Αποστολέας Θέμα: Μακέτα 3,0χ1,5  (Αναγνώστηκε 4523 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Νέα Σμύρνη
Μακέτα 3,0χ1,5
« στις: Μαρτίου 11, 2011, 10:14:53 πμ »
Καλημέρα,
Τελικά ήρθε και για μένα η πολυπόθητη εκείνη στιγμή της έναρξης των εργασίων για την κατασκευή της μακέτας (3χ1,5) σε ΗΟ δίγραμμη και DCC!  :D Προσωπικά πάντα πριν ξεκινήσω κάτι θέλω πρώτα να δοκιμάζω διάφορα ώστε με βάση το αποτέλεσμα να προχωράω και όχι να κάνω βιαστικές κινήσεις! Έτσι λοιπόν τις τελευταίες ημέρες (νύχτες καλύτερα) ασχολήθηκα με την κατασκευή ενός demo διοράματος για να δοκιμάσω γραμμή, ballast, βάψιμο γραμμών κ.τ.λ. έκοψα ένα κομμάτι κόντρα-πλακέ 1m X 6cm, και κόλλησα επάνω του φελλό 3,5cm φάρδους, και 4 mm πάχους με Atlacol. Επάνω στο φελλό κάρφωσα μια εύκαμπτη γραμμή της PECO, και έπειτα ξεκίνησα το βάψιμο. Είχα κάποια χρώματα της Humbrol και έτσι χρησιμοποίησα το 186 Brown, και λίγες σταγόνες 33 Black. Βάψιμο, λοιπόν με τον αερογράφο δύο χέρια και καθάρισμα της γραμμής με μπατονέτα! Η κρίσιμη στιγμή έφτασε για την εφαρμογή του ballast πάνω στην γραμμή. :? Φυσικά θα δείτε και τις φωτογραφίες και κάθε σχόλιο και κριτικές είναι δεκτά! (Με το μαλακό παρακαλώ! :(). Αφού μπήκε το ballast ψέκασα με νερό και λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων (Πλανετ που δεν ρυπαίνει και το περιβάλλον! :D) και έπειτα ψέκασα με διαλυμένη Atlacol μέσα σε νερό. άφησα να στεγνώσει μια νύχτα ολόκληρη, και την επομένη άρχισα να βάφω με το 113 Rust της Humbrol τις ράγες για να δημιουργήσω την σκουριά. έχω κάποιους ενδοιασμούς όσον αφορά το χρώμα του ballast μιας και μου φαίνεται ότι πρασινίζει αρκετά και θα ήθελα τις γνώμες σας πάνω σε αυτό. Να σας πω επίσης ότι η μακέτα θα αναφέρεται σε γερμανικό θέμα και όχι ελληνικό  :(
Επίσης θα ήθελα την γνώμη σας για βάψιμο του κτιρίου που φαίνεται στις φωτό το οποίο το έχω ασταρώσει γιατί είχα ένα ατυχηματάκι με την κόλλα και για να μην φαίνονται οι ατέλειες έπρεπε να το ασταρώσω! :wink: Πως θα το βάψω, παλαιώσω , φθορές κ.τ.λ. Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με κάτι τέτοιο αν και ασχολούμαι κάμποσα χρονάκια με τον τρενομοντελισμό χωρίς όμως να τολμήσω κάτι τέτοιο!
Ευπρόσδεκτες γνώμες και κριτικές έτσι για να πάρω θάρρος! :)

Αποσυνδεδεμένος billiouss

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Απ: Μακέτα 3,0χ1,5
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 11, 2011, 03:19:06 μμ »
Ωραίο φίλε μου

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 11, 2011, 03:25:12 μμ »
Σε ευχαριστώ. Κάποια γνώμη όσον αφορά το βάψιμο του κτιρίου?

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 13, 2011, 11:50:15 πμ »
Η δοκιμή που μας παρουσιάζεις είναι πολύ ωραία.
Επειδή βλέπω ότι το ξεκινάς πολύ δυνατά και σωστά , κράτα -εάν θέλεις- δύο τρία πράγματα.
Το χρώμα της παλαίωσης των γραμμών θέλει -κατά την γνώμη μου - λίγο πιο σκούρο.
Το σκύρο θέλει μικρότερη κοκομμετρία και ομοιομορφία στο χρώμα.Κάθε πέτρα -στο κανονικό- είναι 6-9 εκατοστά στην μεγαλύτερη διάσταση άρα η μέγιστη κοκομμετρία είναι 0,7 του χιλιοστού στην 1:87
Προσοχή: η έννοια του scale (της πιστής υπό κλίμακα προσαρμογής) χάνεται όσο μικραίνει το μοντέλο (μεγαλώνει ο παρανομαστής) (πχ στην 1:35 μπορείς να κάνεις μία βίδα ή ένα παξιμάδι υπό κλίμακα, ενώ στην 1:87 απλώς δεν υπάρχουν τα υλικά!) ,όταν χρησιμοποιούμε φυσικά υλικά και στις μεγάλες μακέτες όπου τίθεται θέμα απόστασης παρατηρητή.
Την γραμμή απόφυγε να την βιδώσεις ή καρφώσεις αλλά επίλεξε να την κολλήσεις πάνω στον φελλό (συγκρατώντας την με βάρη ή με μεγάλα παξιμάδια.) Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τις αντιαισθητικές βίδες ή τις τρύπες στις τραβέρσες. 

Όσον αφορά στο κτίσμα...., εάν δεν βαδίσεις με γνώμωνα φωτογραφία του πραγματικού , οι επιλογές είναι πολλές και όλες αποδεκτές... :wink:

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 13, 2011, 06:00:13 μμ »
Jimmy.K ,σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σου.
Υποτίθεται ότι το σκύρωμα είναι αγορασμένο για ΗΟ και όχι φτιαγμένο από εμένα! :( Να σου πώ την αλήθεια είχα και εγώ κάποιους ενδοιασμούς όσον αφορά το χρώμα και όχι τόσο για το μέγεθος της πέτρας. Μπορεί να βαφτεί το σκύρο; Αν ναι με ποιόν τρόπο (αερογράφο κ.τ.λ.) ; Από την στιγμή που έχω αγοράσει το σκύρωμα τι μπορώ να κάνω όσον αφορά το μέγεθός; Φυσικά δεν έχω μικρόμετρο να κάτσω να μετρήσω πάχος :roll: Σίγουρα και αυτό είναι ένα κόστος για την αγορά καινούργιου δυστυχώς! Ποιό είναι το συνήθες χρώμα του πετρώματος ή δεν υπάρχουν περιορισμοί σε αυτό;
Τι κόλλα να χρησιμοποιήσω για να κολλήσω τις γραμμές πάνω στο φελλό; (Logo στιγμής ίσως); Αν θυμάμαι καλά σε κάποιο προηγούμενο post δικό σου ανέφερες ότι έβαλες φελλό πάνω στην ξύλινη επιφάνεια και έπειτα κόλλησες το φελλό για τις γραμμές. Ποιός ήταν ο λόγος;
Συγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις απλά θέλω να δημιουργήσω κάτι σωστό από την αρχή και όχι να χτυπάω το κεφάλι μου ::eusa_wall:: έχοντας ρίξει τόσα χρήματα για να φτιάξω την μακέτα!
Το καλό είναι ότι υπάρχουν όλα τα εργαλεία και δεν θα χρειαστεί να ξοδευτώ και σε αυτά! :D
Και πάλι ευχαριστώ,
vmic.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 15, 2011, 12:13:24 πμ »
Jimmy.K ,σε ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σου.  ::salut::
Υποτίθεται ότι το σκύρωμα είναι αγορασμένο για ΗΟ και όχι φτιαγμένο από εμένα! :( Να σου πώ την αλήθεια είχα και εγώ κάποιους ενδοιασμούς όσον αφορά το χρώμα και όχι τόσο για το μέγεθος της πέτρας. Μπορεί να βαφτεί το σκύρο; Ναι αλλά καλύτερα να μείνεις σε μία απλή παλαίωση και όχι βάψιμο , διότι "βαραίνει" σε εμφάνιση και χάνει την υφή της πέτρας.
Αν ναι με ποιόν τρόπο (αερογράφο κ.τ.λ.) ; Ναι.
Από την στιγμή που έχω αγοράσει το σκύρωμα τι μπορώ να κάνω όσον αφορά το μέγεθός; Φυσικά δεν έχω μικρόμετρο να κάτσω να μετρήσω πάχος :roll: Σίγουρα και αυτό είναι ένα κόστος για την αγορά καινούργιου δυστυχώς! Ποιό είναι το συνήθες χρώμα του πετρώματος ή δεν υπάρχουν περιορισμοί σε αυτό; Μπορείς να το κοσκινίσεις με το κατάλληλο κόσκινο.Το χρώμα έχει να κάνει με την περιοχή (γκρι/ανθρακί/υπόλευκο/σκούρο γκρι κλπ)
Τι κόλλα να χρησιμοποιήσω για να κολλήσω τις γραμμές πάνω στο φελλό; (Logo στιγμής ίσως); Κοινή UHU ή βενζινόκολλα.
Αν θυμάμαι καλά σε κάποιο προηγούμενο post δικό σου ανέφερες ότι έβαλες φελλό πάνω στην ξύλινη επιφάνεια και έπειτα κόλλησες το φελλό για τις γραμμές. Ποιός ήταν ο λόγος;Ο φελλός δίνει και το ύψος για το σκύρο (4μμ) αλλά και έχει και ηχομονωτικές ιδιότητες.
Συγνώμη για τις τόσες ερωτήσεις απλά θέλω να δημιουργήσω κάτι σωστό από την αρχή και όχι να χτυπάω το κεφάλι μου ::eusa_wall:: έχοντας ρίξει τόσα χρήματα για να φτιάξω την μακέτα!
Το καλό είναι ότι υπάρχουν όλα τα εργαλεία και δεν θα χρειαστεί να ξοδευτώ και σε αυτά! :D
Και πάλι ευχαριστώ,
vmic.

