Ernst Barkman ωραία η έρευνα που έχεις κάνει.

Σχετικά με τα περισκόπια να ξαναρωτήσω :
- έχει κάποια διαφορά αν είναι από πύργο, οδηγό ή αλλού ; όλα με τον ίδιο τρόπο δεν κατασκευάζονταν ; Γενικότερα με τον ίδιο τρόπο δεν θα κατασκευάζονταν και τα περισκόπια των Tiger, Pz III/IV, Stug κλπ. ; Εγώ δεν βλέπω κάποιο δεδομένο που να μας κάνει να τα διαχωρίζουμε, άρα αν έχουμε κάποια πληροφορία για αυτά του πύργου πχ., λογικό είναι να συμπεράνουμε ότι το ίδιο θα ίσχυε και για τα υπόλοιπα.
- Από όσες φωτό υπάρχουν από μουσεία, στις περισσότερες τα περισκόπια φαίνονται και εξωτερικά μαύρα . Στις λίγες που φαίνονται άλλο χρώμα είναι φανερό (για μένα τουλάχιστον) ότι έχει βαφτεί από πάνω στο μουσείο το εξωτερικό τους τμήμα άρα δεν αποτελούν αξιόπιστη ένδειξη. Δείτε τις φωτό στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.toadmanstankpictures.com/panther_6.htm- Επίσης δεν υπάρχει ( από όσα είδα) καμία φωτό που να δείχνει περισκόπιο εξ ολοκλήρου άλλο χρώμα από μαύρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία ένδειξη ώστε να υποθέσουμε πως μπορεί κάποια να κατασκευάζονταν εξαρχής βαμμένα πχ. dark yellow.
- Μπορεί στις μονάδες να βάφονταν κάποια εξωτερικά όταν (ξανα)βαφόταν το άρμα απλά μασκάροντας το διαφανές ; ίσως, αλλά γιατί να μην υποθέσουμε το πιο απλό δηλαδή να τα αφαιρούσαν πριν βάψουν ;;;
- Σε λίγες φωτό εποχής που φαίνεται έστω λίγο κάποιο από τα περισκόπια αυτά φαίνονται μάλλον σκούρα χωρίς αυτό να αποτελεί και βεβαιότητα, αλλά σίγουρα μια ένδειξη.
- τέλος το σατινέ δεν αποτελεί κάτι το περίεργο. Τόσο στη φωτό του sluff φαίνεται ότι το χρώμα έχει μια στιλπνή υφή όσο και σε άλλες οπτικές συσκευές πχ. σκοπευτικά από άλλα οχήματα. νομίζω ότι το σατινέ (και όχι ματ) πρέπει να είχε κάποιο λειτουργικό σκοπό, πχ. να μην πιάνει σκόνη και βρωμιά εύκολα ;
Τέλος για να αναιρέσω τα όσα έγραψα παραπάνω

υπάρχουν φωτό από Stug που τα σκοπετικά (αυτό που ήταν σαν V) ήταν βαμένα dark yellow (με στιλπνή υφή).
επίσης αυτή η φωτό από το βιβλίο Tanks in detail Pzkpfw V, σελ.61 δείχνει μία θυρίδα από Panther G αλλά δεν ξέρω αν είναι εποχής ή μετέπειτα από μουσείο, προσέξτε το περισκόπιο στον κύκλο :