Αποστολέας Θέμα: CO2 αντί για κομπρεσέρ!  (Αναγνώστηκε 3129 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stukas

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο ΚΡΗΤΗ
CO2 αντί για κομπρεσέρ!
« στις: Μαρτίου 14, 2011, 02:45:59 μμ »
Την καλησπέρα μου σε όλους και καλώς σας βρήκα! ::salut:: ::salut:: ::salut::

Μετά από πολλά πολλά χρόνια... και μιας και έχω πλέον πολύ ελεύθερο χρόνο, αποφάσισα να ξαναασχοληθώ με το σπορ  :D

Έχω αρχίσει λοιπόν σιγά σιγά και μπαίνω στο ζουμί συγκεντρώνοντας τον ανάλογο εξοπλισμό και έχω πλέον μια ερώτηση.

Στον αερογράφο, διάβασα σε ένα ξένο forum οτι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις (και θεωρείται και καλύτερο λέει) φιάλη CO2 αντί για κομπρεσέρ ή οτιδήποτε άλλο.
Φυσικά χρησιμοποιείς και ένα regulator για να ελέγχεις τα PSI.

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, πιο εύκολα έχω τη φιάλη από οτι το κομπρεσέρ. :roll: :roll:

Ρωτάω λοιπόν να μου δώσετε τα φώτα σας για όσους το γνωρίζουν εάν όντως ισχύει και κάτω από ποιες συνθήκες. :!: :!:

Thank you!
live fast... die young!

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
Απ: CO2 αντί για κομπρεσέρ!
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 14, 2011, 03:39:06 μμ »
Αγαπητέ συντοπίτη (εάν το Ηράκλειο σημαίνει Ηράκλειο Κρήτης και όχι Νέο Ηράκλειο), καλησπέρα.
Οι φιάλες έχουν πολλά αρνητικά, όπως π.χ. το ότι κοστίζουν πολύ ή ότι αν ξεμείνεις από φιάλη Σάββατο βράδυ, απλά την ήπιες (την πορτοκαλάδα). Σημαντικότερο όλων βέβαια εγώ θεωρώ τον περιβαλλοντικό παράγοντα που πρέπει να σκεφτείς κι εσύ.
Ένα κομπρεσέρ κοστίζει λιγότερο σε βάθος χρόνου. Δεν είμαι στην τσέπη σου βέβαια, αλλά σκέψου το.

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος Stukas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 14, 2011, 03:47:51 μμ »
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για την απάντηση συντοπίτη  ::salut::

ΤΟ περίμενα πως η πρώτη αντίδραση θα ήταν αυτή και σε αυτό φταίω καθαρά εγώ που δεν έγινα πιο συγκεκριμένος. :(
Την φιάλη την έχω και είναι 60 λίτρα γεμάτη CO2. :!: :!:
Την έχω για το ενυδρείο μου αλλά την έχω καταργήσει και είναι σχεδόν γεμάτη. Πριν λοιπόν μπω στη διαδικασία να αγοράσω κομπρεσέρ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ να εξαντλήσω πρώτα το διοξείδιο .
Αυτόν είναι όλο.. σας ακούω λοιπόν και ευχαριστώ!!
live fast... die young!

Αποσυνδεδεμένος Stukas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 14, 2011, 03:50:20 μμ »
Σε καλωσορίσαμε στην Ηρακλειώτικη παρέα; Νομίζω πως πρέπει να το κάνουμε, να ενημερωθείς και για την επικείμενη έκθεση καθώς και για τα μοντελιστικά δρώμενα στην πόλη μας. Εφόσον θέλεις βέβαια και σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. :) Πιστεύω ότι μιλώ εξ ονόματος όλων των φίλων μοντελιστών της πόλης μας, όταν λέω ότι θα χαρούμε να σε γνωρίσουμε και από κοντά. Καλωσόρισες λοιπόν ΞΑΝΑ κοντά μας! :)

Με ενημέρωσε ανάλογα ο Αντώνης από το ΚΛΙΜΑΞ σήμερα... δεν ξέρω αν μέχρι τότε έχω κάτι αξιόλογο για την έκθεση.. το βλέπουμε τότε!
live fast... die young!

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 14, 2011, 03:53:35 μμ »
Αααααααααααα...  :D Ε πες το έτσι να συνεννοηθούμε.  :D

Το CO2 δεν είναι δηλητηριώδες (τοξικό) όπως είναι το CO ας πούμε, φρόντισε να αερίζεται καλά ο χώρος που θα ψεκάζεις και δεν θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα πιστεύω εγώ. Αν υπάρχει κανείς γιατρός ανάμεσά μας, ας πει τη γνώμη του βέβαια.
Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 14, 2011, 03:54:33 μμ »
Έχω την εξής απορία:

Το διοξείδο βγαίνει παγωμένο από την φυάλη... Δεν θα στεγνώνει / στερεοποιεί το χρώμα πριν αυτό πέσει στο μοντέλο; 

Επίσης πώς θα ρυθμίσεις την πίσεη αφού η εκτόνωση εξαρτάται από την διάμετρο της εξαγωγής... Το πιο πιθανό μου φαίνεται να στομώνει ο αερογράφος...  :roll:

Spoiler (hover to show)

::salut::

Αποσυνδεδεμένος Stukas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:00:27 μμ »
Υπάρχει αυτό εδώ το εξάρτημα http://www.beveragefactory.com/images/tn375_large_JE-742GCN052610085410.jpg (καθώς το ίδιο θέμα ισχύει και για το ενυδρείο)
Μπορώ να ορίσω την πίεση όπως θέλω.
live fast... die young!

Αποσυνδεδεμένος nikosmeta

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:03:29 μμ »
Λοιπόν μια φιάλη από ένα κομπρεσέρ έχει θετικά και αρνητικά.

Θετικά:

1. Η φιάλη είναι τελείως αθόρυβη (Σημαντικό αν έχεις παιδιά)
2. Η φιάλη δεν βγάζει καθόλου νερό κατά την λειτουργία της σε αντίθεση με το κομπρεσέρ. Δηλαδή έχει πάρα πολύ καθαρό ''αέρα''.
3. Δέν έχεις κατανάλωση ρεύματος. (Δουλεύεις όταν δεν έχει ρεύμα :!: :!:)

Αρνητικά:

1 H Φιάλη αδειάζει οπότε πρέπει να την γεμίσεις και πάλι κάτι που σε βάθος χρόνου είναι ποιο ακριβό από την αγορά αεροσυμπιεστή. Φυσικά αν ξέρεις να διαβάζεις την διπλή ένδειξη του μανομέτρου ξέρεις πότε θέλει γέμισμα.
2. Είναι δοχείο υπο πίεση και έτσι πρέπει να προσέχεις να μην σου πέσει κάτω και χτυπυθεί η βαλβίδα του.
3. Κάνεις διαδρομές για το γέμισμα.

Ελπίζω να βοήθησα καλή συνέχεια. Για οποιαδηποτε απορία για φιάλες με ρωτάς ότι θέλεις ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Stukas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:10:13 μμ »

Θετικά συμφωνώ σε όλα.

Αρνητικά.
1. για να αδειάσουν 60λιτρα θέλει ψωμί.
2. Ειναι δοχείο υπο πίεση με μέγαλο όγκο όμως και με κώνικο στόμιο οπότε (ευελπιστώ) ελάχιστα χτυπηματα αλλά θα φροντίσω να είναι και σε ανάλογη θέση.
3. να κάνουμε και καμία βόλτα ;)
-----
Από την απάντηση σου αντιλαμβάνομαι πως έχεις μια σχετική εμπειρία, ίσως θα μπορύσες να μου πεις αρνητικό θετικά σε σχέση με κομπρεσερ (πέραν του κόστους και της συντήρησης) και τι θα έπρεπε ίσως να προσέξω κατα τη χρήση!!!

Σας ευχαριστώ παιδία!!! :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
live fast... die young!

Αποσυνδεδεμένος Skylane

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κ.Πατήσια
  • Άκης IPMS 1287
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:11:03 μμ »
Aυτο το εξαρτημα ποσο εχει ; Kαι μπαινει κατευθειαν επάνω ή θελει ανταπτορες ;
Αν εχουν ολα μαζι 50 ευρω βαζεις αλλα 50 και αγοραζεις ετοιμο κομπρεσερ χωρις πατεντες και προβλήματα.
Φιλικά Ακης.

Αποσυνδεδεμένος Stukas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:16:22 μμ »
Το εξάρτημα το έχω ήδη. το έχω αγοράσει 90EUR καθώς είναι με ρεύμα για να μετράει τη ποσότητα του CO2 μεσα στο ενυδρείο. είναι δηλαδή ένα πολύ καλο μανόμετρο.
Και επναλαμβάνω. ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΙΠΟΤΑ!!! Τα έχω όλα.. και μανόμετρο, και σωλήνες και χρειάζεται..
έτοιμο μοντέλο για βάψιμο δεν έχω  ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::
live fast... die young!

Αποσυνδεδεμένος Voroshilov

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ν.Φιλαδέλφεια
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:24:14 μμ »
Μεταφέρω αυτολεξή απο την wikipedia:
Παράθεση
Η περιεκτικότητα του καθαρού αέρα σε CO2 (κατά μέσο όρο μεταξύ της στάθμης της θάλασσας και μέχρι ύψους περίπου 30 Km) κυμαίνεται από 0,036 % (360 ppm) έως και 0,039% (390 ppm), ανάλογα με την τοποθεσία.
Η παρατεταμένη έκθεση σε μέτριες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει οξέωση και να έχει αρνητικές συνέπειες για το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι τοξικό για την καρδιά και προκαλεί αρρυθμίες.
Η τοξικότητα και οι επιπτώσεις της αυξάνονται με την αύξηση της περιεκτικότητας του αέρα σε CO2 :
    * Σε περιεκτικότητα 1% v/v[6] (γεμάτη αίθουσα με κακό εξαερισμό), το CO2 μπορεί σε παρατεταμένη έκθεση να προκαλέσει υπνηλία. * Σε περιεκτικότητα 2% v/v το CO2 συμπεριφέρεται ως ήπιο ναρκωτικό. Προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, και μειώνει την ακοή.
    * Σε περιεκτικότητα περίπου 5% v/v προκαλεί διέγερση του αναπνευστικού κέντρου, ζάλη, σύγχυση και δυσκολία στην αναπνοή συνοδευόμενη από κεφαλαλγία και δύσπνοια.
    * Σε περιεκτικότητα 8% v/v προκαλεί κεφαλαλγία, εφίδρωση, παραισθήσεις, τρόμο και απώλεια συνείδησης μετά την έκθεση για πέντε έως δέκα λεπτά.

Λόγω των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε CO2, ο Οργανισμός Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των Η.Π.Α., αναφέρει ότι η μέση έκθεση για υγιείς ενήλικες κατά την οκτάωρη εργασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5000 ppm (0,5%). Το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας για βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με προβλήματα υγείας είναι σημαντικά μικρότερη. Για βραχυπρόθεσμες (κάτω των δέκα λεπτών) εκθέσεις, το όριο είναι 30000 ppm (3 %). Αν οι συγκεντρώσεις CO2 υπερβαίνουν το 4% είναι άμεσα επικίνδυνες για την υγεία.