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 15, 2011, 08:10:32 πμ »
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις ::salut::

Αποσυνδεδεμένος kolovel

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 15, 2011, 06:37:27 μμ »
Συναδελφε καλη αρχη!
Εχω και εγω την ιδια απορια για τα πλαστικα κτηρια. Με τι χρωμα τα βαφεις? Λαδομπογια ή ακρυλικο νερου? Θέλει αστάρι? Τις ενωσεις με τι μπορώ να τις καλυψώ για να μην φαίνονται?

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 15, 2011, 11:40:44 μμ »
Καλησπέρα και από μένα και σε ευχαριστώ. Τα κτίρια τα βάφω με ακρυλικά χρώματα διαφόρων εταιριών (Hymbrol, Vallejo, Model Master κτλ.) διαλυμένα με λίγο αζαξ για τα τζάμια (το κλασσικό μπλέ μπουκάλι). Αυτή τη φορά λόγω του ατυχήματος που προανέφερα με την κόλλα πέρασα το κτίριο με αστάρι γκρί της Humbrol (Hobby Spray) το οποίο δεν ξέρω αν φαίνεται καλά στις φωτογραφίες, μου κάλυψε σχεδόν όλες τις τσαπατσουλιές μου! :D Πέρασα ένα χέρι αστάρι και άφησα να στεγνώσει καλά, ώστε όταν πέρασα το δεύτερο χέρι να μην είχα τρεξίματα κ.τ.λ. Ψέκασα από απόσταση 15-20 cm και αυτό ήταν όλο. Νομίζω ότι υπάρχει στόκος για να στοκάρεις σημεία που χάσκουν αλλά δεν είμαι σίγουρος πάνω σε αυτό. Το τρίβεις με ενα γυαλόχαρτο 400αρι και έπετα η γνωστή διαδικασία του ασταρώματος. έχω περάσει και 3 χέρια κάποιες φορές και το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Τώρα όσον αφορά το βάψιμο σίγουρα θα πέσει το βασικό χρώμα με αερογράφο (συνήθως το πιο σκούρο) και έπειτα με το πινέλο και διάφορες αποχρώσεις (ποιο ανοιχτό)  τονίζω τα σημεία. Τις περισσότερες φορές περνάω me dry brush ενα χρώμα που νομίζω εγώ κατάλληλο για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Σε αυτό το κτίριο στο τέλος θα περάσω υδατοδιαλυτή μελάνη χρώματος μαύρου της Vallejo για να τονιστούν ακόμη καλ΄τερα τα σημεία (αρμοί τούβλων, ρωγμές, νερά ξύλων κ.τλ.) Προσοχή η μελάνη με μέτρο (πού νερό και 2-3 σταγόνες μελάνι)! Δοκιμή πριν από την εφαρμογή είναι ότι καλύτερο! Θα ανεβάσω και φωτογραφίες με την πορεία του βαψίματος. Σίγουρα θα ήταν καλό και αλλοι συνάδελφοι και ποιο έμπειροι να μας πουν τις γνώμες τους και τις συμβουλές τους!

vmic.

