριχτα, χέρια με μουσκέτα με μόνιμη λόγχη, κάλυμμα κεφαλής σκληρό όρθιο φέσι με λοφίο από Μπρούνσβικ, ή όλο το σακώ των Μπρούνσβικ. Για εξάρτηση δέν έχω εικόνα.

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
Κατ' αρχάς ένα ευχαριστώ και δύο συγγνώμη...
Ευχαριστώ, γιατί ακόμη και μέσα από το κλίμα αντιδικίας, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα και εγώ προσωπικά, έμαθα και κάτι καινούργιο...
Τα συγγνώμη τώρα: Συγγνώμη που παρεμβαίνω και συγγνώμη που βεβήλωσα τον πίνακα...

Στον πίνακα του Peter Von Hess, παρατηρώ ότι  αποτυπώνονται τρεις διαφορετικές στολές ιερολοχιτών:
Η 1, με μονή σειρά κάθετων κουμπιών.
Η 2 με ευρωπαϊκό κούμπωμα (και μην μου πείτε ότι τα σειρήτια στα κουμπιά, δεν είναι ευρωπαϊκών επιρροών).
Η 3, με καθαρά ρωσική επιρροή (αν δεν κάνω λάθος κοζάκικη).
Και όλα αυτά σε ένα μόνο πίνακα... άρα, λέω εγώ τώρα, μήπως ο Ιερός λόχος, δεν είχε και τόση ομοιοτυπία στις στολές??? άρα και σε αυτή την περίπτωση, μήπως όλα παίζουν????
Ευχαριστώ και ξανά συγγνώμη...

• Scale 1/35
  • *
Εφόσον θεωρούμε τον Von Hess αξιόπιστο μάρτυρα, νομίζω πως ο φίλος Βοροσίλωφ έχει δίκιο, και αυτό ο καλλιτέχνης το έκανε σκόπιμα προφανώς. Είτε για να αποδώσει την μορφολογική ανομοιοτυπία των στολών, είτε για να υποδηλώσει την προέλευση των στρατιωτών (Ελλήνων από διαφορετικές παροικίες), είτε και για τους δύο λόγους...
Μάλιστα, θα είναι ιστορικά ανακριβές να φτιάξει κανείς ομοιογενή στρατό Ιερολοχιτών, όπως αποδεικνύεται :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος akritis

• Scale 1/72
  • *
Έλα γεια σου...απο το στόμα μου το πηρες. Διαβασε και αυτά που σου έγραψα νωρίτερα.

• Scale 1/35
  • *
ʼν υποθέσουμε ότι θέλω να βρώ φιγούρες με το μαύρο αυτό "φέσι", τί πρέπει να αναζητήσω; Το ρώσικο είναι ψηλό και εντελώς κυλινδρικό. Εμείς ψάχνουμε σχήμα κόλουρου κώνου.

Αποσυνδεδεμένος Ελάφης

• Scale 1/144
  • *
  • Εν οίδα ότι ουδέν οίδα
Δοκίμασε για το σακώ Πορτογάλους ή πρώιμους Ισπανούς Ουσσάρους. Το σχήμα είναι κωνικό αλλά έχει περιμετρική διακόσμηση που πρέπει να αφαιρεθεί. Συμφωνώ πάντως πως αν χρησιμοποιηθεί ο εν λόγω πίνακας τότε καλύτερα η κύρια ομοιομορφία να περιορισθεί στα χρώματα...

Χαλς ουντ μπάϊνμπρουχ...

Νικ

Tags: