Αποστολέας Θέμα: Τα φώτα σας για το wash σε φιγούρες 1/72  (Αναγνώστηκε 1856 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ROMANOS

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • Ελεύθερον το εύψυχον
Τα φώτα σας για το wash σε φιγούρες 1/72
« στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 12:33:07 μμ »
Παρακαλώ για βοήθεια στο παρακάτω

Εχω είδη τελειώσει το βασικό βάψιμο των φιγούρων 1/72 με ακρυλικά της Humbrol, και το επόμενο βήμα είναι τα washes, highlights, κλπ. Από προηγούμενες αναρτήσεις προκύπτει οτι τα washes πρέπει να γίνουν με λάδια (enamels). Δηλαδή αν χρησιμοποιήσεις ακρυλικά για βασικό χρώμα, τότε τα washes γίνονται με λάδια (enamels) αντίστροφα.

Η ερώτηση έχει να κάνει με τα βερνίκια,   

1. Αφού έχω βάψει με ακρυλικά, (και το wash θα γίνει με λάδια) για να προστατέψω τα σχήμα βαφής, πρέπει να χρησιμποιήσω βερνίκι ακρυλικό ή enamel?

2. Μπορώ να χρησιμοποιήσω mat, και πόσα χέρια, 2 είναι οκ?

3. Αφού γίνουν τα washes και highlights με λάδια, πρέπει να περάσω πάλι βερνίκια για τελική προστασία και σκλήρυνση, αυτό θα είναι enamel ή ακρυλίκό?

4. Τα παραπάνω ισχύουν κια για τα υπόλοιπα μοντέλα (αεροσκάφη, άρματα, κλπ.)?

5. Τι γνώμη έχετε για τα finishing βερνίκια της Humbrol?

MODELCOTE 28ML MATTCOTE E/F/D 28ml Finishing Product

MODELCOTE 28ML GLOSSCOTE 28ml Finishing Product

MODELCOTE 28ML SATINCOTE C5409 28ml Finishing Product

Μήπως να χρησιμοποιώ κοινό βερνίκι από χρωματοπολείο ή προτείνετε κάτι άλλο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια βόήθεια και το χρόνο σας. :?:

Αποσυνδεδεμένος Salonikios

• Scale 1/35
  • *
  • Μια ζωή την έχουμε!
Απ: Τα φώτα σας για το wash σε φιγούρες 1/72
« Απάντηση #1 στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 01:15:54 μμ »
καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δέν υπάρχουν κανόνες στο βάψιμο. Ποιός τα λέει αυτά ότι ενώ θα βαφεί η φιγούρα με ακρυλικά το wash πρέπει οπωσδήποτε να γίνει με λάδια  :?: , το wash μπορεί να γίνει βεβαιότατα με ακρυλικά (για 1/72 μιλάμε), για 1/32 και άνω προσωπικά δέν το προτείνω εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων.
Αναλυτικά οι δουλειές μου εδώ:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,21161.0.html

Αποσυνδεδεμένος ROMANOS

• Scale 1/144
  • *
  • Ελεύθερον το εύψυχον
« Απάντηση #2 στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 02:10:46 μμ »
 ::painting::

Ευχαριστώ για τη βοήθεια,

Σχετικά με τα ακρυλικά και enamel βερνίκια ισχύει το ίδιο για μικρές κλίμακες 1/72, 1/32, 1/48?
Δηλαδή αν κάνω τα wash με ακρυλικά μπορώ να χρησιμοποιήσω και ακρυλικά βερνίκια πριν και μετά?

Αποσυνδεδεμένος giorgos800

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 02:33:34 μμ »
Συμφωνώ με το Σαλονικιό και για τους "κανονες" βαψιματος  και για τα wash.

Φυσικά μπορείς να κανεις wash με ακρυλικό πανω σε ακρυλικό βασικό!
Πριν κανεις όμως το wash αφησε τη φιγουρα να στεγνώσει κανενα 24ωρο.
Κυκλοφορούν επεισης απο τη citabel αλλα και απο τη vallejo σετ με 8 ετοιμα wash σε βασικες αποχρώσεις, τα οπόια ειναι πολυ εξυπηρετικά. Εχω χρησημοποιήσει το σετ της vallejo και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος, δεν σηκωνει το χρώμα, στεγνωνει γρηγορα και γενικά δουλεει εξαιρετικά.

Για τα ακρυλικα βερνικια που λες φιλε romane μπορεις να τα χρησιμοποιησεις και πριν και μετα. Εγώ προσωπικά αφου τελειώσω βαψιματα, wash, highlights,  klp klp περνώ όλες τις φιγουρες δυο χερια ματ βερνικι σε σπρευ.

Αποσυνδεδεμένος Salonikios

• Scale 1/35
  • *
  • Μια ζωή την έχουμε!
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 02:40:58 μμ »
για τα βερνίκια δέ μπορώ να σου απαντήσω γιατί έχω πάψει εδώ και καιρό να τα χρησιμοποιώ (προσωπική άποψη, δέν σημαίνει ότι δέν είναι καλά) , όσον αφορά το wash στις 1/72 επειδή ακριβώς οι φιγούρες είναι πολύ μικρές  γύρω στα 18mm και το φώς δέν κάνει φωτοσκιάσεις πάνω τους, οι αντιθέσεις μεταξύ φωτίσματος-σκιάς πρέπει να είναι έντονες για να ξεχωρίζουν - και γιαυτό το λόγο ένα wash είναι κατάλληλο και ίσως ένα στεγνό πινέλο για φωτίσματα (άν και προτιμώ το βάψιμο) , στις 1/32 και πάνω τα πράγματα είναι διαφορετικά: και σε αυτές σις κλίμακες (1/32,1/48) πρέπει να κάνεις φωτοσκιάσεις αλλά εδώ πρέπει να προσέξεις πολύ και το blending για να μήν είναι απότομες οι εναλαγές μεταξύ φωτίσματος και σκιάς (πράγμα που στην 1/72 θέλουμε το αντίθετο!)  δέν ξέρω άν με κατάλαβες.
Δύο (κατ εμέ) είναι οι καλύτεροι τρόποι για να βάψεις μία φιγούρα απο 54mm και άνω....ακρυλικά με εντυπωσιακά αποτελέσματα και λάδια πάνω σε ακρυλικά  ::salut::

::arrowred:: αυτά που λέει ο Γιώργος είναι πολύ σωστά
Αναλυτικά οι δουλειές μου εδώ:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,21161.0.html

Αποσυνδεδεμένος ROMANOS

• Scale 1/144
  • *
  • Ελεύθερον το εύψυχον
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 21, 2010, 02:48:19 μμ »
Ευχαριστώ όλους για τις πρόσθετες πληροφορίες,

Θα χρησιμοποιήσω ακρυλικά για wash, και ακρυλικο βερνικι ματ για τελείωμα. Για τη κλίμακα αυτή θα φτιάξω τα washes με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν από παλαιότερες αναρτήσεις.

Για μεγαλύτερα μοντέλα θα τσεκάρω τα washes που προτάθηκαν.

::thanks_smilie::

Tags: wash