Αποσυνδεδεμένος modeler

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΧΑΛΑΝΔΡΙ-ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 16, 2011, 04:39:47 μμ »
Σε ευχαριστώ. Κάποια γνώμη όσον αφορά το βάψιμο του κτιρίου?

Δεσ παρακάτω υπάρχει ενα κτιριο παρόμοιο σε κάποιες απο τις σελίδες  Ελπιζω να σε βοηθήσει
http://stummi.foren-city.de/topic,26894,-selcuk-ephesus-ein-antic-plan.html

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 16, 2011, 11:20:20 μμ »
Ναι, όντως πολύ καλές φωτογραφίες και σίγουρα θα πάρω ιδέες για το βάψιμο! Τι κάνουν οι άνθρωποι!
Σε ευχαριστώ! ::salut::

vmic.

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 22, 2011, 09:36:10 πμ »
έχοντας λίγο χρόνο αφού καθαρίζοντας ταυτόχρονα το χώρο που θα τοποθετηθεί η μακέτα (ουφ!) προσπάθησα να κάνω παλαίωση στο κτίριο που σας είχα δείξει ασταρωμένο. Είναι η πρώτη προσπάθεια μου σε παλαίωση, και θα ήθελα τις γνώμες σας πάνω σε αυτό για να μπορέσω να διορθώσω το βάψιμό μου. Κανονικά θα έπρεπε τα κομάτια να βαφτούν πριν να συναρμολογηθούν αλλά με έπιασε η βιασύνη (που δεν θα έπρεπε!) να το δω τελειωμένο! (όποιος βιάζεται σκοντάφτει) όπως λένε και ιδού οι φωτογραφίες! (Λείπουν τα παράθυρα και μια σκάλα στο πλάινό του κτιρίου, δεν πρόλαβα να τα κολλήσω)! :)

vmic.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 22, 2011, 09:53:36 πμ »
Νομίζω ότι και τα χρώματα αλλά και η εφαρμογή αυτών είναι πολύ καλή.
Λιγο μασκάρισμα ήθελες στις κάθετες σειρές με τις βίδες (όπου σου έχει φύγει λίγο).

Τέλος νομίζω ,ότι τα παράθυρα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να σε αναγκάσουν να βάλεις κάποια λεπτομέρεια στο εσωτερικό του δωματίου.

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 22, 2011, 01:47:03 μμ »
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου JIMMY K. Πως να κάνω το μασκάρισμα στις βίδες; Ποιά είναι η διαδικασία;
Σκεφτόμουν να τρίψω με γυαλόχαρτο τα παράθυρα τα οποία είναι τυπωμένα σε ψιλό φύλλο πλέξι-γκλάς για να δώσω την αίσθηση της υγρασίας και να τοποθετήσω εσωτερικά ένα led. Τι θα μπορούσα να τοποθετήσω στο εσωτερικό;'
 Επίσης στο πάνω μέρος της πόρτας θα κολληθεί κρεμαστό φώς (λάμπα όχι led).
Λίγη υπομονή για τις τελικές φωτογραφίες του κτιρίου καθώς και φωτογραφίες της ξυλοκατασκευής για την βάση της μακέτας.

Και πάλι ευχαριστώ,

vmic.