Αν σκεφτείς, ότι θα είσαι πάνω απο τον αερογράφο καθώς θα βάφεις, θα εισπνέεις όλο το διοξείδιο που βγαίνει... Η μάσκα για τα σωματίδια που πρέπει να φοράμε όλοι μας, δεν κατακρατά το CO2   Αν δε, έχεις και παιδεία στο σπίτι, τότε μήπως θα ήταν καλύτερα να το ξανασκεφτείς??? :roll:
Και μην ξεχνάς, το διοξείδιο του άνθρακα, αν δεν κάνω λάθος το χρησιμοποιούμε στα ενυδρεία, για να εξοντώνουμε τα βακτηρίδια, ως ήπιο βιοκτόνο...  και εγώ σταμάτησα να το χρησιμοποιώ...

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:24:24 μμ »
Έχω εμπειρία λόγω δουλειάς.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι τα 2 μανόμετρα που έχει πάνω ο ρυθμιστής πίεσης.

Το ένα που είναι κοντά στο σημείο που βιδώνει στην μπουκάλα δείχνει πότε αδειάζει η μπουκάλα. Όταν μπαίνει στην κόκκινη ζώνη σταματάς να τον λειτουργείς και πηγαίνεις για γέμισμα.

Το άλλο μανόμετρο δείχνει την πίεση εξόδουτης φιάλης. Ο μόνος μου ενδιασμός σε αυτό το σημείο είναι πόσο καλός είναι ο ρυθμιστής σου για να βγάλει τις χαμηλές πιέσεις που θέλει ο αερογράφος. Αν και από την φωτογραφία καταλαβαίνω ότι είναι πολύ καλός :!: :!:

Σου προτείνω επίσης να πηγαίνεις με το μανόμετρο και να σου κάνουν την αλλαγή στο κατάστημα που θα σου κάνουν το γέμισμα γιατί θέλει λίγο προσοχή.

Επίσης το CO2 σε αντίθεση με το CO δεν είναι τοξικό αλλά για καλό και για κακό άνοιγε και κανα παράθυρο.

Στην διάθεση σου ότι χρειαστείς  ::salut:: ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:28:18 μμ »
Από ότι φαίνεται έκανα λάθος για την τοξικότητα του CO2 :oops: :oops: :oops:

Αποσυνδεδεμένος Stukas

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 14, 2011, 04:33:54 μμ »
Λοιπόν.. παιδιά νομίζω πως το ΄χω πλέον..
και από οτι βλέπω είναι ένα θέμα που τελικά αρκετοί σας έχουν αποφύγει.

θα επανέλθω στο ίδιο θέμα όταν θα έχω νεότερα... και ευελπιστώ και με φωτογραφίες.
καλη συνέχεια!
live fast... die young!

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 14, 2011, 10:22:14 μμ »
Φίλε Stukas, πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις που φαίνεται να έχει τελικά η συστηματική εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα στην υγεία, θεωρώ πως είναι μάλλον άσκοπο να προσπαθήσεις να εξοικονομήσεις χρήματα χρησιμοποιώντας τη φιάλη και εξηγούμαι: κρίνοντας από τη δικιά μου εμπειρία (χρήσης του αερογράφου) για να βάψω ένα τετράχρωμο άρμα στην 1/35, η δεξαμενή του κομπρεσέρ μου (3 Lt) υπολογίζω χοντρικά πως θα γεμίσει/αδειάσει περίπου 10 φορές. Υπολογίζω όλα τα "χέρια": αστάρι, preshading, 1ο-2ο-3ο-4ο χρώμα, γυαλιστερό βερνίκι, ματ βερνλικι, κάποιο σκόνισμα ίσως. ʼρα οι 10 φορές ισούνται με 30 λίτρα αέρα. ʼρα με τα εξήντα λίτρα διοξειδίου που έχεις, άντε να βάψεις 2 το πολύ 3 μοντέλα. Δε νομίζω πως υπάρχει λόγος να βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο, για να βάψεις 2-3 μοντέλα. Θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα καλό κομπρεσέρ με 150 - 200 ευρώ και να δεις πως μπορείς να ανακυκλώσεις το διοξείδιο (ίσως μέσω του καταστήματος που το προμηθεύτηκες) :wink:.

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 16, 2011, 01:15:28 μμ »
+1000
Φιλικά,