Μεγάλο το θέμα και όσο περισσότερο το ψάχνω τόσο πιο βαθειά χάνομαι σε τύπους, υποτύπους, εκδόσεις, κινητήρες κλπ. Αν συνυπολογίσουμε δε την έλλειψη (λόγο εποχής)
αξιόπιστου φωτογραφικού υλικού η εύρεση reference καταλήγει σε βάσανο. Μοιραία έρχονται και κάποιες ερωτήσεις προς τους γνώστες του θέματος αλλά ας το πάρουμε από την αρχή...
Το κιτΤο Bleriot XI της Ρώσικης Eastern Express στην 1/72 είναι ένα βασικό κιτ που χρειάζεται αρκετή δουλειά για να σταθεί. Βασικό του πρόβλημα είναι τα χοντροκομμένα κομμάτια,
το ατελείωτο flash και οι υπεραπλουστεύσεις.
Ξεκίνησα προσπαθώντας όσο μπορούσα να λεπτύνω τη δομή της ατράκτου έτσι ώστε αργότερα να περαστούν τα συρματόσκοινα και να δείχνει όσο το δυνατών καλύτερα.
Μερικά μικροατυχήματα στην παραπάνω διαδικασία αντικαταστάθηκαν από μήκος πλαστικού τετράγωνης διατομής. Στην συνέχεια με πατρόν το κάθισμα του κιτ κατασκεύασα
ένα νέο από φύλλο αλουμινίου και εποξικό στόκο και το τοποθέτησα στην θέση του αφού πρώτα είχα χαράξει το πάτωμα για την απομίμηση ξύλου.

Θέλοντας να κάνω το κιτ είτε Ελληνικό είτε Ιταλικό (από τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο 1911 - 12) παρατήρησα ότι το κιτ δίνει έναν υποτυπώδη κινητήρα τύπου Anzani
που ξέρω ότι ήταν ο πρώιμος κινητήρας του αεροσκάφους του Luis Bleriot το 1909....
Και κάπου εδώ ξεκινούν οι ερωτήσεις μου προς τους γνώστες...Υπάρχει πιθανότητα κάποιος από τους τέσσερις πρωτοπόρους της αεροπορίας στην Ελλάδα (Αρνιώτης, Καραμανλάκης, Αργυρόπουλος, Καμπέρος)
να πέταγε με XI τόσο πρωίμου τύπου? (με κινητήρα Anzani 25 ίππων).
Από της ελάχιστες φωτό Ελλήνων της εποχής έχω δει υπάρχουν αεροσκάφη τύπου XI-2 (πρώην τούρκικο) μέχρι και XXI (Καραμανλάκης).
Παρόμοια η ερώτηση μου και για τα Ιταλικά αεροσκάφη...
Υπάρχει πιθανότητα να πέταξαν στην Λιβύη (Ιταλοτουρκικός πόλεμος 1911-12) Ιταλικά Bleriot ΧΙ με κινητήρα Anzani?