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 28, 2011, 11:06:46 πμ »
Καλημέρα,
Ιδού φωτογραφίες από το κτίριο και προσεχώς φωτογραφίες από την κατασκευή της μακέτας (Πρώτα ο Θεός!) :roll:
Ξέρετε κριτικές κτλ. καλοδεχούμενες!

vmic

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 28, 2011, 11:44:36 πμ »
@VMIC
Πάρα πολύ ωραίο.Μπράβο.  ::salut:: 

@ JIΜMY.K
Μου φαίνεται οτι αποκτάς άξιο .........."αντίπαλο".  Αυτά τα ...................."μάτς" πολύ μ'αρέσουν 8)
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 28, 2011, 02:48:49 μμ »
Όντως είναι πολύ καλό το βάψιμό του.
Με αερογράφο θα πετύχαινε θαύματα!
Προσωπικώς θα έβαζα λιγότερο έντονο dry brush στις πλατιές μεταλλικές επιφάνειες του κτίσματος (αυτές του ορόφου).

Πολλά μπράβο. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 28, 2011, 04:08:17 μμ »
Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τις συμβουλές και τα καλά σας σχόλια! ::salut::
έχω μια ερώτηση όσον αφορά τη στήριξη του ξύλου της μακέτας την οποία ετοιμάζω και συγκεκριμένα έχω αγοράσει από ΙΚΕΑ τρία ξύλινα τρίποδα τα οποία δίνει το ΙΚΕΑ για την συναρμολόγηση γραφείων (Παίρνεις όποια επιφάνεια θέλεις ξυλινη,γυάλινη κτλ. του κοτσάρεις και 2 τέτοια τρίποδα, και έχεις ένα ωραιότατο γραφείο), σαν σχεδιαστήριο αρχιτεκτόνων, με ρυθμιζόμενο ύψος, (όταν τα συναρμολογήσω θα σας στείλω φωτό), και πάνω εκεί λοιπόν λέω να στηρίξω το 3 Χ 1,5 ξύλο της μακέτας. έχω δεί φωτογραφίες σου JIMMY.K  με την κατασκευή της βάσης σου για την μακέτα και έχω εντυπωσιαστεί. Σίγουρα η σιδηροκατασκευή είναι ανθεκτικότερη από τα τρίποδα απλά στην προκειμένη περίπτωση η μακέτα θα μεταφερθεί στο μέλλον σε άλλο χώρο,οπότε έλεγα να μην κάνω τώρα κάτι που θα κοστίσει και χρόνο και χρήμα! :lol: Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν θα ήταν σωστό να κοπεί σε δύο τεμάχια για την πιο εύκολη μεταφορά της στο μέλλον; Τι προτείνετε πάνω σε αυτό; Έχω σκεφτεί για την διέλευση των καλωδίων στο κάτω μέρος της μακέτας, στηρίγματα αυτοκόλλητα (μπορείς να τα βιδώσεις αν θέλεις) που χρησιμοποιούν σε ηλεκτρολογικούς πίνακες και πιάνουν τα καλώδια με δεματικά, απλά όταν θές να περάσεις ένα καλώδιο θα πρέπει να κόβεις και να ξανακόβεις δεματικά! Θα ήθελα και μια πρόταση πάνω σε αυτό για να κάνω τη ζωή μου λίγο πιό εύκολη! :lol:
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. ::salut::

vmic.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 29, 2011, 01:45:21 πμ »
Η μακέτα που ξεκινάς είναι αρκετά μεγάλη σε διάσταση και πιθανώς να γίνει και αρκετά βαριά.
Οι περισσότερες λύσεις-βάσεις εμπορίου (τύπου ΙΚΕΑ) , είναι ικανές να αντέξουν το βάρος , αλλά εκεί που προκύπτει το πρόβλημα είναι στις διαμήκεις ενισχύσεις που πρέπει να έχει η φέρουσα της μακέτας κατασκευή , ώστε να αντέχει στις στρεβλώσεις.
Εάν δε σκοπεύεις να κάνεις την μακέτα τροχήλατη , τότε πρέπει να επενδύσεις σε μία στιβαρή φέρουσα κατασκευή , ειδάλλως θα έχεις φθορές (κυρίως σε σημεία που έχεις βάλει γύψο ή στόκο).
Προσωπικώς δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει κανείς να κάνει μία βάση με στραντζαριστά (τους κοιλοδοκούς που είδες στο photostream) - η οποία ήταν αναγκαία στην περίπτωσή μου , όταν μόνο τα ξύλα για τις κρυφές παρκίδες πρέπει να ζυγίζουν  90-100 κιλά...,φρονώ όμως ότι πρέπει να επιλέξει να φτιάξει κανείς την πιο γερή βάση αναλόγως της κατασκευής που ετοιμάζεται να στηρίξει.
Η πρώτη βάση της μακέτας - από το 2000 έως το 2004 - ,ήταν ξύλινη επίσης τροχήλατη, με πλανισμένη ξυλεία από το Praktiker 15 χ 8 εκατοστά...και "δεμένη" με γαλβανιζέ γωνιές και νοβοπανόβιδες 6 χ 70 χιλ. ) και πάλι όμως είχε "τζόγο" παρόλο που κουβάλαγε ένα μικρό μέρος της τωρινής μακέτας και το ένα εικοστό του σημερινού βάρους της!

Όσον αφορά στο "κόψιμο" της μακέτας, εάν βρίσκεσαι σε ισόγειο χώρο και θα την μεταφέρεις σε γκαράζ ή τούμπαλιν, δύο κομμάτια μπορούν να μεταφερθούν.
Εάν όχι τότε θα σου πρότεινα να την χωρίσεις σε τουλάχιστον 3 κομμάτια (1 επί 1,5 μέτρο), το οποίο μέγεθος είναι εκείνο που μπορείς -οριακώς- να μεταφέρες.
Κι' αυτό διότι ένα κομμάτι μακέτας 1 επί 1,5 μέτρα δεν έχει καμμία σχέση με ένα κομμάτι ξύλου 1 επί 1,5...(θα φτιάξεις και θα καταλάβεις... :wink:)

Για την διέλευση των καλωδίων και την οργάνωση γενικά, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις τα κανονικά προϊόντα του εμπορίου, διότι υπάρχει τεράστια ποικιλία αλλά και τεχνογνωσία στο κομμάτι αυτό.

Προσωπικώς πριν αρχίσω μία ξυλοκατασκευή (ένα υποδιόραμα) τραβάω μερικές οριζόντιες και κάθετες γραμμές ανά 5 εκατοστά κάτω από το ξύλο, για να τα έχω ως οδηγούς για τα καλώδια.
Πρακτικά δεν έχεις καλύτερη ποιότητα ρεύματος εάν τα καλώδιά σου είναι ταξινομημένα ή αριθμημένα , απλώς μέσω των κατασκευών και των χαρακτηριστικών αυτών ,κάποιες φορές μπορεί να εξάγεις και κάποια συμπεράσματα και για τους ανθρώπους.
Εκεί που θα βοηθηθείς με την σωστή και τακτική καλωδίωση , είναι στην ανεύρεση του λάθους ή του προβλήματος , το οποίο είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα προκύψει... 

Όσον αφορά στις αυτοκόλλητες βάσεις δεματικών, επίλεξε αυτές που μπορούν να βιδωθούν και βίδωσέ τες , διότι ξεκολλάνε με το ζόρι των καλωδίων και όσον αφορά στα δεματικά ...αυτά είναι "εκ των ων ουκ άνευ" σε μία μακέτα...και ποτέ δεν θα έχεις αρκετά. :wink:
Υπάρχουν και κάποια που ανοιγοκλείνουν (Βενιέρης,Κατουμάς) , αλλά καλύτερα μείνε με τα κλασσικά zipάκια.
Τέλος σε κάποια σημεία της καλωδίωσης ,που δεν υπάρχει πιθανότητα να μου βγει πρόβλημα, χρησιμοποιώ και το καρφωτικό με "διπλόκαρφο" .Εάν έχεις ηλεκτρικό, θέλει προσοχή στην ρύθμιση της έντασης , ώστε να μην διαπεράσει την μόνωση και προκληθεί βραχυκύκλωμα.

Αυτά!

Πιστεύω να μην σου άφησα κάποια ερώτηση αναπάντητη!

Καλό βράδυ,

Jimmy.k

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 29, 2011, 09:21:21 πμ »
Καλημέρα JIMMY.K,
Σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες απαντήσεις σου. Από ότι κατάλαβα θα ήταν καλό να χωρίσω την μακέτα σε 3 ίσα μέρη για να μπορώ να την μεταφέρω, και μάλλον θα πρέπει να κατασκευάσω μεταλλική βάση τροχήλατη σαν την δικιά σου για να μπορώ να την μετακινώ όποτε και όπου θέλω ώστε να μπορώ να εργαστώ ελεύθερα σε οποιδήποτε σημείο της!  Θα ήταν προτιμότερο να φτιάξω 3 modules ξεχωριστά και 3 τροχήλατες βάσεις ή να ξεκινήσω την κατασκευή μιας ολοκληρωμένης μακέτας και μετά τι να την κόψω;  :(μ Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να γίνει το δεύτερο μάλλον το πρώτο είναι το πιο εφικτό :roll:
Θα πρέπει ίσως να το σκεφτώ περισσότερο πρίν κάνω κάποια λανθασμένη κίνηση :?
Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου τις οποίες λαμβάνω πάντα υπόψιν μου! ::salut::

vmic.

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 29, 2011, 10:38:49 πμ »
Η μακέτα που ξεκινάς είναι αρκετά μεγάλη σε διάσταση και πιθανώς να γίνει και αρκετά βαριά.HEAVY METAL :lol:
.......
Οι περισσότερες λύσεις-βάσεις εμπορίου (τύπου ΙΚΕΑ) , είναι ικανές να αντέξουν το βάρος , αλλά εκεί που προκύπτει το πρόβλημα είναι στις διαμήκεις ενισχύσεις που πρέπει να έχει η φέρουσα της μακέτας κατασκευή , ώστε να αντέχει στις στρεβλώσεις. KAI THΣ ΑΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΚΕΝΩΝΙΑΣ :lol:
............
Εάν δε σκοπεύεις να κάνεις την μακέτα τροχήλατη , τότε πρέπει να επενδύσεις σε μία στιβαρή φέρουσα κατασκευή , ειδάλλως θα έχεις φθορές (κυρίως σε σημεία που έχεις βάλει γύψο ή στόκο).ΟΝΤΩΣ ,ΟΙ "ΓΥΨΟΙ" ΚΑΙ Ο "ΣΤΟΚΟΙ" ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ :lol:
.......
Η πρώτη βάση της μακέτας - από το 2000 έως το 2004 - ,ήταν ξύλινη επίσης τροχήλατη, με πλανισμένη ξυλεία από το Praktiker 15 χ 8 εκατοστά...και "δεμένη" με γαλβανιζέ γωνιές και νοβοπανόβιδες 6 χ 70 χιλ. ) και πάλι όμως είχε "τζόγο" παρόλο που κουβάλαγε ένα μικρό μέρος της τωρινής μακέτας και το ένα εικοστό του σημερινού βάρους της! ΚΑΙ ΤΟ "QUEEN ELIZABETH" :lol:
.....
Κι' αυτό διότι ένα κομμάτι μακέτας 1 επί 1,5 μέτρα δεν έχει καμμία σχέση με ένα κομμάτι ξύλου 1 επί 1,5...(θα φτιάξεις και θα καταλάβεις... :wink:)
ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ " ΛΟΥΣΟΥ ΜΕ ULTREX ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ" :lol:
......
Πρακτικά δεν έχεις καλύτερη ποιότητα ρεύματος εάν τα καλώδιά σου είναι ταξινομημένα ή αριθμημένα-ΑΠΛΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ  ΣΤΡΟΦΕΣ   :lol:, απλώς μέσω των κατασκευών και των χαρακτηριστικών αυτών ,κάποιες φορές μπορεί να εξάγεις και κάποια συμπεράσματα και για τους ανθρώπους. ::agree::
.......
Εκεί που θα βοηθηθείς με την σωστή και τακτική καλωδίωση , είναι στην ανεύρεση του λάθους ή του προβλήματος , το οποίο είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα προκύψει...MURPHY'S LAW    :twisted:
 .....

......
Τέλος σε κάποια σημεία της καλωδίωσης ,που δεν υπάρχει πιθανότητα να μου βγει πρόβλημα, χρησιμοποιώ και το καρφωτικό με "διπλόκαρφο" .Εάν έχεις ηλεκτρικό, θέλει προσοχή στην ρύθμιση της έντασης , ώστε να μην διαπεράσει την μόνωση και προκληθεί βραχυκύκλωμα.

Jimmy.k
Εάν βέβαια δεν κάνεις χαρακίρι με το καρφωτικό......!!!!!!!! :lol: :lol:
ΣΩΣΤΟΣ Ο JIMMY.K ::salut::
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος vmic

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 29, 2011, 11:49:15 πμ »
 :D :D :D :D :D :D :D Να είστε καλά μου φτιάχνετε τη μέρα ρε παιδιά!!!! Εν αναμονή λοιπόν για φωτο των εργασιών μου!
Να είστε καλά και πάλι!

vmic.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 29, 2011, 02:49:24 μμ »
Καλημέρα JIMMY.K,
Σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες απαντήσεις σου. Από ότι κατάλαβα θα ήταν καλό να χωρίσω την μακέτα σε 3 ίσα μέρη για να μπορώ να την μεταφέρω, και μάλλον θα πρέπει να κατασκευάσω μεταλλική βάση τροχήλατη σαν την δικιά σου για να μπορώ να την μετακινώ όποτε και όπου θέλω ώστε να μπορώ να εργαστώ ελεύθερα σε οποιδήποτε σημείο της!  Θα ήταν προτιμότερο να φτιάξω 3 modules ξεχωριστά και 3 τροχήλατες βάσεις ή να ξεκινήσω την κατασκευή μιας ολοκληρωμένης μακέτας και μετά τι να την κόψω;  :(μ Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να γίνει το δεύτερο μάλλον το πρώτο είναι το πιο εφικτό :roll:
Θα πρέπει ίσως να το σκεφτώ περισσότερο πρίν κάνω κάποια λανθασμένη κίνηση :?
Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου τις οποίες λαμβάνω πάντα υπόψιν μου! ::salut::

vmic.

Θα κόψεις και θα τοποθετήσεις τα ξύλα σαν να ήταν ενιαία και θα στρώσεις πρόχειρα την γραμμολογία της μακέτας είτε με κανονικές γραμμές είτε από χαρτόνι. Χρησιμοποιώ πολύ συχνά προφόρμες των κατασκευών (των γραμμών ,των δρόμων,των νομέων των βουνών και του εμβαδού των οικημάτων ) από χαρτόνι , διότι με βοηθάει -ως πρόπλασμα- να έχω τρισδιάστατη αίσθηση του διοράματος , αίσθηση που δεν στην δίνει τόσο καλά το σχεδιαστικό πρόγραμμα.
Εφόσον θέλεις να είναι αποσπώμενη η κατασκευή, θα φροντίσεις ώστε τα "κοψίματα" να πέφτουν στα σωστά σημεία. Παραδείγματος χάριν ,εάν πέφτει το χώρισμα των υποκατασκευών ακριβώς στην είσοδο ενός γύψινου τούνελ, μετάφερε την είσοδο πιο μπροστά ή πιο πίσω.Το ίδια ισχύει πχ για ένα κλειδί.Τα φέρνω ως ηχηρά παραδείγματα, ώστε να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ.

Κάτι άλλο, το τραπέζι-βάση, δεν είναι αναγκαίο να είναι όσο η μακέτα.Μπορεί να είναι ένα πιο "ανθρώπινο"  :lol: 2 χ 1 μέτρα.
Αρκεί, να φτάξεις ένα χωροδικτύωμα με τελάρα 50 χ 50 χ 8-10 εκατοστά κάτω από τα ξύλα της μακέτας ,όπως κάνουν οι κατακτητές (Γερμανοί...)
Τα κομμάτια μπορείς να τα ενώσεις με περαστές σιδερόβιδες και να τα ασφαλίσεις με παξιμάδια.
ʼρα μία τροχήλατη βάση, τρία διαιρούμενα κομμάτια.

Ο συμφορουμίτης pagio από την Καλαμάτα, έχει ανεβάσει ένα link από τις κατασκευές του Δραμινού επαγγελματία για τον μοντελιστή που ξεκινάει τώρα , το οποίο θα σε βοηθήσει , ασχέτως εάν στο βίντεο παρουσιάζεται η ένωση των τελάρων της μακέτας σχεδόν σαν να ανακαλύφθηκε ο τροχός... :lol:  

Καλή αρχή και εδώ είμαστε!

Jimmy.k

Tags: